Θ. Παναγιωτίδης: η σημασία της Σίνδου για την Θεσσαλονίκη

- Advertisement -

 

Θεόδωρου Παναγιωτίδη,

Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών,

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Μέχρι το τέλος του έτους μία σημαντική εκκρεμότητα για την πόλη περιμένουμε να κλείσει με την λειτουργία της βασικής γραμμής του μετρό. Η γραμμή βέβαια δεν είναι ολοκληρωμένη και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να συνδεθούν με αυτήν οι δυτικές συνοικίες, το αεροδρόμιο και ο σταθμός των. ΚΤΕΛ. Μετά από πολλές δεκαετίες, η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει μία σημαντική υποδομή που θα αποτελέσει την βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των μεταφορών (προαστιακός, σύνδεση με Σίνδο, βελτίωση σιδηροδρομική σύνδεσης με την Αθήνα και τις χώρες του βορρά). η οποία θα διευκολύνει την μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών. Το αίσθημα αισιοδοξίας που δικαιολογημένα θα επικρατήσει στην πόλη θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή ενός διαλόγου για την ανάπτυξη της πόλης και την στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Ο διάλογος αυτός που αφορά στο μέλλον της πόλης δεν θα πρέπει να ξεχνά ή να υποτιμά την σημασία της βιομηχανικής παραγωγής. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η καρδιά της ανάπτυξης της πόλης χτυπάει στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου (και φυσικά στις άλλες βιομηχανικές περιοχές της περιφέρειας). Θα αναφερθούμε παρακάτω στους λόγους για τους οποίους η μεταποίηση (και για αυτό η ΒΙΠΕ Σίνδου) είναι σημαντική για το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Ο κλάδος της μεταποίησης είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία της περιφέρειας. Η μεταποίηση δημιουργεί σημαντικό αριθμό σταθερών (και όχι εποχικών όπως ο τουρισμός) θέσεων εργασίας, προσφέροντας ευκαιρίες απασχόλησης για ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων, από χαμηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό έως τεχνικούς και μηχανικούς υψηλής εξειδίκευσης. Η μεταποίηση προωθεί την καινοτομία, καθώς οι εταιρείες επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και διαδικασίες για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, προωθώντας την έρευνα και την ανάπτυξη.

Η μεταποίηση είναι αναγκαία για την αύξηση των εξαγωγών καθώς τα μεταποιημένα αγαθά έχουν υψηλότερη αξία σε σύγκριση με τις πρώτες ύλες.  Ένας εύρωστος μεταποιητικός τομέας υποστηρίζει την ανάπτυξη διαφόρων συναφών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, δημιουργώντας ένα κυματοειδές αποτέλεσμα στην οικονομία.

Η μεταποίηση έχει ανάγκη από επενδύσεις στις υποδομές, όπως τα δίκτυα μεταφορών και τα συστήματα επικοινωνίας, ωφελώντας συνολικά την οικονομία. Μια ισχυρή μεταποιητική βάση μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα της περιφέρειας διαφοροποιώντας τις πηγές εισοδήματος και μειώνοντας την εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Συνοπτικά, η μεταποίηση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, στην προώθηση της καινοτομίας και στην παροχή απασχόλησης, καθιστώντας την ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιούς οικονομίας.  Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκη περνάει από την Σίνδο.

Μακεδονία

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα