του Παντελή Σαββίδη
Παρακολούθησα, χθες, την ενδιαφέρουσα συνέντευξη Δένδια στον Σκάι.
Ήταν περισσότερο καλός απο την εικόνα που είχα σχηματίσει για τις διπλωματικές ικανότητές του. Θα παραθέσω τον σύνδεσμο για να παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί λεπτομέρεις απο όσα είπε.
Εδώ θα ήθελα να σχολιάσω μια διαφωνία μου μαζί του.
Ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας και της Ελλάδας συμπίπτουν και απέδωσε σ αυτήν την συνειδητοποίηση απο την Άγκυρα της επιθυμίας “να πέσουν οι τόνοι και να τα βρούμε”.
Το πως εννοεί η Τουρκία το “να τα βρούμε” το δήλωσε, χθες, ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποιος ζήτησε παραμπομπή των ελληνοτουρκικών “διαφορών’, όπως τις αποκαλεί, στη Χάγη. Περιέγραψε, όμως, ως διαφορές ακόμη και την κυριαρχία νησιών απο την Ελλάδα. Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση να πάει στη Χάγη με το σύνολο των ζητημάτων που θέτει η Τουρκία.
Το θέμα, όμως, του σχολίου είναι η σύγκλιση στρατηγικών συμφερόντων.
Και ας ξεκινήσουμε απο τα εύκολα. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα στρατηγικό συμφέρον. Έχετε ακούσει εσείς ποτέ για στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας; Το μόνο στρατηγικό συμφέρον είναι να τους αφήσουν ήσυχους στην Αθήνα να κυβερνούν χωρίς να σκέφτονται πολύ πολύ κάτω απο την σκιά της Ακρόπολης. Αυτό είναι το στρατηγικό συμφέρον της ελληνικής νομενκλατούρας. Και για να το πετύχει, με τους μηχανισμούς που διαθέτει αναδεικνύει σε όλα τα αξιώμτα τους πλέον ανίκανους. Για να μπορεί να τους ελέγχει. Και προσπαθεί να διαμορφώσει μια κοινή γνώμη εύκολα χειραγωγίσημη με την γνωστή ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων.
Η Τουρκία, αντιθέτως, επιδιώκει- και το έχει δηλώσει- να γίνει περιφερειακή δύναμη. Και η επιδίωξή της αυτή περνά απο την δορυφοροποίηση και της Ελλάδας.
Άρα, η Τουρκία θέλει να δορυφοροποίησει την Ελλάδα με ενέργειές της που δημιουργούν τετελεσμένα και η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει την δορυφοροποίηση. Που βλέπει ο Δένδιας σύγκλιση στρατηγικών συμφερόντων;
Η μόνη περίπτωση να συγκλίνουν τα στρατηγικά συμφέροντα Ελλάδας-Τουρκίας είναι να βρούν μια λύση στα διμερή με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και μετά να συνεργαστούν. Αλλά λύση με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας η Τουρκία δεν θέλει. Διότι αν θελήσει, θα αναγνωρίσει μια ελληνική υπόσταση που δεν την επιθυμεί.
Το επικίνδυνο-μάλιστα πολύ επικίνδυνο-είναι ότι η Τουρκία έχει σχέδιο το οποίο υλοποιεί να καταστεί περιφερειακή δύναμη και να συσπειρώσει γύρω της και άλλες χώρες. Στην Αθήνα ασχολούνται με την Πλάκα.
Η συνέντευξη:
“Ήταν περισσότερο καλός απο την εικόνα που είχα σχηματίσει για τις διπλωματικές ικανότητές του”
Δεν ξέρω τι εικόνα είχατε σχηματίσει για τις διπλωματικές ικανότητες τού Δένδια, πάντως με τα παραπάνω δικαιώνει την εικόνα που έχω σχηματίσει εγώ.
Έχουν δρομολογηθεί οι Πρέσπες τού Αιγαίου και αυτό είναι ολοφάνερο πια.-
Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε να κάνομε τίποτε γι αυτό. Έχουν τα ΜΜΕ δικά τους, μπορούν να επηρεάσουν την κ.γ., όπως είχε κάμει και ο Σημίτης το 1996 με τα Ίμια και κατάφερε να περάσει ότι η ενδοτική πολιτική ήταν η σώφρων πολιτική προς αποφυγήν περιπετειών.
Ακριβώς. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα στρατηγικό συμφέρον.
Πάντως όλοι μα όλοι, εννοώ συστημικά ΜΜΕ, πολιτικοί, κλπ, προσπαθούν να κατευνάσουν, να ηρεμήσουν, να δώσουν άλλη εικόνα. Εικόνα καλής γειτονιάς και καλά, εικόνα που λέει έλα μωρέ να τα βρούμε γιατί αλλιώς θα μπλέξουμε. Το θέμα είναι ότι ο ένας θέλει να γίνει περιφερειακή δύναμη, μη πω ότι ήδη λειτουργεί ως τέτοια και μπορεί να πεινάει ο λαός της, να τους πέφτουν τα σπίτια στο κεφάλι, αλλά δεν φείδεται μέσων και ενεργειών να δημιουργήσει την μεγάλη τουρκική αυτοκρατορία. Με πολλή μεγάλη ανησυχία παρακολουθώ όλη αυτή την προσπάθεια που κάνει δεκαετίες τώρα, με διείσδυση κατά αρχήν πολιτιστική, σχολεία, νοσοκομεία, κλπ και μετά και στρατιωτική (Αζέρους πχ) σε όλη αυτή τη λεκάνη μεταξύ Ρωσίας Κίνας. Ακόμη και η Κίνα έχει πρόβλημα με τους ουιγουιρους της αν το λέω σωστά. Όλη την δυτική πλευρά της.
Εμείς απλώς έχουμε παραχωρήσει, όχι την κυριαρχία μας, την ύπαρξη μας ολόκληρη, στη δυτική λυκοσυμμαχία, το λέω, και το αποτέλεσμα είναι να είμαστε απλά το αεροπλανοφόρο της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο και ο σάκος του μποξ της Ευρώπης. Όταν δεν μπορούν να βαρέσουν την Τουρκία Βαράνε εμάς. Άλλωστε τους γλείφουμε και τρώμε τα ψίχουλα στο τραπέζι τους. Αποδεχόμαστε και αποφασίζουμε ότι μας διατάξουν. Με σκυμμένο κεφάλι, χωρίς αξιοπρέπεια. Δεν μπορεί, απλά δεν μπορεί, αυτό που ισχύει για όλο τον κόσμο, απλά να μην ισχύει γι αυτή τη γωνία. Μας ζητάνε τα νεφρά μας. Και τα δυο. Να μη ζήσουμε, να παραδοθούμε αμαχητί για να μας δίνουν fuelpass.
Μα την αλήθεια, το σπουδαιότερο πρόβλημα που έχουμε, την σχέση και τα προβλήματα με την Τουρκία, αποτελεί το 5ο ή 6ο πρόβλημα του ελληνικού λαού, σε σχέση με τα υπόλοιπα. Ε!!! Ας πεθάνουμε λοιπόν…. Γιατί κάναμε την επανάσταση, αν 200 χρόνια μετά πρέπει να υποδουλωθούμε;;;
Το πολύ ανησυχητικό είναι ότι -όπως γράφετε- ο ελληνικός λαός κατατάσσει τα ελληνοτουρκικά θέματα ως 5ο ή 6ο πρόβλημα στις ανησυχίες και τις προτεραιότητες του και αυτός ο λαός θα δώσει την πλειοψηφία σε ένα ή δύο ή και τρία κόμματα μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική να ”διαπραγματευθεί”, αλλά Συμφωνία των Πρεσπών και να υπογράψει μια ανάλογη Συμφωνία με την Τουρκία .
Δεν αρκεί ένας κ. Δένδιας -αυτόν ή όποιον άλλον θα τους εξωπετάξει η Νέα Δημοκρατία (καραδοκούν οι κ. κ Κώστας Καραμανλής και Σαμαράς)- ή οποιοσδήποτε άλλος, αν δεν αδιαφορήσουν οι Έλληνες ,όπως αδιαφόρησαν το 2018 και 2019 για την υπογραφή και κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΝ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ -ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ- ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΣΗΜΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ-;;;.
ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ”ΞΕΝΟΙ” ΚΑΙ ΣΑΥΤΟΥΣ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.
Από τους ”Δεξιούς” έφαγαν και θα φάνε πόρτα με όποιο τίμημα σε κυβερνητικό και πολιτικό επίπεδο ,γιατί οι ”δεξιοί” Έλληνες δεν είναι ευνουχισμένοι εθνικά και δεν θέλουν να αυτοκτονήσουν μαζί με την Πατρίδα τους ” για καλύτερες μέρες”.
Αφού δεν ”υποτάχθηκαν” στην καθεστηκυία νοοτροπία της 8ετίας του κ. Σημίτη και της 2ετιας 2018/19 του κ. Τσίπρα τώρα θα εναντιωθούν περισσότερο στο ΑντιΤσίπρα -ΑντιΣημίτη μέτωπο (αυτό που διαρρέει την εκκόλαψη Πρεσπών του Αιγαίου) και πέραν της Νέας Δημοκρατίας θα ”φορτώσουν” πολλά ”κομμα-τάκια ” στις εκλογές της 21ης Μαϊου.
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
Ο Δένδιας υπέπεσε σε σοβαρώτατο λάθος, όταν σε ρόλο υπουργού εσω-εξωτερικών, χαρακτήρισε ως εγκληματικό λάθος την μή προσέγγιση με την τουρκία, υιοθετώντας έτσι την ρητορική της Άγκυρας ή έστω προσδίδοντάς της ένα στοιχείο ορθότητας, περί αποφυγής του διαλόγου από την χώρα μας.
Αφού η Άγκυρα δεν έχει μετακινηθεί καθόλου από την αντζέντα της γαλάζιας πατρίδας, γιατί ο Δένδιας αναβαθμίζει τις ελληνικές δυνατότητες να αποδώσει ο οποιοσδήποτε διάλογος;
Αυτό αποτελεί, μετά την διπλωματία των σεισμών, το δεύτερο στρατηγικό του λάθος το οποίο δεν μπορεί παρά να του χρεωθεί προσωπικά.
Δεν είναι δυνατόν να παραμένει υπουργός εξωτερικών. Κάθε ώρα που διατηρήται σε αυτή την θέση βλάπτει ανεπανόρθωτα τα όποια τέλος πάντων εθνικά μας συμφέροντα. Ο μόνος τρόπος να υπηρετήσει την χώρα μας είναι να παραιτηθεί, έστω με την αιτιολογία ότι δεν μπόρεσε να προσφέρει σε μια προσέγγιση της χώρας μας με την τουρκία.
Ίσως τον διατηρεί εκεί ο Μητσοτάκης, διότι γνωρίζει ότι δεν προσβάλλεται επειδή τον αγνοεί και δεν θα παραιτηθεί. Οιοσδήποτε άλλος στην θέση του θα είχε παραιτηθεί.
Το σημείο αναφοράς για όλους αυτούς είναι η υποτέλεια και ο ραγιαδισμός τους. Όσο εμείς δείχνουμε ανήμποροι να αντιδράσουμε ή παραμένουμε αδιάφοροι τόσο αυτοί θα λειτουργούν ως κοτζαμπάσηδες. Έτσι κι αλλιώς η επανάσταση δεν ολοκληρώθηκε το 1821. Θα πρέπει, λοιπόν, να αποφασίσουμε αν θα παραμείνουμε υποτελείς ή θα δώσουμε ένα τέλος!
Προς το παρόν, η πρώτη εκδοχή φαίνεται επικρατέστερη…