Κ. Χολέβας: ΔΥΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ – ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

- Advertisement -

Γιορτάζουμε δύο Εθνικές Επετείους. Όμως λίγοι τις συνειδητοποιούν, ενώ αρκετοί τις παρερμηνεύουν.

Γιορτάζουμε στις 26 Οκτωβρίου την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό Στρατό κατά τον νικηφόρο Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο του 1912. Είναι ευκαιρία να τιμήσουμε εκείνους που θυσιάσθηκαν για να μεγαλώσουν την Ελλάδα και να απαλλάξουν από τον τουρκικό ζυγό εκατομμύρια Ελλήνων. Συμβολική η ημερομηνία: Οι πρώτοι Έλληνες στρατιώτες εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη ανήμερα της εορτής του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.

Γιορτάζουμε και το ΟΧΙ του 1940. Τον αγώνα του Στρατού και του λαού εναντίον της θρασείας ιταλικής εισβολής. Γίνεται μερικές φορές λόγος για το «αλβανικό έπος». Θεωρώ λανθασμένη την ορολογία. Η Αλβανία δεν έγραψε κανένα έπος. Ήταν σύμμαχος και δορυφόρος του Μουσολίνι με απόφαση του Αλβανικού Κοινοβουλίου. Το έπος ανήκει στους Έλληνες στρατιώτες και εγράφη επάνω στα βουνά της Ηπείρου. Τα εδάφη που ελευθέρωσε ο Στρατός μας από την 28η Οκτωβρίου μέχρι και την απόκρουση της εαρινής επίθεσης του 1941 ήταν εδάφη κατοικούμενα κυρίως από Έλληνες. Στην Κορυτσά οι Βορειοηπειρώτες υποδέχθηκαν τον Ελληνικό Στρατό με πολυάριθμες ελληνικές σημαίες. Άρα πρέπει να μιλούμε για το Ελληνικό Έπος των Βορειοηπειρωτικών Βουνών.

Προτείνουν ορισμένοι να εορτάζουμε στις 12 Οκτωβρίου και όχι στις 28 Οκτωβρίου. Λένε ότι σε κάθε πόλεμο τιμούμε τη λήξη και όχι την έναρξη. Απάντηση: Στις 12 Οκτωβρίου 1944 απελευθερώθηκε μόνον η Αθήνα, όχι όλη η Ελλάδα. Από τη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί έφυγαν μετά από δύο εβδομάδες. Η Κρήτη παρέμεινε υπό γερμανική κατοχή μέχρι τον Μάιο του 1945. Δεν είναι σωστό, λοιπόν, να εορτάζουμε αθηναιοκεντρικά σαν να αδιαφορούμε για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Επιπλέον το ΟΧΙ μάς συνδέει με τα ΟΧΙ του Ελληνισμού. Το Μολών Λαβέ του Λεωνίδα, την αγέρωχη απάντηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μωάμεθ τον Πορθητή, την άρνηση των Μεσολογγιτών να παραδοθούν το 1826, το ΟΧΙ των Ελλήνων Κυπρίων στη βρετανική αποικιοκρατία και πιο πρόσφατα στο Σχέδιο Ανάν κ.ά. Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι ο Ελληνισμός κατεγράφη τιμητικά στην παγκόσμια Ιστορία για τα ΟΧΙ του.

Μία άλλη παρερμηνεία, η οποία συνδέεται με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, είναι η κομματική μονοπώληση της Εθνικής Αντίστασης. Ισχυρίζονται ορισμένοι ότι Αντίσταση κατά των κατακτητών το 1941-44 έκανε μόνο η Αριστερά (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ). Λάθος. Η παραχάραξη είναι σκόπιμη και πρέπει να σταματήσει. Μία από τις μεγαλύτερες αντιστασιακές ενέργειες ήταν η ανατίναξη των γραφείων της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ, στη γωνία Γλάδστωνος και Πατησίων. Αυτή η γενναία πράξη, που έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, πιστώνεται στην πατριωτική Οργάνωση ΠΕΑΝ με στελέχη τον ηρωικό Αεροπόρο Περρίκο, την Ιουλία Μπίμπα και άλλους. Δεν είχαν καμία σχέση με το ΚΚΕ και την Αριστερά. Εξ άλλου τους Τσάμηδες Μουσουλμάνους της Θεσπρωτίας, που συνεργάσθηκαν με τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές, αντιμετώπισε επιτυχώς η αντιστασιακή οργάνωση ΕΔΕΣ του Ναπολέοντος Ζέρβα, η οποία ήταν σαφώς αντίθετη με τη ιδεολογία και τους σκοπούς του ΚΚΕ.

Ας σταματήσει η διασπορά διχαστικών μηνυμάτων. Η Διχόνοια προκάλεσε οδυνηρά αποτελέσματα στο Έθνος. Ας βοηθήσουμε τη νέα γενιά να αποφύγει τους διχασμούς. Ας δώσουμε στους νέους να μεθύσουν με το αθάνατο κρασί του 1821 και του 1940.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 26.10.2024

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ”Προτείνουν ορισμένοι να γιορτάζουμε την 12η Οκτωβρίου και όχι την 28η Οκτωβρίου αυτήν την Εθνική Επέτειο,” γιατί λένε-υποστηρίζουν ότι όλοι οι λαοί της Ευρώπης γιορτάζουν την λήξη του Β΄Παγκοσμίου πολέμου στις 12 Μαίου 1944.
    Δεν λένε όμως ότι όλοι αυτοί οι λαοί της Ευρώπης δεν είπαν ΟΧΙ στους Φασίστες του Μουσολίνι, ούτε στους Ναζιστές του Χίτλερ όταν τους επιτέθηκαν .
    Τους ενοχλεί αφάνταστα που γιορτάζουμε το ΟΧΙ του 1940 , γιατί δεν θέλουν να θυμούνται και να μαθαίνουν οι Έλληνες ότι αυτό το ΟΧΙ το είπε ο πρωθυπουργός Μεταξάς ,βασιλεύοντος του Γεωργίου Β’ ,αμφότεροι μισητοί για όλους τους πάσης φύσεως αριστερούς και αντιμοναρχικούς.
    Οι παλαιοί θα θυμούνται ότι μετά τις εκλογές της ”18 Οκτώβρη” 1981 στις ”28 Οκτώβρη” 1981-σε δέκα μέρες δηλαδή -όσοι και όπου εκφώνησαν πανηγυρικούς για την Εθνική εορτή, άλλαξαν τα ιστορικά δεδομένα και επέμεναν ότι το ΟΧΙ το είπε πρώτα ο λαός ,- που υποχρέωσε τον Μεταξά να το πει μετά και αυτός-, ο οποίος Μεταξάς δεν θα το έλεγε , γιατί ως φασίστας συμπαθούσε και τον Φασισμό και τον Ναζισμό .
    Στην αφελή δε ερώτηση ”ώρα τρείς την νύχτα της 28 Οκτωβρίου 1940 ποιος λαός ήξερε ότι επισκέφθηκε τον Μεταξά ο Ιταλός πρέσβης και πως ειδοποιήθηκε τόσο γρήγορα να πει το ΟΧΙ” (έξυναν την μύτη τους-σωματική στάση ψεύδους-) .
    Αυτοί ”της ΑΛΛΑΓΗΣ” ήθελαν οι μαθητές -κυρίως-να δεχθούν το παραμύθι τους.
    Μάλιστα ορισμένοι επιμένουν ότι οι αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ”απελευθέρωσαν” την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, όταν είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι κατακτητές Γερμανοί είχαν εγκαταλείψει ανενόχλητοι και την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη .
    Απλώς ορισμένα τμήματα των Εαμοελασιτών έκαναν παρελάσεις σε κεντρικούς δρόμους αυτών των πόλεων και ”βγήκαν φωτογραφίες” ,χωρίς να ”ρίξουν τουφεκιά” και χωρίς ούτε ένα θύμα κατά τις δήθεν συμπλοκές τους με τους αποχωρούντες Γερμανούς.
    Υ.Γ Να απαντήσουμε όλοι σε όλους ότι και στην Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου την έναρξη του αγώνος -και όχι την θλιβερή λήξη του γιορτάζουμε- και ότι επίσης την έναρξη του αιματηρού Μακεδονικού αγώνος το 1904 -και όχι την λήξη του- γιορτάζουμε.
    Κάποιο τέλος εθνικού αγώνος γιορτάζαμε μέχρι το 1981 , αλλά μετά έγινε γιορτή μίσους και την γιορτάζουν μόνο οι ηττημένοι κομμουνιστές και ”δημοκράτες”.
    ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα