Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected] www.kalkis.eu
Ενώ εμείς και οι Κύπριοι ψάχνουμε να βρούμε φυσικό αέριο ή/και πετρέλαιο στο υπέδαφός μας, του οποίου την κυριότητα αμφισβητεί η Τουρκία δείχνοντάς μας τα μιλιταριστικά της μούσκουλα, οι Νορβηγοί τα είχαν βρει ήδη προ ετών και είναι εκμεταλλεύσιμα. Μάλιστα απέκτησαν και τη σχετική τεχνογνωσία εξόρυξης την οποία κάλεσαν οι γείτονές μας να χρησιμοποιήσουν για τις δικές τους παράνομες έρευνες στην Κύπρο.
Όταν οι Νορβηγοί άρχισαν να εκμεταλλεύονται τα πετρέλαιά τους, ως συνετός λαός που είναι, οι ηγέτες τους σκέφτηκαν να δημιουργήσουν έναν «Κουμπαρά» μέσα στο οποίο έριχναν τις πετρελαϊκές εισπράξεις του Κράτους τους για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού τους συστήματος. Δεδομένου μάλιστα ότι η μακροζωία των Νορβηγών ήταν αυξητική κι άρα θα χρειαζόταν παραπάνω πόρους, πέρα από τα ένσημα των ασφαλισμένων, για να μπορέσει να αντέξει το επιπλέον συνταξιοδοτικό κόστος.
Μάλιστα οι Νορβηγοί δεν ανέθεσαν τη διαχείριση του εν λόγω Κουμπαρά σε άσχετους απόστρατους κολλητούς, όπως έκανε η ΝΔ του κ. Κώστα Καραμανλή όταν βρέθηκε στην εξουσία και ο υπουργός του των οικονομικών μας έλεγε παραπλανητικά το 2008 ότι «η ελληνική οικονομία ήταν θωρακισμένη». Οι Νορβηγοί επέλεξαν μια επαγγελματική ομάδα ειδικών επί των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών για να διαχειριστεί τον Κουμπαρά ο οποίος έγινε ένα Κρατικό Αμοιβαίο Κεφάλαιο, εισηγμένο στο χρηματιστήριο για να πολλαπλασιάσει τους αυξανόμενους πόρους του, προς όφελος των Νορβηγών ασφαλισμένων αλλά και της νορβηγικής οικονομίας.
Έλα όμως που ακόμα και οι πραγματικοί Νορβηγοί νοικοκυραίοι, κι όχι οι εν Ελλάδι γιαλαντζί, ζημιώνουν άθελά τους, όταν η πανδημία παραλύει την παγκόσμια οικονομία, ρίχνει τα χρηματιστήρια, τα ακίνητα και τις λοιπές τοποθετήσεις του Κρατικού Αμοιβαίου Κεφαλαίου τους, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη 18-8-2020 η Τράπεζα της Νορβηγίας και μετάδωσαν ο ηλεκτρονικός Le Monde με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) την ίδια μέρα, με τίτλο : «Το κρατικό αμοιβαίο κεφάλαιο της Νορβηγίας έχασε 18 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, τιμωρηθέν από την πτώση του Χρηματιστηρίου» (Pénalisé par la chute de la Bourse, le fonds souverain de la Norvège a perdu 18 milliards d’euros en 2020).
Το κρατικό αμοιβαίο κεφάλαιο πλούτου ζημίωσε από την πτώση των τιμών των μετοχών που συνδέονται με την πανδημία, ενώ ο στόχος είναι να πολλαπλασιάζει τα πετρελαϊκά εισοδήματα του νορβηγικού Κράτους.
Το κολοσσιαίο κρατικό νορβηγικό αμοιβαίο κεφάλαιο, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, έχασε 188 δισεκατομμύρια κορώνες (ή 18 δισεκατομμύρια ευρώ) κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, μέσα σε μια παγκόσμια οικονομία που παρέλυσε από την επιδημία Covid-19.
Τροφοδοτούμενο από τα πετρελαϊκά έσοδα του νορβηγικού Κράτους, το αμοιβαίο κεφάλαιο ζημιώθηκε από την πτώση των μετοχών, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα (69,6%) των τοποθετήσεών του : οι μετοχές μειώθηκαν κατά 6,8% κατά τους πρώτους έξι μήνες. Στις 30 Ιουνίου 2020, το αμοιβαίο κεφάλαιο άξιζε 10,4 τρισεκατομμύρια κορώνες (ή 989 δισεκατομμύρια ευρώ), αν και περισσότερο από ό,τι στο τέλος του πρώτου τριμήνου (9,998 δισεκατομμύρια κορώνες), χάρη σε μια σημαντική και γρήγορη πολιτική δράση.
«Η χρονιά ξεκίνησε αισιόδοξα, αλλά οι προοπτικές για τις χρηματιστηριακές αγορές αντιστράφηκαν γρήγορα όταν ο κορωναϊός άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δεύτερος στην ιεραρχία υπάλληλος του αμοιβαίου Trond Grande. «Ωστόσο, η απότομη χρηματιστηριακή πτώση του πρώτου τριμήνου περιορίστηκε από μια μαζική ανταπόκριση των νομισματικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών», πρόσθεσε.
Οι επενδύσεις σε ακίνητα, δηλαδή το 2,8% του χαρτοφυλακίου, παρουσίασαν επίσης αρνητική απόδοση (- 1,6%), ενώ οι επενδύσεις σε ομόλογα (27,6% του χαρτοφυλακίου) σημείωσαν κέρδη 5,1%. «Παρόλο που οι αγορές ανέκαμψαν ικανοποιητικά το δεύτερο τρίμηνο, εξακολουθούμε να βλέπουμε πολλή αβεβαιότητα», δήλωσε ο Grande.
Το εν λόγω αμοιβαίο, που έγινε για να αυξάνει τα πετρελαϊκά έσοδα από το νορβηγικό κράτος, προκαλεί μια διαμάχη σχετικά με τη διαχείρισή του. Ο Nicolai Tangen, ένας δισεκατομμυριούχος που ίδρυσε το κερδοσκοπικό hedge fund AKO Capital στο Λονδίνο, αναμένεται να αναλάβει τα ηνία του χαρτοφυλακίου την 1η Σεπτεμβρίου, αντικαθιστώντας τον Yngve Slyngstad.
Ωστόσο, υπάρχουν επικριτικές φωνές για αυτήν την διοικητική μεταβολή που λένε ότι υπάρχει πιθανόν σύγκρουση συμφερόντων, καθώς και η χρήση φορολογικών παραδείσων για την προστασία των επενδύσεών του. Ενώ η Τράπεζα της Νορβηγίας, η οποία επιβλέπει το εν λόγω αμοιβαίο, επικρίνεται για παρατυπίες και παραβιάσεις του νόμου κατά τη διαδικασία επιλογής του νέου επικεφαλής.