Νέα παγίδα στήνουν οι Άγγλοι στην Κυπριακή Δημοκρατία
Ο Σεπτέμβριος είναι μια περίοδος κατά την οποία παρουσιάζεται μια σχετική κινητικότητα στο Κυπριακό μέσα από τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό το μομέντουμ θέλουν να εκμεταλλευθούν τα Ηνωμένα Έθνη και ήδη άρχισαν να ψήνουν μια κοινή συνάντηση Αναστασιάδη και Τατάρ.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, θα έχει συναντήσεις με όλους τους παίχτες στο Κυπριακό. Πέραν από τις καθιερωμένες συναντήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης (με Πρόεδρο της ΚΔ, πρωθυπουργός της Ελλάδας και ηγέτες Τουρκίας και Βρετανίας) τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να γίνουν και άλλες επαφές. Ως γνωστόν, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων πάει στη Νέα Υόρκη αλλά δεν έχει συμμετοχή ή ρόλο στη Γενική Συνέλευση.
Η συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ερσίν Τατάρ θα είναι και φέτος εκτός του χρόνου των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μέχρι και τις 27 ή 28 Σεπτεμβρίου και (όπως δήλωσε πολλές φορές στο παρελθόν) είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε μια διμερή συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Απ’ εκεί και πέρα εάν θα επιδιωχθεί και μια άτυπη συνάντηση των πέντε στα πρότυπα της Γενεύης είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί κάτι τέτοιο. Η πιθανότητα άτυπης πενταμερούς εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει μόνο μετά τις επαφές του ΓΓ ΟΗΕ με τα εμπλεκόμενα μέρη και επί του εδάφους στη Νέα Υόρκη, όχι πριν.
Ζητούμενο της όλης προσπάθειας είναι να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε να μπορεί ο Γενικός Γραμματέας να σπρώξει την προσπάθεια του στο Κυπριακό. Μετά τη Γενεύη, τον Απρίλη, δεν έχει διαφανεί καμιά δυνατότητα επαναφοράς των μερών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι ενέργειες της Τουρκίας στο Βαρώσι ήρθαν να βαρύνουν ακόμα περισσότερο το αρνητικό κλίμα στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλώντας χθες σε νέους από Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο κατηγόρησε εκ νέου την Τουρκία ότι δεν συνεργάζεται, δεν εφαρμόζει και δεν υλοποιεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. «Αντιθέτως», συμπλήρωσε, «προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα».
Η τουρκική πλευρά, στη Γενεύη, έβαλε στο τραπέζι την αξίωση της αναγνώρισης ξεχωριστής κυριαρχικής οντότητας ως προαπαιτούμενο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Μια θέση την οποία συνεχίζει να προβάλλει μετά επιτάσεως.
Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε (κανάλι 24TV/πηγή ΓΤΠ) πως «υπάρχουν δύο κράτη στο νησί όταν κοιτάζεις τις πραγματικότητες στην Κύπρο». Σύμφωνα με τον Τατάρ, «η λύση στη βάση της συνεργασίας δύο κυριαρχικών κρατών έγινε αντιληπτή στον κόσμο». Ενώ υποστήριξε και πάλι πως με την ομοσπονδία στοχεύουν να κάνουν τους Τουρκοκύπριους μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ επέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν τους Τουρκοκυπρίους στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι οι Τουρκοκύπριοι, χωρίς τις εγγυήσεις της Τουρκίας, είναι καταδικασμένοι σε εξαφάνιση.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνέχιση της πολιτικής βούλησης σχετικά με το όραμα για λύση στη βάση της συνεργασίας δύο κυρίαρχων κρατών, ο Τατάρ είπε ότι ο αγώνας, που δίνουν, είναι αγώνας επιβίωσης εντός της δικής τους ασφάλειας, του δικού τους κράτους με αξιοπρέπεια.
Με τα όσα ο Ερσίν Τατάρ δηλώνει καθημερινά, η δυνατότητα ενός ουσιαστικού βήματος προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Πλην όμως τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να εξαντλήσουν την όποια πιθανότητα υπάρχει προς την κατεύθυνση του διαλόγου. Και με δεδομένο ότι η πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή είναι αδύνατη, θα προσπαθήσουν έστω και για μια νέα άτυπη πενταμερή.
Στο επόμενο Υπουργικό τα μέτρα
Ανεξαρτήτως των όποιων άλλων ενεργειών γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο για την επανέναρξη των συνομιλιών η Λευκωσία δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια σ’ ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα ληφθούν εναντίον αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος που είναι κάτοχοι εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποφασιστούν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Αυγούστου. Η συνεδρία της 23ης τρέχοντος θα πραγματοποιηθεί στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.
Ήδη ετοιμάζεται και η σχετική γνωμάτευση από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας πάνω στην οποία θα στηριχθεί και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αφαίρεση εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τουρκοκύπριους. Βασικό στοιχείο της γνωμάτευσης θα είναι οι ενέργειες των συγκεκριμένων ατόμων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί μεταξύ εκείνων που θα χάσουν την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του καθεστώτος, Ερσάν Σανέρ.
Λόγω Βαρωσίων…
Ο λόγος της μη διεκδίκησης τρίτης θητείας από τον Νίκο Αναστασιάδη κατά την εκτίμηση του Ερσίν Τατάρ είναι το άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου.
Σε δηλώσεις του στο κανάλι Κίπρις TV (πηγή ΓΤΠ) ο Τατάρ υποστήριξε πως η πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη έχει «καταρρεύσει ολοκληρωτικά» με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού και ισχυρίστηκε ότι αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές.
Ως γνωστό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την πρόσφατη συνέντευξή του στον «Φ» είχε ανακοινώσει πως δεν προτίθεται να διεκδικήσει επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας στο τέλος της θητείας του το 2023. Θέση την οποία είχε επαναλάβει και στο παρελθόν χωρίς να συνδέεται με τις εξελίξεις στο Κυπριακό ή άλλα θέματα.
Φιλελεύθερος