Σκόπια.

Η Μικτή Επιτροπή για ιστορικά θέματα μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας συνέχισε σήμερα στα Σκόπια τις συνομιλίες για θέματα που σχετίζονται με την ιστορία.

Η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας τέθηκε στη συζήτηση, ιδιαίτερα εάν δημιουργήθηκε από Βουλγάρους ή από προγόνους των Σλάβων των Σκοπίων.

Ο Άγγελ Ντιμιτρόφ, πρόεδρος του βουλγαρικού τμήματος της επιτροπής, μετά το πρωινό μέρος της συνάντησης στο Υπουργείο Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου των Σκοπίων, δήλωσε ότι υπήρξε συζήτηση για την παρουσία της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας τον 11ο αιώνα, αλλά ότι οι συνομιλίες για το θέμα αυτό θα συνεχιστούν στην επόμενη συνάντηση στη Σόφια για την οποία θα καθοριστεί επιπλέον χρόνος.

 Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει καλή θέληση να βρεθεί κοινή γλώσσα με τη νέα σύνθεση της ιστορικής επιτροπής από την πλευρά των Σκοπίων.

«Ξεκινήσαμε κάποιες μακροχρόνιες μέχρι τώρα συζητήσεις για την παρουσίαση της αρχιεπισκοπής της Αχρίδας τον 11ο αιώνα. Επειδή οι συνάδελφοί μας χρειάζονται χρόνο για να ασχοληθούν με αυτό το πρόβλημα, αποφασίσαμε να το αφήσουμε για την επόμενη συνάντηση, που θα είναι στη Σόφια. Δεν έχουμε ακόμη καθορίσει την ακριβή ημερομηνία, πρέπει να συντονιστούμε με τις δυνατότητες όλων των μελών της κοινής επιτροπής. Δεν συζητήσαμε πλέον αυτά τα θέματα για την αναθεώρηση εκείνων των σχολικών βιβλίων που είναι για την έβδομη τάξη στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά αρχίσαμε να εργαζόμαστε για τη θέσπιση πρωτοκόλλων από προηγούμενες συναντήσεις. Θα συνεχίσουμε με αυτό μετά το γεύμα», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η κοινή ιστορική επιτροπή με τη Βουλγαρία θα ξεκινήσει τις εργασίες από την αρχή, λέει ότι τίποτα δεν μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή και ότι μέχρι στιγμής έχει γίνει πολλή δουλειά.

«Τίποτα λοιπόν δεν μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή, γιατί έχει γίνει πολλή δουλειά και θα πρέπει να σεβαστούμε το έργο αυτής της Επιτροπής», είπε ο συμπρόεδρος του βουλγαρικού τμήματος της Επιτροπής.

Για το αν θα βρουν κοινή γλώσσα με τη νέα σύνθεση των ιστορικών των Σκοπίων, ο Ντιμιτρόφ λέει ότι αν υπάρξει καλή θέληση όλα είναι πιθανά.

«Ελπίζουμε να υπάρχει καλή θέληση», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Συνομιλίες πραγματοποιεί από χθες στα Σκόπια η κοινή βορειομακεδονική-βουλγαρική ιστορική επιτροπή, οι πρώτες μετά την αλλαγή μελών της επιτροπής από την πλευρά των Σκοπίων, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ