Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu
Θυμίζω στους αναγνώστες μου ότι την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 δεν είχαμε μόνο εμείς το γιγαντιαίο συλλαλητήριο των Αθηνών για το Σκοπιανό ζήτημα. Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου διοργανώθηκε, με σχετική αποτυχία, συλλαλητήριο και στο Ajaccio της Κορσικής για την αυτονομία της αρχικά και για την
ανεξαρτησία της αργότερα από την Γαλλία. Ποιοι το διοργάνωσαν ; Οι εικονιζόμενοι δίπλα Κορσικανοί εθνολαϊκιστές, Gilles Simeoni και Jean-Guy Talamoni, περιφερειάρχης και πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, που κέρδισαν πανηγυρικά τις περιφερειακές εκλογές του Δεκεμβρίου 2017 και ανέμεναν αφελώς, με την πίεση του συλλαλητηρίου (ατυχής έμπνευση για να τρομάξουν τον Γάλλο πρόεδρο με το μέγα πλήθος και το μέγα πάθος), να αποδεχτεί τα αυτονομιστικά τους αιτήματα το Παρίσι, όπως σας τα σκιαγράφησα στις Ανιχνεύσεις στις 4-2-2018 https://www.anixneuseis.gr/?p=184006.
Όμως όπως δείχνουν παρακάτω τα στοιχεία των σχετικών ρεπορτάζ του γαλλικού τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, επί του παρόντος τουλάχιστον, επαληθεύθηκε εν προκειμένω η θυμόσοφη ποντιακή (όχι κορσικανική) αλληγορική ρήση : «κρίμα τον μόσχο που έσφαξα και τον γλέντι που έκανα» («κρίμα το βουδ ντ’ έσπαξα και τη χαράν ντ’ επήκα», στην ποντιακή γλώσσα). Με άλλα λόγια οι εν λόγω Λαοπλάνοι αποσχιστές κέρδισαν μεν τις περιφερειακές εκλογές, ως όχημα αιτήματος αυτονομίας και απόσχισης, ζήτησαν άμεσες διαπραγματεύσεις (και τις είχαν) προς τούτο από όλη την ηγεσία του Παρισιού (πρωθυπουργού, υπουργών, προέδρου), η κυβέρνηση τους είπε με νόημα καλά θα σας δεχθούμε όπως και τις άλλες περιφέρειες, έβγαλαν ένα ψήφισμα για τον πρόεδρο, διοργάνωσαν το συλλαλητήριο άσκησης πίεσης στον Μακρόν και το αποτέλεσμα μάλλον είναι αμελητέο.
Καταρχήν το συλλαλητήριο δεν ήταν και τόσο μαζικό, όσο θα το ήθελαν οι διοργανωτές. Σε ένα νησί των 330.000 κατοίκων, με νωπή εκλογική επιτυχία, προσήλθαν 6.000 διαδηλωτές σύμφωνα με την Νομαρχία και 22.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, κατά το δημοσίευμα του Gaël Vaillant στις 5-2-2018 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche. Σύμφωνα με έρευνα της YouGov, η οποία διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη για το κανάλι CNews, οι ίδιοι οι Κορσικανοί δεν φαίνονται να ενδιαφέρονται από αυτή τη συζήτηση περί αυτονομίας, όπως λέει ο Laurent Marcangeli, δήμαρχος του Ajaccio που τον συνάντησε η ίδια πηγή της εν λόγω εφημερίδας. «Κανένας από τους ψηφοφόρους μου δεν μου λέει για τη γλώσσα και το στάτους του κατοίκου. Οι άνθρωποι θέλουν πρώτα μια δουλειά και μια στέγη». Η ανεργία στην Κορσική έχει αυξηθεί κατά 2% το 2017, ενώ έχει μειωθεί κατά 0,5% στην ηπειρωτική Γαλλία. Δηλαδή το πρόβλημα της Κορσικής είναι μάλλον αναπτυξιακό παρά αυτονομιστικό ή αποσχιστικό.
Ας κάνουμε τον απολογισμό των επιτευχθέντων επί των αιτημάτων της ηγεσίας των Κορσικανών, μετά την επίσκεψη και την ομιλία του Μακρόν στην Κορσική, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης του LE MONDE, στις 8-2-2018. Ο Emmanuel Macron ανέλυσε, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, τη στρατηγική του για το μέλλον της Κορσικής κατά τη διάρκεια μιας μακράς ομιλίας του στην πόλη Μπαστιά ενώπιον των αιρετών εθνικιστών. Από την τοπική ταυτότητα, στη διπλή γλώσσα, την τοπική φορολογία και τη φυσική κληρονομιά, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξέτασε πολλά θέματα και απέρριψε πολλές διεκδικήσεις των εθνικιστών. Συγκεκριμένα :
@ Για την αναγνώριση της κορσικανικής «ταυτότητας» ο Μακρόν δήλωσε ότι είναι «θετικά διακείμενος στο να αναφέρεται η Κορσική στο Σύνταγμα», ένα από τα βασικά αιτήματα των εθνικιστών. Θα ήταν «ένας τρόπος αναγνώρισης της ταυτότητάς της και της αγκυροβόλησης εντός της Δημοκρατίας», είπε. Μη αφήνοντας έτσι κανένα περιθώριο εξόδου από τη γαλλική Δημοκρατία, συμφωνώντας με τον Δήμαρχο της πόλης Ajaccio που υποστηρίζει : « Ναι σε ένα νέο στάτους για την Κορσική, αλλά εντός της Δημοκρατίας».
@ Κανένα καθεστώς κατοίκου. Ο Μακρόν δήλωσε ότι «η εφαρμογή καθεστώτος κατοίκου» στην Κορσική, δεν είναι «η σωστή απάντηση» στα προβλήματα των ακινήτων στο νησί. «Σήμερα, όταν οι τιμές ακινήτων ανεβαίνουν και η γη πωλείται, σπάνια επωφελούνται μη κορσικανοί άνθρωποι», από αυτήν την υπεραξία ακινήτων. Δεσμεύθηκε δε να «προωθήσει την κατασκευή κατοικιών» και να «απλοποιήσει τους κανόνες του πολεοδομικού σχεδιασμού», που συνδέονται με τους «υπερβολικούς περιορισμούς» που σχετίζονται με τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα του νησιού.
@ Ναι στη διπλή γλώσσα, όχι στην «συν-επισημοποίηση» της κορσικανικής. Ο γάλλος πρόεδρος εναντιώθηκε στην «συν-επισημοποίηση» της κορσικανικής γλώσσας λέγοντας ότι «στη Γαλλική Δημοκρατία, υπάρχει μια επίσημη γλώσσα, η γαλλική». «Η χρήση διπλής γλώσσας δεν σημαίνει συν-επισημοποίηση», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι δεν θα δεχόταν ποτέ «να παρέχεται αυτή ή άλλη δουλειά σε εκείνον που μιλάει κορσικανικά».
@ Ενίσχυση της τοπικής φορολογίας. Ο Μακρόν δήλωσε ότι εάν μπορούσαν να αναπτυχθούν «μορφές τοπικής φορολογίας», θα συνοδευόταν από «παράλληλες περικοπές κρατικών επιχορηγήσεων», διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχουν μαγικά οικονομικά». «Μια ελευθερία θα μπορούσε να δοθεί στην Κορσική για την εφαρμογή νέων τοπικών φόρων. (…) Αλλά δεν μπορούμε να θέλουμε το προϊόν των φόρων στην Κορσική να παραμείνει στην Κορσική και να μην εγγυηθούμε το ίδιο πράγμα και στις άλλες γαλλικές περιφέρειες», εξήγησε ο πρόεδρος. «Πώς επιθυμούμε τη δημοσιονομική αυτονομία και ταυτόχρονα να ζητάμε ακόμα περισσότερη εθνική αλληλεγγύη; Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν ξέρω μαγικά οικονομικά. Ούτε υπάρχει μαγική Δημοκρατία».
@ Μια «πιο έξυπνη» ακτογραμμή. Ο Μακρόν υποσχέθηκε να απλοποιήσει τους κανονισμούς για να τερματίσει τις «πανταχού παρούσες καταστάσεις» που σχετίζονται με τον παράκτιο νόμο. Υποσχέθηκε να δώσει στους τοπικούς αιρετούς «την ευκαιρία να προσαρμόσουν αυτούς τους κανονισμούς ώστε να τους κάνουν πιο έξυπνους».
@ «Μηδενική ανοχή» στην εγκληματικότητα. «Τίποτα δεν θα είναι εφικτό, εάν η βία και η ανασφάλεια συνεχίσουν να διαταράσσουν το νησί. Αυτή η βία, είτε είναι τρομοκρατική είτε του κοινού ποινικού δικαίου, δεν είναι καλή για την Κορσική και θα πρέπει να εξαφανιστεί», δήλωσε ο Μακρόν υποστηρίζοντας μια «μηδενική ανοχή στην εγκληματικότητα και στην οργανωμένη εμπορία ανθρώπων. Έχουν ανακοινωθεί διάφορα μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας».
@ Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Ο Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να εγκαταστήσει ιατρεία σε όλο το νησί. Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, για τους οποίους το ποσοστό εξοπλισμού είναι το μισό από αυτό της ηπειρωτικής Γαλλίας, ανακοίνωσε την δρομολόγηση ενός σχεδίου υποδομών και εξοπλισμού, το οποίο θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2018, ώστε να υπάρχει μια καλύτερη πρόσβαση στην περίθαλψη.
@ Εξασφάλιση πλήρους τηλεφωνικής κάλυψης. Ο Μακρόν δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει συνολική κάλυψη κινητής τηλεφωνίας στο νησί μέχρι το 2020. Αν χρειαστεί, θα υπάρξουν κυρώσεις για τους φορείς παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας.
Οι εθνολαϊκιστές κατήγγειλαν τη «χαμένη ευκαιρία» και την «εκδικητική ομιλία» του Μακρόν την οποία χαρακτήρισαν «πολύ κάτω από τις προσδοκίες και τα διακυβεύματα». «Θεωρούμε ότι ήταν μια χαμένη ευκαιρία», δήλωσε ο Gilles Simeoni, πρόεδρος της Περιφέρειας της Κορσικής, υποστηρίζοντας ότι οι εθνικιστές θα διατηρήσουν ωστόσο ένα «πνεύμα διαλόγου» παραμένοντας «τεχνίτες της ειρήνης». «Είναι ένα θλιβερό βράδυ για την Κορσική», δήλωσε ο Jean-Guy Talamoni, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Κορσικής και πρόσθεσε ότι «είναι απογοητευμένος από το επίπεδο των απαντήσεων που δόθηκαν». «Αλλά παραμένουμε ήρεμοι γιατί είμαστε ισχυροί, ισχυροί από την υποστήριξη των Κορσικανών». Κάλεσε δε τους Κορσικανούς να «παραμείνουν κινητοποιημένοι». Ειδικότερα, ο Simeoni επέκρινε την ομιλία που εκφώνησε την προηγούμενη ημέρα ο Μακρόν στην επέτειο του δολοφονηθέντος Νομάρχη Claude Erignac, 20 χρόνια μετά τη δολοφονία του. «Αυτή η ομιλία δεν ήταν απλώς συμβολική, επετειακή, αλλά βαθύτατα πολιτική (…) με την επιλογή σκόπιμα προσβλητικών λέξεων», είπε, αποκαλώντας την ως «εκδικητική ομιλία». Σε αυτήν την ομιλία, ο Macron κατήγγειλε έντονα τη «δειλία» των δραστών αυτής της δολοφονίας, «που λέρωσε την Κορσική» και απέκλεισε οποιαδήποτε αμνηστία για τους κρατούμενους που οι εθνολαϊκιστές αποκαλούν «πολιτικούς κρατούμενους».
Ο Μακρόν δεν είναι Τσίπρας να παρέχει, τρεις την ώρα, άδεια στους κορσικανούς Κουφοντίνες για να δουν τη σύζυγο και το παιδί τους, όταν η χήρα του Νομάρχη Claude Erignac έχασε για πάντα τον άνδρα της και τα δυο παιδιά της δεν πρόκειται να ξαναδούν πια τον δολοφονηθέντα πατέρα τους. Τα είπε χύμα και τσουβαλάτα στους θαυμαστές των δεξιόστροφων δολοφόνων. Ας το κάνει κι ο Τσίπρας, αν το θέλει και μπορεί για τους αριστερόστροφους «κοινωνικούς αγωνιστές».
Ο Άλκης Καλλιαντζίδης είναι οικονομολόγος.