Φωτό: Βηρυτός- Euronews

Σεπτέμβριος 26, 2024. Ελλάδα.

Πρώτα έσκασαν οι Pagers. Μετά ήρθαν τα walkie-talkies . Και τότε, το Ισραήλ ξεκίνησε μια μαζική εκστρατεία βομβαρδισμού με στόχο τη Χεζμπολάχ , την ισχυρή λιβανο-σιιτική μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, γράφει σε άρθρο της η ιστοσελίδα της Ινδίας The Hindu.

Όπως φαίνεται, οι εκρήξεις Pagers και ραδιοτηλεφώνων ήταν μέρος της συντονισμένης στρατηγικής του Ισραήλ με στόχο την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ στον αργό πόλεμό της από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Όταν το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς πριν από ένα χρόνο, η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ «σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους».

Ενώ και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν πυρά, ήταν επιφυλακτικές να μην αφήσουν τις εντάσεις να εξελιχθούν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Αλλά αυτή η προσοχή εγκαταλείφθηκε όταν το Ισραήλ σκότωσε τον Φουάντ Σουκρ, έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ, σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό στις 31 Ιουλίου.

Οι αεροπορικές επιδρομές μεγάλης κλίμακας του Ισραήλ, ειδικά στο νότιο Λίβανο, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ, είδαν την ομάδα πολιτοφυλακής να εκτοξεύει εκατοντάδες ρουκέτες στο Ισραήλ.

Ο πόλεμος στο βορρά έχει αναγκάσει περίπου 70.000 Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το να μπορέσουν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη βόρεια περιοχή της Άνω Γαλιλαίας ήταν ένας από τους στόχους του συνεχιζόμενου πολέμου.

Μετά ήρθαν οι εκρήξεις των βομβιστών Pagers και οι επακόλουθες αεροπορικές επιδρομές.

Το Ισραήλ σκότωσε τουλάχιστον 575 ανθρώπους σε δύο ημέρες

The Hindu

Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, τουλάχιστον 575 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε μόλις δύο ημέρες.

Σε αντίποινα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περισσότερα βλήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός βαλλιστικού πυραύλου την Τετάρτη (25 Σεπτεμβρίου 2024) προς το Τελ Αβίβ.

Η σύγκρουση βρίσκεται τώρα σε κλιμακωτό σπιράλ και αυτό που πρέπει να φανεί είναι αν το Ισραήλ θα εξαπολύσει χερσαία εισβολή.

Το 1978, το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο με στόχο να απωθήσει τους Παλαιστίνιους αντάρτες βόρεια του ποταμού Λιτάνι.

Η επέμβαση ήταν ανεπιτυχής. Το 1982, η εισβολή της – αυτή τη φορά, ο στόχος ήταν να απωθήσει την PLO από τον Λίβανο – κατάφερε να αναγκάσει την PLO να μετεγκατασταθεί από τον Λίβανο, αλλά ο πόλεμος οδήγησε στη δημιουργία της Χεζμπολάχ.

Το 2000, μετά από 18 χρόνια αντίστασης της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ αποσύρθηκε, αφήνοντας ένα απόθεμα που είχε χαράξει στα σύνορα στα χέρια της Χεζμπολάχ.

Το 2006, μετά από μια διασυνοριακή επιδρομή της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ εξαπέλυσε άλλη μια εισβολή , αλλά μετά από 30 ημέρες μάχης, αποχώρησε ως μέρος μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ.

Αν το παρελθόν αποτελεί ένδειξη, το Ισραήλ κάνει ένα ακόμη λάθος στον Λίβανο.

Μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία έχει ζητηθεί συντριπτικά από τη διεθνή κοινότητα, θα είχε ηρεμήσει τα βόρεια σύνορα.

Αντίθετα, ο κ. Νετανιάχου, τα στρατεύματα του οποίου έχουν σκοτώσει πάνω από 40.000 Παλαιστίνιους σε 11 μήνες στη Γάζα , επέλεξε να κλιμακώσει τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας εκατοντάδες άλλους και ωθώντας τη Δυτική Ασία στα πρόθυρα ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Αυτή η πολεμική, η σκληρότητα και η πλήρης περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός αδίστακτου κράτους. Ενός αδίστακτου κράτους και ατιμώρητου.

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ