Κρεμλίνο: Πιθανή συμβιβαστική λύση ένα μοντέλο όπως της Σουηδίας ή της Αυστρίας – “Πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας” ζητά η Ουκρανία

- Advertisement -

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι μια “αποστρατικοποιημένη” Ουκρανία με τον δικό της στρατό, όπως το παράδειγμα της Αυστρίας ή της Σουηδίας, είναι κάτι που εξετάζεται στο πλαίσιο ενός πιθανού συμβιβασμού.

Πρόκειται για μια προηγούμενη πρόταση της Ουκρανίας, να αποτελεί ουδέτερη χώρα, αλλά να διατηρήσει τις δικές της ένοπλες δυνάμεις, όπως σημειώνει το Bloomberg.

“Αυτό είναι μια επιλογή που βρίσκεται υπό συζήτηση αυτή την στιγμή και θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας συμβιβασμός”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, μεταδίδει το Reuters.

Η αναφορά του Πεσκόφ στην αποστρατικοποίηση φαίνεται ότι συνδέεται με ένα ουδέτερο καθεστώς για την Ουκρανία, εκτός του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι Αυστρία και Σουηδία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ ανήκουν στην Ε.Ε.

Ο Πεσκόφ δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, πέρα από το να επιβεβαιώσει ότι η ιδέα για ένα σουηδικό ή αυστριακό μοντέλο ουδετερότητας είναι υπό συζήτηση στις συζητήσεις που διεξάγονται με την Ουκρανία.

Ουκρανία: Απαιτούνται “πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας”

Η απάντηση ωστόσο της ουκρανικής πλευράς δεν φαίνεται να αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να οδηγήσουν σε μία δίκαιη συμφωνία για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας που θα την προστατεύουν από μελλοντικές απειλές, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Μπορούμε και οφείλουμε να αγωνισθούμε σήμερα, τώρα. Μπορούμε και οφείλουμε να υπερασπισθούμε το κράτος μας, την ζωή μας, την ουκρανική ζωή. Μπορούμε και οφείλουμε να διαπραγματευθούμε μία δίκαιη και προσήκουσα ειρήνη για την Ουκρανία, πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας που θα λειτουργούν”, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Ουκρανία απαιτεί “πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας” απέναντι στην Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός “αυστριακού ή σουηδικού” μοντέλου “ουδετερότητας”, ανακοίνωσε προηγουμένως η ουκρανική προεδρία.

“Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι “ουκρανικό””, δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Διευκρινίζει δε ότι απαιτούνται “πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας” απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

“Αυτό σημαίνει ότι οι υπογράφοντες τις εγγυήσεις δεν μένουν στο περιθώριο σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα λάβουν ενεργό μέρος στην σύρραξη στο πλευρό της Ουκρανίας και θα της παράσχουν αμέσως τα αναγκαία όπλα”, εξήγησε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ και πρόσθεσε ότι το Κίεβο ζητεί επίσης ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από την Ουκρανία σε περίπτωση επίθεσης κατά του εδάφους της.

Η, επισήμως αδέσμευτη, Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά εταίρος της στρατιωτικής συμμαχίας από το μέσο της δεκαετίας του 1990. Κατά τα τελευταία χρόνια σταδιακά προσεγγίζει το ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία εγκατέλειψε την ουδετερότητά της στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οπότε και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση (1995).

Η Αυστρία από την πλευρά της είναι ουδέτερη και δεν μπορεί να στείλει στρατιώτες σε εμπόλεμη ζώνη πέραν των αποστολών του ΟΗΕ.

Χθες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε ένα βήμα προς την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης δηλώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει η παραδοχή ότι η χώρα του δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ατλαντική Συμμαχία.

“Δύσκολες διαπραγματεύσεις”

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Ουκρανία είναι δύσκολες και αργές, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ρωσία ειλικρινά θέλει την ειρήνη το συντομότερο δυνατόν.

“Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και προχωρούν με αργό ρυθμό. Φυσικά, θα θέλαμε όλοι μας να πήγαιναν πολύ πιο γρήγορα, αυτή είναι η ειλικρινής επιθυμία και της ρωσικής πλευράς. Θέλουμε να καταλήξουμε στην ειρήνη το συντομότερο δυνατόν”, ανέφερε ο Μεντίνσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

“Θέλουμε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία, ουδέτερη – όχι μέλος μιας στρατιωτικής συμμαχίας, όχι μέλος του NATO”, πρόσθεσε.

Λαβρόφ: Υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιτέθηκε στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν βλέπει κάποια ένδειξη ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να λύσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν έναν αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό της θέσης των ουκρανικών αρχών, αλλά “σήμερα δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για γρήγορη επίλυση της σύγκρουσης”, δήλωσε ο Λαβρόφ στο τηλεοπτικό δίκτυο RBC.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την ουκρανική πλευρά, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού και η ουδετερότητα για την Ουκρανία εξετάζεται σοβαρά.

“Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους”, είπε ο ίδιος. “Ωστόσο υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού. Το ουδέτερο καθεστώς συζητείαι σοβαρά τώρα μαζί, φυσικά, με εγγυήσεις ασφαλείας”, είπε ο Λαβρόφ.

Η Ουκρανία έχει επίσης προβεί με επιφυλακτικό τρόπο σε θετικές ανακοινώσεις σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Λέει ότι προτίθεται να διαπραγματευτεί μέχρι τέλους, αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχτεί ρωσικά τελεσίγραφα.

Όπως είπε ο Λαβρόφ, στα βασικά ζητήματα περιλαμβάνονται η ασφάλεια των πολιτών στην ανατολική Ουκρανία, η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και τα δικαιώματα των ρωσόφωνων της Ουκρανίας.

Ανακοινώνοντας την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι απειλούν την Ρωσία με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, στην πίσω αυλή της Ρωσίας.

Ο Πούτιν έχει ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει καμία επιλογή παρά να πραγματοποιηθεί η στρατιωτική επιχείρηση επειδή οι ρωσόφωνοι στην Ουκρανία υφίσταντο “γενοκτονία” από “εθνικιστές και νεοναζιστές” μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η Ουκρανία και η Δύση χαρακτηρίζουν αβάσιμες τις κατηγορίες για γενοκτονία.

capital.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα