Ιδού το ρεπορτάζ του Hot Doc για το οποίο απείλησαν και έβρισαν τον Βαξεβάνη – Το λαθρεμπόριο χρυσού, οι εκβιασμοί και η εμπλοκή Εκκλησίας και ΣΔΟΕ

- Advertisement -
«Λαθρεμπόριο χρυσού και εκβιασμοί, η εμπλοκή Εκκλησίας και ΣΔΟΕ. Ποιους δεν άγγιξε η έρευνα παρά τα στοιχεία». Με αυτό τον τίτλο στο εξώφυλλό του κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2015. Το ρεπορτάζ αυτό «αναστάτωσε» τους «πρωταγωνιστές» του εκείνη την περίοδο σε βαθμό που μιλώντας ο ένας στον άλλο εκτόξευαν συνεχείς απειλές για το δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.
«Αυτός ο Βαξεβάνης θέλει γαμ…, θέλει ξύλο» είναι μερικές από τις απειλές που χωρίς να το γνωρίζει δέχτηκε ο δημοσιογράφος.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Hot Doc η δημοσίευση του οποίου έφερε και τις απειλές κατά Βαξεβάνη.

«Λαθρεμπόριο χρυσού και εκβιασμοί, η εμπλοκή Εκκλησίας και ΣΔΟΕ. Ποιους δεν άγγιξε η έρευνα παρά τα στοιχεία»

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2013, τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μια ιστορία που έχει όλα τα συστατικά του καταναλώσιμου ρεπορτάζ: λαθρεμπόριο χρυσού, επίορκα στελέχη του ΣΔΟΕ, μεγαλοδικηγόρους που συνελήφθησαν και μια καλά στημένη επιχείρηση του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας. Η ιστορία, που περιγράφει το αστυνομικό ρεπορτάζ, μοιάζει με καλό αστυνομικό μυθιστόρημα. Μια 36χρονη επιχειρηματίας, η οποία μπήκε στην αγορά χρυσού μετά την κρίση, εκβιάστηκε από στέλεχος του ΣΔΟΕ προκειμένου να της επιστρέψει 16 κιλά κατασχεμένου χρυσού και να της παράσχει μελλοντική ασυλία από ελέγχους. Ενδιάμεσοι στον εκβιασμό είναι δύο γνωστοί δικηγόροι, ενώ φαίνεται πως εμπλέκεται ένας ακόμη αξιωματικός της Aστυνομίας και ένα άγνωστο στην κοινή γνώμη άτομο, που έχει όμως σημαντικό ρόλο και απ’ ό,τι φαίνεται και διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα αλλά και ποινικούς.

Του Κώστα Βαξεβάνη 

Ο Τύπος κατονομάζει τους συλληφθέντες. Το στέλεχος του ΣΔΟΕ είναι ο Νίκος Βασιλάκος, προϊστάμενος του τμήματος Ειδικών Φόρων του ΣΔΟΕ, οι δε δικηγόροι, που συνελήφθησαν, είναι οι Γιάννης Αλετράς και Στάθης Καρυδομάτης. Ο Γιάννης Αλετράς είναι γνωστός στην κοινή γνώμη ως δικηγόρος της οικογένειας του Παύλου Ψωμιάδη, η οποία είναι προφυλακισμένη για το σκάνδαλο της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, και του Βασίλη Σαραλιώτη, κατα- δικασμένου για το φόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.

Ο Στάθης Καρυδομάτης, γίνεται γνωστός όταν αναλαμβάνει την υπόθεση Βαγγέλη Στεφανάκη, που κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για τη δολοφονία της συμβίας του, Φαίης Μπάχλα, στη Νέα Μάκρη, αλλά πολύ περισσότερο γιατί τη μετατρέπει σε ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σήριαλ στις μεσημεριανές εκπομπές. Ο τέταρτος συλληφθείς είναι ο Παναγιώτης Μπαμπάμτσης, για τον οποίο δειλά-δειλά την εποχή εκείνη γράφεται πως ήταν αφανής συνεργάτης του Ευάγγελου Γιαννόπουλου και του υφυπουργού Υγείας της ΝΔ, Θανάση Γιαννόπουλου.

Η κάλυψη της εντυπωσιακής ιστορίας διαρκεί μερικές μέρες και στη μιντιακή εκπνοή της δημιουργείται η εντύπωση πως έχουμε να κάνουμε για επίορκους του «μεμονωμένου περιστατικού». Για μια ακόμη φορά, αυτοί που συλλαμβάνονται δεν έχουν ούτε παρακλάδια ούτε διασυνδέσεις σε κύκλους που μαρτυρά η ζωή τους αλλά και η δικογραφία.

Δύο ακριβώς χρόνια μετά το νομικό ξεκίνημα αυτής της δικογραφίας, οι κατηγορούμενοι περιμένουν απλώς να δικαστούν, ετοιμάζοντας, όπως είναι λογικό, ένα λόχο από δικηγόρους πρώτης γραμμής. Μια ακόμη ποινική υπόθεση δηλαδή. Όπως αποκαλύπτει όμως η μελέτη της ίδιας της δικογραφίας, οι καταγραφές, που έχουν γίνει από τους κοριούς της αστυνομίας, δείχνουν πως η υπόθεση έχει μια άλλη διάσταση, την οποία δεν ακουμπά η εισαγγελική και αστυνομική έρευνα. Οι δράστες και πρωταγωνιστές της υπόθεσης ομολογούν, χωρίς να γνωρίζουν ότι καταγράφονται, πως το κύκλωμα συνδέεται με τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ και φίλο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Στέλιο Στασινόπουλο και την οικογένειά του. Φανερώνουν, επίσης, μια λειτουργία στελεχών του ΣΔΟΕ που μοιάζει με αυτή της μαφίας και όχι διωκτικού μηχανισμού.

Το δε αντικείμενο του πόθου και της λαθρεμπορίας, δηλαδή το χρυσάφι, φαίνεται να προέρχεται από τους κόλπους της ελληνικής Εκκλησίας. Καμία από αυτές τις πολύ σοβαρές πτυχές δεν έχει ερευνηθεί ως σήμερα, παρότι ομολογούνται. Αντιθέτως έχουν καταχωνιαστεί σα να μην υπήρξαν ποτέ ως ομολογίες. Στην άλλη πλευρά, η μάρτυρας, που οδήγησε στην εξάρθρωση του κυκλώματος και μπήκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, σήμερα έχει καταστραφεί. Είναι προφανές πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για μια λειτουργία ενός παρακράτους, που πολλές φορές υπαγορεύει τη λειτουργία στο ίδιο το κράτος. Παραδίδουμε στην κρίση σας, όσα καταγράφει η δικογραφία και περιμένουμε απαντήσεις στο αν και πότε ερευνήθηκαν.

Aπό το ξεκίνημα της ελληνικής κρίσης, οι μόνες επιχειρήσεις που εμφάνισαν άνθιση ήταν οι «αγοράζω χρυσό σε καλές τιμές». Ενεχυροδανειστήρια και καταστήματα εμπορίας χρυσού ξεφύτρωσαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να προστρέξουν στις ανάγκες του Έλληνα, που ήταν αναγκασμένος να ξεπουλήσει ό,τι είχε από κοσμήματα για να επιβιώσει. Οι επιχειρήσεις αυτές δημιουργήθηκαν στη βάση ενός αμφίβολου νομικού καθεστώτος και διέθεταν, όπως είναι κοινό μυστικό, και αμφίβολη λειτουργία. Δεν είναι μόνο η συναισθηματική προσέγγιση αυ- τής της εμπορίας, που παρέπεμπε σε μαυραγορίτες, αλλά και η ίδια η εμπορία. Ισχυρές χώρες, που στα χρόνια της κρίσης επενδύουν σε ασφαλή χρυσό και όχι στις φούσκες των αγορών που οι ίδιες δημιούργησαν, ανέλαβαν να απορροφήσουν τον ελληνικό χρυσό της κρίσης. Η Κίνα φαίνεται να απορροφά κάθε χρόνο το σύνολο του παραγόμενου χρυσού σε όλο τον κόσμο, θεωρώντας τον ασφαλέστερο από κάθε απόθεμα νομίσματος.

Η Τουρκία, το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι περάσματα της σύγχρονης χρυσοθηρίας και ταυτόχρονα αποδέκτες κάθε παράνομης δραστηριότητας, που τη συνοδεύει. Γιατί ο χρυσός είναι το νόμισμα των κακών και η επένδυση που γίνεται από όσους εμπορεύονται οτιδήποτε λαθραίο – από ναρκωτικά έως ανθρώπους. Η εμπορία χρυσού στην Ελλάδα, παρότι έχει μικρό σχετικά κέρδος της τάξης του 2-3%, μπορεί να αποφέρει πολλά κέρδη αν διακινείται παράνομος χρυσός με πλαστά τιμολόγια ή αν οι έμποροι χρυσού καταφέρουν να κάνουν εικονικές συναλλαγές. Ο χρυσός εξάγεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς την επιβάρυνση του ΦΠΑ. Έτσι, ο έμπορος-εξαγωγέας, με βάση τον ελληνικό νόμο, εισπράττει από το ελληνικό Δημόσιο το ΦΠΑ, που κατέβαλε για την αγορά χρυσού από την εσωτερική αγορά. Αν οι πωλήσεις είναι εικονικές, τότε ο έμπορος μπορεί να εισπράξει τεράστια ποσά, που αντιστοιχούν στο ΦΠΑ που πρέπει να του επιστραφεί από το κράτος. Πάνω ακριβώς σε αυτή τη ρύθμιση, δεν κερδίζουν μόνο οι λαθρέμποροι αλλά και οι διεφθαρμένοι του κρατικού μηχανισμού.

Οι υπηρεσίες καθυστερούν να επιστρέψουν το ΦΠΑ, παρότι ο νόμος αναφέρει πως πρέπει να το κάνουν μέσα σε 3 μήνες, και μπαίνει σε λειτουργία η απαίτηση για γρηγορόσημο. Για να απελευθερώσει ένας τίμιος έμπορος χρυσού τα ποσά του ΦΠΑ, τα οποία είναι αρκετά μεγάλα αφού μιλάμε για χρυσό, πρέπει να λαδώσει τους μηχανισμούς του κράτους. Δέσμευση του ΦΠΑ για μεγάλο διάστημα σημαίνει αδυναμία ρευστότητας της εταιρίας. Έτσι, οι περισσότεροι καταφεύγουν στο λάδωμα, το οποίο πρακτικά εκμηδενίζει το κέρδος από την πώληση. Άρα καταφεύγουν μοιραία και στη λαθραία εμπορία, προκειμένου να κερδίζουν, ενώ ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούν το λαθρεμπόριο, το οποίο χρειάζεται συνεργάτες για να απορροφηθεί ο παράνομος χρυσός.

Όταν η επιχειρηματίας Μάρα Αναστοπούλου αποφάσισε να στήσει μια επιχείρηση εμπορίας χρυσού στο Σύνταγμα, ενδεχομένως και να μην γνώριζε πως τμήμα της επιχείρησής της αποτελούσαν και όλοι αυτοί οι παράγοντες. Και κυρίως η κρατική διαφθορά.

Μια επιχειρηματίας που χαλάει την πιάτσα;

Τον Απρίλιο του 2013, η Μάρα Αναστοπούλου δημιούργησε την εταιρία εμπορίας χρυσού ΑΓΩ, στην οδό Ξενοφώντος 9. Η επιχείρηση παραλάμβανε κράματα πολύτιμων μετάλλων, κυρίως χρυσού και ασημιού, και τα πουλούσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αναστοπούλου απέκτησε επαφή με ελβετική εταιρία επεξεργασίας και πώλησης χρυσού. Αγόραζε χρυσό στην Ελλάδα και τον πωλούσε σε θυγατρική της ελβετικής εταιρίας στο Βερολίνο. Έκανε μια ενδοκοινοτική συναλλαγή χωρίς ΦΠΑ. Μέσα σε 8 μήνες, κατάφερε να μπει στην ελληνική αγορά εμπορίας χρυσού κάνοντας τζίρο 21 εκατομμύρια.

Απέκτησε ουσιαστικά τη μεγάλη πίττα της εμπορίας. Οι εξαγωγές της είχαν ως αποτέλεσμα να πρέπει να εισπράξει από το ελληνικό Δημόσιο 3,8 εκατομμύρια ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ. Το κεφάλαιο αυτό, το οποίο πρακτικά αποτελούσε λειτουργικό κεφάλαιο της εταιρίας, δεν μπορούσε να το εισπράξει, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί καθυστερούσαν την επιστροφή.

Η Μάρα Αναστοπούλου φαίνεται πως για το θέμα αυτό συνάντησε αρκετές φορές τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στους οποίους περιέγραψε πως υπάρχει μια άνομη δραστηριότητα στελεχών του υπουργείου σε σχέση με την παρακώλυση επιστροφής του ΦΠΑ. Στις 8 Νοεμβρίου 2013, η Μάρα Αναστοπούλου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, φαίνεται να καταφεύγει στη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου καταθέτει πως προσεγγίζεται από άτομα, τα οποία εμφανίζονται πρόθυμα να εξασφαλίσουν την επιστροφή του ΦΠΑ παίρνοντας 15% του ποσού που της χρωστάει το Δημόσιο.

Οι ενδιάμεσοι, όπως καταθέτει, είναι εταιρία συμβούλων και προκειμένου να επιστραφεί ο ΦΠΑ, λέει η ίδια: «έπρεπε να καταβάλω το 13% του επιστρεφόμενου ποσού, εν είδει γρηγορόσημου, ενώ ακόμη 2% θα αποτελούσε την αμοιβή της εν λόγω εταιρίας. Από όλα όσα συζητήθηκαν, κατέστη σαφές ότι τα χρήματα αυτά, δηλαδή το 13%. προοριζόταν για υπαλλήλους ή υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, με τον οποίο ο κύριος Αργύρης της εταιρίας SCS είχε επαφή-επικοινωνία και ο οποίος έπαιζε καθοριστικό ρόλο στο να δοθεί η επιστροφή ΦΠΑ στην εταιρία μου».

Η συνάντηση αυτή της Αναστοπούλου με τους ανθρώπους της εταιρίας γίνεται το καλοκαίρι. Η ίδια αρνείται την προσφορά. Το Νοέμβριο, όμως, κάνουν μία ακόμη επαφή και της προτείνουν να προχωρήσει στο λάδωμα για να υπογραφεί από τον υπουργό η επιστροφή ΦΠΑ. Τότε η Αναστοπούλου αποφασίζει να πάει στο Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου καταθέτει επίσης πως έχει πληροφορίες πως το ΣΔΟΕ θα κάνει έρευνα στην εταιρία της και έτσι θα καταστεί αδύνατη η επιστροφή του ΦΠΑ, αφού η εταιρία θα είναι υπό έρευνα.

Οι αστυνομικοί της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της δείχνουν φωτογραφίες στελεχών της εταιρίας, στις οποίες η Αναστοπούλου αναγνωρίζει τους συνομιλητές της. Το Hot Doc επικοινώνησε με το ιδρυτικό στέλεχος της Structural Consulting Support Α.Ε., Αργύρη Κυλιάδη ο οποίος χαρακτήρισε ψευδή τα όσα κατέθεσε η Αναστοπούλου. Συγκεκριμένα η απάντησή του είναι η εξής: «Η φερόμενη καταγγελία, περί εμπλοκής της εταιρίας μας σε μη νόμιμες ενέργειες, είναι ψευδής και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Με σεβασμό στο λειτούργημά σας επιφυλάσσομαι των νόμιμων κατά όσων πλήξουν παράνομα την εταιρία μας και εμένα προσωπικά και ενδεχομένως σας παραπλάνησαν».

Αντί για έρευνα, έφοδος

Το πρωί της 12ης Νοεμβρίου 2013, κλιμάκιο τριών υπαλλήλων του ΣΔΟΕ επισκέπτεται την επιχείρηση ΑΓΩ της Αναστοπούλου στο Σύνταγμα για έλεγχο. Το κλιμάκιο διενεργεί έλεγχο «κλειστής αποθήκης» και μένει για πάνω από 12 ώρες στο κτίριο. Τις πρώτες ώρες του ελέγχου, της ανακοινώνει πως έχει βρει 168 κιλά σκραπ χρυσού (κράμα χρυσού και ασημιού) χωρίς τιμολόγια. Η επιχειρηματίας τούς λέει πως όλα είναι νόμιμα και δεν υπάρχει κάτι χωρίς τιμολόγιο.

Όσο προχωρά ο έλεγχος, οι ελεγκτές παραδέχονται πως πραγματικά δεν υπάρχει τέτοια διαφορά κιλών στον έλεγχο. Μετά τις 7.30 μ.μ. στην επιχείρηση καταφθάνει ο προϊστάμενος του κλιμακίου ελέγχου, Νίκος Βασιλάκος, ο οποίος προτρέπει να κατασχέσουν το χρυσό και να φύγουν. Φεύγει στη συνέχεια από την επιχείρηση και επιστρέφει μετά από λίγο για να δηλώσει πως περαιώνεται ο έλεγχος και κατάσχονται 16 κιλά σκραπ χρυσού, τα οποία υποστηρίζει πως βρέθηκαν χωρίς τιμολόγια.

Μόλις ο Βασιλάκος καταφθάνει για δεύτερη φορά στην επιχείρηση, η Μάρα Αναστοπούλου λαμβάνει στις 10.21 μ.μ. ένα sms από τον δικηγόρο Στάθη Καρυδομάτη, ο οποίος χειρίζεται θέματα διαζυγίου της, το οποίο γράφει: «Ξέρω ότι έχεις επισκέψεις. Να ξέρεις ότι εγώ και οι φίλοι μου είμαστε εδώ για να το λύσουμε».

Την επόμενη μέρα, ιστοσελίδες ανακοινώνουν πως γνωστή επιχειρηματίας εμπορίας χρυσού πιάστηκε με λαθραίο χρυσό και ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία του ΣΔΟΕ. Στις 14 Νοεμβρίου, ο ίδιος δικηγόρος ήρθε σε επαφή με την Αναστοπούλου και της είπε πως το θέμα με το ΣΔΟΕ μπορεί να τακτοποιηθεί έναντι χρηματικού τιμήματος. Ζητούσαν 500.000 και ως αντάλλαγμα θα έκλειναν τον έλεγχο με τυπικά πρόστιμα 700 ευρώ και δεν θα ενοχλούσαν ποτέ στο μέλλον, αντιθέτως θα παρείχαν προστασία. Την επόμενη μέρα, η Μάρα Αναστοπούλου εμφανίζεται και πάλι στη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και καταθέτει όσα της είπε ο Καρυδομάτης. Συμπληρώνει πως τα χρήματα, σύμφωνα με τον δικηγόρο-διαμεσολαβητή, προορίζονται για τον Νίκο Βασιλάκο και τον διοικητή του ΣΔΟΕ, Στέλιο Στασινόπουλο, όπως άφησε να εννοηθεί.

Ο Στασινόπουλος, οι λαθρέμποροι πελάτες και η Εκκλησία Μετά την κατάθεσή της, η Αναστοπούλου μπαίνει σε εποπτεία από τη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και συνεργάζεται με τους αστυνομικούς. Δέχεται να καλωδιωθεί με μικρόφωνα, για να καταγράφονται οι επαφές με τους εκβιαστές της, ενώ ξεκινάει και η καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών. Η καταγραφή των συνομιλιών, η οποία συνθέτει σε μεγάλο βαθμό τη δικογραφία, αποκαλύπτει τις επόμενες ημέρες το κύκλωμα.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα πολύ σοβαρό θέμα, γιατί οι αστυνομικοί δεν ζητούν από τον εισαγγελέα να εκδοθεί διάταξη για να μπουν σε παρακολούθηση κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι από τις πρώτες μέρες φαίνεται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Η επιχειρηματίας κάνει επαφές με το ΣΔΟΕ και τον ίδιο το Βασιλάκο προσπαθώντας να καταθέσει τα τιμολόγια, τα οποία αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει λαθραίος χρυσός αλλά μη καταγραφή τιμολογίων από το κλιμάκιο. Ο Βασιλάκος λέει πως δεν γίνεται και της δημιουργεί εμπόδια στη νομική διαδικασία. Ο σύμβουλος του Στουρνάρα, ο οποίος είναι ενήμερος για όσα συμβαίνουν και την εμπλοκή του Εσωτερικών Υποθέσεων, συνεχίζει να την παρακινεί να πάρει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα αλλά το ΣΔΟΕ αρνείται τα αιτήματα.

Κατά τη διάρκεια των καταγραφών, που γίνονται από τις 16 έως τις 28 Νοεμβρίου του 2013, ο δικηγόρος Καρυδομάτης πραγματικά εμφανίζεται να έχει πληροφορίες για συζητήσεις που έχουν γίνει μέσα στο ΣΔΟΕ. Σε μια από τις συζητήσεις, που γίνεται μεταξύ Αναστοπούλου και Καρυδομάτη ενώ οι δυο τους πηγαίνουν για να επισκεφθούν τον Βασιλάκο στο ΣΔΟΕ, ο Καρυδομάτης την ενημερώνει πως ο Βασιλάκος κατά τη διάρκεια της τυπικής συζήτησης θα πει τη συνθηματική φράση «δύο μέρες και μανιτάρια» για να δείξει πως όσα της λέει ο Καρυδομάτης είναι σε συνεννόηση μαζί του. Στη συζήτηση, που καταγράφει η αστυνομία, στη συνέχεια, ο Βασιλάκος λέει πραγματικά τη συνθηματική φράση.

Όσα έχουν καταγραφεί στις συνομιλίες, εμφανίζουν τη δραστηριότητα του Βασιλάκου ως μέρος μιας δραστηριότητας εις γνώση πολιτικών παραγόντων. Στις 27 Νοεμβρίου, ο Καρυδομάτης πιέζει την Αναστοπούλου να δώσει τα χρήματα, τα οποία έχουν κατέβει στα 400.000 ευρώ. Η Αναστοπούλου αντιδρά, λέγοντας πως δεν έχει εγγυήσεις πως μετά από αυτό όλα θα τελειώσουν.

Στη συνομιλία ακούγεται:

«Καρυδομάτης: Εγώ δουλεύω χρόνια με αυτούς τους τύπους.

Αναστοπούλου: Αυτός ήταν δηλαδή; Υπάρχει περίπτωση ο Βασιλάκος αυτά να τα κάνει μόνος του;

Καρυδομάτης: Όχι, δεν αφήνει το αφεντικό να γίνονται παραμάγαζα στο μαγαζί του.

Αναστοπούλου: Εσύ είσαι σε θέση να διαπιστώσεις ότι το αφεντικό έχει πάρει αυτά που πρέπει να πάρει;

Καρυδομάτης: Μα στο αφεντικό θα τα δώσω».

Στην ίδια συνομιλία, παρακάτω, ο Καρυδομάτης εμφανίζει ως αφεντικό τον γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Στέλιο Στασινόπουλο:

«Αναστοπούλου: Ο Βασιλάκος είναι.

Καρυδομάτης: Όχι.

Αναστοπούλου: Και τι είναι, κυβερνητικό δηλαδή;

Καρυδομάτης: Σαμαρικός.

Αναστοπούλου: Α, μια χαρά. Άρα δεν υπάρχει σύμπλεγμα γι’ αυτόν αφού εί- ναι ο Σαμαράς στην κυβέρνηση. Περνάει ποιος τον διόρισε;

Καρυδομάτης: Ο Σαμαράς.

Αναστοπούλου: Ο ίδιος; Με δουλεύεις;

Καρυδομάτης: Εγώ να δουλεύω, ήταν εφοριακός στην Καλαμάτα.

Αναστοπούλου: Συγνώμη, από εφοριακός στην Καλαμάτα έγινε διοικητής στο ΣΔΟΕ;

Καρυδομάτης: Και ένας δικηγόρος στην Καλαμάτα έγινε διοικητής στην ΕΥΠ.

Αναστοπούλου: Ο Σαμαράς είναι καλαματιανός;

Καρυδομάτης: Από πού είναι ο Σαμαράς; Εγώ από πού είμαι;

Αναστοπούλου: Μου είπες από την Κα- λαμάτα. Ωραία περιοχή. Τα κάνετε όλα και συμφέρετε».

Μετά την επίσκεψη στον Βασιλάκο, η Αναστοπούλου προσπαθεί να εκμαιεύσει αν ο Βασιλάκος είναι ο είναι αρχηγός των εκβιαστών:

«Αναστοπούλου: Άρα με αυτόν μιλάς νταϊρέκτ.

Καρυδομάτης: Όχι, τον πιο από πάνω.

Αναστοπούλου: Ο από πάνω τι είναι ρε Στάθη;

Καρυδομάτης: Διευθ… ε, διοικητής του ΣΔΟΕ, γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ».

Ενώ η Αναστοπούλου προσπαθεί να διαπραγματευτεί το ποσό που θα καταβάλει στο κύκλωμα, οι φερόμενοι εκβιαστές στις συνομιλίες γίνονται όλο και πιο πιεστικοί. Την απειλούν με διώξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ ο δικηγόρος Γιάννης Αλευράς είναι αυτός που φαίνεται πως έχει διαμεσολαβητικό ρόλο και ενημερώνεται συνεχώς από τον Καρυδομάτη ή τον πληροφορεί για όσα συμβαίνουν στο ΣΔΟΕ και γίνεται υποβολέας.

Ο Καρυδομάτης υπόσχεται στην Αναστοπούλου πλήρη ασυλία αν πληρώσει όσα της ζητάνε. Στις 17 Νοεμβρίου, στις 9.24 μ.μ., οι αστυνομικοί καταγράφουν σε υπαίθριο χώρο της Μουρούζη συζήτηση της Αναστοπούλου με τον Καρυδομάτη:

«Αναστοπούλου: Πιστεύεις από αυτή την κουβέντα που έχεις κάνει, πιστεύεις θα το κλείσουμε αυτό το πράγμα τώρα;

Καρυδομάτης: Όχι μόνο θα το κλείσουμε, αυτοί θέλουν να δουλέψουν μαζί σου, έχουν πολύ χρυσό να σου δώσουνε για να τον αγοράσεις κανονικά, έχουμε άκρες, άκου τι σου λέω, θα δεις τι ωραία πράγματα θα κάνεις.

Αναστοπούλου: Θα μου τα πουν αύριο αυτά;

Καρυδομάτης: Σου τα λέω εγώ ήδη, αφού τα συζητήσαμε μου λέει αν το κάνει και το κλείσουμε θα συνεργαστούμε.

Αναστοπούλου: Ναι.

Καρυδομάτης: Μετά θα της δίνουμε εμείς χρυσό να αγοράζει, καθαρό, όμορφο και ωραίο, σε καλές τιμές.

Αναστοπούλου: Τι ποσότητες;

Καρυδομάτης: Για πλάκα 30,35 τη βδομάδα, για πλάκα έτσι;

Αναστοπούλου: Τιμολογημένα;

Καρυδομάτης: Τιμολογημένα, καθαρά και από την Εκκλησία της Ελλάδος, χρυσό και λοιπά και λοιπά».

Σε όλες σχεδόν τις συνομιλίες ο Καρυδομάτης υπόσχεται προστασία από το κύκλωμα στην Αναστοπούλου και δουλειές με λαθραίο χρυσάφι, το οποίο συνεχώς τονίζει πως είναι από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Οι συλλήψεις

Η Μάρα Αναστοπούλου συμφώνησε με τον Καρυδομάτη να παραδώσει 400.000 ευρώ, προκειμένου να της επιστραφεί ο κατασχεμένος χρυσός και να εξασφαλίσει τη συνεργασία των διωκτών της. Η Αστυνομία παρέδωσε στις 7.45 το πρωί της 28ης Νοεμβρίου προσημειωμένα νομίσματα στην επιχειρηματία και έθεσε σε παρακολούθηση την περιοχή γύρω από το γραφείο της. Μία ώρα μετά, ο Καρυδομάτης εμφανίστηκε στο γραφείο και παρέλαβε τις 400.000, συνοδευόμενος από άτομο, που όπως αποκαλύφθηκε ήταν αρχιφύλακας της ΕΛΑΣ.

Όταν ο δικηγόρος έφυγε και πήγε στο γραφείο του, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον συνάδελφό τους και τον Καρυδομάτη. Μετά τη σύλληψη, ο Καρυδομάτης δέχθηκε να συνεργαστεί με τους αστυνομικούς, ενημέρωσε τον Παναγιώτη Μπαμπάμτση πως έχει τα χρήματα και έκλεισε ραντεβού μαζί τους για να τα παραδώσει στην καφετέρια Peros στο Κολωνάκι. Συνελήφθησαν επίσης ο δικηγόρος Γιάννης Αλετράς και ο Νίκος Βασιλάκος.

Ο Βασιλάκος στην απολογία του εμφανίστηκε να μην έχει σχέση με την υπόθεση. Παραδέχθηκε πως γνωρίζει τον Μπαμπάμτση μέσω της αδερφής του αλλά πως ποτέ δεν πήρε μέρος σε εκβιασμό.

Από τις συνομιλίες προκύπτει πως στις 9.39 π.μ., λίγο μετά τη σύλληψη του Καρυδομάτη, ο Μπαμπάμτσης επικοινωνεί με τον Βασιλάκο. Η συνομιλία είναι η ακόλουθη:

«Πάνος: Έλα Νικόλα.

Βασιλάκος: Έλα φιλαράκι μου, δεν μπορώ ρε φίλε.

Πάνος: Μαλακία έκανε στον φίλο μου τον δικηγόρο.

Βασιλάκος: Τι;

Πάνος: Έκανε μαλακία στον φίλο μου τον δικηγόρο.

Βασιλάκος: Τι όλα οκ μου γράφεις τότε ρε μαλάκα;

Πάνος: Εε;

Βασιλάκος: Όλα οκ δεν μου…

Πάνος: Με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει ότι τα άφησε και με παίρνει μετά ο άνθρωπος και μου λέει από κάτω μου λέει έχω μου λέει 40 επισκέπτες, εντάξει κατάλαβα του λέω οκ (ακατάληπτο) είναι τι κάνεις;

Βασιλάκος: Τι όλα οκ μου λες τότε ρε φίλε;

Πάνος: Πιο νωρίς μου λέει όλα οκ.

Βασιλάκος: Τέλος πάντων, γάμησέ τη γιατί έχω τώρα πενήντα τύπους εδώ με (ακατάληπτο) και έρχονται με τους δικηγόρους και μου δίνουν καταθέσεις, γι’ αυτό σου λέω δεν μπορώ συνέχεια…

Πάνος: Εντάξει.

Βασιλάκος: Θα μιλήσουμε (ακατάληπτο) άρα αρχίδια πάλι.

Πάνος: Τότε μακριά, να πάνε να γαμηθούνε.

Βασιλάκος: Α, καλά, bye, γειά.

Πάνος: Γειά».

Η αμνησία της δίωξης και ο Στασινόπουλος

Οι κατηγορούμενοι, μετά τις απολογίες τους, κατέβαλαν εγγυήσεις έως και 200.000 ευρώ για να μην προφυλακιστούν. Η ανακριτική διαδικασία έως σήμερα δεν έχει αγγίξει ούτε το θέμα του χρυσού της Εκκλησίας, η οποία φαίνεται ως πυρήνας της λαθρεμπορίας, ούτε την πιθανή εμπλοκή Στασινόπουλου. Για κάποιο λόγο η διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και η ανάκριση θεωρούν πως δεν πρέπει να ερευνηθεί, για να αποκλεισθεί έστω, ο ρόλος του γενικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, Στέλιου Στασινόπουλου.

Δεν φαίνεται να υπάρχει στη δικογραφία ούτε κάποια τυπική κλήση και κατάθεσή του, με την οποία να διαχωρίζει τη θέση του από όσα έχουν καταγραφεί. Ενδεχομένως η πολλαπλή αναφορά του Καρυδομάτη στον Στασινόπουλο να είναι ένας κομπασμός στην προσπάθειά του να πείσει την Αναστοπούλου ότι έχουν υψηλή προστασία ώστε να καταβάλει τα χρήματα. Ακόμη και αυτός όμως έπρεπε να διερευνηθεί. Πόσο μάλλον όταν ενδέχεται να υπάρχουν σχέσεις της οικογένειας Στασινόπουλου. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο Παναγιώτης Μπαμπάμτσης στην ανακρίτρια, «έχω στον “Αστέρα” μια εταιρία με δραστηριότητα τις τουριστικές υπηρεσίες, με επωνυμία Luxury Concierge, την οποία διευθύνει η κοπέλα μου». Μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο δείχνει πως ο Γιάννης Στασινόπουλος εμφανίζεται ως διευθυντής της Luxury Concierge και προφανώς έχει σχέση με τον ιδιοκτήτη της, Μπαμπάμτση.

Αν ο Γιάννης Στασινόπουλος έχει πραγματικά συγγένεια με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, τότε είναι ένας ακόμη λόγος για να ερευνηθεί ενδεχόμενη σχέση του Στασινόπουλου.

Από τη μεριά του, ο Γιάννης Στασινόπουλος σε επικοινωνία του με το Hot Doc, δήλωσε πως δεν έχει καμία συγγενική σχέση με τον Στέλιο Στασινόπουλο και πρόκειται για απλή συνωνυμία. «Δεν έχω καμία απολύτως συγγένεια με τον κ. Στέλιο Στασινόπουλο. Εμείς είμαστε από την Ηλεία. Εκείνος, αν δεν κάνω λάθος είναι από την Καλαμάτα», είπε χαρακτηριστικά.

Η ύποπτη στάση του ΣΔΟΕ και η τιμωρία της μάρτυρος

Ένα σοβαρό ερώτημα επίσης είναι γιατί η Αστυνομία, η οποία είχε παγιδευμένο τον Καρυδομάτη, δεν άφησε να πάνε τα χρήματα στον τελικό αποδέκτη. Οι κινήσεις του ήταν πλήρως ελεγχόμενες, και θα μπορούσε με ασφάλεια να συλλάβει όσους είχαν σχέση. Αυτή η επιχειρησιακή αβλεψία δεν βοήθησε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο ΣΔΟΕ.

Στις καταθέσεις των μελών του τριμελούς κλιμακίου η έρευνα εμφανίζεται ως αποτέλεσμα εισαγγελικής εντολής για ελέγχους σε ενεχυροδανειστήρια. Ωστόσο, η επιχείρηση της Αναστοπούλου δεν ήταν ενεχυροδανειστήριο αλλά επιχείρηση εμπορίας χρυσού. Στις καταθέσεις, οι μάρτυρες εμφανίζουν την επιχείρηση να αργεί να ανοίξει κατά 20 λεπτά την πόρτα προκειμένου να γίνει ο έλεγχος. Όπως προκύπτει, όμως, από τις κάμερες του κτιρίου (το υλικό υπάρχει στη δικογραφία) η άφιξη του κλιμακίου είναι στις 9:36:13 και η είσοδος στα γραφεία στις 9:38:23, δηλαδή μόλιςδύο λεπτά και όχι 20.

Η Μάρα Αναστοπούλου, μετά τις καταγγελίες της, μπήκε σε καθεστώς προστασίας και φοροπροστασίας. Έκανε δηλαδή υπαγωγή στο άρθρο 6 του ν.3610/2007. Ο νόμος προβλέπει πως ο καταγγέλλων παύει να βρίσκεται υπό φορολογικό έλεγχο, με τη λογική πως έτσι μπορεί να είναι θύμα αντεκδίκησης από τον φορέα που έχει πληγεί με τη μαρτυρία του. Με βάση αυτό το νόμο ο υπουργός Οικονομικών έδωσε εντολή να της αποδοθεί ο κατασχεμένος χρυσός, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με την Αναστοπούλου είχε όλα τα παραστατικά. Ο χρυσός επεστράφη μετά από ένα χρόνο. Το ΣΔΟΕ επέμενε να μεταφράζει την προστασία της μάρτυρος με βάση άλλο άρθρο του νόμου, που αφορούσε συναλλαγές με εξωκοινοτικές χώρες.

Ως σήμερα, παρά την υπαγωγή στη φοροπροστασία, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει να μην αποδίδει στην Αναστοπούλου 4,5 εκατομμύρια από επιστροφή ΦΠΑ, προφασιζόμενο ελέγχους, που δεν έχει δικαίωμα να κάνει έτσι και αλλιώς. Πρωταγωνίστρια αυτής της άρνησης υπήρξε η υπό δίωξη γενική γραμματέας Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σαββαΐδου έδωσε εντολή ελέγχου της σε καθεστώς φοροπροστασίας Αναστοπούλου, στις 6/11/2014, με τη ΔΕΛ 116196 ΕΞ 2014 ΕΜΠ, με απόφαση συγκρότησης κλιμακίου στην Οικονομική Επιθεώρηση, την οποία μετά από λίγο κατήργησε. Ο έλεγχος μάλιστα δόθηκε σε επιθεωρητή, ο οποίος βγήκε στη σύνταξη. Η Σαββαΐδου, 9 μήνες μετά, έβγαλε τροποποιητική, τη ΔΕΛ Β 1106181 ΕΞ 2015 και διέταξε και πάλι έλεγχο.

Το συμπέρασμα είναι πως ακόμη και σε μία από τις πιο ξεκάθαρες υποθέσεις διαφθοράς, η έρευνα και το μαχαίρι όχι μόνο δεν μπήκαν ως το κόκκαλο, αλλά κάποιοι κατάφεραν να φτιάξουν σούπα με όλα τα δεδομένα. Όσο για τη μάρτυρα, απλώς καταστράφηκε. Ίσως πρέπει να υπάρξει εισαγγελέας για να ελέγξει τι ακριβώς έκαναν οι αστυνομικοί και οι συνάδελφοί του.

koutipandoras.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα