Κ. Δεληγιάννης: Social media και η περίπτωση Φειδία

- Advertisement -

του Κων. Δεληγιάννη*

Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, σε πολλές χώρες, προκάλεσαν ένα ντόμινο πολιτικών εξελίξεων. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει ιδιαίτερα είναι η εκλογική επιτυχία του 24χρονου Κύπριου, Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος κατάφερε να καταλάβει την τρίτη θέση στις κυπριακές ευρωεκλογές, παρόλο που δεν είχε καμία προηγούμενη σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή της Κύπρου.

Ο Φειδίας Παπαναγιώτου έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, κυρίως, μέσω της δραστηριότητάς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που ένας πολίτης εκλέγεται σε πολιτική θέση λόγω της δημοτικότητάς του, όμως η περίπτωση του Φειδία είναι ιδιαίτερη. Συνήθως, τα γνωστά πρόσωπα εκλέγονται αφού έχουν ενσωματωθεί σε κομματικούς μηχανισμούς, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την επιρροή τους στην κοινωνία. Αντίθετα, ο Φειδίας κατάφερε να εισέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή χωρίς την υποστήριξη κάποιου κομματικού μηχανισμού.

Η επιτυχία του Φειδία υπογραμμίζει τη δύναμη του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά τα μέσα δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα και ομάδες που είναι αποκλεισμένες από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και τους κομματικούς μηχανισμούς να διαδώσουν τις ιδέες τους ευρέως. Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε. Αντίθετα, είναι ανάγκη να το αναδείξουμε, διότι θα μπορούσαν νέες πολιτικές δυνάμεις να το εκμεταλλευτούν και να καταφέρουν να επικοινωνήσουν τις πολιτικές  τους  θέσεις σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Βέβαια, το σημαντικό ερώτημα που προκύπτει είναι πώς νέα πολιτικά προτάγματα, και όχι ψυχαγωγικά βιντεάκια με εκατομμύρια views, θα τραβήξουν την προσοχή της κοινωνίας. Το ερώτημα αυτό, συγκεκριμένα, τίθεται στη σύγχρονη εποχή, όπου η πολιτική είναι συνώνυμο της διαφθοράς και κυριαρχεί η επιθυμία για ατομική καλοπέραση και, αντιπάθεια σε μεγάλα οράματα τα οποία θα μετασχηματίσουν πολιτικά και κοινωνικά τις ζωές μας.

*Δεληγιάννης Κωνσταντίνος προπτυχιακός φοιτητής του ευρωπαϊκού πολιτισμού στο ΕΑΠ

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κε Δελληγιάννη δυστυχώς τα κοινωνικά δίκτυα δεν λειτουργούν ‘οπως θα έπρεπε,παρά τους όρους που θέτουν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα