του Κωνσταντίνου Χολέβα
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 24 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα της Κύπρου, το οποίο ο ίδιος αποκαλεί «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Χαρακτήρισε άκυρο και ανεπίκαιρο κάθε μοντέλο ομοσπονδίας και υπογράμμισε ότι στο νησί υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί.
Η έκκλησή του για αναγνώριση του ψευδοκράτους συνοδεύθηκε από τη διεκδίκηση τουρκικών συμφερόντων στην υφαλοκρηπίδα στα βόρεια και δυτικά της Κύπρου, ενώ συμπλήρωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στη θάλασσα που περιβάλλει ολόκληρη την Κύπρο.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αξίζει από πλευράς Αθηνών και Λευκωσίας να αναζητούμε λύσεις ομοσπονδιακές αφού ο Ερντογάν τις απορρίπτει. Πιστεύω ότι από πλευράς Ελληνισμού πρέπει να διακηρυχθεί ότι ουδεμία λύση συζητείται αν δεν αποχωρήσουν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Ας μην βαυκαλιζόμαστε ότι οι Τουρκοκύπριοι ψευδοπρόεδροι έχουν δυνατότητα ελιγμών ερήμην της Άγκυρας. Η Αθήνα και η Λευκωσία δεν συζητούν με τον Τατάρ που αυτοαποκαλείται Πρόεδρος, αλλά με τον Ερντογάν και την Άγκυρα.
Τα επόμενα βήματα του Τούρκου Προέδρου στη Μεγαλόνησο θα είναι:
Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του και ποσοτικά και ποιοτικά.
Η διοχέτευση παρατύπων μεταναστών από τα Κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές.
Η επιδίωξη ελληνικών υποχωρήσεων ώστε να φτάσουμε σε μία μορφή Συν-ομοσπονδίας με πλήρη τουρκικό έλεγχο στον Βορρά και δυνατότητα άμεσης τουρκικής παρέμβασης στον Νότο.
Ήδη στην ομιλία του στον ΟΗΕ αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει στον Οργανισμό των Τουρκογενών Κρατών (πρώην Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών). Τόνισε τη συμμετοχή της Ουγγαρίας και του ψευδοκράτους με την ιδιότητα των παρατηρητών. Είναι προφανές ότι μέσω αυτού του Οργανισμού θα επιδιώξει την πρώτη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους. Θα είναι η Ουγγαρία του Ορμπάν; Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός επιδεικνύει εντόνως φιλοτουρκική στάση. Πάντως από τα μέλη του Οργανισμού το Καζακστάν έδειξε σαφή διαφοροποίηση στο θέμα αυτό δεδομένου ότι αρνήθηκε να καλέσει τον Τουρκοκύπριο Τατάρ όταν φιλοξένησε τη Συνέλευση του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.
Αν δεν επιτύχει την πρώτη αναγνώριση μέσω αυτού του Οργανισμού θα επιδιώξει να πείσει το Πακιστάν. Είναι σαφές ότι έχει θέσει πλέον ως έναν από τους κύριους στόχους του την αναγνώριση του ψευδοκράτους έστω και από μία ακόμη χώρα πέραν της Τουρκίας.
Το Κυπριακό έχει τρεις διαστάσεις. Είναι πρόβλημα διεθνές λόγω της εισβολής και κατοχής σε χώρα μέλος του ΟΗΕ. Είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, διότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα – μέλος της Ευρ. Ένωσης που έχει κατεχόμενο το 37% του εδάφους της. Για την Ελλάδα είναι σαφέστατα πρόβλημα εθνικό, διότι οι εθνικοί, ιστορικοί, θρησκευτικοί και πολιτιστικοί δεσμοί με τον Ελληνισμό της Κύπρου είναι ακατάλυτοι και διότι η Άγκυρα μας βλέπει ως ένα ενιαίο αντίπαλο: Έβρος, Αιγαίο, Κύπρος.
Είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τον Ενιαίο Αμυντικό και Πολιτιστικό Χώρο με την Κύπρο και να απομονώσουμε τις φωνές που προτείνουν διάλογο με την Τουρκία ερήμην του Κυπριακού.
50 χρόνια μετά την εισβολή του Αττίλα πρέπει να δηλώσουμε ότι δεν δεχόμαστε καμία λύση που θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα. Και να αναδείξουμε σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση τις πολλαπλές συνέπειες της εισβολής.
Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 28.9.2024
Ένα έχω να παρατηρήσω, για να δούμε τι σοι καφενές είναι κι αυτός ο ΟΗΕ. Έχει εκδώσει σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων από το 1974 για την κατάληψη τής μισής Κύπρου και τώρα δέχεται τον ΑΤΤΙΛΑ να μιλά από το βήμα του για νομιμοποίηση των Κατεχομένων. Συνέπεια άνευ προηγουμένου!