Κρίστιαν Λίντνερ: Ποιος είναι ο νέος «σκληρότερος Σόιμπλε»

- Advertisement -

Τον αποκαλούν «γεράκι» της δημοσιονομικής πολιτικής – Θέλει χαμηλούς φόρους, χαμηλό δημόσιο χρέος και σφιχτή νομισματική πολιτική

Τη θέση του Όλαφ Σολτς ως υπουργού Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει ο Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ο οποίος είναι φανατικός υπέρμαχος των δημοσιονομικών κανόνων του Μάαστριχτ και της συγκράτησης του δημοσίου χρέους της Γερμανίας, αλλά και των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, είχε δηλώσει ότι το FDP δεν θα συμμετείχε σε κάποιον κυβερνητικό σχηματισμό που θα σχεδίαζε να αυξήσει τη φορολογία ή να αλλάξει το λεγόμενο «debt brake», δηλαδή το πλαφόν που τίθεται από το γερμανικό Σύνταγμα στο νέο χρέος.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, μέσω αναρτήσεων σε προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιζητεί σκληρότερη στάση αναφορικά με τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς όπως ισχυρίζεται η Φρανκφούρτη οφείλει να αντισταθεί στον «πειρασμό» να τις στηρίξει την ώρα που ο πληθωρισμός κινείται επικίνδυνα ψηλά στην Ευρωζώνη.

«Εάν η ΕΚΤ εγκλωβιστεί στη δημοσιονομική πολιτική των υπερχρεωμένων χωρών, θα έχει λίγα μέσα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η συγκράτηση της ανόδου του πληθωρισμού είναι κοινωνική ευθύνη και αν αφεθεί ο πληθωρισμός εκτός ελέγχου θα οδηγηθεί στη φτώχεια, σχολιάζοντας μάλιστα ότι και οι παράγοντες χάραξης πολιτικής εντός Γερμανίας υποτιμούν επίσης τους κινδύνους από τον πληθωρισμό.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ μπήκε στην πολιτική σε νεαρή ηλικία και το 2000 εξελέγη στο κοινοβούλιο του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Την ίδια χρονιά, συνίδρυσε την Moomax GmbH, μία εταιρεία που έφτιαχνε avatars για το ίντερνετ. Η επιχείρηση αυτή εξασφάλισε χρηματοδότηση από venture capitals αλλά και κρατικές επιδοτήσεις από την KfW Bank. Όμως όταν έσκασε η φούσκα των dot.coms, η Moomax κατέρρευσε. Η αποτυχία αυτή «κυνηγά» τον Λίντνερ στην πολιτική καριέρα του. Ο ίδιος πάντως την παρουσιάζει σαν ένα μάθημα που πήρε, λέγοντας ότι η Γερμανία πρέπει να ενθαρρύνει τον κόσμο να παίρνει ρίσκα.

Όπως έχει επισημάνει ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, πρώτη του προτεραιότητα αναλαμβάνοντας το γερμανικό ΥΠΟΙΚ θα είναι η βελτίωση του περιβάλλοντος για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Η πολιτική του ατζέντα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και άλλων βαρών για τις εταιρείες, καθώς και πιο «σφικτές» δημοσιονομικές πολιτικές.

Τι απαντά στους επικριτές του

Η γερμανική Zeit δημοσίευσε πρόσφατα το εξής: O Λίντνερ θα πρέπει να απαλλαγεί από τη mission impossible (αδύνατη αποστολή) της εφαρμογής της προκατακλυσμιαίας δημοσιονομικής του πολιτικής στη σημερινή οικονομική κατάσταση. Είναι ένα crash test που ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη μπορεί να αντέξει.»

Αντίστοιχες απόψεις έχουν εκφράσει και επιφανείς οικονομολόγοι οι οποίοι συγκαταλέγονται στο μπλοκ της κεϋνσιανής πολιτικής. Στις αρχές Νοεμβρίου ο Λίντνερ είχε σχολιάσει μέσω Instagram ότι η κριτική που ασκεί κανείς φανερώνει τις απόψεις του, ρίχνοντας βολές κατά των διάσημων οικονομολόγων Joseph Stiglitz και Adam Tooze, οι οποίοι τον επέκριναν για τις θέσεις του επί της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη. Τους αποκάλεσε μάλιστα «οικονομολόγους του χρέους», ενώ ο ίδιος επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για σταθερότητα της δημοσιονομικής πολιτικής στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Υπαρξιακό… υπουργείο για το FDP

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη – βετεράνοι του FDP το προηγούμενο διάστημα ασκούσαν κριτική για το «στρατηγικό λάθος του 2009», οπότε και το FDP διαφήμιζε μία σειρά φιλόδοξων φορολογικών μεταρρυθμίσεων, αλλά στη συνέχεια απέτυχε να αποκτήσει τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο των τότε διεργασιών για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού. Οι προτάσεις του κόμματος δεν εφαρμόστηκαν ποτέ και μάλιστα έχασε τόσο μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων ώστε να μην εισέλθει στη Βουλή το 2013.

«Μάθαμε ένα μάθημα από αυτό», δήλωνε πρόσφατα στέλεχος του FDP, τονίζοντας ότι εάν το κόμμα δεν κατάφερνε να πάρει το ΥΠΟΙΚ στις φετινές εκλογές, τότε θα δημιουργείτο σημαντικό πρόβλημα. «Θα ήταν μεγάλη απώλεια για το κόμμα. Πολιτικά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς αυτό», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, εξορισμού η συμμετοχή των Φιλελεύθερων σε έναν συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, εκ του αποτελέσματος σημαίνει ότι στην πράξη πιθανότατα θα βάλουν νερό στο κρασί τους, σε σχέση με τις αρχικές τους θέσεις. Το αποτέλεσμα βεβαίως θα φανεί, όπως πάντα, στην πράξη.

Πηγή: moneyreview.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα