του Κωνσταντίνου Κούσαντα, Αντιστρατήγου ε.α.
Η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας ότι η “Ρωσία εξετάζει την πιθανότητα αναθεώρησης – προσαρμογής της χρήσης πυρηνικών όπλων” δεν φαίνεται να αποτελεί “μπλόφα”.
1. Η Ρωσία είναι πολύ πιθανόν να χτυπήσει στόχους του ΝΑΤΟ σε διεθνή εναέριο ή θαλάσσιο χώρο, προκειμένου να απομονώσει την ενίσχυση της Ουκρανίας από την Δύση.
2. Ακόμα πιθανόν θα μπορούσε να είναι η χρησιμοποίηση τακτικών πυρηνικών όπλων μέσα στο έδαφος της Ουκρανίας εναντίον σημαντικών στόχων ενίσχυσης, ώστε να εμποδίσει κάθε επιπλέον επιθετική πρόθεση – ενίσχυση της Ουκρανίας από την Δύση
3. Πράγματι το Ουκρανικό προγεφύρωμα μπορεί να φαίνεται ως “παρανυχίδα” μπροστά στην πρώτη στον κόσμο γεωγραφικά χώρα, όμως υπάρχουν τρία κυρίαρχα στοιχεία τα οποία φανερώνουν την ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ όσο ποτέ άλλοτε διότι:
Α. Η Ουκρανία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί οπλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς, να έχει δημιουργήσει επιθετική αντίληψη μέσα στην Ρωσική Επικράτεια μετά την εξουσιοδότηση των ΗΠΑ και μάλιστα να επιθυμεί να δημιουργήσει μελλοντική αεροπορική ισχύ 79 μαχητικών αεροσκαφών F16 από Δανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία.
Β. Η κολοσσιαία πρόσφατη εγκριθείσα στρατιωτική βοήθεια των 137 δις δολαρίων (αξίας 48 δις δολαρίων – από τα 61 από τις ΗΠΑ, 40 δις δολαρίων από το ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό υλικό και 39 δις ευρώ από την ΕΕ), δημιουργεί τις προϋποθέσεις μακροχρόνιας φθοράς – τριβής της Ρωσίας, το οποίο έχει γίνει πλέον πραγματικότητα για την Ρωσία.
Η στρατιωτική βοήθεια των 137 δις δολαρίων της Δύσης είναι τόσο μεγάλη, αρκεί να σκεφθεί κάποιος ότι η αγορά των 40 F 35 της Ελλάδας έχουν κόστος 9 δις δολάρια συν το κόστος των οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών, εξομοιωτών, ανταλλακτικών, συντήρησης
Γ. Η αδυναμία του ελέγχου των ενισχύσεων σε προσωπικό και οπλικά συστήματα της Δύσης στην Ουκρανία από την Ρωσία καθίσταται πλέον εμφανής, με αποτέλεσμα ισχυρά οπλικά οπλικά συστήματα να κάνουν τοπικά την εμφάνισή τους και να δημιουργούν μεγάλες απώλειες στην Ρωσία γεγονός το οποίο η Ρωσία δεν μπορεί να το διαχειριστεί πλέον