Ισραήλ στην οργάνωση, λέει ο ηγέτης της – Τι γίνεται στο εσωτερικό της

- Advertisement -

19.09.202417:49

«Κήρυξη πολέμου» οι επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ, λέει ο ηγέτης της – Τα χτυπήματα στη λιβανέζικη οργάνωση έχουν προκαλέσει ένα χάος και στο εσωτερικό της.
Δυο επιθέσεις δέχτηκε η Χεζμπολάχ τις τελευταίες μέρες με την έκρηξη εκατοντάδων βομβητών που καταδεικνύουν ένα νέο τύπου πόλεμο, ο οποίος δεν έχει δείξει ακόμα την πλήρη ισχύ του.

Την Τρίτη, εκατοντάδες τηλεειδοποιητές ανατινάχθηκαν, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας μέλη της οργάνωσης του Λιβάνου. Ενώ παράλληλα, τα νοσοκομεία γέμισαν με πλήθος κόσμου, που έχασαν μέλη του σώματός τους από την έκρηξη.

Μάλιστα, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια μαζικών κηδειών για τους ανθρώπους που χάθηκαν από τις εκρήξεις της προηγούμενης ημέρας, εξερράγησαν περισσότερες ασύρματες συσκευές. Το νέο χτύπημα πρόσθεσε περισσότερα νεκρά μέλη της Χεζμπολάχ. Ταυτόχρονα σκόρπισε και το φόβο ότι οποιοδήποτε φορητό gadget στα χέρια των ανθρώπων, θα μπορούσε να γίνει ξαφνικά όπλο και να στραφεί εναντίον τους.

Για τις επιθέσεις, αλλά και για έναν πόλεμο νέου τύπου που κήρυξε το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Χασάν Νασραλά, ο ηγέτης της οργάνωσης, στη σημερινή του ομιλία, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, προς το λαό.

Σε κλίμα φόβου η ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, λίγη ώρα πριν από την ομιλία του ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα. Ενώ πρόσθεσε, ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενέκρινε τα σχέδια για το βόρειο πεδίο.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ μετέτρεψε τον νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη. Επί δεκαετίες, η Χεζμπολάχ μετέτρεψε σε όπλα τα σπίτια αμάχων, έσκαψε σήραγγες από κάτω τους και χρησιμοποιούσε πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

«Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ενεργούν για να φέρουν ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, καθώς και για να επιτύχουν όλους τους στόχους του πολέμου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά μέσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Χασάν Νασράλα, ακούγονταν βρυχηθμοί από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία περνούσαν πάνω από τον ουρανό της Βηρυτού. Ένας δημοσιογράφος από τη New York Times δε, μέτρησε τουλάχιστον τρία.

«Κήρυξη πολέμου» η επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ
Στην ομιλία του ο Χασάν Νασράλα κατηγόρησε το Ισραήλ, ότι παραβίασε «όλες τις συμβάσεις, τους νόμους και τις κόκκινες γραμμές» μέσω της συντονισμένης έκρηξης βομβητών και άλλων φορητών gadgets.

Ο νέου τύπου πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Όπως επιβεβαιώνουν Λιβανέζοι και Αμερικάνοι στη New York Times, το Ισραήλ πυροδότησε εξ αποστάσεως συσκευές που έφεραν τα μέλη της Χεζμπολάχ. Οι επιθέσεις σηματοδοτούν μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες ασφαλείας της Χεζμπολάχ. Ενώ προκάλεσε χάος σε μία από τις πιο εξελιγμένες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής που είναι κατά του Ισραήλ.

«Αυτή η επιχείρηση είναι ουσιαστικά αντίστοιχη με την 7η Οκτωβρίου της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Mohand Hage Ali, ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Middle East Center στη Βηρυτό. Ο ίδιος συνέκρινε δε, τις αποτυχίες της ομάδας σε θέματα ασφάλειας με εκείνες που επέτρεψαν στη σύμμαχό της, τη Χαμάς, να χτυπήσει πέρυσι το Ισραήλ, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Γάζα. «Πρόκειται για ένα τεράστιο χαστούκι», πρόσθεσε.

Στόχος των επιθέσεων ήταν ξεκάθαρα η Χεζμπολάχ, αν και πολλά από τα θύματα ήταν άμαχοι, όπως ένας γιατρός που πέθανε μέσα στο νοσοκομείο και ένα μικρό κορίτσι, το οποίο πήγαινε τον βομβητή στον πατέρα του.

Από τις δύο επιθέσεις 32 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως σημειώνουν οι υγειονομικές αρχές του Λιβάνου. Την ίδια στιγμή, που οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.000, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Αρχών.

Πώς επηρεάζουν το εσωτερικό της Χεζμπολάχ οι επιθέσεις του Ισραήλ
Για τη Χεζμπολάχ βέβαια, τα πλήγματα δεν ήταν μόνο σωματικά, ήταν και ψυχολογικά.

Η λιβανέζικη οργάνωση, κατά η διάρκεια της 11μηνης διαμάχης της με το Ισραήλ έχασε πολλούς ηγέτες της, καθώς και πλήθος στελεχών της σε στοχευμένες δολοφονίες. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Mohand Hage Ali, πως «πρόκειται για μία σοβαρή επίθεση».

«Αυτό το χτύπημα διαπερνά τη βάση της οργάνωσης», σημείωσε. «Είναι ένα είδος σπαθιού, το οποίο καρφώνεται βαθιά στο σώμα της οργάνωσης και θα της πάρει χρόνο για να επουλωθεί από αυτό», συμπληρώνει.

Η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί αντίποινα, αλλά τα μέλη της φάνηκαν να είναι συγκλονισμένα την Τετάρτη, ιδίως από το δεύτερο κύμα εκρήξεων, το οποίο επικεντρώθηκε σε φορητούς ασύρματους.

Οι ηγέτες της ομάδας δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη για το πώς αυτή η επίθεση θα μπορούσε να αλλάξει τη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Τα αποτελέσματα της επίθεσης στη δομή της Χεζμπολάχ
Μετά από τις επιθέσεις η Χεζμπολάχ, δεν έχει ανακοινώσει πόσα μέλη και μαχητές της επλήγησαν. Ωστόσο, οι τραυματίες του πρώτου κύματος ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε περιοχές, όπου η ομάδα ασκεί επιρροή, όπως στα νότια σύνορά της με το Ισραήλ, στην κοιλάδα Μπεκάα στο ανατολικό μέρος της χώρας, στην πρωτεύουσα και τα νότια προάστια.

Όμως, η λιβανέζικη οργάνωση δεν έχει ανακοινώσει ότι μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και υψηλόβαθμα στελέχη, όπως ο γιος ενός εκ των νομοθετών της.

Η Χεζμπολάχ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να κρατήσει μυστικές τις ταυτότητες των μαχητών της, σε τέτοιο βαθμό που συχνά γίνονται γνωστοί στους γείτονές τους μόνο όταν ανακοινώνεται ο θάνατός τους. Εκ του αποτελέσματος όμως, εξαιτίας της επίθεσης θα μπορούσε να αποκαλυφθεί αυτή η κάλυψη, αφήνοντας πράκτορες με ορατά τραύμα που υποδηλώνουν τους δεσμούς τους με την ομάδα.

Οι επιθέσεις βέβαια, μπορεί να έπληξαν ορισμένα μέλη της Χεζμπολάχ μεν, η οργάνωση δε, έχει μακρά ιστορία της προσαρμοστικότητας.

Θα συμβιβαστεί η Χεζμπολάχ με το Ισραήλ;
Δεν υπάρχει τίποτα στην ιστορία ή την ιδεολογία της Χεζμπολάχ που να υποδηλώνει ότι οι επιθέσεις θα την αναγκάσουν να αναζητήσει συμφωνία με το Ισραήλ. Ωστόσο, οι ειδικοί της ομάδας είπαν ότι έχει κολλήσει ανάμεσα στο αίσθημα της ανάγκης να ανταποκριθεί και στην επιθυμία να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ που θα μπορούσε να είναι καταστροφικός και για τις δύο πλευρές.

Από την άλλη πλευρά, η λιβανέζικη οργάνωση έχει συνδέσει τα διασυνοριακά της χτυπήματα στο Ισραήλ με τον πόλεμο στη Γάζα, με αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και αλλού να ελπίζουν ότι μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, θα έφερνε ησυχία και στα σύνορα του Λιβάνου. Όμως, οι επιθέσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτόν τον υπολογισμό.

«Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε μια παγίδα που δημιούργησε η ίδια», δήλωσε η Randa Slim, ανώτερη συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον. Όπως η ίδια εξηγεί, «έχοντας συνδέσει την αντιπαράθεσή τους με το Ισραήλ, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, περιορίζει τις επιλογές τους για αποκλιμάκωση. Αυτή η επίθεση, τους το κάνει ακόμα πιο δύσκολο να το κάνουν».

Η οργάνωση, όμως θα μπορούσε να αποφασίσει ότι οι νέες επιθέσεις απαιτούν τα δικά της αντίποινα, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη Γάζα. Η ομάδα θα μπορούσε να επιλέξει να αναπτύξει νέα όπλα για να χτυπήσει στρατιωτικές βάσεις, ή μη στρατιωτικές υποδομές εντός του Ισραήλ, ή να επιδιώξει να αιφνιδιάσει στοχεύοντας τα συμφέροντά του αλλού στον κόσμο.

Η δημιουργία της Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980, με τη βοήθεια του Ιράν, προκειμένου να πολεμήσει το Ισραήλ που είχε πάρει υπό την κατοχή του μέρος του νότιου Λιβάνου και έληξε το 2006. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, η οργάνωση εξελίχθηκε στο πιο αποτελεσματικό πολιτικό κόμμα. Παράλληλα, έγινε και η απόλυτη μαχητική δύναμη του Λιβάνου και επέκτεινε τις επιχειρήσεις της στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη, αλλά και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

Στον Λίβανο, η οργάνωση έχει ριζωθεί βαθιά σε τμήματα της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, συγκρότησε κι συντηρεί έναν εκτεταμένο μηχανισμό για την υποστήριξη της αποστολής της με γραφεία κοινωνικών υπηρεσιών, επικοινωνιών και εσωτερικής ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της χώρας η ομάδα βασίζεται σε μια βαθιά πιστή κοινότητα για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της και να της παρέχει μαχητές. Παραμένει ασαφές πώς οι εκρήξεις θα επηρεάσουν αυτήν την κοινότητα, διευκρινίζει η Randa Slim.

«Αυτό θα προσθέσει επίσης στην κόπωση που ήδη αναπτύσσεται στο εκλογικό σώμα της Χεζμπολάχ», συμπλήρωσε. «Από την άλλη πλευρά, μπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις εντός της εκλογικής περιφέρειας για σκληρή αντεπίθεση της Χεζμπολάχ», καταλήγει.

Η οργάνωση, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μεγάλου πολέμου με το Ισραήλ έχασε πολλούς μαχητές της, Ωστόσο, με το πέρασμα των ετών κατάφερε να πιο εξελιγμένη, όπως πάνω από 100.000 πυραύλους και σύγχρονα όπλα νέας τεχνολογία, όπως κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν ευαίσθητες τοποθεσίες στο εσωτερικό του Ισραήλ.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα