Την πλήρη επιβεβαίωση της εκτίμησης που η Αθήνα είχε διαμορφώσει ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν επιθυμεί την ουσιαστική κατάληξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, «βλέπουν» κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές στον τρόπο που έκλεισε αυτός ο κύκλος διαβουλεύσεων για το Κυπριακό στη Γενεύη. Στην κυβέρνηση, κάνοντας έναν απολογισμό όσων έγιναν την εβδομάδα που τελειώνει, κρατούν ως θετικό ότι έστω και σε επίπεδο τεχνικών ομάδων θα συνεχισθεί η προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών και ότι αυτό γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, όσο ακόμα το θέμα είναι «ζεστό».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Γενεύη η στάση της τουρκικής πλευράς ήταν μη παραγωγική και αυτό κατέστη πασιφανές όταν από την τουρκική αντιπροσωπεία επικαλέσθηκαν επείγουσες ανάγκες στο συριακό μέτωπο, προκειμένου να μη γίνει συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο με την ελληνική πλευρά για να συζητηθούν τα ανοιχτά ζητήματα. Η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι η τουρκική αντιπροσωπεία κινήθηκε στο πλαίσιο μιας μεθόδευσης, προκειμένου να φύγει η πολιτική συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων από το κάδρο και να περιορισθεί η ατζέντα σε τεχνικές συζητήσεις. Βεβαίως, από ελληνικής πλευράς κατέστη σαφές προς κάθε εμπλεκόμενο μέρος ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν έτοιμος να μεταβεί στη Γενεύη, αρκεί να είχε προηγηθεί η αναγκαία προεργασία που θα έδειχνε ότι υπάρχουν προοπτικές επίτευξης συνολικής συμφωνίας και λύσης.
Από διπλωματικές πηγές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Αγκυρα ακολουθεί τακτική κωλυσιεργίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου το θέμα των εγγυήσεων να παραμείνει σε εκκρεμότητα και να φθάσει να συζητηθεί στο τέλος, οπότε και θα υπάρχει αυξημένη πίεση, εφόσον θα είναι το τελικό «κλειδί» για την επίλυση του Κυπριακού.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης κατέστη σαφές προς όλους ποιος λειτουργεί με στόχο την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων και δημιουργεί τεχνητά προβλήματα.
Το θετικό της Γενεύης παραμένει για την κυβέρνηση το γεγονός ότι οι δύο πλευρές αντάλλαξαν για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες χάρτες, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά την πρόοδο της διαδικασίας των συνομιλιών.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα συζητήθηκε εκτενώς, με την επισήμανση ότι έχουν γίνει θετικά βήματα τα οποία είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, παραμένουν πολλά ζητήματα ανοιχτά και θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα εάν η Αγκυρα θα επιμείνει στην ίδια τακτική, στην άρνηση δηλαδή να συμβάλλει παραγωγικά στις διαπραγματεύσεις ή εάν αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δυναμική που έχει αναπτυχθεί. Η απώλεια αυτής της δυναμικής είναι ο κίνδυνος από μια διαδικασία που θα περιορισθεί σε συζητήσεις τεχνικών ομάδων, χωρίς τη συμβολή της πολιτικής διαπραγμάτευσης.
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
kathimerini.gr