Μνήμες Βίλλυ Μπραντ, διακομματικά χειροκροτήματα για τη Μέρκελ, ένας υπουργός που κυκλοφορεί με ποδήλατο και άλλα παραλειπόμενα από την αλλαγή φρουράς στην καγκελαρία.
Λίγα άνθη για την Άνγκελα Μέρκελ στη σύντομη τελετή παράδοσης-παραλαβής στην καγκελαρία
«Ας τολμήσουμε περισσότερη πρόοδο» είναι το σύνθημα της κυβέρνησης Σολτς εν έτει 2021. Παραπέμπει ευθέως στο σύνθημα «Ας τολμήσουμε περισσότερη Δημοκρατία» του Βίλλυ Μπραντ, του πρώτου σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου της μεταπολεμικής Γερμανίας, που εξελέγη το 1969. Ήταν μία εποχή κοινωνικών διεκδικήσεων, αλλά και εντάσεων, στον απόηχο του Μάη του ’68. Ο Όλαφ Σολτς προτάσσει τον στόχο του τεχνολογικού και οικολογικού εκσυγχρονισμού. Ανήκει στην «πραγματιστική» πτέρυγα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), όπως και οι δύο προηγούμενοι σοσιαλδημοκράτες καγκελάριοι, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Χέλμουτ Σμιτ.
Χωρίς θρησκευτικό όρκο, αλλά και χωρίς καμία αναφορά στον Θεό έγινε η ορκωμοσία του Όλαφ Σολτς. Το ίδιο είχε πράξει ο προηγούμενος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Καθώς μάλιστα ο Σολτς έχει αποχωρήσει από την Ευαγγελική Εκκλησία, θεωρείται ο πρώτος καγκελάριος χωρίς συγκεκριμένη θρησκευτική πεποίθηση. Μόνο 9 από τα 17 μέλη της κυβέρνησης περιέλαβαν στον όρκο τους τη φράση «με τη βοήθεια του Θεού», παρατηρεί το Ευαγγελικό Πρακτορείο Ειδήσεων (EPD). Το καθολικό ΚΝΑ σημειώνει ότι στην προγραμματική συμφωνία, που συνυπέγραψαν την Τρίτη Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, δεν γίνεται καμία αναφορά στη χριστιανική θρησκεία.
Χωρίς περιττές πολυτέλειες η αλλαγή κυβέρνησης
Λιτή ατμόσφαιρα και ολιγόλεπτες ομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο, με τους υπουργούς να παραλαμβάνουν τα επίσημα έγγραφα για τον διορισμό τους
«Είναι μία λιτή και απέριττη διαδικασία, όπως άλλωστε και το ίδιο το πολίτευμα της χώρας» σχολιάζει εύστοχα ο Νίκολας Μπλόμε, διευθυντής πολιτικού ρεπορτάζ του ομίλου RTL. Στη γερμανική πολιτική δεν πρωταγωνιστούν πρόσωπα και δυναστείες, κυριαρχούν οι απρόσωποι θεσμοί και η ιδέα της Δημοκρατίας. Ενώ όμως η γαλλική République επιβάλλει ένα επιβλητικό τελετουργικό, η γερμανική Republik απαρνείται ο,τιδήποτε πομπώδες – υπό το βάρος, προφανώς, της ιστορικής ευθύνης. Γυμνοί τοίχοι και σύντομοι διάλογοι στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την υποδοχή του νέου καγκελάριου από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Στη Γαλλία το Προεδρικό μας Μέγαρο θα ήταν απλώς μία εξοχική έπαυλη», σχολιάζει σκωπτικά ο Νικολας Μπλόμε.
Με γραβάτα παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, ο «Πράσινος» υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο Προεδρικό Μέγαρο, για να παραλάβει το επίσημο έγγραφο διορισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χαλαρή εμφάνιση χωρίς κουστούμι και γραβάτα αποτόλμησε μόνο ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ. Βλέμματα θαυμασμού, αλλά και απορίας συγκέντρωσε ο νέος υπουργός Γεωργίας Τσεμ Έτζντεμιρ. Όχι μόνο γιατί είναι ο πρώτος υπουργός σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση με μεταναστευτικό υπόβαθρο (οι γονείς του κατάγονται από την Τουρκία), αλλά κυρίως γιατί προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο με το …ποδήλατο. Το έδεσε σε έναν στύλο στην είσοδο και παρέλαβε το επίσημο έγγραφο του διορισμού, για να αναχωρήσει λίγο αργότερα, πάλι με το ποδήλατο, με προορισμό τη Βουλή.
Δρομέας και φίλος της τζαζ ο νέος καγκελάριος
Πώς είναι ο νέος καγκελάριος στην ιδιωτική του ζωή; Η εφημερίδα Bild υπενθυμίζει ότι ο Όλαφ Σολτς είναι παντρεμένος με την Μπρίτα Ερνστ, επίσης στέλεχος του SPD και υπουργό Παιδείας στην τοπική κυβέρνηση του Βρανδεμβούργου, με την οποία είχε γνωριστεί σε εκδήλωση της σοσιαλιστικής νεολαίας το 1984. Το ζεύγος μένει με ενοίκιο σε διαμέρισμα 160 τ.μ. στο κέντρο του Πότσνταμ. Επίσης νοικιάζει ένα ακόμη διαμέρισμα τριών δωματίων στο Αμβούργο, το οποίο μάλλον έχει συναισθηματική αξία για τον Σολτς, καθώς έμενε εκεί στη διάρκεια των σπουδών του, μοιράζοντας το νοίκι με δύο συγκατοίκους. Σύμφωνα πάντα με την Bild ο Σολτς χαλαρώνει με διάβασμα, μουσική τζαζ και αθλητικές δραστηριότητες που τον βοηθούν να διατηρήσει τα κιλά του, ιδιαίτερα με τρέξιμο και κωπηλασία.
‘Ολοι (σχεδόν) χειροκροτούν την Άνγκελα Μέρκελ
Θερμό και …διακομματικό χειροκρότημα περίμενε την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά την είσοδό της στη Βουλή, το πρωί της Τετάρτης. Ακόμη και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) την επευφήμησε. Μόνο οι βουλευτές του εθνολαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) παρέμειναν καθιστοί και απαθείς. Βέβαια η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι πλέον βουλευτής, γι αυτό δεν είχε δικαίωμα εισόδου στην αίθουσα της Ολομέλειας. Όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο, παρακολούθησε την ψηφοφορία από τα θεωρεία των επισκεπτών. Μετά την αποχώρησή της η Άνγκελα Μέρκελ θα διατηρήσει δικό της γραφείο, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Μιλώντας στην Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) η Μέρκελ αποκάλυψε ότι πρόκειται για το ίδιο ακριβώς γραφείο που είχε χρησιμοποιήσει ο Χέλμουτ Κολ μετά την αποχώρησή του από την καγκελαρία, το 1998, στην κεντρική λεωφόρο Unter den Linden, στην καρδιά του παλαιού ανατολικού Βερολίνου.
Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στην καγκελαρία και σε όλα τα υπουργεία. Πολύ κεφάτος παρουσιάστηκε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, «δεξί χέρι» της Μέρκελ για πολλά χρόνια, ο οποίος επίσης αποχωρεί από την πολιτική μετά από 27 συναπτά έτη στο Κοινοβούλιο. Στον διάδοχό του, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ευχήθηκε ό,τι καλύτερο, ενώ του χάρισε ένα βιβλίο Φιλοσοφίας που «μπορεί να χρειαστεί σε περίπτωση που σας πιάσουν αϋπνίες στο υπουργείο». Για τα μελλοντικά του σχέδια δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να γίνει λομπίστας και θέλει να ξεκουραστεί τουλάχιστον για δύο μήνες. Επίσης, ο δεινός μάγειρας και καλοφαγάς Άλτμαιερ εξομολογείται στην Bild ότι άρχισε επιτέλους αυστηρή δίαιτα («δημητριακά το πρωί, βραστό κοτόπουλο το απόγευμα») και ήδη έχουν φανεί τα πρώτα αποτελέσματα.
Γιάννης Παπαδημητρίου
DW