της Ευμορφίας Δημητρακοπούλου
Ποια είναι η τύχη μιας μικρής πληθυσμιακά χώρας, που γειτονεύει με μια υπεράριθμη επιθετική, χωρίς διεθνείς κανόνες; Εάν οι ευρωπαίοι συνεχίσουν να αλληθωρίζουν στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, τότε δημιουργούν προηγούμενο, θέτοντας σε κίνδυνο κάθε μικρό κράτος απέναντι σε βαρβαρικές επιβουλές. Τι θα εμποδίσει την Βενεζουέλα να καταλάβει την Γουιάνα, την Βραζιλία να εισβάλει στην Ουρουγουάη, την Γουατεμάλα να αμφισβητήσει το Μπελίζ, το Μεξικό να εισβάλει στην Ονδούρα, την Ρωσία να ανακτήσει σοβιετικά εδάφη, την Κίνα να ενσωματώσει το Νεπάλ ή το Βιετνάμ; Οι Ευρωπαίοι βαδίζουν επί ξηρού ακμής. Γνωρίζουν ότι οι τουρκικές ενέργειες ουσιαστικά καταργούν την ίδια την ΕΕ. Εάν, όπως δηλώνουν, η Τουρκία δεν ακολουθεί το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει ευρωπαϊκή επικράτεια, τότε οι εταίροι θα έπρεπε να συνταχθούν στο πλευρό της Ελλάδας. Δύσκολη εξίσωση. Συνεπικουρούμενοι από το ΝΑΤΟ, που δεν θέλει σύγκρουση στους κόλπους του, αναγκάζουν την Αθήνα να προβεί μόνη της σε εκχωρήσεις. Επέλεξαν να καταργήσουν την κυριαρχία της Ελλάδος “διπλωματικά”. Χωρίς να πέσει τουφεκιά θα παραχωρηθεί όλο το Αιγαίο πέραν των έξι μιλίων. Παρομοίως το 1987, έπειτα από ένα τακτικισμό της Άγκυρας (οι γνωρίζοντες μιλούν για προ-συνεννοημένο), η κυβέρνηση Α.Παπανδρέου συνυπέγραψε την συρρίκνωση του δικαιώματος των 12 στα 6 ν.μ. σε ΟΛΟ το Αιγαίο. Ανερυθρίαστα το έλεγαν υπερήφανη εξωτερική πολιτική. Όταν τον Φεβρουάριο του 2016 ο Ερντογάν έλεγε «η δημοκρατία είναι ένα τρένο από το οποίο κατεβαίνεις όταν φτάσεις στον προορισμό», ουδείς σκέφτηκε ότι προέβλεψε το “πραξικόπημα” του Ιουλίου. Κατέβηκε από το τρένο της νομιμότητας, αλλά την χρησιμοποιεί a la carte. Με καθεστώς παρατηρητή στο UNCLOS, η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να καταπατά το άρθρο 300, που ορίζει αποχή από χρήση ή απειλή χρήσης βίας. Ξεχνά το άρθρο 121[2] της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας, που αποδίδει ΑΟΖ στα νησιά, και βάση των άρθρων 122 και 123 χαρακτηρίζει το Αιγαίο κλειστή/ημίκλειστη θάλασσα. Τα άρθρα αυτά αναφέρονται σε περιπτώσεις όπως τα νησιά Tiran και Sanafir στον κόλπο της Άκαμπα ή Hanish στην Ερυθρά θάλασσα.
Να μην πέσουν ξανά όλοι από τα σύννεφα. Το Ορούτς Ρέις θα τρυπήσει στο όριο των 6 ν.μ. στο Καστελλόριζο, βάση απόφασης του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας (27/4/2012) για εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (οικ.: 5033, 5034, 5035, 5028). Η Τουρκία θα ζητήσει περιορισμό των χωρικών μας υδάτων στα τρία μίλια. Επίσης, με σημαία την αποστρατικοποίηση, επικαλούμενη την συνθήκη της Λωζάννης, θα προσφύγει σε Ην. Έθνη, ΝΑΤΟ και ΕΕ εγείροντας θέμα κυριαρχίας 32 νησιών. Πιθανό να έχουμε ένα διαφορετικού τύπου επεισόδιο Ιμίων, προς εκφοβισμό του κόσμου, με την γνωστή προπαγάνδα: «θέλετε να πάμε σε πόλεμο»;
Από την Αγία Τριάδα θα βλέπουμε τα τουρκικά σκάφη στον Θερμαϊκό. Τα έξι μίλια (9,6 χιλ.) τους δίνουν πρόσβαση έως το Δέλτα Αξιού. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να μας σύρει σε επεισόδιο. Όσα περί του αντιθέτου λέγονται στοχεύουν στην ηττοπαθή αποδοχή τετελεσμένων. Υπάρχει η βλακεία και η προδοσία. Οι αναγνώστες ας κρίνουν σε ποια κατηγορία υπάγονται όσοι συνήργησαν/συνεργούν σε αυτό.
Ευμορφία Δημητρακοπούλου
“Ποια είναι η τύχη μιας μικρής πληθυσμιακά χώρας, που γειτονεύει με μια υπεράριθμη επιθετική, χωρίς διεθνείς κανόνες;”
Εξαρτάται.
Μη βάζεις τέτοια γιατί θα μπει ο τρελάρας και θα μας αρχίσει για τους φονιάδες των λαών Εβραίους, τους 42 Βενιζέλους κλπ.
🙂 🙂 🙂
Για τους αδιάβαστους και τους ”ξεχασιάρηδες’ φανατικούς του ΠΑΣΟΚ και των άλλων ”Δημοκρατικών Δυνάμεων” ,αλλά και τους σκόρπιους -πλην απερίσκεπτους -υπέρμαχους του ”εδώ και τώρα 12 μίλια”, που ευτυχώς τώρα τελευταία ελαττώνονται ,-τουλάχιστον στις Ανιχνεύσεις μας- υπογραμμίζουμε από το άρθρο .
”Χωρίς να πέσει τουφεκιά … η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου συνυπέγραψε το 1987 την συρρίκνωση του δικαιώματος των 12 ν.μ στα 6 ν.μ σε ΟΛΟ το Αιγαίο και αυτό το έλεγαν ανερυθρίαστα υπερήφανη εξωτερική πολιτική”.
ΥΓ Πάντως η κ.αρθρογράφος οφείλει να ”περιγράψει ”σαφέστερα την φράση της ”υπάρχει η βλακεία και η προδοσία” για να ”μη μαδούν την μαργαρίτα ”οι Έλληνες για ποιους το εννοεί.
Χθες το βράδυ στο Συριζοκάναλο του Κουρή, ο κ. Γρίβας τόνισε πολλές φορές την κρισιμότητα της επέκτασης στα 12 μίλια.
Κάτι δηλ που έπρεπε να είχε γίνει χθες. Μου έκανε εντύπωση η έμφαση που έδωσε στην κρισιμότητα αυτής της απόφασης.
Και βέβαια έπρεπε να είχε γίνει χθες, δηλ. εδώ και 25 χρόνια, όπως και η ανακήρυξη και στην συνέχεια οριοθέτηση τής ΑΟΖ. Είναι πια, πώς να το πούμε, κοινό μυστικό. Θα είχαμε γλυτώσει απ’ όλες αυτές τις ταλαιπωρίες σήμερα.
Διαβάζω έναν τίτλο δεξιά ““Τετελεσμένα συνεκμετάλλευσης” επιδιώκει η Τουρκία στην αλιεία στο Αιγαίο κι ένα πολύ διδακτικό βίντεο”. Αν είχαν γίνει τα παραπάνω, αυτός ο τίτλος δεν θα υπήρχε σήμερα εδώ.
Δυστυχώς, υπάρχουν κι αυτοί οι τύποι, που συνεχώς, ηθελημένα ή αθέλητα, αποθαρρύνουν. Πάντως, επαναλαμβάνω ότι πρώτη φορά διαβάζω ότι ο Α. Παπανδρέου απεμπόλησε το δικαίωμά μας στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμ. Είναι πολύ σοβαρό αυτό που γράφει και πρέπει να το τεκμηριώσει. Εξήγησα γιατί δεν στέκει και λογικά.
Διάβασα το link.
Απολύτως ψύχραιμη γραφή.
Δεν αμφισβητεί το δικαίωμά μας.
Απλά λέει ότι δεν είναι μια απόφαση που παίρνει κανείς ελαφρά τη καρδία.
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να σταθμίσει ο Μητσοτάκης, πόσο μάλλον τώρα που στη συγκεκριμένη συγκυρία έχουν κλιμακωθεί τόσο πολύ τα πράγματα.
Από την άλλη βέβαια, η πρόσφατη στήριξη από την Ρωσία, σε κάποιον κλείνει το ματάκι, αλλά δεν ξέρω αν είμαστε εμείς. :\
Ασφαλώς δεν αμφισβητεί το δικαίωμά μας, πώς θα μπορούσε άλλωστε; Αλλά αυτοί οι “ψύχραιμοι” και “σώφρονες”, τύπου Σημίτη και διαδόχων, ανάμεσα στούς οποίους και ο Μητσοτάκης, φταίνε και η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ΑΟΖ και είναι και το μόνο κράτος στον κόσμο που έχει χωρικά ύδατα 6νμ. Αυτοί καλλιεργούν το φοβικό σύνδρομο, γι αυτό στο τέλος θα παραχωρήσομε πάλι. Να είσαι βέβαιος γι αυτό.
“η κυβέρνηση Α.Παπανδρέου συνυπέγραψε την συρρίκνωση του δικαιώματος των 12 στα 6 ν.μ. σε ΟΛΟ το Αιγαίο”
Επειδή αυτό μού είναι εντελώς άγνωστο, θα παρακαλούσα την αρθρογράφο να μάς δώσει κάποια πηγή. Διότι, αν όντως έγινε κάτι τέτοιο, πότε και πώς πήραμε πίσω την υπογραφή μας, ώστε τώρα όλοι να λένε ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμ είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας; Πότε το απεμπόλησε το δικαίωμά μας αυτό ο Α. Παπανδρέου και μάλιστα χωρίς έγκριση τής Βουλής;
Το ερώτημα θέτω στην αρθρογράφο και σε οιονδήποτε άλλο γνωρίζει κάτι τέτοιο.
Αν υπήρξαν Αμερικανικές πιέσεις, τι να την κάνεις την έγκριση της Βουλής;
Από τη στιγμή που χθες ήδη διαβάζαμε/γράφαμε εδώ ότι υπήρχαν/υπάρχουν αντιδράσεις από ΗΠΑ αλλά και Ρωσία για επέκταση στα 12 μίλια, πιο λογικό μου φαίνεται ο παπατζής να υπέκυψε τότε σε πιέσεις.
Άλλωστε εκείνη την εποχή, 1η προτεραιότητα ήταν η Μιμή και η αποκατάστασή της.
Χωρίς την έγκριση τής Βουλής, δεν υπάρχει συμφωνία. Απόδειξη ότι:
α) Ουδείς γνωρίζει το περιστατικό
β) Και σήμερα επαναλαμβάνουν ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12νμ είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας.
ΒιΒλίο ”Η Ελλάς των τεσσάρων θαλασσών Γιάννη Βαληνάκη ,εκδόσεις Ι,Σιδέρη ,Μάρτιος2020 ,κεφάλαιο Κρίσεις και διαπραγματεύσεις1975-1995”.
Τούρκος πρωθυπουργός ΟΖΑΛ 27.3.1987. ”Αν δεν βγουν έξω από τα χωρικά τους τότε δεν θα βγούμε και εμείς”. Το αποτέλεσμα ήταν να αποδεχθεί η Ελληνική πλευρά την τουρκική άποψη περί πλήρους αποχής και των δύο πλευρών από δραστηριότητες και ενέργειες επί της υφαλοκρηπίδος του Αιγαίου ,αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων ”.
” Η Ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε να μη προβεί σε οποιαδήποτε έρευνα οπουδήποτε στο Αιγαίο έξω από τα 6 ν.μ.” (ΠΟΝΤΙΚΙ 27/10 ΚΑΙ 3/11/1987).
Δεν απεμπολήσαμε το δικαίωμα μας από το Δίκαιο της Θάλασσας -που επεκυρώθηκε το 1995-για τα 12 ν.μ ,αλλά από τις 27.3.1987 δεσμευθήκαμε ,με την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου ,να μη προβούμε σε οποιανδήποτε έρευνα ,οπουδήποτε στο Αιγαίο έξω από τΑ 6 ν.μ.
Πολιτική απόφαση ,ο νεκρός δεδικαίωται ,αλλά πάει πολύ να σου κουνούν το δάκτυλο οι κληρονόμοι του πολιτικοί και πολίτες.
Ας ελπίσουμε ότι στο εξής ”θα κρατούν μικρό καλάθι όταν ακούν πολλά λόγια” και δεν θα υπερασπίζονται με πάθος τον πολιτικό ,που του δόθηκε το 1981 η ευκαιρία να ”αλλάξει” την Ελλάδα και αυτός την άλλαξε με το μονοτονικό ,την αποποινικοποίηση της μοιχείας ,την κρατικοποίηση των πάντων με κρατικό συνδικαλισμό ,όταν στην ΕΟΚ και την Αμερική μεσουρανούσε η ελεύθερη οικονομία , το Συνταγματικό ”πραξικόπημα” του 1985” και κυρίως με το ”Τσοβόλα δώστα όλα” ,που ήταν το προοίμιο της χρεωκοπίας μας.
Τυχαία νομίζετε ότι οι κ.κ. ΓΑΠ και Πάγκαλος αρνούνταν το 2010 την ύπαρξη πετρελαίων στο Αιγαίο ,τα οποία είχαν εντοπίσει Έλληνες επιστήμονες;;;.
Ήταν μία προσωρινή συμφωνία μεταξύ Παπανδρέου-Οζάλ στο Νταβός και η οποία δεν δεσμεύει καμμία επόμενη κυβέρνηση. Ήταν αυτή η συμφωνία, για την οποία ο Παπανδρέου είπε το “mea culpa” στην Βουλή.
Όμως, το άρθρο γράφει άλλα και αυτά που γράφει είναι ανυπόστατα, ανεύθυνα κι επικίνδυνα.
ΑΧ ,ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΜΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΟΙ ,ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΨΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΓΕΝΙΚΩΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΤΟ ”ΕΤΣΙ ΕΊΝΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ”.
ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΟΤΙ 33 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ‘ΞΕΜΥΤΙΣΑΜΕ” ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΗ ΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΓΑΥΤΟ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ Ο ΕΘΝΙΚΑ ΥΕΡΗΦΑΝΟΣ ΚΑΙ Ο -ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΄΄ΗΡΩΑΣ΄’ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ 1987 ,ΑΝΔΡΕΑΣ.
ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΛΑΛΙΩΤΗ ,ΚΑΨΗ ΚΑΙ ΜΑΡΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΚΗ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΥΤΣΟΓΕΩΡΓΑ -ΚΟΣΚΩΤΑ.
Υ.Γ ΤΟ ΜΕΑ ΚΟΥΛΠΑ ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΛΑΒΕ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΖΑΛ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ,ΟΠΩΣ ΕΠΕΜΕΙΝΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.
Ὑπάρχουν τόσες λεπτομέρειες πού χρειάζεται νά μελετηθοῦν καί τόσες πολλές ἀπόψεις διαφορετικές.
https://www.news247.gr/afieromata/andreas-papandreou/o-ischyros-andr-e-as-toy-aigaioy.6435027.html
http://www.diplomatic.gr/pd/ar-kalen.htm
Και οι δυο παραπομπές σας για τόσες λεπτομέρειες και τόσες πολλές απόψεις διαφορετικές για να μελετηθούν δεν ακυρώνουν ότι η Ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε να μη προβεί σε οποιαδήποτε έρευνα οπουδήποτε στο Αιγαίο έξω από τα ναυτικά μίλια -και αυτό γίνεται έκτοτε- ,πράγμα που δεν το εγνώριζαν ,ή, πόνταραν στην λήθη των Ελλήνων όσοι (εκατοντάδες” αναλυτές” στο διαδίκτυο)και ο πρώην πρωθυπουργός ο κ.Τσίπρας – ότι τώρα έπρεπε και να ”χτυπήσουμε” την Τουρκία και εκτός των 6 ν.μ. και να τα επεκτείνουμε στα 12 ν.μ.
Φυσικά για τους υποψιασμένους ”η σιωπή των αμνών” του μεγάλου ΠΑΣΟΚ από το 1987-2004 για το θέμα αυτό ακριβώς ήθελε να αποκρύψει.
Τι λέγεται ”δεν μπορείς να ξεγελάς και να κοροιδεύεις για πάντα ,τον (σοφό) λαό”
Ἀναφέρθηκα σέ πολλές ἀπόψεις καί λεπτομέρειες πού μποροῦν νά βρεθοῦν ἀκόμα καί στό διαδίκτυο πού χρειάζονται μελέτη καί ἀνήρτησα δύο. Ἐμεῖς ἁπλῶς σχολιάζουμε ἀλλά οἱ πολιτικοί μας δέν ΄ψαρεύουν΄ λύσεις στό διαδίκτυο. Οἱ δυσκολίες εἶναι πραγματικές, οἱ διατυπώσεις ἀπαιτοῦν γνώσεις, σημασία ἔχει τί ἔχει προηγηθεῖ κάθε φορά, ὅπως π.χ. τό Πρωτόκολλο τῆς Βέρνης καί πιό πρίν ἄλλα θέματα, ὅπως καταλαβαίνετε οἱ διεθνεῖς συγκυρίες παίζουν ρόλο ὅπως καί οἱ ἐσωτερικές συνθῆκες. Τά ἐθνικά θέματα εἶναι πιό σοβαρά ἀπό μία κομματική ἀντιπαράθεση.
θέλετε για να τα δικαιολογήσετε τα γεγονότα στα εθνικά μας θέματα ως κομματική αντιπαράθεση -που δεν είναι – ,γιατί δεσμεύουν την χώρα και αποδεικνύουν ότι ο ”λεονταρής” Ανδρέας Παπανδρέου με ”το βυθίσατε το Χόρα”το 1977 και την αναγγγελθείσα από τον Καψή αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου της Βέρνης το 1987 ”έμεινε από πατριωτικές ανάσες” και χωρίς να πέσει τουφεκιά -όπως γράφει η κ.αρθρογράφος-συνυπέγραψε με τον Οζάλ ότι δεν θα εξέλθουν αμφότερες οι χώρες στο Αιγαίο πέραν των 6 ν.μ.
Το θέμα προέκυψε γιατί οι ”κληρονόμοι του” και άπαντες οι Αριστεροί -χωρίς ντροπή-θεωρούν υπεύθυνη γιαυτό την σημερινή κυβέρνηση.
Δεν είναι πρώτη φορά που παθαίνουν πολιτικό αλτσχάιμερ ,-κόντρα στην ιστορική αλήθεια -και θα το συνεχίσουν.
Ἡ στάση σέ κάποιο σημεῖο δέν σημαίνει ἀπεμπόληση δικαιώματός μας γιά τό τελικό νὸμιμο ζητούμενο, ἀλλά πιθανόν τό ἐντελῶς ἀντίθετο, κατοχύρωση τοῦ ἕως τότε καί ἴσως προκύπτει ἀναγκαία λόγω συνθηκῶν. Θεωρῶ καί τόν Κωνσταντῖνο Καραμανλῆ καί τόν Ἀνδρέα Παπανδρέου πολύ σοβαρούς Ἕλληνες πολιτικούς.
Καλημέρα σας . Δεκτή η αναφορά σας για πρώτη φορά στον Κων/νο Καραμανλή ,αλλά δεν συγκρίνεται με τον Ανδρέα Παπανδρέου -γιατί ουδέποτε συγκρίνονται τα ανόμοια- και γιατί ο δεύτερος τον εξαπάτησε -χειρότερα από τον Ελληνικό λαό -την 8η Μαρτίου 1985 , με την γνωστή Αυριανική και Κουτσογεωργική τακτική-.
Επεκτείνοντας όμως τον συλλογισμό σας ότι θεωρείτε στάση σε κάποιο σημείο την δέσμευση του 1987 του Ανδρέα Παπανδρέου, αναγκαστικά -ως λογικό συμπέρασμα- θα πρέπει να θεωρείτε (εσείς και πολλοί άλλοι) σοβαρό πολιτικό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που κάνει και αυτός μα στάση στο θέμα αυτό-γιατί δεν κολλάει στην βράση το σίδερο- σε σύγκριση με τον παρορμητικό -πολυδιαφημισμένο και ως διάδοχο του Ανδρέα-κ. Τσίπρα -(για να μη τον πούμε λαικιστή των λαικιστών μετά το αχρείαστο και αλλοιωμένο δημοψήφισμα του 2015) ,που θα έπρεπε να ”ήταν ο πολιτικός τάφος του”για όλους τους πραγματικούς δημοκράτες Έλληνες .
Ὅπως βλέπουμε ἰδιαίτερα σέ τραγικές στιγμές, εἴμαστε ὅλοι συνδεδεμένοι. Ὅμως καί ὁ καθένας διακρίνεται γιά τίς προσωπικές του ἐπιλογές. Μία πράξη πού ἔκανε κάποιος σέ κάποια δεδομένη στιγμή λαμβάνοντας ὑπ΄ ὄψιν 40 παραμέτρους, δέν εἶναι ποτέ ἴδια μέ κάποια φαινομενικά παρόμοια πράξη κάποιου ἄλλου, σέ κάποια ἄλλη χρονική στιγμή, (γιατί χρόνος ὑπάρχει), μέ ὁπωσδήποτε διαφορετικές παραμέτρους.
Τίποτα δέν ἐπαναλαμβάνεται, «δύο φορές κανείς δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι».
Τό ¨Μηδένα πρό τοῦ τέλους μακάριζε¨ τό γνωρίζετε, ἄς κάνει ὁ κάθε πολιτικός τό καλύτερό του καί θά εἶναι κέρδος γιά ὅλους σέ μιά δημοκρατία.
Καί ὑπάρχει πάντα καί σειρά ἀνάγνωσης τῶν ἱστορικῶν γεγονότων καί ἀλληλουχία στή σκέψη πού πρέπει νά εἶναι πραγματική. Ὁ Ἐλύτης τό ἔχει διατυπώσει ὡραῖα.
«Πρέπει να ξέρεις ν’ αρπάξεις τη θάλασσα από τη μυρωδιά για να σου δώσει το καράβι και το καράβι να σου δώσει τη Γοργόνα κι η Γοργόνα τον Μεγαλέξανδρο και όλα τα πάθη του Ελληνισμού».
Και καμιά τραγική στιγμή δεν αναφέραμε και η γενίκευσή σας ότι όλοι οι πολιτικοί ,που είχαν αποφασιστική αρμοδιότητα για τις αποφάσεις που πήραν και που δεν είχαν εθνωφελή αποτελέσματα -από τα οποία και κρίνονται και στην εσωτερική και την εξωτερική μας πολιτική- απαλλάσσονται των ευθυνών τους-χωρίς μάλιστα και παραδοχή της αστοχίας ,η, του λάθους τους- είναι αδικαιολόγητη και στην λογική (τετράγωνη και κοινή) και κυρίως δεν ”παιδεύει” τους επερχομένους ,πολιτικούς και πολίτες, για αποφυγή αυτών των λαθών ,αλλά και καταργεί και την ατομική ευθύνη των ανθρώπων ,για όλα ,ευθύνη που τους διακρίνει από όλα τα άλλα έμβια όντα.
Καλό Σαββατοκύριακο -το θέμα νομίζω πως εξαντλήθηκε-.