Βρετανία: Πιέσεις στο Ισραήλ για λύση δύο κρατών
Έχουν περάσει δυο μήνες από την «εισαγωγή» του Λόρδου Κάμερον στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Από τότε η εξωτερική πολιτική και η διπλωματική παρουσία της Βρετανίας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή μοιάζει αναγκαία καθώς ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς συνεχίζεται με μεγάλες απώλειες. Είναι η τρίτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και νυν υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολήςστο πλαίσιο ενός νέου γύρου βρετανικής διπλωματίας. Το ταξίδι του ξεκίνησε με την επίσκεψή του στο Ισραήλκαι την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου αλλά και τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραήλ Κατζ.
Με περισσότερους από 25 χιλιάδες νεκρούς Παλαιστινίους και πάνω από 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται πια χωρίς σπίτι και με σοβαρότατες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα, η ανάγκη της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή πρωτοστάτησε στην συνάντηση Βρετανίας – Ισραήλ. «Χρειαζόμαστε μια άμεση ανθρωπιστική παύση ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, οι όμηροι να ελευθερωθούν και έπειτα να ακολουθήσει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του για «ασύλληπτα» δεινά στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Λόρδος Κάμερον πίεσε τον Νετανιάχου να ανοίξει περισσότερους διαδρόμους ανθρωπιστικής βοήθειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα το λιμάνι του Ασντόντ αλλά και το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ. Παράλληλα μάλιστα, επανέλαβε την πάγια πεποίθηση της Βρετανίας ότι «η λύση για μακροπρόθεσμη ειρήνη βρίσκεται στη δημιουργία δύο κρατών». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εδώ και μήνες επανειλημμένως απορρίπτει τις προτάσεις περί ανεξάρτητων κρατών καθώς υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο «θα έθετε σε κίνδυνο το κράτος του Ισραήλ» επικρίνοντας παράλληλα την «προσπάθεια εξαναγκασμού».
Φθίνει η στήριξη των Βρετανών πολιτών στο Ισραήλ
Η πρότερη σθεναρή υποστήριξη της Βρετανίας προς το Ισραήλ δείχνει πάντως να επηρεάζεται όσο ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται. Αξίζει να σημειωθεί, ότι νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι η βρετανική κοινή γνώμη αρχίζει να παρομοιάζει τους Ισραηλινούς με Ναζί.Το 34% των νέων της Βρετανίας θεωρεί ναζιστική την συμπεριφορά των Ισραηλινών. Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο από το YouGov, για λογαριασμό του φιλανθρωπικού οργανισμού κατά του αντισημιτισμού (Campaign Against Antisemitism), δείχνει μεταξύ άλλων, ότι το ένα τρίτο των Βρετανών πιστεύει πως οι Ισραηλινοί συμπεριφέρονται στους Παλαιστινίους όπως οι Ναζί συμπεριφέρονταν σε αυτούς. Συγκεκριμένα, από την έρευνα των 2.084 ενηλίκων, η οποία δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη, το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 34% στις ηλικίες 18 – 24 ενώ σε όλους τους ενήλικες Βρετανούς αγγίζει το 30%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στην ετήσια έρευνα και που έρχεται στο φως δύο ημέρες πριν την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Χθες Τετάρτη, μετά τις συναντήσεις του στην Ιερουσαλήμ, ο Λόρδος Κάμερον συναντήθηκε στην Ραμάλα και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Σήμερα, τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Εμιράτο του Κατάρ, το οποίο αποτελεί σημαντικό μεσολαβητή στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς ενώ οι στενές σχέσεις Βρετανίας – Κατάρ οδήγησαν στην πρώτη κοινή τους ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Sky News, πρόκειται για 17 τόνους σκηνών και άλλου ανθρωπιστικού υλικού. «Είναι αδιανόητο το μέγεθος του πόνου στην Γάζα» δήλωσε, σήμερα Πέμπτη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι τα πράγματα πρέπει να γίνουν γρηγορότερα. Ο Λόρδος Κάμερον αυτή την εβδομάδα έχει προγραμματιστεί να επισκεφτεί και την Τουρκία.