Η Τουρκία μας ευχαριστεί που φύγαμε από Κάσο και Κάρπαθο!

- Advertisement -

«Ευχαριστούμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας και για τη συνεργασία τους». Αυτό αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφορικά με την ένταση που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες με ιταλικό πλοίο που, όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά, «προσπάθησε να εισέλθει στην τουρκική ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο νότιο Αιγαίο». Δεν ήταν, βέβαια, στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ρεπορτά του neostrategy.gr:

Μπορεί οι ισχυρισμοί της Αγκυρας να ξεπερνούν τα όρια της … τρολιάς, όμως οι διεθνείς και διακρατικές σχέσεις δεν τηρούνται και συνομολογούνται με όρους κοινωνικών δικτύων. Εύλογα λοιπόν προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τις «συννενοήσεις» που έκανε η Αθήνα με την Αγκυρα, προκειμένου να λήξει το «επεισόδιο». Η τουρκική πλευρά, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι: «ως αποτέλεσμα του συντονισμού που πραγματοποιήθηκε αργότερα, δόθηκε η άδεια να εκτελέσει (σ.σ. το ιταλικό ερευνητικό πλοίο) εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και, υπό τη συνοδεία πλοίων που ανήκουν στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, ολοκληρώνοντας τις δραστηριότητές του αποχώρησε από την υφαλοκρηπίδα μας».

Βέβαια, οι εργασίες, όχι μόνο δεν ήταν στην τουρκική (κατά φαντασίαν) υφαλοκρηπίδα, αλλά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, μέσα στα 6 ναυτικά μίλια – και σίγουρα εντός των 12 ναυτικών μιλίων που έχει το δικαίωμα η χώρα μας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της. Με τον ένα ή τον άλλο (νόμιμο) τρόπο, η περιοχή είναι αποκλειστικώς ελληνικής κυριαρχίας. Πολύ περισσότερο, εντός της ΑΟΖ που οριοθέτησαν Ελλάδα και Αίγυπτος. Η Τουρκία, αντίθετα, το αμφισβητεί, επικαλούμενη το ψευδεπίγραφο μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης (!) και τα παραμύθια της «Γαλάζιας πατρίδας», βασιζόμενη στο αυθαίρετο συμπέρασμά της ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Πέραν των αμφισβητήσεων της Τουρκίας, όμως, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Ισχύουν οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι, μόνον κατόπιν συνεννοήσεως Ελλάδας – Τουρκίας, ολοκλήρωσε τις έρευνές του το πλοίο; Αν αυτό ιχύσει είναι πρώτη φορά μετά την κόντρα που ξεκίνησε μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας το 1973 περί διακαιοδοσίας θαλασσίων χώρων.

Να σημειωθεί ότι, τα τετελεσμένα αμφισβήτησης που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία -και- σε αυτή την περιοχή, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως «επιχείρημα συνομολογίας» των τουρκικών θέσεων, επιβαρύνοντας τις ελληνικές ανάλογες νομικές θέσεις στην περίπτωση που Αθήνα και Αγκυρα προσφύγουν στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας.

Πάντως στην Ελλάδα μπορεί το θέμα της ολοκληρωτικής υποχώρησης της Ελλάδος από τα δίκαια και βάσει του διεθνούς δικαίου ορθά δικαιώματά της να “θάφτηκε”, στον τουρκικό Τύπο πανηγυρίζουν. Με το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάζει σήμερα, έχοντας μέσα στην ατζέντα του το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό…

Οι «πηγές» του τουρκικού υπουργείου Αμυνας ανέφεραν τα εξής:

«Στις 21 Ιουλίου εκδόθηκαν από την Ελλάδα αναγγελίες ναυσιπλοΐας (σ.σ. NAVTEX) σχετικά με τις δραστηριότητες που επρόκειτο να εκτελέσει το υπό ιταλική σημαία πλοίο R/V IEVOLI RELLUME για την τοποθέτηση καλωδίων, ορισμένες από τις οποίες ενέπιπταν στις Ζώνες Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας. Σε σχέση με το θέμα, εκδώσαμε αμέσως αναγγελίες ναυσιπλοΐας αντίρρησης (σ.σ. αντι-NAVTEX) και δηλώσαμε ότι πρέπει να ληφθεί άδεια από τις αρχές της Τουρκίας προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες στις περιοχές που εμπίπτουν στις Ζώνες Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας».

»Στις 22 Ιουλίου, το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη Ζώνη Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας και εμποδίστηκε από τα πλοία μας. Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που πραγματοποιήθηκε αργότερα, δόθηκε η άδεια να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και, υπό τη συνοδεία πλοίων που ανήκουν στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, ολοκληρώνοντας τις δραστηριότητές του αποχώρησε από την υφαλοκρηπίδα μας. Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή».

»Ευχαριστούμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας και για τη συνεργασία τους».

Μια χαρά κυλάνε τα «ήρεμα νερά» του ελληνοτουρκικού «διαλόγου».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευμα της “Καθημερινής” η οποία απηχεί πιστά τις κυβερνητικές θέσεις αναφέρει:

Η Αθήνα διαψεύδει το τουρκικό αφήγημα περί παραχώρησης

«Η έρευνα έλαβε χώρα όχι μόνο στα χωρικά μας ύδατα αλλά και στα διεθνή ύδατα της ελληνικής ΑΟΖ. Αναδείξαμε το ζήτημα ότι μπορούμε να κάνουμε έρευνες και εκτός των δικών μας χωρικών υδάτων, σε δική μας ΑΟΖ», ανέφερε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, διαψεύδοντας τις τουρκικές πηγές που είχαν μιλήσει νωρίτερα για έρευνες που έγιναν με «τουρκική άδεια» σε «περιοχές τουρκικής δικαιοδοσίας»

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ διαψεύδει όσα ανέφεραν νωρίτερα κάποια τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας αναφορικά με όσα έλαβαν χώρα νοτίως της Κάσου τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, «δεν υπήρξε καμία απολύτως παραχώρηση (σ.σ. από την Ελλάδα) σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό». Αντιθέτως μάλιστα, «αναδείξαμε το ζήτημα ότι μπορούμε να κάνουμε έρευνες και εκτός των δικών μας χωρικών υδάτων, σε δική μας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ είχαν υποστηρίξει κάτι πολύ διαφορετικό: ότι δηλαδή οι εργασίες του υπό ιταλική σημαία πλοίου R/V IEVOLI RELLUME ολοκληρώθηκαν μεν στις περιοχές νοτίως της Κάσου αλλά «με την άδεια της τουρκικής πλευράς» η οποία «επέτρεψε» αυτές οι έρευνες να λάβουν χώρα σε περιοχές «τουρκικής δικαιοδοσίας».

Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα προκάλεσε σκηνικό έντασης στην Κάσο στις αρχές της εβδομάδας, στέλνοντας πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή, όταν έπλευσε εκεί το υπό ιταλική σημαία πλοίο IEVOLI RELLUME που πραγματοποιούσε έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων στο πλαίσιο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM σήμερα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε συγκεκριμένα: «Η αλήθεια σε ό,τι αφορά το συμβάν της Κάσου είναι η ακόλουθη. Η Ελλάδα έχει να εκπονήσει ένα έργο το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου […] Αυτό λοιπόν το έργο περιλαμβάνει ένα στάδιο ερευνητικό και στη συνέχεια είναι η πόντιση του καλωδίου. Για την έρευνα απαιτείτο να υπάρξει ένα σχέδιο από την πλευρά του ιταλικού πλοίου και των αναδόχων του έργου […] Ο ΑΔΜΗΕ έχει αναλάβει το έργο. Εκπονήθηκε πράγματι μια στρατηγική. Η έρευνα ολοκληρώθηκε απολύτως με βάση τον σχεδιασμό. Δηλαδή δεν υπήρξε καμία απολύτως παραχώρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Η έρευνα έλαβε χώρα όχι μόνο στα χωρικά μας ύδατα, αλλά και στα διεθνή ύδατα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και άρα αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο συνέβη είναι ότι εμείς αναδείξαμε το ζήτημα ότι μπορούμε να κάνουμε έρευνες και εκτός των δικών μας χωρικών υδάτων, σε δική μας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε συγκεκριμένα: «Η Τουρκία θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επί τη βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο τουρκολιβυκό μνημόνιο –το προ τετραετίας τουρκολιβυκό μνημόνιο– είναι άκυρο και ανυπόστατο νομικά. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, πλην όμως η ίδια η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελεί τη βάση της πολιτικής της. Αρα, εξ αυτού του λόγου θεωρεί ότι έλκει δικαιώματα και θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι στο πεδίο αυτό δεν μπορούν να γίνονται οι οποιεσδήποτε έρευνες από την πλευρά Ελλάδας και Κύπρου. Σε αυτό εμείς είμαστε ανυποχώρητοι. Δηλώσαμε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν. Και αυτό ακριβώς συνέβη. Θέλω να σας θυμίσω ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν είχαμε έρθει στα όρια της πολεμικής σύγκρουσης. Υπήρχε μια πάρα πολύ μεγάλη ένταση, μια κρίση η οποία οδήγησε τους δύο στόλους να βρεθούν στο σύνολό τους στα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Στην προκειμένη περίπτωση, τι συνέβη; Μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες υπήρξε απόλυτη αποσυμπίεση. Δεν υπήρξε σε καμία φάση αυτού του εικοσιτετραώρου οποιαδήποτε περίπτωση δημιουργίας κρίσης. Δεν ήρθαν ποτέ κοντά τα πλοία τα οποία επιτηρούσαν. Δεν υπήρξε κίνδυνος θερμού επεισοδίου. Και στο τέλος της ημέρας ολοκληρώθηκε η έρευνα. Αν μου επιτρέπετε, όχι μόνο δεν είναι υποχωρητική στάση αυτή, αλλά είναι το ακριβώς αντίθετο. Παρήχθη απολύτως το ωφέλιμο αποτέλεσμα, το οποίο έγινε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της αναδόχου εταιρείας. Και επιπλέον κάναμε τη δήλωσή μας ότι πρόκειται για δική μας Αποκλειστική Ζώνη».

Συνεχίζοντας, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε, ωστόσο, ότι «κυκλοφορούν ψεύδη, τα οποία δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη». «Αυτό το οποίο συνέβη στην περίπτωση της Κάσου», συνέχισε ο ΥΠΕΞ, ήταν ότι «μία μερίδα δημοσιογραφίας θέλησε συνειδητά να παραπλανήσει την ελληνική γνώμη. Λέγοντας τι; Λέγοντας ότι το πλοίο αποχώρησε χωρίς να κάνει την έρευνα, ότι υπήρξε απειλή εκ μέρους της Τουρκίας και ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε. Και στα τρία αυτά σημειώνονται ακατάσχετα ψεύδη. Διότι η έρευνα ολοκληρώθηκε. Διότι ποτέ δεν υπήρχε ένταση. Και διότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση όπου μπορούμε να υποστηρίζουμε ωφέλιμα και αποτελεσματικά όλα τα δικαιώματά μας».

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νομίζω ότι ο υπουργός εξωτερικών οφείλει είτε να δώσει μια καλύτερη απάντηση ή να παραιτηθεί, μαζί με αυτόν ο οποίος είχε την εξαιρετική, ιωαννίδεια ιδέα, να διενεργηθούν οι έρευνες χωρίς να σκεφτεί τί θα πράξει εάν η γειτονική χώρα κάμει αυτό το οποίο έκαμε.
    Να θυμήσω εδώ, ότι κάπως έτσι είχε ξεκινήσει το θέμα το 2019, με έρευνες τις οποίες είχε αποφασίσει η Κύπρος με ιταλικό πλοίο. Όταν είδαμε ότι η Ιταλία δεν θα λύσει για λογαριασμό μας το… κυπριακό, καταφύγαμε σε αμερικανική εταιρεία, χωρίς να σκεφτούμε τί θα κάμουμε εάν οι τούρκοι διενεργήσουν δικές τους έρευνες.
    Φθάνει πια με τους τυχοδιωκτισμούς στην εξωτερική πολιτική.

  2. Μας δουλεύουν κανονικά και δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Ως πότε άραγε θα είμαστε υποχρεωμένοι εμείς που δεν χάφτουμε τα περί “καλού κλίματος” να παρακολουθούμε τον όλο και μεγαλύτερο εξευτελισμό κάθε έννοιας εθνικής αξιοπρέπειας, αυτόν τον χωρίς τέλος κατήφορο; Ας βρουν μια χώρα στον κόσμο στην οποία συμβαίνουν ανάλογα πράγματα και ας μας την πουν. Είμαστε ή όχι κυρίαρχη χώρα; Αν όχι, ας ομολογήσουν δημόσια ότι είμαστε αποικία να τελειώνουμε.

  3. Τα έχει γράψει όλα ο Θουκυδίδης, τον οποίο αγνοούν οι έλληνες πολιτικοί και πολίτες.
    [εἰδότας ὅτι δίκαια μὲν ἐν τῷ ἀνθρωπείῳ λόγῳ ἀπὸ τῆς ἴσης ἀνάγκης κρίνεται,] “δυνατὰ δὲ οἱ προύχοντες πράσσουσι καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωροῦσιν”.
    Σε μετάφραση:
    “Ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύνατος υποχωρεί όσο του το επιβάλλει η αδυναμία του”. Θουκυδίδη 5, 89, 1
    Η Τουρκία είναι μια ισχυρή, περιφερειακή δύναμη και η Ελλάδα μια χρεοκωπημένη βαλκανική μπανανία ( οι Τούρκοι αναλυτές μας χαρακτηρίζουν “Πουέρτο Ρίκο” της Μεσογείου.
    Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα