Κων. Ζιαζιάς, Επίτιμος Α’ ΓΕΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ

- Advertisement -
του Κωνσταντίνου Ζιαζιά, Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ
«ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ;»……
Στις 2 Μαΐου, προεκλογικά φυσικά, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει σε συνέντευξη ότι «δεν συζητάμε θέματα εθνικής κυριαρχίας με την Τουρκία», που βέβαια αποτελεί διαχρονικά και την πάγια θέση της Χώρας μας .
Ομως ο πρωθυπουργός, μετα τις εκλογές, για το ίδιο θέμα δηλώνει ότι «Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ,αλλά πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και ΚΑΠΟΙΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρια μιας διαπραγμάτευσης ».
Ο πρωθυπουργος μιλάει για «υποχωρήσεις από αρχικές θέσεις», που συνεπάγεται η διαπραγμάτευση. Τι είδους υποχωρήσεις μπορεί να υπάρξουν, πώς τις εννοεί και μέχρι ποίου σημείου; Ομως όφειλε να γνωριζει ότι εάν η Χώρα μας υποχωρήσει , θα υποχωρήσει από κάτι που της ανήκει , που δικαιούται από το Διεθνες Δίκαιο . Εάν η Τουρκία υποχωρήσει, θα υποχωρήσει από κάτι που δεν της ανήκει και το διεκδικεί , χωρίς να στηριζεται στο Διεθνες Δίκαιο .
Επι πλέον η παραπάνω δήλωση του πρωθυπουργού δημιουργεί ανησυχίες για την ενθάρρυνση της Τουρκίας να συνεχίσει τις αμφισβητήσεις και τις διεκδικήσεις της, κάτι που είδαμε στο σοβαρό πρόσφατο περιστατικό στην Κάσο. Αποτελεί σημείο προβληματισμού για την ελληνική κοινωνία και την πολιτική σκηνή. Αν και η επίλυση των διαφορών με την Τουρκία με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι επιθυμητή, η διατύπωση τέτοιων θέσεων πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.
Επισης ο πρωθυπουργος , μετα την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών ,στις συναντήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο δεν μιλά πλέον για τις παραβιάσεις και την επιθετικότητα της Τουρκίας, σαν να μην αποτελούν εμπόδιο στην εξεύρεση λύσης. Εχει εξαφανίσει την Κύπρο και το κυπριακό ως παράγοντα που καθορίζει αρνητικά τις σχέσεις των δύο χωρών. Και, το κυριότερο, μιλά συνεχώς για την ανάγκη καθορισμού θαλάσσιων ζωνών. Η έννοια της «θαλάσσιας ζώνης» δεν περιλαμβάνει μόνο την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, που κατά την πάγια ελληνική εξωτερική πολιτική αποτελούν το μοναδικό πρόβλημα προς επίλυση με την Τουρκία, αλλά και τα θαλάσσια σύνορα(αιγιαλίτιδα ζώνη)………
Τελευταία ο πρωθυπουργός από την έδρα του ΟΗΕ διακηρύσσει ότι το εθνικό συμφέρον υποχωρεί μπροστά στο παγκόσμιο. «Πατριωτισμός» είναι ο, «φιλελεύθερος διεθνισμός» κατα τον κύριο πρωθυπουργό .
Ο πρωθυπουργος προσθέτοντας στους όρους επίλυσης των Ελληνοτουρκικών εκτός από το Διεθνές Δίκαιο και την «καλή γειτονία» (τουρκική ορολογία που νερώνει το Διεθνές Δίκαιο), ζητά να φανούμε «τολμηροί και σοφοί». Ελπίζω όχι σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το γνωστό ρητό, ότι «οι κοσμοπολίτες αγαπούν όλες τις χώρες του κόσμου, εκτός από τη δική τους»………
Προσφατα όμως και η Γενική Διευθύντρια του κρατικοδίαιτου ΕΛΙΑΜΕΠ ,ο «άτυπος» σύμβουλος για εθνικά θέματα της κυβέρνησης,μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι «Όταν κάνεις διαπραγμάτευση, κάνεις και υποχωρήσεις……..και ότι πεδίο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο χώρες θα ήταν για παράδειγμα να μην επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ούτε να παραμείνει στα 6, αλλά να τα φτάσει «στα 8, στα 9 μίλια, να μια διαπραγμάτευση». Συμπλήρωσε, μάλιστα, τη σκέψη της λέγοντας πως «όταν κάνει κάποιος μία διαπραγμάτευση, ξεκινάει από το μέγιστο που μπορεί να ζητήσει και από εκεί και πέρα θα δει τι μπορεί ακριβώς να κάνει και πόσο τον παίρνει και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές».
Δεν ξέρουμε αν οι ελληνικές «κόκκινες» γραμμές θα… κοκκίνιζαν από ντροπή ακούγοντας την κυρία και διάφορους κυβερνητικούς να τις επικαλούνται και να τις κάνουν λάστιχο, αφού επι δεκαετίες δεν καταφέραμε να συντάξουμε μια εθνική στρατηγική και να καθορίσουμε τις «περίφημες κόκκινες γραμμές» και βέβαια δεν κατορθώσαμε σαν κράτος να συγκροτήσουμε ενα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που να υποστηρίζει αυτά τα θέματα , που να καθορίζει και να υποστηρίζει τις κόκκινες γραμμές .
Όταν η γενική διευθύντρια ενός ιδρύματος που διερευνά θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής κάνει μάθημα διαπραγμάτευσης επί δικών μας κεκτημένων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή παίζει τον «λαγό» για να μετρηθούν πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις ή η συγκεκριμένη κρίση αποτελεί προσωπική άποψη που ακροβατεί στις παρυφές της μειοδοσίας σε ένα εθνικό θέμα.
Θα έπρεπε να γνωριζει η κυρία ότι για θέματα ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ και αξιοπρέπειας,σε κανένα δεν επιτρέπεται να προαναγγέλλει πως υποχωρείς με το πρόσχημα, ότι διαπραγματεύεσαι…
Γνωριζουμε ομως ότι εδώ και καιρό το εν Ελλάδι κλαμπ των κατευναστών αποπειράται να πείσει την κοινή γνώμη ότι η χώρα μας πρέπει να θέσει υπό διαπραγμάτευση το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης της, την ώρα που ο ορισμός της μέχρι τα 12 μίλια είναι δικαίωμα που έλκει η Ελλάδα από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο μπορεί μάλιστα να το ασκήσει μονομερώς δίχως να πάρει την άδεια κανενός .
Όμως και ο υπουργός εξωτερικών μετα τα θλιβερά γεγονότα της Κάσου έκανε μια απίθανη δήλωση : «αν υπερασπιζόμασταν τα δικαιώματά μας όπως στο παρελθόν εννοεί το 2020 (με τον στόλο), θα προέκυπτε κρίση και αυτό θα οδηγούσε σε υπαναχώρηση της δικής μας πλευράς, ενώ τώρα που αποφύγαμε την ένταση , κερδίσαμε και δεν οπισθοχωρήσαμε σε τίποτα», η οποία δεν εδράζεται στην κοινή λογική , δεν στηρίζεται στην ιδιοσυγκρασία και στις αρχές του ΕΛΛΗΝΑ , δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και βεβαια δεν λέγεται από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών……….. και ετσι μείναμε στην «κόκκινη γραμμή» των 6 ναυτικών μιλίων ……….. δηλαδή απεμπολούμε κυριαρχικά μας δικαιώματα …….. Εάν βάλουμε δε στο συνυποσχετικό την αιγιαλίτιδα ζώνη ,τότε θα συζητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα μονομερώς ασκούμενα της Ελλάδος . Με αυτή την ωραία συλλογιστική είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα είχε παραμείνει ακομη οθωμανική επαρχία……..
Κατοπιν των ανωτέρω, που είδε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «Δεν υπάρχει έστω και μισή δήλωση κυβερνητικού στελέχους που να υπονοεί έστω υποχωρητικότητα στα ελληνοτουρκικα ;»…….
Οσοι βέβαια εκφράζουν προβληματισμούς για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων ο πρωθυπουργος τους χαρακτηριζει «πατριώτες της φακής»……
Δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργος Κώστας Καραμανλής που σε δήλωση του προειδοποίησε ανήσυχος « για τις γκρίζες ρυθμίσεις της Διακήρυξης των Αθηνών,που οδηγούν σε συνδιαχείριση η διχοτόμηση του Αιγαίου» , είναι «πατριώτης της φακής;»……, ο πρώην πρωθυπουργος Αντώνης Σαμαράς που προσφατα δήλωσε ότι « θα πρέπει η χώρα να μείνει μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή “λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον ,αλλά και για «ήρεμα νερά που φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες», είναι και αυτός «πατριώτης της φακής;»………..
Οσοι Έλληνες εκφράζουν αποψη και ανησυχια για τα εθνικά θέματα και δεν συμφωνούν με την πολιτική σας , είναι «πατριώτες της φακής», ειναι ακροδεξιοί,ειναι φασιστες , ενώ εσείς που χρεωκοπησατε μια χώρα,που ξεπουλήσατε την Μακεδονία, που φθάσατε την Χώρα μας στην κατασταση που είναι σήμερα, σε όλα τα επίπεδα, ειστε δημοκράτες;………….
Με όλο τον σεβασμο προς τους θεσμούς της Χώρας μας, μήπως κύριε πρωθυπουργέ οφείλεται να κάνετε μια αυτοκριτική, όπως και όλο το πολιτικό σύστημα και να αναρωτηθητε μήπως ειστε «κυβέρνηση της φακής», οπου εχετε αναγάγει ως ύψιστη πολιτική τον ενδοτισμό και τον κατευνασμό του Τούρκου, για λίγα δράμια δηθεν ειρήνης και «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο ; Μήπως κύριοι «κυβερνώντες» ξεχάσατε τι λέγατε για το θέμα της Μακεδονίας πριν τις εκλογές του 2019 και τι λέτε σήμερα , τι λέγατε για τα ελληνοτουρκικα και τι κάνετε σήμερα, τι λέγατε για το μεταναστευτικό και σήμερα κάνατε την Αθήνα «Καμπουλ» και την Χώρα μας αποθήκη ανθρωπίνων ψυχών , αποθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Μήπως κύριε πρωθυπουργέ πρώτα πρεπει να γίνεται «εθνικός πολίτης» και μετα να γίνετε «παγκόσμιος πολίτης», πρώτα να βάζετε το ΕΘΝΙΚΟ συμφέρον πάνω από όλα και κυρίως μετα τις δεδομένες επιδιώξεις των «παιδιών» της παγκοσμιοποίησης…..για να αρχίσουν επι τέλους να μας σέβονται εχθροί και φίλοι;
Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία με την «γαλάζια πατρίδα» εχει θέσει απέναντι στη Χώρα μας ενα ανελαστικό πρόβλημα, που δεν μπορεί ούτε καν να συζητήσει όχι να διαπραγματευτεί .
Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να πάει η Ελληνική κυβέρνηση και να διαπραγματευτεί ότι το μισό Αιγαίο ανήκει στην Τουρκία;
Η Τουρκία , όπως δήλωσε και προσφατα ο υπουργός εξωτερικών της, επιθυμει να πάει στο Διεθνες Δικαστήριο της Χαγης, αλλα στο συνυποσχετικό να υπάρχουν όλες οι διεκδικήσεις που μεχρι τώρα εχει θεσει, πράγμα αδύνατο για την ελληνική πλευρά . Επι πλέον θα πάμε στην Χάγη για να επιβεβαιώσουμε αυτά που κατέχουμε, αλλα δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε;
Ο Ερντογαν μας διαμήνυσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μοιράζονται την «ίδια θάλασσα» και ότι θέλει λύσει win-win, που στην ανατολίτικη διπλωματία σημαίνει «τα δικά μας και τα δικά σας , δικά μας η τουλάχιστον μισακά».
Γενικα μπορεί η προσέγγιση και η διακοπή των παραβιάσεων να μας εξυπηρετεί σε ενα βαθμό, όμως πρεπει vα γνωρίζουμε ότι η Τουρκία δεν εχει κάνει βήμα πίσω, επι της ουσίας σε καμία από τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις . Δεν θα πρεπει προς κέρδος χρόνου να εξαγνίζουμε την συμπεριφορά της Τουρκίας . Είναι θέμα χρόνου η επιστροφή στις απειλές και την τακτική της πολιορκίας που εφαρμόζει .
Η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν πρεπει να μπουν στην κλίνη του Προκρούστη .
Για αυτό η Χώρα μας οφείλει να συνεχίσει να καλλιεργεί τη συμμαχική της εξισορρόπηση και κυρίως το εξοπλιστικό της πρόγραμμα .
Η πολιτική κατευνασμού δεν έφερε και δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα ,που θα εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα .
Η πολιτική ύφεσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων απέτυχε παταγωδώς, ως άλλωστε προβλέπετο από τους μη έχοντας ψευδαισθήσεις ως προς τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω κάτι που έχει πει ο μέγιστος Αριστοτέλης: “ Η ανοχή και η απάθεια είναι οι τελευταίες αρετές μιας Θνησκουσας Κοινωνίας “.
*Οι φωτογραφίες είναι επιλογή των Ανιχνεύσεων
**Το κείμενο είναι αναρτημένο στην σελίδα του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ στο fb
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θυμάμαι με συμπάθεια τον στρατηγό Ζιαζιά ,όταν το καλοκαίρι του 2012 παραιτήθηκε από Αρχηγός ΓΕΣ για τις ”κομματικές” προαγωγές από την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου , η οποία προήλθε από τις διπλές εκλογές του Μαϊου και Ιουνίου ,παρ’ότι και ο ίδιος είχε προαχθεί σε Αντιστράτηγο -άλλοι συνάδελφοί του , που δεν είχαν ”το κοκαλάκι της νυχτερίδος ”τους είχαν αποστρατεύσει φύγει από τον βαθμό του Συνταγματάρχου – και είχε καταλάβει ”την θέση του Αρχηγού ΓΕΣ , όχι με φυσικά με επιλογή από το ΑΣΕΠ.
    Οι άξιοι αξιωματικοί δεν παίρνουν θέση αλά καρτ -που λέμε- στην κομματικοποίηση του Σώματος των Αξιωματικών, η οποία έγινε -αντιστάσεως μη ούσης- εμφανεστάτη και πασίδηλη στις ωραίες εκείνες ημέρες του ΠΑΣΟΚ, τότε που ο στρατιωτικός εθεωρείτο -και θεωρείται ακόμη- πολίτης με στολή και είχε δικαίωμα να μη φέρει την στολή του στις εξόδους ,να συμμετέχει με στολή στις διαδηλώσεις και πορείες των πολιτών ,να καταγγέλλει τους ανωτέρους του στην εφημερίδα του φαντάρου και ο στρατός να είναι ”μια ωραία παρέα”.
    Οι πολιτικοί-κυρίως οι πρωθυπουργοί – ανέκαθεν και κατά τον προορισμό τους, προσπαθούσαν και έλυναν ή άφηναν άλυτα προβλήματα εσωτερικά και εξωτερικά .
    Οι πιο δημοκράτες στην ουσία και όχι κατ’ όνομα- ρωτούσαν με εκλογές τον λαό , ή όπου αμφέβαλαν για την θετική κρίση του λαού στις πρωτοβουλίες τους, τολμούσαν και έγραφαν ιστορία με ευθύνη τους .
    Το δικαίωμα αυτό το έχει και η σημερινή κυβέρνηση ενός κόμματος ,που δεν έχει προηγούμενο υποχωρήσεων ,όπως στα Ίμια το 1996, την Μαδρίτη το 1997 , το Ελσίνκι το 1999 και στις Πρέσπες το 2018/19 .
    Αναφέρονται στο άρθρο δηλώσεις του πρωθυπουργού πέρυσι με μια δόση Πυθίας ,αλλά και αυτός και ο ΥΠΕΞ έκαναν εδώ και 15 ημέρες δηλώσεις ”με καθαρές κουβέντες” για ό,τι ΔΕΝ θα συζητήσουμε με την Τουρκία , με την οποίαν συζητάμε-ας μη το ξεχνάμε- με φιλική διάθεση (και με υπερβολές εκ μέρους μας ,όπως η πρόταση για Νόμπελ στον Κεμάλ ) από το 1930.
    Τι μας κάνει τώρα να ανησυχούμε λαός και στρατός (οι απόστρατοι συνεχίζουν την ιδιότητά τους ) ότι, αυτός ο πρωθυπουργός ,αυτός ο ΥΠΕΞ ,όλη η κυβέρνηση του Πατριωτικού κόμματος , με δύο πρώην πρωθυπουργούς να ”μιλούν φωναχτά” για κόκκινες γραμμές στις συζητήσεις μας με του Τούρκους ΟΤΙ,
    ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ , Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΑΣ ΣΤΑ ΔΥΟ , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ;.
    Τόση μανία για διχασμό και ναρκοθέτηση των συνομιλιών και όχι με γνώση και πληροφόρηση και από ανθρώπους ”που δεν τους πέφτει λόγος” ;.
    Τι δηλαδή περιμένουμε η κυβέρνηση να μας γνωστοποιήσει με λεπτομέρειες τι θα συζητήσει ;.Υπάρχει προηγούμενο δημόσιας διπλωματίας από άλλα σοβαρά κράτη ;.
    Ανακοίνωνε ο αείμνηστος Μεταξάς τα σχέδια του προ του ΟΧΙ του , που αντηλάληλε και ο λαός στις 28 Οκτωβρίου 1940;.
    ΜΙΑ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΔΟΞΟ ΕΘΝΟΣ-ΓΕΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα