Η AUKUS, η Συμφωνία ΗΠΑ, Αυστραλίας, Μεγάλης Βρετανίας για προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία και αντιμετώπιση της Κίνας, έβγαλε τον Έλληνα πρωθυπουργό απο ένα σοβαρό δίλημμα: ποιο είδος φρεγάτας να αγόραζε;
Το δίλημμα ήταν σοβαρό γιατί μια στραβοτιμονιά του Μητσοτάκη θα του στοίχιζε την εξουσία. Ο διάδοχος είναι, ήδη, έτοιμος. (Έτσι δρουν οι σοβαρές υπερδυνάμεις).
Φαίνεται, λοιπόν, πως ο κ. Μητσοτάκης ενθαρρύνθηκε απο τις Ηνωμένες Πολιτείες να προτιμήσει την Γαλλία για την προμήθεια φρεγατών και κορβετών. Και έτσι απελευθερώθηκε απο τα διλήμματα.
Το γιατί είναι ευκολονόητο. Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να εξευμενίσει την Γαλλία απο το θυμό που της προκάλεσε η ακύρωση της Συμφωνίας με την Αυστραλία (δεν ήταν και τελική συμφωνία αλλά αυτό δεν έχει πολιτική σημασία).
Το αν οι γαλλικές φρεγάτες είναι οι επιβαλλόμενες για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού θα μας το εξηγήσουν και απο τις δικές μας στήλες, ειδικοί αναλυτές και αξιωματικοί του ναυτικού.
Σε πολιτικό επίπεδο, δεν είναι κακή επιλογή. Η αγορά θα συνδυαστεί με αμυντική συμφωνία που με κατάλληλη διαπραγμάτευση μπορεί να είναι θετική για την Ελλάδα.
Άλλωστε απο τις στήλες αυτές υποστηρίξαμε την ανάγκη η Γαλλία να ηγηθεί των μεσογειακών κρατών στην περιοχή της Μεσογείου για να μην αποκτήσει αυτόν τον ρόλο η Τουρκία η οποία επίσης τον διεκδικεί.
Η αγορά διευκολύνει αυτήν την πολιτική
Παντ. Σαββίδης