Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΡΙΞΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ISIS.- Η ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

15 Σεπτεμβρίου 2024

Μετά την ήττα του ISIS η Τουρκία επιδιώκει να εφαρμόσει τις συνομωσίες του

Η τουρκική κατοχική δύναμη δεν έχει ακόμη αποδεχτεί την ήττα του ISIS στη Συρία και το Ιράκ. καθώς μετέτρεψε τις κατεχόμενες περιοχές σε ασφαλές περιβάλλον για τον ISIS. Επιπλέον, η Τουρκία επιμένει να εφαρμόζει τα σχέδιά της μέσω συνεχών επιθέσεων στην περιοχή.

Μόλις οι μισθοφόροι του ISIS έφτασαν στα περίχωρα της πόλης Κομπάνι τον Οκτώβριο του 2014, χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν στα σύνορα προερχόμενοι από διάφορες περιοχές στο Βόρειο Κουρδιστάν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην αντίσταση.

Δεκάδες μαχητές στις γειτονιές της πόλης του Κομπάνι αντιστάθηκαν στην παγκόσμια απειλή «ISIS» στη συριακή γεωγραφία και γρήγορα το θέμα μετατράπηκε σε διεθνές γεγονός στην Ασία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ανακηρύσσοντας την 1η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης στην αντίσταση του Κομπάνι.

Μάχη του Κομπάνι

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2014, το ISIS εξαπέλυσε επίθεση από 3 άξονες προς την πόλη Κομπάνι με τη συμμετοχή χιλιάδων μισθοφόρων από όλο τον κόσμο.

Η Τουρκία διέταξε το ISIS να επιτεθεί στο Κομπάνι στη βόρεια και ανατολική Συρία, μετά την ανακήρυξη της Αυτόνομης Διοίκησης στη Ροζάβα, η οποία εξόργισε το κατοχικό τουρκικό κράτος και άλλες χώρες της περιοχής.

Μετά από τέσσερα χρόνια η αντίσταση νίκησε στο Κομπάνι, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν την ήττα του ISIS στη Συρία, μετά την απελευθέρωση της πόλης Baghouz στην επαρχία Deir ez-Zor, στην ανατολική Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ, τον Μάρτιο του 2019.

Η Τουρκία δεν μπορούσε να δεχτεί την ήττα του συμμάχου της ISIS, γι’ αυτό εξαπέλυσε επίθεση στο καντόνι Αφρίν τον Ιανουάριο του 2018, μήνες αφότου οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις απελευθέρωσαν την πόλη της Ράκα από το ISIS. Επιπλέον, η Τουρκία και οι μισθοφορικές ομάδες της εκτόπισαν εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους και Άραβες από τα σπίτια τους.

Η Τουρκία επανέλαβε τις επιθέσεις της, εξαπολύοντας βάναυση επίθεση με στόχο τις συνοριακές περιοχές Serekaniye/Ras al-Ain και Gire Spi/Tal Abyad το φθινόπωρο του 2019, με το αμερικανικό πράσινο φως μετά την απόσυρση της τελευταίας από μεγάλες περιοχές στη ΒΑ Συρία. η επίθεση ήρθε μήνες μετά την ήττα του ISIS στο Baghouz.

Ο ISIS είναι εργαλείο της Τουρκίας στη Συρία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κατοχικό τουρκικό κράτος εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του ISIS. Εικόνες Τούρκων στρατιωτών και ISIS που συνεργάζονται στα τουρκοσυριακά σύνορα διαδόθηκαν εκείνα τα χρόνια και το γεγονός ότι το τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη μεταφέρθηκε στην Τουρκία μέσω της πόλης Gire Spi/Tal Abyad αποκάλυψε ξεκάθαρα τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας. και του ISIS.

Επιπλέον, η Τουρκία επέτρεψε σε περισσότερα από 40.000 μέλη του ISIS να περάσουν στη Συρία μέσω της επικράτειάς της, προερχόμενα από 110 χώρες σε όλο τον κόσμο μεταξύ 2014 και 2016, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον Διεθνή Συνασπισμό για την ήττα του ISIS, Brett McGurk. , σε ένα tweet στο Twitter, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι

η αποχώρηση των ΗΠΑ από ορισμένες περιοχές στη βόρεια Συρία «προκάλεσε δολοφονίες, απαγωγές, λεηλασίες και αναγκαστικούς εκτοπισμούς στις περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία.

Οι περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία αποτελούν ασφαλές περιβάλλον για το ISIS

Παρά τις συζητήσεις του τουρκικού κράτους κατοχής για τη λεγόμενη «ασφαλή ζώνη» στη ΒΑ Συρία, η Τουρκία ουσιαστικά δημιούργησε αυτή τη ζώνη υπό διεθνή χορηγία για το ISIS, όχι για τους Σύρους.

Τον Οκτώβριο του 2019, μια κοινή επιχείρηση μυστικών υπηρεσιών μεταξύ του διεθνούς συνασπισμού και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων οδήγησε στη δολοφονία του ηγέτη του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, 5 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα στην κατεχόμενη από τους Τούρκους περιοχή Idlib.

Στις 23 Οκτωβρίου 2021, ένα drone του διεθνούς συνασπισμού σκότωσε τον ηγέτη του ISIS, Sabahi al-Ibrahim al-Muslih, ή όπως είναι γνωστός ως «Abu Hamza al-Shahil», μαζί με δύο από τους συντρόφους του. Στο χωριό Adwaniyah στην κατεχόμενη ύπαιθρο Serekaniye/Ras al-Ain.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2022, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης του ISIS Αμπού Ιμπραήμ αλ Κουράσι ανατινάχθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης που ξεκίνησαν οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην τουρκική πόλη Άτμα.

Το ISIS συνεχίζει τη δραστηριότητά του στη Συρία και το Ιράκ, και εργάζεται μέσω των νεκρών κυττάρων του για να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια στην περιοχή και να επωφεληθεί από τις τουρκικές απειλές που το ενθαρρύνουν να διαπράξει περισσότερες σφαγές. όπως προηγούμενες εκτιμήσεις έδειχναν την παρουσία μεταξύ 4.000 και 6.000 μισθοφόρων του ISIS στη Συρία και το Ιράκ με τη μορφή πυρήνων, πέραν των χιλιάδων κρατούμενων μισθοφόρων και δεκάδων χιλιάδων μελών των οικογενειών τους σε στρατόπεδα στις περιοχές της ΒΑ Συρίας.

Το τουρκικό κράτος κατοχής και η συνεχής υποστήριξή του στο ISIS και άλλες ομάδες μισθοφόρων δημιουργούν μια κατάσταση ανασφάλειας και αστάθειας στην περιοχή, παρόμοια με την επίθεση στη φυλακή Gweiran στη Χασάκα, η οποία κατέληξε στο μαρτύριο περίπου 121 μαχητών από τις τάξεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και πολιτών στην πόλη Χασάκα.

Το τουρκικό κράτος κατοχής δεν διστάζει να απειλήσει την πόλη του Κομπάνι, της οποίας η αντίσταση κατά του ISIS υποστηρίχθηκε από τους λαούς περισσότερων από 93 χωρών σε όλο τον κόσμο, καθώς η Τουρκία χαρακτηρίζει τους κατοίκους αυτής της περιοχής που υπερασπίζονται τη γη τους ως «τρομοκράτες». ενώ η απελευθέρωση της πόλης του Κομπάνι τον Ιανουάριο του 2015 ήταν η πρώτη ήττα του ISIS παρά την άμεση τουρκική υποστήριξη εκείνη την εποχή.

Μετά την ήττα του ISIS για πρώτη φορά στη μάχη του Κομπάνι παρά την τουρκική υποστήριξη, το ISIS παραμένει ενεργό στη Συρία και το Ιράκ υπό την τουρκική χορηγία και τη διεθνή παραμέληση. Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι το τουρκικό κράτος μετέφερε 300 μέλη του ISIS στο Νότιο Κουρδιστάν για να πολεμήσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, σε μια διαδικασία αναβίωσης του ISIS στο Ιράκ.

Στο καντόνι του Ευφράτη, και κατά τη διάρκεια 4 ετών, το πρακτορείο ANHA κατέγραψε 33 αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του καντονιού, στην πόλη Κομπάνι και στις πόλεις Sarin και Ain Issa και στα χωριά Halanj, Memit, Idka, Albulur, Qumji, Zor Maghar, Koran, Jalabiya, Ain Bat, Bir Arab, Bir Zinar και Bagdik, που οδήγησαν στο μαρτύριο 29 πολίτες και τραυμάτισαν άλλους 19. Ήταν εργαζόμενοι σε πολιτικά ιδρύματα “Kongra Star, Συμβούλιο Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Κίνημα Επαναστατικής Νεολαίας της Συρίας”, 8 μαχητές από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, 3 από τους οποίους είχαν πάει στην πόλη για θεραπεία, και 2 από αυτούς επισκέπτονταν οικογένειες. στοχοποιήθηκαν από drone, εκτός από το μαρτύριο 3 γυναικών μαχητών από τις Μονάδες Προστασίας Γυναικών στο χωριό Idqah, νότια της πόλης Κομπάνι, στις 20 Απριλίου 2022.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν επίσης την καταστροφή υποδομών, ζωτικών εγκαταστάσεων και δικτύων ηλεκτρισμού και ύδρευσης στην πόλη Κομπάνι.

Η Αυτόνομη Διοίκηση στην περιοχή της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας έχει επανειλημμένα καλέσει τις λεγόμενες «Εγγυήτριες χώρες» στη Συρία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις κατά της περιοχής.

Το άρθρο 37 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στις Συμβάσεις της Γενεύης, 1977, απαγορεύει τον φόνο, τον τραυματισμό ή τη σύλληψη ενός αντιπάλου  καταφεύγοντας στην  προδοσία.

Αν και ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών που υπογράφηκε το 1945 στο Σαν Φρανσίσκο όριζε ότι όλα τα μέλη του οργανισμού απαγορεύεται στις διεθνείς τους σχέσεις να απειλούν ή να χρησιμοποιούν βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους, το σύστημα παρακολούθησης και λογοδοσίας των κρατών που παραβιάζουν το Χάρτη πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες και τα συμφέροντα των κυρίαρχων κρατών.

Το κατοχικό τουρκικό κράτος ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει drones ως εργαλεία δολοφονίας, παρά τα εσωτερικά του προβλήματα, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι το κουρδικό ζήτημα και η οικονομική στασιμότητα.

a.k

ANHA

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα