Η είδηση είναι σαφής. Υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων στη Γάζα, θα συνεδριάσει αύριο στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Όπως ενημερώνουν, στην ατζέντα βρίσκεται και το μεταναστευτικό. Μάλιστα. Κάθε νοήμων πολίτης όμως με στοιχειώδη αντίληψη των κινδύνων του σύγχρονου διεθνούς περιβάλλοντος, αλλά όλως ιδιαιτέρως της δικής μας γεωπολιτικής περιοχής, έχει κάθε λόγο και να ανησυχεί, αλλά και να αισθάνεται ανασφάλεια με την ποιότητα του πολιτικού κόσμου που έχει η χώρα…
Το δεδομένο είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις παρατήθηκαν στη μοίρα τους για σχεδόν 15 χρόνια, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να σκάσουν όλα μαζεμένα. Ουδείς αμφισβητεί ότι σοβαρά ποσά δαπανήθηκαν και προσπάθεια καταβλήθηκε να κλείσουν τρύπες. Όμως, σε μια σοβαρή στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας χώρα, δεν θα αντιμετώπιζαν οι κρατούντες αδιάφορα τις επισημάνσεις περί βλακώδους προτεραιοποίησης των αναγκών. Διότι εάν δεν γίνει αποδεκτή ως δικαιολογία η βλακεία, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί, εάν ήταν οι ελληνικές ανάγκες που υπαγόρευσαν τις προτεραιότητες, ή τα ενδιαφερόμενα, πάσης φύσεως εξοπλιστικά “λόμπι”.
Το DP περιορίστηκε να παρουσιάσει το πρόβλημα με εύληπτο, κατά το δυνατόν και κατανοητό για όλους τρόπο. Έγραψε, ότι “οι πλατφόρμες δεν πολεμούν μόνες τους χωρίς όπλα”. Έγραψε, ότι οι στρατιωτικές ικανότητες παίρνουν χρόνια να οικοδομηθούν, ενώ οι προθέσεις του αντιπάλου αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα. Επένδυσαν π.χ. άνω του ενός δισ. ευρώ για εξαιρετικές αεροπορικές πλατφόρμες για το Ναυτικό, ενώ κοντεύει να μείνει “στο δρόμο”… ο Στόλος. Σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς επίσης άρεσε, να διαπιστώνουν ότι “αν έρθει η κακιά στιγμή θα πολεμήσουμε μόνοι μας”.
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία όμως, ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ να προτεραιοποιήσουν όπως έπρεπε ΣΥΝΟΛΙΚΑ την εθνική άμυνα και να χτίσουν στρατιωτικές ικανότητες που μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες… ή η έλλειψή τους μοιραία για τη χώρα. Διότι το DP φώναζε διαρκώς για την ανάγκη άσκησης συνεχούς πίεσης στους Αμερικανούς να αποδεσμεύσουν κρίσιμα όπλα για το αεροπορικό οπλοστάσιο. Μην χαλάσουν όμως οι δικοί μας τις δημόσιες σχέσεις… όχι μόνο όπλα δεν είδαμε, δεχόμασταν και παρασκηνιακά, πιέσεις για την απομάκρυνση -άκουσον άκουσον ηλιθιότητα για αγράμματους- “επιθετικών όπλων” από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου!
Διότι αντί να σκέφτονται εθνοκεντρικά, πολιτικοί και στρατιωτικοί δείχνουν να έχουν ασπαστεί το “δόγμα” ότι… θα μας προστατεύσουν οι Αμερικανοί, επειδή είμαστε “καλά παιδιά”. Πού καταλήξαμε; Απλούστατο! Ελπίζουμε να συζητήσουν στο ΚΥΣΕΑ πόσο παίξαμε με την τύχη μας ως χώρα, καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα επιλέξει να κάνει ο Ερντογάν τώρα που βάλλεται πανταχόθεν και τα δεδομένα της εξίσωσης έχουν μεταβληθεί δραματικά. Διότι ξαφνικά, αυτοί που έγλειφαν τον κατά φαντασία σουλτάνο, “ανακάλυψαν” ότι είναι βασικός “σπόνσορας” της Χαμάς! Διότι τόσο καιρό τον παρακαλούσαν, αποθρασύνοντάς τον!
Κι ας ξέραμε ότι από το 2020, υπό την ηγεσία του σημερινού ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, η Χαμάς απέκτησε στην Κωνσταντινούπολη εγκαταστάσεις που εξειδικεύονταν στον… ΚΥΒΕΡΝΟΠΟΛΕΜΟ! Και η αφελής Ουάσινγκτον, έχοντας δεμένη την Ελλάδα “στα φουστάνια της”, εξακολουθούσε να τρέφει ψευδαισθήσεις ότι θα πειθαρχήσει τον Ερντογάν. Οι δε χειρότερα αφελείς – κολαούζοι της Αθήνας, εθισμένοι στον κατευνασμό, πίστευαν ειλικρινά ότι θα επικρατήσει νηνεμία στο Αιγαίο. Όχι πάντως για να αξιοποιήσουν την ηρεμία για να χτίσουν συγκεκριμένες στρατιωτικές ικανότητες που θα αποδεικνύονταν κρίσιμος παράγοντας για την αξιοπιστία της αποτροπής, την κρίσιμη στιγμή…
Τώρα που ο πόλεμος χτύπησε την πόρτα του Ισραήλ, θα ζητηθούν ευθύνες από όσους δεν ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΠΑΝΕΞΟΠΛΙΣΜΟ της χώρας από την προμήθεια των συλλογών Spice και των υπερηχητικών Rampage; Το είδος των προμηθειών που φώναζε το DP ότι θα αποκαταστήσει σε έναν βαθμό το πρόβλημα στον τομέα της ναυτικής ισχύος που διαρκώς διευρύνεται; Ήταν χαζός ο Αιγύπτιος πρόεδρος όταν άρπαζε την ευκαιρία και με 1,2 δισ. ευρώ εξασφάλιζε δυο “ιταλικές FREMM”, δυο φρεγάτες τύπου Carlo Bergamini;
Στις αρχές Ιουνίου 2020, τη συμφωνία έκλεισε ο ίδιος ο στρατάρχης Σίσι, εξασφαλίζοντας τις φρεγάτες “SPARTACO SCHERGAT” (F 598) και “EMILIO BIANCHI” (F 589) που προορίζονταν για το ιταλικό Ναυτικό. Είδε την ανάγκη και προτεραιοποίγησε την άμεση παράδοση. Στις 30 Δεκεμβρίου 2020 παρέλαβε την πρώτη, την “Al Galala” (FFG 1002) όπως ονομάστηκε σε αιγυπτιακή υπηρεσία και στις 14 Απριλίου 2021 τη δεύτερη, την “Bernees” (FFG 1003). Πέρασαν δυο χρόνια. Να αναρωτηθούμε μήπως τι θα σήμαινε αυτό για την ελληνική ναυτική ισχύ, εάν στη θέση του Σίσι, τη συμφωνία την είχε κλείσει ο Μητσοτάκης;
Ναι, δεν έχει νόημα να καθόμαστε και να μοιρολογούμε μπροστά στο χυμένο γάλα. Θα ήμασταν όμως ηλίθιοι, εάν δεν αναρωτηθούμε τι θα συμβεί εάν η κατάσταση εκτραπεί και η καλή μας τύχη δεν βοηθήσει και βρεθούμε για τον οποιονδήποτε λόγο μπλεγμένοι. Πόση αποτροπή “γεννάει” η συμμαχία με τους Αμερικανούς να πολεμούν στο πλευρό των Ισραηλινών, ιδίως εάν έχει μπει στον πόλεμο η Χεζμπολάχ, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία ήδη διατυπώνονται στα δυτικά μίντια φόβοι εγκατάλειψης της Ουκρανίας;
Τώρα που ξυπνήσαμε εμείς και υποτίθεται πως οδεύαμε για συμβασιοποίηση των Rampage & Spice ώστε να υπάρχει κάτι να απειλείται το τουρκικό Ναυτικό και όχι μόνο, ποια ισραηλινή αμυντική βιομηχανία θα τα παράξει για να μας τα παραδώσει; Οι ίδιοι οι Ισραηλινοί μας έλεγαν “βιαστείτε”, τουλάχιστον στην περίπτωση των SPIKE NLOS, διότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Με σφοδρή πολεμική σύρραξη σε εξέλιξη, αλήθεια, θα ασχοληθούν με την όποια ελληνική παραγγελία, ή μήπως με την αναπλήρωση των δικών τους αποθεμάτων, τη στιγμή μάλιστα που αυτά καταναλώνονται πολύ γρηγορότερα από όσο παράγονται;
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τις προσευχές στον περιώνυμο “Θεό της Ελλάδας”, διότι αν σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία μας ξεχάσει, θα μιλήσουμε με άλλους όρους. Δυστυχώς, η οικονομίστικη λογική που επικρατεί, έναντι της γεωπολιτικής οπτικής, σε συγκεκριμένους κύκλους και η έλλειψη παιδείας και κουλτούρας εθνικής ασφάλειας, θα μπορούσε να μας μπλέξει πολύ άσχημα. Αυτό δεν αποδεικνύει και η διαχρονική ανεπάρκεια στη διαχείριση του μεταναστευτικού; Τώρα ανακαλύπτουμε τους κινδύνους όλων των “φρούτων” που αφήνουμε ελαφρά τη καρδία να περνούν εντός συνόρων και να εγκαθίστανται εδώ; Τώρα ανακαλύπτουν τον δυνητικό κίνδυνο “πέμπτης φάλαγγας” πέραν της καταφανούς και για ανόητους “πολιτισμικής ασυμβατότητας“;
Σε όλα αυτά να προστεθεί και το νοσηρό πολιτικό κλίμα ενός συστήματος που υπηρετούν οι βολεμένοι και οι χορτάτοι, η πλειοψηφία των οποίων θα συμπεριφερθεί στη δύσκολη στιγμή, όπως τα ποντίκια στο πλοίο που βουλιάζει.
Η Ελλάδα έκανε συμβάσεις 10 δις με το Ισραήλ και αμέσως μετά το Ισραήλ αποκατέστησε τις σχέσεις με την Τουρκία και συμφώνησαν για κοινές έρευνες στην ΝΑ Μεσόγειο.
Η Ελλάδα και η Κύπρος θα έπρεπε να είναι περισσότερο εγκρατείς και σώφρονες στις σχέσεις τους με το Ισραήλ, διότι το Ισραήλ δεν έχει φίλους, ηθική, εμπιστοσύνη και μπέσα στις σχέσεις του με τα άλλα κράτη. Παίρνει τα μέγιστα και δίνει τα ελάχιστα ή καθόλου.
Όσο για την προμήθεια οπλικών συστημάτων ισχύει “είναι και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια” ας είναι καλά η τσέπη του Ελληνικού λαού και το λόμπι των εξοπλιστικών πάντα θα βρίσκει λύσεις στην καμπούρα του φτωχού.
Επειδή γράφτηκε στο άρθρο ότι οι Ε.Δ. αφέθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια “στην μοίρα τους” από την πολιτική, να παρατηρήσω, ότι στην Γερμανία του Μεσοπολέμου, παρά τις αυστηρώτατες προβλέψεις για περιορισμό των ενόπλων δυνάμεων, ανώτεροι και ανώτατοι Γερμανοί αξιωματικοί μερίμνησαν να θέσουν τις βάσεις για αυτό το οποίο λίγο αργότερα, ως Wehrmacht, έθεσε σε χρόνο dt υπό τον έλεγχό της όλη σχεδόν την Ευρώπη.
Σίγουρα η πολιτική ηγεσία έχει την γενική ευθύνη και ελέγχεται για αυτό, αλλά και οι αξιωματικοί οφείλουν από μόνη των να έχουνε μέριμνα και πρωτοβουλία, όχι μόνο για να μας θυμίζουν τις απαιτήσεις των για μισθούς και συντάξεις.
Και οι αξιωματικοί να μας θυμίζουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους – εργάσθηκαν και εργάζονται σκληρότερα από τους υπόλοιπους κρατικούς λειτουργούς-,αλλά να μην ξεχνούν να είναι – όπως ήταν το 1940 – και παραδείγματα προς μίμηση για αυτοθυσιαστικό πατριωτισμό χωρίς τις ταυτότητες του ”δημοκρατικού , προοδευτικού” και ”’δεξιού”, χουντικού” και φυσικά χωρίς τα παραδείγματα υποταγής των αξιωματικών σε κομματικές ηγεσίες από το 1981 που συνεχίζονται σε χειρότερες μορφές(τα ονόματα γνωστά).
δεν συμφωνώ ότι οι αξιωματικοί εργάζονται σκληρότερα από τους υπόλοιπους κρατικούς λειτουργούς.
Η αλήθεια είναι, ότι μετά την μεταπολίτευση ο έλεγχος του σώματος των αξιωματικών έγινε εντατικότερος, αλλά επίσης αλήθεια είναι, ότι και οι αξιωματικοί από πολύ παλαιότερα είχαν την τάση να ασχολούνται περισσότερο με την πολιτική παρά με το κατεξοχήν αντικείμενό τους.
Όντως οι αξιωματικοί από το 1843 ”μπήκαν στην πολιτική” -ίσως και με Συμφωνία του Όθωνος για Συνταγματική Μοναρχία-αλλά μέχρι το 1909 δεν ”κατάργησαν” εκλεγμένες κυβερνήσεις. Έκτοτε χρησιμοποιήθηκαν από πολιτικούς για να ανέλθουν ή να μείνουν στην εξουσία -ήταν τα γνωστά Στρατιωτικά Κινήματα-.
Στον 20ο αιώνα δύο ήταν οι πρωθυπουργοί που υπολήπτονταν τα μέγιστα τον στρατό ,αλλά τον κρατούσαν στους στρατώνες . Οι αείμνηστοι Μεταξάς και Καραμανλής .
Αυτοί όμως κάλυπταν πλήρως τις εθνικές γραμμές σε εσωτερικά και εξωτερικά θέματα και δεν άφηναν στους αξιωματικούς να ανησυχούν για το μέλλον της φιλτάτης Πατρίδος , με το ένδοξο παρελθόν. .
Μη ξεχνάμε ότι και αυτοί είναι πολίτες και ψηφίζουν.
@ Ο Λούμπεν
Έχω υπηρετήσει 24 μήνες στον στρατό και ξέρω πόσο “σκληρά” (sic) εργάζονται οι αξιωματικοί. Λουφάρουν κανονικότατα και ξεφορτώνουν όλη την δουλειά στις πλάτες των εφέδρων, χρησιμοποιώντας το γελοίο επιχείρημα ότι “εγώ θα υπηρετώ μία ζωή, ενώ εσύ σε λίγους μήνες πας στο σπίτι σου”. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τσάμπα τα πέρνουν τα λεφτά. Οι έφεδροι κάνουν όλη την δουλειά.
Με αυτά που περιγράφετε ,μάλλον υπηρετήσατε μετά το 1981 και σε καμιά Μονάδα πέριξ του κλεινού άστεως και πάντως μακράν των ανατολικών μας συνόρων. Συμφωνήσαμε πάντως ότι οι πολιτικοί τους ξεσηκώνουν να ασχοληθούν με την πολιτική.
Υ.Γ Φυσικά τα ”ζαβά” περίσσεψαν το Δημόσιο, ακόμη και στην Εκκλησία.
Υπηρέτησα πολύ πριν το 1981 στην Β. Ελλάδα, ακριβώς στα ανατολικά σύνορα και ξέρω πολύ καλά τι γράφω.
ΥΓ: Μην ξεχνάς να βάζεις το όνομά σου.
@Anonymous,
η πεποίθηση ότι οι αξωματικοί ασχολούνταν με την πολιτική λόγω των πολιτικών αποτελεί κατά την δική μου άποψη μύθο.
Ειδικά οι κατώτεροι αξιωματικοί είχαν ανέκαθεν “φιλοδοξίες” να βάλουν την χώρα στον… γύψο.
Η αλήθεια είναι, ότι υπήρχε μια λουμπενολαϊκή νομενκλατούρα στο στράτευμα, η οποία υπηρετούσε τα δικά της “συντεχνιακά” μικροσυμφέροντα προσφέροντας υπηρεσίες παρακράτους στους πολιτικούς της πάτρωνες.
Αλλά με εξαίρεση ίσως το 1909, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η γενναιότητα του σώματος των αξιωματικών εξαντλούνταν στο κυνήγι μαγισσών και στο βγάλσιμο των τάνκς έναντι άοπλων πολιτών (και πίστεψέ με δεν έχω απολύτως καμία διάθεση να κάμω τον δικηγόρο των κομμουνιστών).
Η επταετία και ειδικά το πραξικόπημα Ιωαννίδη έδειξε ολοφάνερα αυτή την τάση. Είναι σχεδόν άγνωστο έως σήμερα, ότι κινητήρια δύναμη για το πραξικόπημα ήταν οι κατώτεροι αξιωματικοί από τους οποίους φοβόταν ακόμη και οι πραξικοπηματίες, συμπεριλαμβανομένου του Ιωαννίδη. Μόνο έτσι εξηγήται η χούντα να γίνει σε επίπεδο συνταγματαρχών.
Δυστυχώς δεν είδαμε την ίδια αποφασιστικότητα των αξιωματικών κατά την αντιμετώπιση της εισβολής των τούρκων στην Κύπρο, με την οποία έριξαν την πύλη του Πολυτεχνείου.
Για αυτό υποστήριζα και εξακολουθώ να υποστηρίζω να έχουμε ξένους αξιωματικούς στο στράτευμα. Δεν γνωρίζω για να είμαι ειλικρινής την κατάσταση των ειδικών δυνάμεων. Αλλά ως μια χώρα η οποία περιστοιχίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά από γείτονες με εδαφικές διεκδικήσεις και ανταγωνιστικές διαθέσεις, θα έπρεπε τουλάχιστο σε επίπεδο ηθικού και επαγγελματισμού των ΕΔ να πρωτοπορούμε και όχι να ακολουθούμε άλλες χώρες.
Προς τους κ.κ. Επισκέπτη και Λούμπεν .
Επειδή δεν υπηρετήσατε σε πολλές Μονάδες και μάλλον είχατε την ”ευτυχία” να έχετε αδιάφορους αξιωματικούς -ιδίως κατά την εποχή της αποχουντοποίησης και του Χρηματιστηρίου-η γενίκευση αδικεί την πλειοψηφία των αξιωματικών της ”προ Χριστού”-ΠΑΣΟΚ -εποχής .
Μετά -όταν άρχισε ο εκδημοκρατισμός των Ενόπλων Δυνάμεων -πολλοί μεταβλήθηκαν σε Ιανούς -για να σωθούν και να προαχθούν .
Αν μπορείτε θυμηθείτε την εξέλιξη αυτών των άσχετων αξιωματικών που περιγράφετε, γιατί μπορεί μερικοί να κατέλαβαν με το Πασοκικό ΑΣΕΠ και ανώτατες θέσεις .
Υ.Γ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ , ΑΦΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΟ 1981.(ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΗΜΟΥΝΑ).
Α… και συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του ανώνυμου.
Είπα εγώ ποτέ ότι δεν έχω τα χρονάκια μου; Το λες και το ξαναλές, λες και σού παριστάνω τον γαμπρό. Αυτά που γράφεις είναι άσχετα με το δικό μου σχόλιο. Απάντησα στο ότι οι στρατιωτικοί εργάζονται σκληρά, πράγμα που εγώ δεν διεπίστωσα, αντιθέτως μάλιστα, στα χρόνια τής θητείας. Δεν ανακάτεψα, όπως εσύ κάνεις εσύ παγίως, κόμματα κλπ άσχετα. Αυτά που έγραψα είναι διαχρονικά και καταμαρτυρούνται απ’ όλους που έχουν κάμει στρατιωτικά θητεία, πριν και μετά από μένα.
“Α… και συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του ανώνυμου”. Αυτό έλειπε θα, να διαφωνείς κιόλας 🙂
Ο Λούμπεν θα σού πει τις δικές του εμπειρίες…..
Να το ξαναγράψω ότι και στο Δημόσιο -και παντού- περίσσεψαν τα ζαβά (ποιος περίμενε τον ”ορμητικό” κ. Κασσελάκη), αλλά ο στρατός την δική σας εποχή ”δεν είχε τα χάλια ” που περιγράφετε με την γενίκευσή σας.
Όσο για τα χρόνια σας ,αποκαλύψτε τελικά την ηλικία σας ,μια που πολλές φορές αναφερθήκατε απαξιωτικά στην δική μου .
ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ”ΚΑΘΕΤΑ” -ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΒΡΙΣΙΕΣ – ΓΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ.
@Σ.Α.Ν.,
δεν βλέπω τον λόγο να δεχθούμε το σκεπτικό σου μόνο για όσους έχουν λιγότερο θετική άποψη για τους αξιωματικούς, εκτός και εάν ο ίδιος έχεις υπηρετήσει δυο και τρεις φορές.
Δεν έχω υπηρετήσει ,αλλά συνεργάσθηκα πολύ από το 1963 για τριάντα χρόνια και χωρίζω τις περιόδους μέχρι το 1967, μέχρι το 1974 , μέχρι το 1981 και την τελευταία της συνεχούς προσπαθείας του ”εκδημοκρατισμού” τους και της εθελουσίας υποταγής ορισμένων ανωτάτων με καθεστώς Δημοκρατίας.
ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΩ ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ;;;..