1.-Η Ρωσία έχει συμφέροντα τα οποία η Δύση έπρεπε να σεβαστεί. Και πρέπει να τα σεβαστεί. Πρέπει να δοθεί ευκαιρία σε μια ειρηνική διευθέτηση.
2.-Η ρωσική εισβολη στην Ουκρανία είναι καταδικαστέα. Απολύτως καταδικαστέα. Όχι, μόνο, καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και την τάξη που διαμορφώθηκε στην Ευρώπη με την βασική αρχή περί απαραβίαστου των συνόρων αλλά ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου. Ο Πούτιν βασίζεται στο ότι οι “άλλοι” δεν θα αντιδράσουν. Και αν κάποια στιγμή αντιδράσουν;
3.-Παρόλο που πολλοί θα ενοχληθούν, η ρωσική ενέργεια προσομοιάζει με της χιτλερικής Γερμανίας το 1938. Και, τότε, ο Χίτλερ, επικαλέστηκε την καταπίεση των γερμανόφωνων Σουδητών της Τσεχοσλοβακίας για να εισβάλει στη χώρα. Ήταν η αρχή του Β! Π.Π. Οι Δυνάμεις, και, τότε, δεν αντέδρασαν Αλλά όταν ο Χίτλερ κλιμάκωσε δεν είχαν άλλη επιλογή.
4.-Η επίκληση καταπίεσης μειονοτήτων και η ακολουθούμενη στρατιωτική εισβολή, είναι μια απολύτως καταδικαστέα τακτική. Την επικαλέστηκε και η Τουρκία στην Κύπρο. Είναι μια τακτική που δεν συμφέρει την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Ούτε την ανθρωπότητα. Δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.
5.-Η Ρωσία θα καταλάβει και θα ελέγξει τα συνταγματικά όρια των περιοχών που οι αυτονομιστές διακήρυξαν την απόσχισή τους απο την Ουκρανία.
6.-Η τακτική της Δύσης στην διαχείριση της κρίσης ήταν παιδιαριώδης. Δεν μπόρεσε να προβλέψει τα στοιχειώδη. Ήταν ανέτοιμη να διαχειριστεί την κλιμάκωση. Θα μπορούσε να συζητησει τις ρωσικές προτάσεις για τις Συμφωνίες του Μίνσκ και την στρατιωτική παρουσια στις χώρες του ΝΑΤΟ. Υπήρχαν δυνατότητες ευελιξίας. Δεν το έκανε. Τώρα βρίσκεται σε επικίνδυνο αδιέξοδο.
Πως να διαφωνήσει κανείς με τις σημερινές ”ορθοτομικές” απόψεις σας και για την κλιμάκωση των ενεργειών της Ρωσίας και για την απρονοησία, αδιαφορία;;; της ”Δύσης” . ΠΛΗΝ
δεν είναι ίδιες οι συνθήκες του 1938 και της Συμφωνίας του Μονάχου και φυσικά της έναρξης του τρίτου Παγκοσμίου πολέμου ,γιατί ο ΠΟΥΤΙΝ κινδυνεύει να κλείσει την θητεία του με σίγουρο διαμελισμό της σημερινής Ρωσίας του από την Ουκρανία μέχρι το Βλαδιβοστόκ.
Μια πολιτική αστάθεια ,κυρίως στην Ευρώπη και βαθιά οικονομική κρίση δύσκολα θα αποφευχθούν.
Άστοχη η παρομοίωση Πούτιν-Χίτλερ. Τον τελευταίο δεν τον απειλούσε/ενοχλούσε κανείς. Η πολιτική του ήταν καθαρά επεκτατική και ενθαρρύνθηκε από την αδράνεια των Αγγλογάλλων. Όμως, την Ρωσία την ενόχλησαν πρώτοι οι Δυτικοί (2008) και συνέχισαν να την ενοχλούν (2014 και τώρα). Αν ο Πούτιν είχε κατακτητικές βλέψεις, θα κατελάμβανε το 2008 την Γεωργία, αντί να αρκεσθεί στην απόσχιση και ανεξαρτητοποίηση τής Ν. Οσσετίας και τής Απχαζίας. Ο Χίτλερ επιτιθέμενος δεν υπερασπιζόταν την ασφάλεια τής Γερμανίας. Ο Πούτιν, αντιθέτως, υπερασπίζεται την ασφάλεια τής χώρας του, από την πλεονεξία των Δυτικών (Αμερικανών κυρίως).
Έκαμα ένα μικρό γύρο στο διαδίκτυο. Βροχή αναλύσεων και κόντρα-αναλύσεων, αμέσων, εμμέσων και ό,τι τραβά η ψυχή αυτών που τις διαβάζουν, τώρα και Θεός ξέρει για πόσο ακόμη. Ο καθένας προβλέπει, “ξέρει”, “καταλαβαίνει” αυτό, που ακόμη και οι Μπάιντεν-Πούτιν και τα επιτελεία των δεν “μπορούν να καταλάβουν” (sic) -τα έγραψα και προσφάτως σα κάποιον αρθρογράφο- και όλα αυτά φαντάζουν με κουβέντες καφενείου, αφού κανείς από τούς αναλυτές δεν γνωρίζει τι μπορεί πράγματι να συμβαίνει. Μπορεί για παράδειγμα να με διαβεβαιώσει κάποιος ότι δεν υπάρχει κάποια μυστική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και τα υπόλοιπα (δηλώσεις, απειλές κλπ.) είναι μόνο για το θεαθήναι; Πριν λίγες ημέρες ακόμη, πολλοί διαβεβαίωναν (sic) ότι δεν θα υπάρξει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία…
Πέσατε έξω, κ. Σαββίδη. Miles away μάλιστα που λένε οι Γιάνκηδες.
Δεν είχε κάνει ο Πούτιν όλη αυτή την κινητοποίηση για πλάκα.
Ήταν πρόδηλο ότι θα γίνει πόλεμος.
Συνανιχνευτά φίλε Β.Μ δεν ήταν πρόδηλο ότι θα γίνει πόλεμος ,γιατί πρώτη φορά στην Ιστορία είχαμε τόσο μεγάλο ”πρόλογο” σε πόλεμο ,
Ο κ.Πούτιν , καθώς περικύκλωσε -ουσιαστικά- την Ουκρανία περίμενε κοντά ένα μήνα την αμαχητί διαπραγμάτευση για τις απαιτήσεις της όταν μάλιστα είχαν δηλώσει οι ”Δυτικοί” ότι δεν θα πολεμούσαν στην Ουκρανία.
ΟΜΩΣ ο πρώην ηθοποιός Πρόεδρος της Ουκρανίας , που ”πάτησε τον κάλο΄’ της Ρωσίας με το να ζητήσει ένταξη στο ΝΑΤΟ , χωρίς να ρωτήσει με δημοψήφισμα τον φιλορώσο στην πλειοψηφία του Ουκρανικό λαό -που πριν 30 χρόνια ήταν Ρώσοι υπήκοοι και οι αθλητές του εκπροσωπούσαν την τότε Σοβιετική Ένωση, αποφάσισε να αμυνθεί .
Είπε ο δικός μας Μεταξάς το ΟΧΙ το ’40 στους Ιταλούς του Μουσουλίνι ,αλλά μας είχε προετοιμάσει τέσσερα χρόνια να πούμε όλοι μας αυτό το ΟΧΙ .