«Με την αποστολή μας έχουμε επαναφέρει την κανονικότητα σε αυτή τη χώρα, αλλά το Κοσσυφοπέδιο παραμένει μια πυριτιδαποθήκη. Εάν φύγουμε, είμαι σίγουρος ότι θα ξεσπάσει ξανά πόλεμος. Η υπάρχουσα ειρήνη είναι στην πραγματικότητα φαινομενική. Ίσως,  μια αλλαγή γενιάς θα είναι απαραίτητη για να μπορέσουν τα εμπλεκόμενα μέρη να ξεχάσουν τι συνέβη κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης».

Έτσι, ο αντισυνταγματάρχης Τζιανφράνκο Πάγκλια, σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας, Γκουίντο Κροσέτο, απευθυνόμενος στα στρατεύματα που εμπλέκονται στο Κοσσυφοπέδιο, με την ευκαιρία της θεσμικής επίσκεψης στο «Villaggio Italia», έδρα της Περιφερειακής Δυτικής Διοίκησης (Regional Command West) κοντά στην πόλη Pec/Peja.

Σε μια διήμερη εκδήλωση, που διοργανώθηκε σε μια σίγουρα όχι εύκολη στιγμή υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, οι απόηχοι των οποίων κάνουν αναπόφευκτα αισθητή το βάρος τους και στα Βαλκάνια.

Στο πλευρό του είναι ο συνταγματάρχης Ρόκο Μούντο, διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Δύσης, ο οποίος επιβεβαίωσε πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο αυτή τη στιγμή και επομένως μόνο φαινομενικά σταθερή:

«Εμείς οι Ιταλοί καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των τοπικών πληθυσμών – εξηγεί –  γιατί διασφαλίζουμε την αμεροληψία και είμαστε κοντά σε όλες τις κοινότητες. Αυτή η μέθοδος μας επιτρέπει να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στον τομέα της ευθύνης μας» .

Υπό τη διοίκηση του βρίσκονται επίσης στρατιώτες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Πολωνία, την Τουρκία, την Αυστρία, τη Μολδαβία, την Ελβετία.

Πραγματοποιούν δραστηριότητες ελέγχου και περιπολίας στην επικράτεια για να εγγυηθούν την ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την Περιφερειακή Διοίκηση Δύσης αλλά και μια σειρά από έργα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του στρατού και των τοπικών φορέων, δημάρχων και σχολείων πρωτίστως.

Η θεσμική ιταλική επίσκεψη στο ιταλικό απόσπασμα συνέπεσε με την εγκατάσταση στο τιμόνι της KFOR, της ΝΑΤΟϊκής Δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, του στρατηγού Ενρίκο Μπαρνουάνι, ο οποίος αντικατέστησε τον Τούρκο ομόλογό του Οζκάν Ουλουτάς.

Ο Μπαρντουάνι είναι ο 14ος Ιταλός στρατηγός στη διοίκηση της αποστολής του ΝΑΤΟ και ο 29ος επικεφαλής της KFOR. Η Δύναμη του ΝΑΤΟ, η οποία βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο από το τέλος της σύγκρουσης το 1999, ενεργεί ως τρίτος φορέας ασφαλείας σε συντονισμό με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και την EULEX, την αποστολή της ΕΕ για το κράτος δικαίου.

Επί του παρόντος, η αποστολή της KFOR αποτελείται από περισσότερους από 4.600 στρατιώτες από 29 χώρες, με το ιταλικό σώμα να είναι το μεγαλύτερο.

Difesa Italia

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ