Η Realpolitik, αναγκαία περισσότερο από ποτέ

- Advertisement -
Σάββατο, 18 Ιουν 2022 09:02UPD: 09:03

Shutterstock /
Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κλείνει σχεδόν τέσσερις μήνες, αλλά το αδιέξοδο συνεχίζεται. Η οργή και οι τυποποιημένες καταδίκες δεν φτάνουν πάντως για την εξεύρεση λύσης, αμοιβαία αποδεκτής.

Μια αντίδραση  βασισμένη μόνο στην ηθική αγανάκτηση και την αποστολή στο Κίεβο όλο και περισσότερων όπλων, αποδεικνύεται αναποτελεσματική .Αλλά και η οικονομική πίεση στη Μόσχα με την αυστηροποίηση των κυρώσεων, δεν έχει καταφέρει να αναγκάσει τη Ρωσία να υποχωρήσει.Οταν μάλιστα το σεντούκι του Πούτιν ξεχειλίζει από δολάρια,λόγω των αυξημένων τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Αλλά αν η εξωτερική πολιτική σημαίνει να βλέπουμε μέσα  και από τα μάτια του αντίπαλου, η Δύση πρέπει να κατανοήσει και τη ρωσική προοπτική. Κατανόηση δεν σημαίνει φυσικά αποδοχή της βαρβαρότητας, αλλά ερμηνεία των αιτίων της κρίσης και κυρίως προσπάθεια εξόδου, όσο γίνεται πιο αναίμακτα.

Ο βετεράνος Γερμανός διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ισιγκερ , που διετέλεσε Επί χρόνια πρόεδρος στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, το εξηγεί: Η Δύση δεν πέτυχε τον στόχο να συνδέσει τη Ρωσία με τη δυτική συμμαχία. Οι ρεαλιστές αναλυτές ,ανάμεσά τους ο Χένρι Κίσιγκερ και ο Τζότζεφ Στίγκλιτς ,προειδοποίησαν από νωρίς ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να λάβει περισσότερο υπόψη τις ρωσικές ευαισθησίες , ώστε να κατευνάσει τους υποτιθέμενους «φόβους περικύκλωσης» της Μόσχας, μέσω μιας επέκτασης της Δύσης ,υπό αμερικανική ηγεσία.

Η Ρωσία βλέπει να αμφισβητείται από τη δυτική πολιτική και, μέσω της επιθετικής της συμπεριφοράς. Επιδιώκει να αναγνωριστεί ως μεγάλη δύναμη, σε ισότιμη βάση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να προστατεύσει τη σφαίρα επιρροής της στον μετασοβιετικό κόσμο.

Αν συζητήσει κανείς με τους Ρώσους, λένε ότι από το 1990 και την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και της Σοβιετικής Ένωσης , 14 χώρες έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τα εδάφη της Συμμαχίας έχουν επεκταθεί περίπου 1.000 χιλιόμετρα προς την κατεύθυνση των ρωσικών συνόρων.

Η Μόσχα βλέπει τη δυτική πολιτική ως μαζική παραβίαση των συμφερόντων της. Με τις ρωσικές προτάσεις για μια νέα συνθήκη ασφαλείας που παρουσιάστηκαν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η προοπτική αυτή της Μόσχας, έγινε σαφής για άλλη μια φορά Σε κάθε περίπτωση, η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας είναι στρατηγικής σημασίας για τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Και πρέπει επίσης να καταστεί σαφές στη Ρωσία πώς δεν πρέπει να συνδέει τις ζώνες επιρροής με απειλές και πολεμική βία. Αλλά η τυφλή απόρριψη των ρωσικών προτάσεων θα ήταν εξίσου λάθος. Υπάρχουν ιδέες στο τραπέζι, όπως η «φινλανδοποίηση» της Ουκρανίας, δηλαδή η ουδετερότητα, με ότι αυτό σημαίνει.Ταυτόχρονα, η Δύση πρέπει να σκεφτεί πώς μπορεί να απομακρύνει τη Ρωσία από την συγκρουσιακή, αντιδυτική πορεία της. Που την σπρώχνει άλλωστε στην αγκαλιά της Κίνας.

Η επιστροφή λοιπόν σε μια Realpolitik είναι πιο αναγκαία από ποτέ  Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η αναγνώριση των θεμιτών συμφερόντων ασφάλειας και των δύο πλευρών. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν καταστάσεις win-win. Το κλειδί για αυτό δεν βρίσκεται μόνο στη Μόσχα –όπως υποθέτουν σχεδόν όλοι οι δυτικοί σχολιαστές– αλλά και στην Ουάσιγκτον, το Βερολίνο , το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

naftemporiki.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα