Η εφημερίδα BirGün σε δημοσίευμα (Zilan Akay) με τίτλο «Ντροπή 66 ετών», σημειώνει εισαγωγικά πως μάρτυρες των γεγονότων και δημοσιογράφοι δηλώνουν πως ότι συνέβη δεν υπήρξε απλά λεηλασία, αλλά πως άτομα στοχοποιήθηκαν και η ατιμωρησία οδήγησε σε αυτές τις επιθέσεις.
Ο δημοσιογράφος Serdar Korucu (του CNN Türk) αναφέρει πως έχει συλλέξει τις φωτογραφίες του φωτογράφου του Πατριαρχείου, Δημήτρη Καλούμενου από το πογκρόμ των Σεπτεμβριανών και υπογραμμίζει πως το βράδυ εκείνο δεν σημειώθηκαν απλά λεηλασίες περιουσιών. Σύμφωνα με τον Serdar Korucu «ότι συνέβη δεν περιορίστηκε στη λεηλασία περιουσίας.
Λεηλατήθηκαν νεκροταφεία, κάηκαν εκκλησίες και μοναστήρια….Πρόκειται για επιθέσεις που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Ο φωτογράφος του Πατριαρχείου Φαναρίου, Δημήτρης Καλούμενος τράβηξε φωτογραφίες από τη βραδιά των γεγονότων και μετά την απέλαση του από την Τουρκία εξέδωσε βιβλίο».
Ο Serdar Korucu αναφέρεται στους βιασμούς που έλαβαν χώρα και δηλώνει πως πρόκειται για ερωτήματα στα οποία πρέπει να δώσουν απάντηση αυτοί που αξιολογούν τα γεγονότα ως λεηλασίες περιουσιών.
Επισημαίνει πως οι φωτογραφίες του Δημήτρη Καλούμενου δεν δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό Τύπο για μεγάλο χρονικό διάστημα και προσθέτει «αυτά που βγήκαν προς τα έξω ήταν οι λεηλασίες καταστημάτων.
Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως επρόκειτο για υλικές καταστροφές. Το 2015 πήρα στα χέρια μου τις φωτογραφίες χάρη στον φωτογράφο του Πατριαρχείου, Νίκο Μαγγίνα. Μαζί του και με σύμβουλο τον Λάκη Βίγκα, εκδώσαμε βιβλίο σε δύο τόμους από τον εκδοτικό οίκο Ιστό. Συνεπώς, μετά από χρόνια εκδόθηκαν οι φωτογραφίες αυτές που απεικονίζουν καμένες εκκλησίες, νεκροταφεία, μοναστήρια και οικίες.
Η ατιμωρησία στα εδάφη αυτά υπήρχε και πριν τα Σεπτεμβριανά, δηλώνει ο Serdar Korucu για να συμπληρώσει πως «η ατιμωρησία συνεχίστηκε και ενδυναμώθηκε. Παρέμεινε ασαφές το ποιοι υπήρξαν οι υπαίτιοι. Οι τελευταίες ανακοινώσεις που έχουμε είναι αυτές του Υπουργού Εσωτερικών, Süleyman Soylu.
Στο πογκρόμ αποτέλεσαν στόχο και τα κοιμητήρια. Και αυτά που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μας φέρνουν θύμησες από τα Σεπτεμβριανά. Όσο δεν βγαίνουν στην επιφάνεια οι υπαίτιοι και δεν συζητούνται ανοιχτά οι απώλειες ζωών και οι σεξουαλικές κακοποιήσεις που έλαβαν χώρα εκείνο το βράδυ, δυστυχώς όλα αυτά θα συνεχισθούν».
Από την πλευρά του ο συντάκτης της εφημερίδας Agos, Pakrat Estukyan, που έζησε από κοντά τα γεγονότα, αναφέρει πως ότι συνέβη παρουσιάστηκε ως μια εθνική αντίδραση ενάντια στις μειονοτικές κοινότητες που περιγράφονταν ως η πέμπτη φάλαγγα στη χώρα.
«Πρόκειται -σημειώνει ο Pakrat Estukyan– για μια αποδεκτή παράδοση στη χώρα μας να προστατεύονται οι υπαίτιοι παρόμοιων γεγονότων, χρησιμοποιώντας την αρχή της ατιμωρησίας»
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα BirGün
*66 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την 6η Σεπτεμβρίου 1955 και τα γεγονότα που έμειναν στην ιστορία ως «Σεπτεμβριανά»- τα βίαια επεισόδια εναντίον της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία ΕΡΤ