O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (δεξιά) και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν στη Λευκωσία την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.
Την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιανουαρίου θα συναντηθούν στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να συνεκτιμήσουν τα ευρήματα των τεχνικών συμβούλων που συνεδρίασαν στο Μον Πελερέν στις 18 και 19 του μηνός.
Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε χθες ότι η επεξεργασία από τις πολιτικές ηγεσίες των προτάσεων που έγιναν σε τεχνικό επίπεδο «πρέπει να συνάδει με το κοινό ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη σύνοδο για το Κυπριακό στη Γενεύη, που καθορίζει πλαίσια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθούν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις». Ο κ. Αναστασιάδης προσέθεσε ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης των τεχνοκρατών «δεν ήταν παρά η καταγραφή», επιβεβαιώνοντας πως ουσιαστικά, προκειμένου να πραγματοποιηθεί πρόοδος, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η τουρκική πλευρά προσήλθε στις τεχνικές συνομιλίες της περασμένης Τετάρτης και Πέμπτης στο Μον Πελερέν δίχως καμία προετοιμασία για ουσιαστικές συνομιλίες, με τη γνωστή βασική της γραμμή περί εγγυήσεων και ασφάλειας. Αντιθέτως, η βρετανική αντιπροσωπεία παρουσίασε αρκετά διαφορετική θέση από αυτήν που είχε εμφανίσει ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον κατά τη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι του Ηνωμένου Βασιλείου στις τεχνικές συνομιλίες τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης του παρόντος καθεστώτος των εγγυήσεων, διατηρώντας, βεβαίως, την πάγια βρετανική παρουσία στις στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στα νότια του νησιού. Υπενθυμίζεται ότι των τεχνικών συνομιλιών στο Μον Πελερέν είχε προηγηθεί και τετ α τετ του κ. Τζόνσον με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου μεταξύ των δύο ανδρών έγινε αρκετά εκτενής συζήτηση για το Κυπριακό.
Την ίδια στιγμή, σύμβουλοι του Τούρκου προέδρου διατηρούν υψηλούς τόνους στην κριτική τους προς την Ελλάδα, κάνοντας προκλητικές και υποτιμητικές δηλώσεις. Τελευταίο κρούσμα ήταν η τηλεοπτική συνέντευξη του Γιγκίτ Μπουλούτ (Χαμπέρ Α), συμβούλου του Τούρκου προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πια χώρα με το όνομα Ελλάδα», διότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας «την πούλησε, μετατρέποντας τους Ελληνες σε σκλάβους». Από την Αθήνα αρνούνται να εισέλθουν σε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.