Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ
Όλο και πιο ανησυχητικά γίνονται για την Τουρκία τα σημάδια που φθάνουν τόσο από τις ΗΠΑ αλλά και από την Μόσχα, για τον ρόλο που επιφυλάσσουν στο Κουρδικό στοιχείο της Συρίας, ενόψει της τελικής επίθεσης εναντίον του ISIS βάζοντας έτσι υποθήκες για αναβαθμισμένη συμμετοχή και διεκδικήσεις στην μεταπολεμική Συρία αλλά και στον νέο χάρτη που διαμορφώνεται στην Μέση Ανατολή.
Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία ταυτίζει με το ΡΚΚ, ενώ και η Μόσχα φρόντισε να στείλει τα μηνύματά της φιλοξενώντας συνέδριο σχεδόν όλων των κουρδικών οργανώσεων και ομάδων, (μεταξύ αυτών και του ΡΚΚ) με θέμα την προώθηση των «δικαιωμάτων του Κουρδικού Έθνους» στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Μέση Ανατολή.
Η επίσκεψη μάλιστα του προέδρου της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας και ισχυρότατου παράγοντα του ρεπουμπλικανικού κόμματος Τζον Μακέιν στην Βόρειο Συρία και οι επαφές του με τους Κούρδους του YPG, προκάλεσαν παγωμάρα στην Τουρκία. Οι σχεδιασμοί του Πεντάγωνου που είχαν ξεκινήσει από την Προεδρία Ομπάμα προέβλεπαν αναβαθμισμένο ρόλο στους κούρδους του YPG (το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση) στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στην Συρία. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ζητήσει και αναμένεται εντός των επομένων τριών εβδομάδων να του παραδοθεί ολοκληρωμένο σχέδιο επίθεσης για την εξόντωση του ISIS και παρά τις έντονες παρεμβάσεις της Άγκυρας και του ίδιου του Ερντογάν, δεν εχει αποκλεισθεί από τους σχεδιασμούς η συμμετοχή του YPG καθώς είναι η πιο αξιόμαχη δύναμη στο συριακό έδαφος εκτός του συριακού Στρατού.
Η Τουρκία γνωρίζοντας ότι δύσκολα θα γινόταν αποδεκτή η διεύρυνση των επιχειρήσεων των τουρκικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος, πρότεινε την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων, κάτι που είναι μάλλον απίθανο να αποδεχθούν οι Αμερικανοί. Πάντως η Ουάσιγκτον θέλει να αποφύγει την ρήξη με την Τουρκία και αναμένεται εφόσον αποφασισθεί η ενίσχυση των Κούρδων του YPG να υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι η (αραβική) πόλη της Ράκκας μετα την απελευθέρωση της, δεν θα παραμείνει στους Κούρδους.
Πάντως όπως όλα δείχνουν οι Κούρδοι της Συρίας επιδιώκουν σε πρώτη φάση με την νομιμοποίηση τους μέσω της αναβαθμισμένης συμμετοχής στον πόλεμο εναντίον του ISIS, να θέσουν τις βάσεις για την δημιουργία αυτόνομης περιοχής στην Βόρειο Συρία, στα πρότυπα της Κουρδικής Αυτόνομης Περιοχής στο Βόρειο Ιράκ…
Αντιπρόσωποι από τέσσερα κόμματα από το ευρύτερο Κουρδιστάν συναντήθηκαν σε Συνέδριο που οργανώθηκε στην Μόσχα για να συζητήσουν το μέλλον του Κουρδικού Έθνους στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Μέση Ανατολή υπό το πρίσμα του αγώνα εναντίον του ISIS στην Συρία και στο Ιράκ όπου οι κουρδικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες και αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) και της Κίνησης GORRAN από το Ιρακινό Κουρδιστάν, εκπρόσωποι του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) από το Συριακό Κουρδιστάν (Rojava) και δυο τούρκοι βουλευτές από το κόμμα HDP μια εκ των οποίων είναι η ανιψιά του Οτσαλαν, Ντιλεκ.
Το θέμα του Συνεδρίου, «Ο πόλεμος και η Νέα Δομή της Μέσης Ανατολής», είναι ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει μεταξύ των Κούρδων που συνεχίζουν να ζουν διασκορπισμένοι σε τέσσερις χώρες. Οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο δήλωσαν ότι θέλουν να στείλουν το μήνυμα στις μεγάλες δυνάμεις σχετικά με το μέλλον των κουρδικών εδαφών επισημαίνοντας την σημασία της ενωμένης παρουσίας των Κούρδων στην ραγδαία αλλαγή του χάρτη της Μέσης Ανατολής.
Ο εκπρόσωπος των Κούρδων του Ιράκ δήλωσε ότι το Κουρδικό Έθνος πρέπει να ανασυγκροτηθεί, πρέπει να είναι ενωμένο, ώστε να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη μετα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την Συμφωνία «Sykes-Picot», την γαλλοβρετανικη συμφωνία η οποία σχεδίασε τα σύνορα που διαμοίρασαν τα Κουρδικά εδάφη στο Ιράν, στο Ιράκ, στην Συρία και στην Τουρκία. Όσο το κουρδικό Έθνος και τα κόμματα μείνουν ενωμένα τόσο πιο εύκολα θα δοθεί η ευκαιρία για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του, είπε ο εκπρόσωπος του PUK και αναφέρθηκε στα γνωστά γεγονότα όταν οι Κούρδοι Πεσμεργκά από το Ιράκ, αναπτύχθηκαν στο Κομπάνι (στην Βόρειο Συρία) με απόφαση του Κοινοβουλίου του Κουρδιστάν και πήραν μέρος στην απελευθέρωση της πόλης από το ISIS. Με τον ίδιο τρόπο οι κούρδοι ένοπλοι (της Συρίας) υποστήριξαν την επιχείρηση των Πεσμεργκά για την απελευθέρωση του Σινγκαλ, την προστασία του Κιρκούκ και άλλων περιοχών.
Το μήνυμα όμως ήταν και για την Μόσχα καθώς όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, η Ρωσία που είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Κούρδοι Πεσμεργκα και οι αντάρτες (στην Συρία) είναι ο υπ’ αριθμον «Ένα» σύμμαχος εναντίον των εξτρεμιστών και είναι προς το συμφέρον και των Κούρδων και της Μόσχας να εργασθούν από κοινού για τη νέα Μέση Ανατολή.
Στο Συνέδριο έστειλε μήνυμα, καθώς δεν μπόρεσε να φθάσει στην Μόσχα ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Ιρανικού Κουρδιστάν (PDKI η HDKA) με το οποίο διαβεβαιώνει ότι «Οι Κούρδοι είμαστε ένας λαός και το Κουρδιστάν είναι Ένα»…
Στο Συνέδριο δεν συμμετείχε το KDP το ισχυρότερο κόμμα του ιρακινού Κουρδιστάν του οποίου ηγείται ο Μασουντ Μπαρζανι, ο οποίος έχει σχεδόν εχθρικές σχέσεις με το PKK. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μεσουντ Μπαρζανι εχει ανοικτό δίαυλο με την Άγκυρα ενώ «παίζει» με ιδιαίτερη ευελιξία με την Βαγδάτη αλλά και με την Τεχεράνη. Σε ότι αφορά μάλιστα το Ιράκ ο Μπαρζανι εχει απειλήσει ότι αν επιχειρηθεί να επιστρέψει ο πρώην πρόεδρος Μαλίκι και να περιορισθεί η αυτονομία των Κουρδικών περιοχών, θα ενεργοποιήσει την απόφαση του Κοινοβουλίου για ανεξαρτητοποίηση …
Η Άγκυρα θεωρεί ότι ο Μπαρζανι μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στο PKK και στο PYD τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις και ο ιρακινός κούρδος ηγέτης θα επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύουσα σήμερα για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία.
Ο Μπαρζανι σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενόψει της επίσκεψής μίλησε με θερμά λόγια για τον Ταγιπ Ερντογάν λέγοντας ότι είναι ο μόνος ηγέτης που μπορεί να φέρει την συμφιλίωση μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων, αλλά άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή για το τουρκικό καθεστώς. Ο κ. Μπαρζανι δήλωσε ότι θα θέσει στις συνομιλίες του στην Άγκυρα την απελευθέρωση των φυλακισμένων βουλευτών και πολιτικών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Ο «πολυμήχανος» κούρδος ηγέτης του Ιράκ είχε προσφερθεί την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στον LeMonde κατά την επίσκεψη του στο Παρίσι που συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ολάντ, να μεσολαβήσει μεταξύ της Αγκύρας και του PKK, εφόσον αυτό του το ζητήσει η τουρκική ηγεσία. Στην επίσκεψη του στην Άγκυρα στην ατζέντα θα βρεθεί η ασφάλεια των συνόρων, η οικονομία, πολιτιστικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.
Μεγάλο αγκάθι φυσικά είναι και η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο Ιρακινό έδαφος αλλά και ο ρόλος των κουρδικών δυνάμεων στην τελική επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας του ISIS, στην Ράκκα της Συρίας.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό η αγωνία του κ. Ερντογάν δεν περιορίζεται μόνο στην Κουρδική «κινητικότητα» στην Μέση Ανατολή και στην σύγκρουση με το ΡΚΚ, αλλά και στον αντίκτυπο που θα έχουν στην εκλογική συμπεριφορά των Κούρδων της Τουρκίας στο Δημοψήφισμα του Απριλίου, που η κουρδική ψήφος είναι καθοριστική για την νίκη του Ερντογάν.
Πηγή: Κουρδικές «νάρκες» στον δρόμο του Ερντογάν: Το μέλλον του Κουρδιστάν συζητήθηκε στη Μόσχα! http://mignatiou.com/2017/02/kourdikes-narkes-ston-dromo-tou-erntogan-to-mellon-tou-kourdistan-sizitithike-sti-moscha/