Βαρύ πρόγραμμα σε Ρώμη – Γλασκώβη και ισχυρή αμφισβήτηση στο Κογκρέσο
O Τζο Μπάιντεν άρχισε τις επαφές στη Ρώμη από το Βατικανό και συνέχισε με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας. Η συνάντηση, όμως, που όλοι ανέμεναν ήταν εκείνη με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ήταν η πρώτη μετά τη διμερή κρίση για τα υποβρύχια. (A.P. Photo/Evan Vucci)
REUTERS, A.P.
Η Αμερική επέστρεψε, μετά τη θλιβερή παρένθεση της προεδρίας Τραμπ, και εννοεί να πρωταγωνιστήσει στις προσπάθειες για έναν πιο δίκαιο και πιο βιώσιμο κόσμο: αυτό το μήνυμα θα ήθελε να δώσει ο Τζο Μπάιντεν με τις παρεμβάσεις του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας G20, που αρχίζει σήμερα στη Ρώμη, και στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή (COP26), που ανοίγει την αυλαία της αύριο στη Γλασκώβη. Την ίδια στιγμή, όμως, τα δύο βασικά νομοσχέδια που φιλοδοξούσαν να αποτελέσουν επιτομή της κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής του, κρέμονται από μια κλωστή στο Κογκρέσο, όπου ενδεχόμενη αποτυχία θα σφράγιζε αρνητικά την πολιτική κληρονομιά του Αμερικανού προέδρου.
Λίγες ώρες προτού αναχωρήσει για τη Ρώμη, ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το νομοσχέδιο «Build Back Better» (Να ανοικοδομήσουμε καλύτερα), που προβλέπει τη διάθεση 555 δισ. δολαρίων, σε ορίζοντα δεκαετίας, για την πράσινη μετάβαση και περίπου 1,2 δισ. για κοινωνικές πολιτικές στην υγεία, στην παιδεία, στη λαϊκή στέγη και σε άλλους τομείς. Ηταν μια συμβιβαστική πρόταση (το πρόγραμμα συρρικνώθηκε από τα 3,5 τρισ. στο 1,75 τρισ.) προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις δύο μετριοπαθών γερουσιαστών των Δημοκρατικών, οι οποίοι απειλούσαν να καταψηφίσουν, μαζί με τους Ρεπουμπλικανούς, το νομοσχέδιο στη Γερουσία.
Το συμβιβαστικό νομοσχέδιο για το κοινωνικό κράτος απορρίπτεται από τους Ρεπουμπλικανούς και διχάζει τους Δημοκρατικούς.
«Οταν ο πρόεδρος μπει στο αεροπλάνο, πρέπει να έχει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κογκρέσο», δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, η οποία ήλπιζε σε μια γρήγορη έγκριση του νομοσχεδίου, το βράδυ της Πέμπτης. Ωστόσο ο Μπάιντεν έφτασε χωρίς την ποθητή «ψήφο εμπιστοσύνης» στη Ρώμη, χαράματα Παρασκευής, καθώς οι δύο διαφωνούντες γερουσιαστές δεν είχαν δεσμευθεί ξεκάθαρα, ενώ αρκετοί βουλευτές από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών εμφανίζονταν απογοητευμένοι από τις υποχωρήσεις του Λευκού Οίκου.
Πιστός καθολικός, ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε τη χθεσινή ημέρα του από το Βατικανό, όπου συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο, ενώ στη συνέχεια είχε συναντήσεις με τους οικοδεσπότες του, τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα και τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Στη συνέχεια είχε ραντεβού με τον Εμανουέλ Μακρόν, στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας. Οι δύο ηγέτες θα προσπαθούσαν να επαναφέρουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγάλες Δημοκρατίες σε ομαλή τροχιά, ύστερα από τις μεγάλες αναταράξεις που προκάλεσε η πολύκροτη υπόθεση των αυστραλιανών υποβρυχίων. Στη Γλασκώβη, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, αν και μέχρι χθες το ραντεβού δεν είχε οριστικοποιηθεί από τον Λευκό Οίκο.