Οκτώβριος 5, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Μέχρι σήμερα, η υπουργός Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, Σάνια Μποζινόφσκα, είναι υπήκοος της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με πηγές από το βουλγαρικό υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η Μποζινόφσκα δεν έχει εκδώσει διάταγμα για την απελευθέρωσή της από τη βουλγαρική υπηκοότητα.

Η ίδια η Μποζινόφσκα έχει δηλώσει πολλές φορές ότι έχει υποβάλει αίτηση για παραίτηση από την ιθαγένεια. Ισχυρίζεται ότι μέχρι σήμερα έχει μόνο υπηκοότητα Βόρειας Μακεδονίας καθώς και Τσεχίας και όχι βουλγαρικό διαβατήριο.

Εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Σόφια ανέφεραν ότι η διαδικασία παραίτησης από τη βουλγαρική ιθαγένεια δεν τελειώνει με την υποβολή αίτησης. Από εκεί υπενθύμισαν ότι η απόκτηση βουλγαρικής υπηκοότητας βασίζεται σε υποβληθέντα έγγραφα βουλγαρικής καταγωγής και προσωπική αίτηση για την παρουσία βουλγαρικής αυτογνωσίας στον υποψήφιο.

Σήμερα η Σάνια Μποζινόφσκα είπε ότι «θα συμβουλευτεί τους δικηγόρους της» εάν εξακολουθεί να έχει βουλγαρική αυτογνωσία. Οι Βούλγαροι δικηγόροι επιβεβαίωσαν ότι ελλείψει διατάγματος για την παραίτηση της υπηκοότητας, η Μποζινόφσκα μπορεί να ανανεώσει την ταυτότητα και το βουλγαρικό διαβατήριό της, μια από τις επιλογές είναι να υποβάλει αίτηση στη βουλγαρική πρεσβεία στα Σκόπια.

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, έγινε σαφές ότι διατηρούσε εταιρεία στην Κροατία με βουλγαρικό διαβατήριο.

Όταν ρωτήθηκε εάν θα έδειχνε στο κοινό ένα έγγραφο που να επιβεβαιώνει ότι δεν είναι πλέον Βουλγάρα υπήκοος, η Μποζινόφσκα από τις τάξεις του VMRO-DPMNE απέκρουσε την ερώτηση και ανέφερε ότι «θα πρέπει να συμβουλευτεί τους δικηγόρους».

Ερωτηθείσα ξανά εάν έχει ακόμα βουλγαρικό διαβατήριο, δήλωσε: «Η ερώτηση δεν έχει σχέση με το θέμα της συνέντευξης Τύπου. Έχω μακεδονική και τσεχική υπηκοότητα. Έχω και  (βορειο)μακεδονικό και τσέχικο διαβατήριο. Θα πρέπει να συμβουλευτώ την δικηγόρο μου για αυτό το θέμα καθώς κίνησα αυτή τη διαδικασία πριν από πολύ καιρό».

Η Μποζινόφσκα έδωσε την ίδια απάντηση στο ερώτημα εάν «έχει ακόμη βουλγαρική αυτοσυνείδηση»:

«Είχα κάνει δηλώσεις που δεν θυμάμαι τώρα. Ήταν πολύ καιρό πριν. Δεν έτρεξα εγώ τη διαδικασία, διευθυνόταν από δικηγορικό γραφείο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

BGNES

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ