Κυπριακό, «ώρα μηδέν» – Ασφυκτικές οι πιέσεις σε Αθήνα και Λευκωσία εν όψει Γενεύης

- Advertisement -

27f1ec9820d837e568373959d17262c7Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Προεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετα την συνάντηση τους την Παρασκευή 17 Απριλίου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) (File: EV_GP_170415_DHLOSEIS_TSIPRAS_ANASTASIADHS21.JPG )

Σε κλοιό κλιμακούμενων πιέσεων βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία. Οι οποίες και αναμένεται να ενταθούν, όσο προσεγγίζει για το Κυπριακό η «ώρα μηδέν», όπως χαρακτηρίζουν τη Διάσκεψη της Γενεύης αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως γράφει ο Άνθος Λυκαύγης στα Νέα της Τετάρτης, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ θεωρούν ότι: Είτε σε περίπτωση επίτευξης του επιθυμητού (δηλαδή λύσεως) είτε αντιθέτως εάν προκύψει απευκταίο αδιέξοδο, οι εξελίξεις που με βεβαιότητα θα αναπαραχθούν θα είναι ούτως ή άλλως ραγδαίες. Θετικές στο πρώτο ενδεχόμενο. Καταλυτικές στο δεύτερο.
Παρότι τηρείται «σιγή ασφαλείας» όσον αφορά το παρασκήνιο και τον οργασμό των διεργασιών που αυτή τη στιγμή συντελούνται αθόρυβα, από διαρρέουσες πληροφορίες και ενδείξεις γίνεται αντιληπτό ότι αυτές οι  πιέσεις:

  • Όσον αφορά τη Λευκωσία, σχετίζονται κατά κύριο λόγο α) με θέματα νομής των ομοσπονδιακών εξουσιών και συναφών λειτουργικών δομών σε επίπεδο εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Και με κύριο άξονα την εκ περιτροπής προεδρία έναντι εδαφικών «εκχωρήσεων», που η άλλη πλευρά αφήνει να νοηθεί ότι «δεν τις αποκλείει», β) με τους μηχανισμούς και τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων, κυρίως επί επιπέδου εκτελεστικής εξουσίας. Με κρίσιμη αιχμή την τελεσιγραφική επιμονή της τουρκικής πλευράς, «κάθε απόφαση ν’ απαιτεί και την ψήφο ενός τουλάχιστον Τουρκοκυπρίου».
  • Ως προς την Αθήνα, αυτές αφορούν βασικά τα θεμελιώδη ζητήματα α) των Εγγυήσεων και της τελικής μορφής που αυτές μπορούν να λάβουν, β) του χρόνου (και της διαδικασίας) αποχωρήσεως των κατοχικών δυνάμεων από τα κυπριακά εδάφη και γ) του συστήματος ασφαλείας και κυρίως αυτού που θα απαιτηθεί για τη μεταβατική περίοδο εφαρμογής των συμφωνιών.

Κορύφωση των διεργασιών -που θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα- θα είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις επί επιπέδου κορυφής μεταξύ των τριών εγγυητριών χωρών, τόσο πριν όσο και κατά το διήμερο μεταξύ 10 και 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Με Τσίπρα, Ερντογάν και Τερίσα Μέι να ανοίγουν τα χαρτιά τους, καταθέτοντας τελικές θέσεις για τα κομβικά ζητήματα που τους αφορούν ειδικότερα:

  • Ο Ερντογάν επιμένει στην εγγυητική εμπλοκή της Άγκυρας, με όρους «στρατηγικής κηδεμονίας» για την τουρκοκυπριακή πολιτειακή συνιστώσα της ομοσπονδίας.
  • Η Μέι αποστασιοποιείται μεν από εγγυητικές υποχρεώσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Επικεντρώνεται όμως στην κατοχύρωση των αγγλικών «εδαφικών και στρατηγικών κεκτημένων» στη Μεγαλόνησο.
  • Ο Αλέξης Τσίπρας να προσπαθεί να επιτύχει παντελή αναίρεση οποιουδήποτε συστήματος εγγυοδοσίας που δεν συνάδει με κράτος ενσωματωμένο στους θεσμούς της ΕΕ.
Οι επαφές Τσίπρα εντός και εκτός
Γραμμή επικοινωνίας με τις κεντρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανοίγει ο Αλέξης Τσίπρας για το Κυπριακό, με πρωταρχικό στόχο να μην οδηγηθεί σε νέο ναυάγιο η κρίσιμη πολυμερής Σύνοδος Κορυφής της 12ης Ιανουαρίου, στη Γενεύη.
Κατά την επικοινωνία του με την Βρετανίδα ομόλογό του Τερίσα Μέι, ο πρωθυπουργός ζήτησε την υποστήριξη του Λονδίνου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ανάλογα μηνύματα αναμένεται να μεταφέρει ο πρωθυπουργός και στον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επίσης θα συμμετάσχει στην πολυμερή Σύνοδο καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί πλήρες μέλος της ΕΕ, ενώ προεξοφλούνται τις επόμενες ημέρες και τηλεφωνικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Επιφυλάξεις από τη ΝΔ
Καχυποψία πάντως καταγράφεται και από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σχετικά με τη διαχείριση του κυπριακού ζητήματος και τις στοχεύσεις του Μαξίμου.
Με τις δικές του επιφυλάξεις αναμένεται να προσέλθει στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προσεχή Δευτέρα, ανοίγοντας τον κύκλο των πρωθυπουργικών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου.
Από την Πειραιώς κινούνται με διάθεση συνεννόησης εφόσον η ενημέρωση από την πλευρά Τσίπρα δεν κρύβει «δυσάρεστες εκπλήξεις» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Δηλώνουν ωστόσο προκαταβολικά ότι οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης αποτελούν θέμα το οποίο θα διαχειριστεί αποκλειστικά η κυβέρνηση και «δεν υπάρχει συνευθύνη ή συναπόφαση».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει έμφαση στην ανάγκη να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή που θα συνδέει Αθήνα και Λευκωσία, αναδεικνύοντας τον πρωταρχικό ρόλο που διαδραματίζει ως προς τις εξελίξεις η βούληση του κυπριακού Ελληνισμού.
Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα επισημάνει την πάγια θέση της ΝΔ ότι «μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση του νησιού», μέσα από μια «βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική συμφωνία».
ΒΗΜΑ
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα