του Daud Alsoueis, π. Δασκάλου Αραβικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Πριν εξηγήσουμε ότι δεν είναι πραξικόπημα, πρέπει να αναφέρουμε δυο πολύ σημαντικά πράγματα:
1- Η δήλωση του Ρασίντ Αλγανουση προέδρου του Αλναχντα στο γαλλικό πρακτορείο, όπου είπε πράγματα σημαντικά και επικίνδυνα ταυτόχρονα. Το σημαντικό θέμα που είπε είναι ότι είναι έτοιμος για το διάλογο και είναι έτοιμος να προσφέρει υποχωρήσεις για να επιστρέψει η Τυνησία στη δημοκρατία, “σαν να έχει πετάξει η δημοκρατία”!
2- Το δεύτερο πράγμα και επικίνδυνο είναι ότι ο Αλγανουση απειλούσε εαν δεν γίνεται διάλογος και αν δεν ανοίξει η Βουλή και αν δεν γίνει συμφωνία για δημιουργία νέας κυβέρνησης θα καλέσει τους οπαδούς του να κατέβουν στους δρόμους για την προστασία της”δημοκρατίας” και θα σπάσουν τις αλυσίδες της Βουλής για την εγκατάσταση της δημοκρατίας!! Αυτό το θέμα είναι άκρως επικίνδυνο. Σημαίνει ότι θα οδηγήσει την χώρα σε εμφύλιο πόλεμο, την στιγμή που ξέρει ο κύριος Αλγανουση ότι στο δρόμο θα κατέβουν και άλλες δυνάμεις που σημαίνει θα έχουμε συγκρούσεις και θα χυθεί αίμα και μόνο δημοκρατία δεν θα έχουμε, γιατί όλοι θυμόμαστε όταν κατέβηκαν οι πλευρές στους δρόμους στην Συρία, Αίγυπτο, Τουρκία και στην Λιβύη και είδαμε όλοι τι έγινε και τι γίνεται μέχρι τώρα.
Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος Αλγανουση δεν έμαθε από τα μαθήματα αυτών των χωρών. Μήπως ξέρει ο κύριος Αλγανουση ότι αυτό το κάλεσμα θα σήμαινε την καταστροφή της μοναδικής πολιτικής και δημοκρατικής χώρας στο αραβικό κόσμο; Ξέρει ο κύριος Αλγανουση ότι αυτό σημαίνει διαμελισμό της Τυνησίας σε βόρεια και νότια; Αυτό είναι επικίνδυνο θέμα. Έτσι και αλλιώς ο κύριος Αλγανουση και το κόμμα Αλναχντα έμειναν μόνοι τους, ακόμα το κόμμα “Καρδιά” της Τυνησίας που είναι το δεύτερο κόμμα στην βουλή απέσυρε την συνεργασία του με τον κύριο Αλγανουση και δήλωσε ότι βιάστηκαν όταν χαρακτήρισαν την κίνηση του προέδρου ως πραξικόπημα, και δήλωσαν ότι ο πρόεδρος έχει την αρμοδιότητα να χρησιμοποιεί να παρεμβαίνει και να λύνει την πολιτική κρίση της χώρας στηριζόμενος στο Σύνταγμα. Ξέρει ο κύριος Αλγανουση όπως κατάλαβαν τα κόμματα που συνεργάστηκαν μαζί στην κυβέρνηση και στην βουλή ότι ο δρόμος-ο λαός- είναι με τις μεταρρυθμίσεις για τη σωτηρία της χώρας.