“Θα θέσουμε ψηλά το θέμα των νησιών” απειλεί ο Ερντογάν.

- Advertisement -

Δηλώσεις Προέδρου Τουρκίας R. T. Erdoğan

Νέες απειλές Ερντογάν: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα νησιά

Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών έθεσε εκ νέου η Άγκυρα, αυτή τη φορά μέσω του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Με τίτλο «Μηνύματα αστραπή από τον Erdoğan κατά την επιστροφή του από τα ΗΑΕ» δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του CNN Türk ρεπορτάζ με δηλώσεις του τούρκου Προέδρου R. T. Erdoğan σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από τα ΗΑΕ.

Ερώτηση: Υπάρχει ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για το ζήτημα του εξοπλισμού των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος από την Ελλάδα. Τελικά, η Αθήνα απάντησε στις δηλώσεις της Τουρκίας ότι «εάν η Ελλάδα δεν το εγκαταλείψει αυτό, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών», λέγοντας: «Απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες». Για να ξεκαθαρίσουμε, ποια είναι η ένστασή μας; Τι μέτρα θα μπορούσε να πάρει η Τουρκία κατά της Αθήνας εάν συνεχιστεί ο εξοπλισμός;

Erdoğan: Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Μάλιστα, φέραμε αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην ατζέντα και το επόμενο διάστημα. Ως προς αυτό, ο Υπουργός μας τους έδωσε και μια προειδοποίηση. Αλλά εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτή την κατάσταση, φυσικά, θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί.

Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό, ο Υπουργός μου τους έδωσε μια προειδοποίηση χαμηλού επιπέδου για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα σε συζήτηση. Και ήταν σωστό.

Ερώτηση: Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής έχουν αποκτήσει δυναμική πρόσφατα, αλλά θα υπάρξουν επισκέψεις σε κάποια δυτική χώρα, ειδικά σε χώρες της ΕΕ, σύντομα; Υπάρχει μια διαδικασία που ξεκίνησε στο παρελθόν με τους πρόσφυγες. Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με αυτή την έννοια; Υπάρχει νέα δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Τουρκία; Και ο αριθμός των προσφύγων που απελάθηκαν πρόσφατα με τα ρούχα τους που κατασχέθηκαν και πάγωσαν μέχρι θανάτου στα ελληνικά σύνορα έχει αυξηθεί. Ποια είναι η ερμηνεία σας για αυτό;

Erdoğan: Τον θάνατο από ψύχος 19 ανθρώπων, ειδικά στα σύνορα με την Ελλάδα, είναι δύσκολο να το καταπιεί κανείς. Φυσικά, το ανακοινώνουμε στους Ευρωπαίους ούτως ή άλλως. Φυσικά, ανακοινώνουμε και τι κάνουμε για τους μετανάστες. Θα συνεχίσουμε να το ανακοινώνουμε από εδώ και στο εξής.

Από την άλλη, υπάρχουν αρχηγοί κρατών στην Ευρώπη που λένε «ας κάνουμε μια συνάντηση». Θα συνεχίσουμε να έχουμε τηλεδιάσκεψη μαζί τους, ίσως αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη εβδομάδα.

Παρεμπιπτόντως, για παράδειγμα, ο Υπουργός Οικονομικών μας είχε ένα ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συναντήσεις του σε αυτό το σημείο ήταν πολύ, πολύ παραγωγικές.

Φυσικά, εκτός από τις επισκέψεις μας στην Ουκρανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τόσο η επίσκεψη του Ισραήλ στην Τουρκία όσο και οι επισκέψεις μας στη Σενεγάλη και το Κονγκό θα είναι η πιο κρίσιμη δραστηριότητα της επόμενης περιόδου. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις επισκέψεις αποτελεσματικά.

Οι συνάδελφοί μας υπουργοί θα συνεχίσουν να κάνουν επισκέψεις. Για παράδειγμα, έχουμε μπροστά μας μια Διάσκεψη του Μονάχου. Ο Υπουργός Εξωτερικών μας συμμετέχει στη Διάσκεψη του Μονάχου. Θα έχει κάποιες συναντήσεις εκεί.

Επιπλέον, ο Προεδρικός μας εκπρόσωπος Ibrahim Kalin και ο υφυπουργός Εξωτερικών μας Sedat Önal θα έχουν μια επίσκεψη στο Ισραήλ. Θα συζητήσουν τις προετοιμασίες για την προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Herzog στη χώρα μας. Έτσι συνεχίζουμε αυτήν την κινητικότητα.

Ερώτηση: Καταλαβαίνουμε ότι έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις με τα ΗΑΕ. Στο ίδιο πλαίσιο, υπήρχαν αναφορές για παρόμοια προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία. Σχεδιάζεται σύντομα επίσκεψη στο Ριάντ; Πώς πάνε εκεί οι διαπραγματεύσεις; Και ο Πρόεδρος του Ισραήλ έρχεται στην Τουρκία στις αρχές Μαρτίου. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτή την επίσκεψη;

Erdoğan: Συνεχίζουμε τον θετικό μας διάλογο με τη Σαουδική Αραβία. Θέλουμε να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα βήματα την επόμενη περίοδο. Θέλουμε να αναπτύξουμε αυτή τη διαδικασία σε θετική κατεύθυνση με τη Σαουδική Αραβία. Είχαμε επίσης θετικά τηλεφωνήματα με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, κ. Herzog, σε διάφορες περιστάσεις. Έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τη χώρα μας τον Μάρτιο. Φυσικά, καλωσορίζουμε αυτήν την επίσκεψη. Ελπίζω ότι ένα τέτοιο βήμα μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα θα είναι καλό για τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

Ερώτηση: Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη προκαλούν σοβαρή ανησυχία. Τέλος, υπήρξε μια απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Dbeibeh της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Υπάρχει μια κρίση μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ και της διοίκησης, η οποία έχει διεθνή νομιμότητα. Στη Λιβύη, μια νίκη επιτεύχθηκε χάρη στον ρόλο της Τουρκίας που αλλάζει το παιχνίδι στο πεδίο και στο τραπέζι. Θα ξαναδώσει η Τουρκία υποστήριξη σε αυτό; Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνει η Τουρκία; Σήμερα ακούσαμε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης υποχωρήσει από τις πολιτικές τους στη Λιβύη που κατά κάποιο τρόπο είναι αντίθετες με την Τουρκία. Θα γίνει πιο εύκολο ή θα γίνει πιο δύσκολο;

Erdoğan: Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω στη Λιβύη αυτή τη στιγμή. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στη Λιβύη ό,τι υποστήριξη μπορούμε από την αρχή και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την καλύτερη υποστήριξή μας στο μέλλον. Το θέμα είναι να ακολουθηθεί μια διαδικασία σε επίπεδο ηγεσίας στη Λιβύη ή να δοθεί βοήθεια για εκλογές που θα εξασφαλίσουν ένα ειρηνικό μέλλον ευημερίας για τον λιβυκό λαό; Προτιμάμε το δεύτερο. Θέλουμε να διεξαχθούν εκλογές, ώστε με αυτές τις εκλογές, ο λιβυκός λαός να έχει τη μορφή διακυβέρνησης που πραγματικά θέλει. Αυτό ψάχνουμε αυτή τη στιγμή. Φυσικά, η απόπειρα κατά του κ. Dbeibeh είναι λυπηρή. Από την άλλη, σε αυτό το σημείο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Fethi Bashaga. Οι σχέσεις μας με τον Fethi Bashaga είναι καλές. Από την άλλη, τα πάμε καλά με το Dbeibeh. Επιπλέον, έχουμε καλές σχέσεις με τον Khalid al-Mishri. Το όλο θέμα είναι ποιον θα επιλέξει ο λιβυκός λαός εδώ, πώς θα το κάνει. Ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό. Αλλά υπάρχει μια λογική στην προσωρινή διακυβέρνηση εδώ. Σε αυτή τη λογική της προσωρινής διοίκησης λέγεται ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση για ενάμιση χρόνο. Δεν νομίζω ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι σωστή για τη Λιβύη. Πρέπει να διεξαχθούν αξιοπρεπείς εκλογές εδώ, ώστε η Λιβύη να κάνει ένα μακροπρόθεσμο βήμα με μια ισχυρή ομάδα διαχείρισης.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα