Αποφεύγει να προσδιορίσει την ημερομηνία του νέου κύκλου συνομιλιών που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη
Τη μάλλον δύσθυμη διάθεση που υπάρχει στην Αγκυρα έναντι της ειλικρινούς συνεννόησης με την Ελλάδα, παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου, υποδηλώνει μια σειρά από εξελίξεις τις οποίες η «Κ» ανέδειξε εγκαίρως τις τελευταίες ημέρες. Xαρακτηριστικά αναφέρονται οι προσπάθειες να αποδοθεί φερόμενο περιστατικό δολοφονίας Τούρκου διακινητή σε τουρκικό έδαφος στις ελληνικές συνοριακές δυνάμεις, να χαρακτηριστεί η Αθήνα ως ψευδόμενη για την προσφορά παροχής βοήθειας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Τουρκία και να εμφανιστεί ότι η Ελλάδα κλείνει μειονοτικά σχολεία στη Θράκη, ενώ στην πραγματικότητα έγινε μεταφορά μαθητών από μονάδες με πολύ λίγους μαθητές.
Στην Αθήνα υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη ενόχληση όταν προχθές περί τις 10 το βράδυ, οκτώ τουρκικά F-16, δηλαδή ένας αριθμός μαχητικών που σπάνια η αεροπορία της γειτονικής χώρας χρησιμοποιεί, προχώρησαν σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, τη στιγμή που το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στην Ελλάδα ήταν προσηλωμένο στην προσπάθεια να συγκρατήσει την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη. Βεβαίως, τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν κατά την πάγια τακτική της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), ωστόσο παραμένει το γεγονός ότι οι Τούρκοι επιχείρησαν να δοκιμάσουν την ελληνική ετοιμότητα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, κατά την οποία το σύνολο των μεσογειακών χωρών αντιμετωπίζει καταστροφικές πυρκαγιές.
Τα σημάδια αυτά έρχονται λίγες ημέρες μετά τη δημόσια αντίδραση της Αθήνας στις διπλωματικές παλινωδίες της Αγκυρας. Και, κυρίως, στη συνειδητή πρακτική δημιουργίας νέων ζητημάτων, όπως η διασύνδεση της κυριαρχίας των νησιών του Ανατ. Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους. Πέρα, ωστόσο, από τη διπλωματική μάχη στον ΟΗΕ, καταγράφονται και οι τακτικισμοί της Αγκυρας σε παρασκηνιακό επίπεδο. Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται μια όχι ανεπανάληπτη, αλλά ενδεικτική για τις προτεραιότητες της Αγκυρας, καθυστέρηση στις συνεννοήσεις με την Αθήνα για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών που, σύμφωνα με τη σειρά, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Παρά τις καθυστερήσεις, εκτιμάται ότι τελικά οι Τούρκοι θα προσέλθουν με την πρόταση ημερομηνίας για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών. Βεβαίως, υπό τις παρούσες συνθήκες η επανάληψη των διερευνητικών έχει ως βασικό στόχο τη διατήρηση ενός πλαισίου συνομιλιών, καθώς, επί της ουσίας, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες εξελίξεις σε διπλωματικό, ρητορικό και επιχειρησιακό πεδίο, λίγα πράγματα μπορεί να αναμένονται.
Εν τω μεταξύ, χθες, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας συμμετείχε στην 3η Διεθνή Διάσκεψη αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που απουσίασε λόγω των πυρκαγιών. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που αποδίδει η Ελλάδα «στη σταθερότητα και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στη συνεχή στήριξη προς τον φίλο λαό του Λιβάνου». Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει να συνεισφέρει στην ενίσχυση του ελληνορθόδοξου νοσοκομείου «Αγιος Γεώργιος» στη Βηρυτό, ενώ θα καταρτίσει και τη μελέτη για την ανοικοδόμηση του υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές στην περυσινή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.
“Καθημερινή”