Μιλώντας στον Τύπο και κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις για τη διαπραγμάτευση για το κυπριακό δήλωσε σε σχέση με τις τεχνικές συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν ότι “εκείνο που συνέβη είναι ότι τα μέλη της διάσκεψης δεν θέλησαν να μπουν στο θέμα της ουσίας, το θέμα του πυρήνα της ασφάλειας και προτίμησαν πρώτα να παρουσιαστεί ενώπιόν τους ένα έγγραφο το οποίο θα ετοίμαζαν και έχουν ετοιμάσει οι τεχνοκράτες από κάθε πλευρά, από τις δύο κοινότητες, από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία, ένα έγγραφο με τις θέσεις τους για να μπορέσει να ξεκινήσει η προσπάθεια προσέγγισής τους”.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι “δεν υπάρχει χρονικό όριο, είναι μια ανοικτού τέλους διάσκεψη”.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα συστατικά της λύσης τόνισε ότι “πιστεύουμε σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα καθορίζει το ένα κράτος της Κύπρου με μια κυριαρχία μια ιθαγένεια και μια νομική προσωπικότητα, αλλά θα αποτελείται από δύο πολιτικά ίσες συνιστώσες πολιτείες”.
Πρόσθεσε ακόμη πως η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, πέτυχε να διασφαλίσει τον ουδέτερο χαρακτήρα του ΣτΕ και τα πλαίσια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί ένας Πρόεδρος της Επιτροπής.
“Καταλαβαίνετε δεν είναι εύκολο και λες και καμία φορά και καμιά δική σου άποψη, χωρίς να παραβαίνεις τον κανόνα”, σημείωσε ο Υπουργός, ο οποίος τόνισε ότι “είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε την επιτροπή υπουργών για τα όσα έχουν συμβεί μεταξύ της προηγούμενης κοινοβουλευτικής συνέλευσης και της παρούσας. και έχουν συμβεί μια σειρά από θέματα”.
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα μια τελευταία εξέλιξη, όπου η Τουρκία απαντώντας στις εκκλήσεις του ΣτΕ και σε διάλογο με το Γενικό Γραμματέα θα ανακοινώσει αύριο κάποιους μηχανισμούς που οδηγούν την κατάσταση για τη διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ιδίως σε σχέση με όσους έχουν απολυθεί από τις εργασίες τους προς μια θετική κατεύθυνση,
Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και θέματα που εκκρεμούν , όπως της παρουσίας της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας στη συνέλευση, η οποία δε κατέθεσε διαπιστευτήρια.
Επιπλέον ο Υπουργός εκλήθη να απαντήσει σε θέματα που αφορούν την Γεωργία, το Αζερμπαιτζάν, αλλά και σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα διαφόρων θεσμών του ΣτΕ, παραδείγματος χάριν της εφαρμογής του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν χωρά εκπτώσεις από τα κράτη μέλη, κάτι για το οποίο δήλωσε ιδιαίτερη ικανοποίηση.
Σε σχέση με τον βασικό πυλώνα των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας, δηλαδή για την πολιτιστική κληρονομιά σημείωσε ότι έχει παρουσιάσει το κύριο θέμα προβολής της κυπριακής προεδρίας που είναι ο καταρτισμός μιας νομικής σύμβασης στην οποία όλα τα μέλη του ΣτΕ θα κληθούν να υπογράψουν συμμετοχή για την καταγγελία και τιμωρία όσων ενεργούν για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς ή για την μεταφορών των διαφόρων έργων πολιτιστικής κληρονομιάς, για να πωλούνται σε συλλογές και λοιπά ανά τον κόσμο. “Διότι έχω πει πολλές φορές ότι χωρίς αγοραστές δεν υπάρχουν βάνδαλοι για να τα κλέβουν”, εξήγησε ο Υπουργός εξωτερικών.
Τέλος επεξηγώντας γιατί δεν θα πραγματοποιηθεί μια έκτακτη συζήτηση στο ΣτΕ για την κατάσταση στην Τουρκία , διευκρίνισε ότι “έχει απορριφθεί γιατί έφτασαν νέα από την Άγκυρα για κάποιες νέες εισηγήσεις από την ίδια την Τουρκία για μηχανισμούς εσωτερικών ένδικων μέσων. Και επομένως φαίνεται ότι η πλειοψηφία, πληροφορούμενη αυτήν την εξέλιξη για την οποία αύριο θα μιλήσει ο ΓΓ, ανέβαλε την εξέταση”.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ