Ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές, ο Δημοκρατικός νομοθέτης Κρις Βαν Χόλεν και ο Ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκράχαμ, εισήγαγαν δικομματική νομοθεσία που θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.
Στόχος τους είναι να σταματήσουν την τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους χαρακτηρίζουν “συμμάχους μας στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους”.
Ανησυχούν, αναφέρουν, από τις πληροφορίες για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον των Κούρδων μαχητών (YPG) της Συρίας.
Οι δύο γερουσιστές εισήγαγαν τον «Νόμο για την Αντιμετώπιση της Τουρκικής Επιθετικότητας του 2024» με την ελπίδα ότι η απειλή των κυρώσεων θα οδηγούσε την Τουρκία σε κατάπαυση του πυρός.
Ωστόσο, οι γερουσιαστές είπαν ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να συνεργαστεί με την Άγκυρα διπλωματικά για να διευκολύνει μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας. Με λίγα λόγια δεν υποστηρίζουν την τουρκική απαίτηση για να εγκαταλείψουν τις εστίες τους οι Κούρδοι.
Αυτές οι κυρώσεις -σημειώνουν οι γερουσιαστές-, επιδιώκουν να αποτρέψουν περαιτέρω στρατιωτικές επιθέσεις που υποστηρίζονται από δορυφόρους της Τουρκίας ή την Τουρκία την ίδια εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
Τονίζεται εμφαντικά ότι οι επιθέσεις διακινδυνεύουν την επανεμφάνιση του ISIS, απειλώντας την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των υπολοίπων χωρών στον κόσμο».
Θυμίζουμε ότι το σκηνικό άλλαξε και οι συγκρούσεις στη βόρεια Συρία έχουν κλιμακωθεί μετά την ανατροπή του δικτάτορα της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από δύο εβδομάδες.
Η Ουάσιγκτον, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έχει μεσολαβήσει για μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στην περιοχή μεταξύ της Τουρκίας και των συριακών ομάδων που υποστηρίζουν, και των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ, Κούρδων μαχητών της Συρίας.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι έφτασαν τα Χριστούγεννα, ο εκλεγμένος Πρόεδρος συνεχίζει τις προετοιμασίες για να αναλάβει την εξουσία. Έτσι προχώρησε σε νέους διορισμούς σε σημαντικές θέσεις στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που προκαλούν θυμηδίες και αντιδράσεις (ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ).
Ο ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Αλλά σίγουρα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή και ειδικά στη Συρία, όπου το Ισραήλ παρακολουθεί με εκνευρισμό τις τουρκικές κινήσεις στη χώρα. Ο πρώην αρχικατάσκοπος της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν παρουσιάστηκε στη Δαμασκό ως ο πατερούλης των τζιχαντιστών, που ανέλαβαν την εξουσία μετά την κατάρρευση του Άσαντ.
Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεργάζεται κανονικά με το Επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ και φαίνεται ότι θα του κάνει τη χάρη να αποδεχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση όλων των προσφύγων, πριν από την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου.
Πρόκειται για μία συμφωνία που διαπραγματεύεται μεν η παρούσα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, αλλά τα εύσημα θα λάβει ο κ. Τραμπ, διότι απείλησε τη Χαμάς με στρατιωτική συντριβή εάν δεν αφήσει ελεύθερους όλους τους ομήρους. Στις προσπάθειες συμμετέχει και ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικ Γουόλτς, που ταξίδευσε μυστικά στο Ισραήλ.
Στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν ότι η ηγεσία του Εβραϊκού Κράτους δεν θα αποδεχθεί δίπλα του ένα τζιχαντιστικό κράτος για πολλούς λόγους. Μπορεί να έχει κοπεί προς το παρόν το μακρύ χέρι του Ιράν στο Λίβανο και την Λωρίδα της Γάζας, αλλά ξαφνικά -και μετά την αποχώρηση του Άσαντ- δημιουργείται στη Συρία κράτος-δορυφόρος της Τουρκίας.
Attacks by Turkish-backed forces on our Syrian Kurdish partners undermine regional security & efforts to prevent an ISIS resurgence.
Today Sen Graham & I introduced a bill to impose sanctions on Turkey—which we should enact if they do not accept a ceasefire & demilitarized zone.
— Senator Chris Van Hollen (@ChrisVanHollen) December 20, 2024
Ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Αμερικής είναι μία σύγκρουση, σε ξένο έδαφος, αυτό της Συρίας, μεταξύ του Ισράηλ και της Τουρκίας.
Μπορεί να συμβεί αυτό; Οι αναλυτές δεν αποκλείουν κανένα σενάριο και τους καταλαβαίνω . Διότι αν δούμε τον χάρτη της περιοχής, βλέπουμε μία Χαμάς εντελώς στα γόνατα. Βλέπουμε τη Χεζμπολάχ εντελώς αδύναμη. Το Ισραήλ σχεδιάζει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και με τους Χούθι. Άρα ο Νετανιάχου πιστεύει ότι άξιζαν οι θυσίες και οι νεκροί για να είναι το Ισραήλ ισχυρό για τα επόμενα 25-30 χρόνια.
Φεύγει μεν ο Άσαντ, αλλά προκύπτουν στο Ισραήλ οι τζιχαντιστές που είναι ορκισμένοι εχθροί του Εβραϊκού Κράτους και δορυφόροι της Τουρκίας. Άρα δεν είναι ορθή η πρόβλεψη ότι η Μέση Ανατολή οδηγείται σε μία ηρεμία και με δεδομένη τη βούληση του Τραμπ να συνεργαστεί με τον Νετανιάχου για να αντιμετωπίσουν τον πυρηνικό κίνδυνο του Ιράν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξαν τα τουρκικά σχέδια. Θυμίζω ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε υποστηρίξει ότι η εκεχειρία θα εξέπνεε στο τέλος της εβδομάδας, άρα την Κυριακή.
Μέχρι της στιγμής, δεν υπάρχει ενημέρωση εάν συμφωνήθηκε νέα εκεχειρία.
* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal