Η Τουρκία θέλει να διαβρώσει τη ρωσική ισχύ με παντουρκικά και ισλαμικά σχέδια

- Advertisement -

Abdullah Bozkurt/Stockholm

Nordic Monitor

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε πρόσφατα τις πραγματικές του προθέσεις σχετικά με τη Ρωσία, εξυμνώντας την κληρονομιά ενός διαβόητου Οθωμανού στρατιωτικού διοικητή και υπουργού πολέμου, ο οποίος, στις αρχές του 20ου αιώνα, προσπάθησε να ιδρύσει μια παντουρκική και ισλαμική αυτοκρατορία μέσω πολλών ανεπιτυχών εκστρατειών κατά της Ρωσίας.

Στις παρατηρήσεις του σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών δυνάμεων που έλαβε χώρα στην Άγκυρα την 1η Αυγούστου, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαίνεσε την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (Milli İstihbarat Teşkilatı, MIT) για τον κεντρικό ρόλο της και είπε ότι το γεγονός υπογράμμισε την αυξανόμενη εξέχουσα θέση της Τουρκίας υπό την ηγεσία του.

Ο έπαινος του για την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, που έγινε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 5 Αυγούστου, ακολούθησε γρήγορα τον βαθύ φόρο τιμής του στον Ισμαήλ Ενβέρ, κοινώς Ενβέρ Πασά.

Ο Ενβέρ, ένας εξέχων στρατιωτικός ηγέτης που διοικούσε τις οθωμανικές δυνάμεις κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναγνωρίζεται επίσης ως ένας από τους ιδρυτές του μυστικού δικτύου πληροφοριών Teşkilat-ı Mahsusa, του προδρόμου της MIT.

«Χθες συμπληρώθηκαν 102 χρόνια από το μαρτύριο του Ενβέρ Πασά, του ιδρυτή του Teşkilat-ı Mahsusa, ο οποίος έπεσε μάρτυρας κατά τη διάρκεια της τζιχάντ του εναντίον των εισβολέων στα βουνά Pamir του Τατζικιστάν», είπε ο Ερντογάν.

«Ο Ενβέρ Πασάς, ένας μεγάλος μουτζαχεντίν για την τουρκο-ισλαμική ενότητα του οποίου η ζωή πέρασε στο πεδίο της μάχης και που άφησε την τελευταία του πνοή εκεί, μνημονεύεται με έλεος με αυτή την περίσταση. Είθε ο Αλλάχ να ευλογήσει την ψυχή του και να του δώσει τον παράδεισο».

Ο Ενβέρ Πασάς σκοτώθηκε στα βουνά Παμίρ του Τατζικιστάν στις 4 Αυγούστου 1922 ενώ πολεμούσε εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

Αγκαλιάζοντας την κληρονομιά του Ενβέρ Πασά, μιας αμφιλεγόμενης φυσιογνωμίας που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής Αρμενίων, Ελλήνων και άλλων, ο Τούρκος ισλαμιστής ηγέτης έχει εδραιώσει δημόσια και κατηγορηματικά τον χαρακτήρα της κυβέρνησής του, η οποία είναι στενά σύμμαχος με την ακροδεξιά -Τούρκοι εθνικιστές στη διακυβέρνηση των 89 εκατομμυρίων ανθρώπων της Τουρκίας.

Η δημόσια μνήμη του Ενβέρ Πασά υπογραμμίζει επίσης τις πιο σκοτεινές πτυχές του κατεστημένου εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, που συχνά αναφέρεται ως «βαθύ κράτος».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε την κληρονομιά του Οθωμανού υπουργού Πολέμου Ενβέρ Πασά στην ομιλία του στις 5 Αυγούστου 2024.

Αυτή η σκιώδης φατρία, η οποία ασκεί σημαντική επιρροή στα παρασκήνια, παραμένει σταθερά υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Ερντογάν, διαμορφώνοντας και κατευθύνοντας πολιτικές που στοχεύουν στην εγκαθίδρυση ενός παντουρκικού και ισλαμικού υπερκράτους.

Οι παρατηρήσεις του Ερντογάν δεν ήταν αυθόρμητες δηλώσεις, αλλά μάλλον αποτέλεσμα σκόπιμου σχεδιασμού, σχολαστικά σεναρισμένου και προετοιμασμένου εκ των προτέρων για να τις μεταφέρει ο πρόεδρος.

Αυτό το προσεκτικά ενορχηστρωμένο μήνυμα αντανακλά βαθύτερη στρατηγική σκέψη εντός της τουρκικής άρχουσας ελίτ.

Η κληρονομιά του ενωτικού κινήματος του Ενβέρ Πασά, που ενσαρκώθηκε από την Επιτροπή Ένωσης και Προόδου (CUP) στις αρχές του 20ου αιώνα, αντικατοπτρίζεται έντονα στο Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας. Αυτή η ακροδεξιά ομάδα ασκεί σημαντική επιρροή στις υπηρεσίες πληροφοριών, την αστυνομία, τον στρατό και τη δικαιοσύνη της Τουρκίας. Το MHP διατηρεί στενή συμμαχία με την κυβέρνηση Ερντογάν και τους νεοεθνικιστές (Ulusalcı), ενισχύοντας τον συνδυασμένο αντίκτυπό τους στο πολιτικό τοπίο της χώρας.

Η ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τη Ρωσία του Πούτιν την τελευταία δεκαετία δεν άλλαξε θεμελιωδώς τη φιλοδοξία του Προέδρου Ερντογάν και των ισλαμιστών-εθνικιστών συμμάχων του να επιτύχουν αυτό που δεν μπόρεσε ο Ενβέρ Πασάς.

Για δεκαετίες η άρχουσα ελίτ της Τουρκίας αντιμετώπιζε τις σχέσεις με τη Ρωσία ως στρατηγικό μοχλό για να εξασφαλίσει μεγαλύτερες παραχωρήσεις από τη Δύση, στην οποία η Τουρκία παραμένει σταθερά αγκυροβολημένη μέσω της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Για τον Ερντογάν, η διατήρηση στενότερων σχέσεων με τη Ρωσία έχει επίσης προσωπική σημασία, καθώς αυτός και οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί συνεργάτες του έχουν ωφεληθεί πολύ από αυτούς τους δεσμούς και έχουν πλουτίσει πάρα πολύ.

Η Ρωσία, που περιορίζεται από τις αυστηρότερες δυτικές κυρώσεις, έχει λίγες εναλλακτικές λύσεις για το εμπόριο και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, ενισχύοντας έτσι τη στρατηγική αξία αυτής της σχέσης για τον Ερντογάν και τον κύκλο του.

Η σκόπιμη δήλωση του Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα που υπενθυμίζει την κληρονομιά του Ενβέρ Πασά υπογράμμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει εγκαταλείψει το όραμά του για ένα μεγαλύτερο τουρκο-ισλαμικό κράτος. Σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές στον Ενβέρ, ο Ερντογάν περιέγραψε ρητά τις στρατιωτικές εκστρατείες του Ενβέρ κατά των ρωσικών στρατευμάτων ως «τζιχάντ», καθιστώντας τις προθέσεις του αναμφισβήτητα σαφείς.

Πριν από το θάνατό του, ο Ενβέρ Πασάς ηγήθηκε του κινήματος Basmachi, το οποίο αντιστάθηκε στη ρωσική και σοβιετική κυριαρχία στην Κεντρική Ασία, παρά το γεγονός ότι αρχικά του είχε ανατεθεί από τη Μόσχα να καταστείλει την εξέγερση. Αψηφώντας την αρχική του εντολή, ο Ενβέρ στράφηκε εναντίον της Μόσχας, οργάνωσε τις ομάδες Basmachi γύρω από ένα πανισλαμικό και παντουρκικό όραμα και άρχισε να επιτίθεται στα ρωσικά στρατεύματα. Ζήτησε τη βοήθεια έμπειρων Τούρκων αξιωματικών, μετατρέποντας τους αποστάτες μαχητές σε μια τρομερή δύναμη μέχρι τον τελικό του θάνατο.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ερντογάν επαίνεσε δημόσια την κληρονομιά του Ενβέρ Πασά. Η αρχική του δημόσια αναφορά στον Ενβέρ έγινε τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν παρακολούθησε μια παρέλαση νίκης στο Μπακού με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ. Η παρέλαση τιμήθηκε για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Μπακού από τον Στρατό του Ισλάμ, που οργανώθηκε από τον Ενβέρ Πασά και διοικούνταν από Οθωμανούς αξιωματικούς, στις 15 Σεπτεμβρίου 1918, η οποία σηματοδότησε την πρώτη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Αζερμπαϊτζάν.

«Σήμερα, ο τουρκικός στρατός είναι εδώ για να γιορτάσει τα 100 χρόνια από τη νίκη που κατακτήθηκε μαζί με το Αζερμπαϊτζάν. Αυτή η γιορτή είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα που μπορούμε να αφήσουμε για τις επόμενες γενιές. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ξεχαστεί αυτό το έπος. Θυμάμαι με ευγνωμοσύνη όλους τους ιδρυτές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και του Ανεξάρτητου Στρατού του Αζερμπαϊτζάν: τον Ενβέρ Πασά, που εξασφάλισε την αποστολή του Καυκάσιου Ισλαμικού Στρατού στο Αζερμπαϊτζάν και τον Νούρι Πασά, τον διοικητή αυτού του νικηφόρου στρατού», είπε ο Ερντογάν στην ομιλία του. .

Ο Ερντογάν ανέφερε ξανά τον Ενβέρ Πασά στις 10 Δεκεμβρίου 2021 κατά την επίσκεψή του στο Μπακού για να γιορτάσει τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά τη σύγκρουση με την Αρμενία. Σε μια στρατιωτική παρέλαση ο Ερντογάν παρατήρησε:

«Ο αγώνας που έχει γίνει στον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα μέχρι τώρα θα συνεχιστεί σε πολύ διαφορετικά μέτωπα από εδώ και στο εξής. … Σήμερα είναι η μέρα που οι ψυχές του Νουρί Πασά, του Ενβέρ Πασά και των γενναίων στρατιωτών του Καυκάσιου Ισλαμικού Στρατού είναι σε ειρήνη. … Σήμερα είναι ημέρα νίκης και υπερηφάνειας για όλους εμάς και για ολόκληρο τον τουρκικό κόσμο. Είμαι ατελείωτα ευγνώμων στον Κύριό μου που μας επέτρεψε να ζήσουμε αυτές τις μέρες».

Η αναφορά του Ερντογάν στην επιδίωξη πολλαπλών μετώπων αντανακλά τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησής του να επεκτείνει την επιρροή της στη ρωσική ενδοχώρα. Η κυβέρνησή του άσκησε ουσιαστικά πιέσεις για την ανύψωση του καθεστώτος του Τουρκικού Συμβουλίου, ενός διακυβερνητικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 2009 για να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των τουρκόφωνων εθνών. Το 2021 το συμβούλιο μετονομάστηκε σε Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (Türk Devletleri Teşkilatı), με πλήρη μέλη όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και την Τουρκία.

Η κυβέρνηση Ερντογάν στοχεύει όχι μόνο στην ενίσχυση των δεσμών με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αλλά και στην επέκταση της επιρροής της στις αυτόνομες δημοκρατίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών. Ανάμεσα στα πολυάριθμα διακριτικά έργα που έχει αναλάβει η Τουρκία σε αυτές τις ρωσικές ομοσπονδιακές περιοχές είναι και οι δεσμεύσεις που διεξάγονται μέσω αθλητικών εκδηλώσεων.

Ο Μπιλάλ Ερντογάν φαίνεται να επιδεικνύει τις ικανότητές του στην τοξοβολία σε αυτή τη φωτογραφία του 2019.

Ο γιος του Προέδρου Ερντογάν, Μπιλάλ, έχει επιφορτιστεί με την αξιοποίηση του σχεδίου του για κατοικίδια για να καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με ομάδες στη Ρωσία και να προωθήσει το τουρκο-ισλαμικό όραμα του πατέρα του, απηχώντας την κληρονομιά του Ενβέρ Πασά. Η πρωτοβουλία, επίσημα γνωστή ως Παγκόσμια Συνομοσπονδία Εθνοαθλητισμού (Dünya Etnospor Konfederasyonu), ιδρύθηκε το 2015 στην Κωνσταντινούπολη και εποπτεύεται άμεσα από τον γιο του προέδρου, με σημαντικούς πόρους και υποστήριξη από την κυβέρνηση. Το έργο εστιάζει στην προώθηση παραδοσιακών αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως η τοξοβολία, ως μέσο για την ενίσχυση αυτών των συνδέσεων.

Το Ίδρυμα Νεολαίας της Τουρκίας (Türkiye Gençlik Vakfı, TÜGVA), το οποίο διαχειρίζεται επίσης ο Bilal Erdogan, έχει ασχοληθεί με την εκπαίδευση Ρώσων ειδικών προσφέροντας πολιτικά, πολιτιστικά, ιστορικά και γλωσσικά μαθήματα σε υποψηφίους που επιλέχθηκαν λόγω της ευθυγράμμισής τους με τις ισλαμιστικές και εθνικιστικές ιδεολογίες. Οι απόφοιτοι αυτών των προγραμμάτων τοποθετήθηκαν στη συνέχεια σε βασικά κυβερνητικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT.

Από το 2014, ο Ερντογάν έχει επίσης δεσμεύσει τη νεοεθνικιστική ομάδα (Ulusalcı) υπό την ηγεσία του Doğu Perinçek για να επηρεάσει ορισμένα τμήματα της ρωσικής κυβέρνησης. Αυτή η ακροδεξιά τουρκική εθνικιστική ομάδα, γνωστή για την αντιαμερικανική της στάση, έχει αξιοποιήσει τη θέση της για να καλλιεργήσει σχέσεις με Ρώσους αξιωματούχους και κυβερνητικές υπηρεσίες ως μέρος μιας εκστρατείας επιρροής για λογαριασμό του τουρκικού κράτους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ναυαρχίδα της ομάδας καθημερινά, το Aydınlık, δημοσιεύει συχνά εγκωμιαστικά άρθρα για τον Ενβέρ Πασά. Σε ένα άρθρο για το περιοδικό της ομάδας Teori τον Απρίλιο του 2022, ο Perinçek υπερασπίστηκε την εντολή κρούσης του 1914 του Ενβέρ Πασά κατά του ρωσικού ναυτικού, περιγράφοντάς την ως μια θαρραλέα κίνηση και ένα ορόσημο που άλλαξε την πορεία της ιστορίας.

Είναι προφανές ότι για πολλούς γύρω από τον Ερντογάν, η Ρωσία χρησιμεύει ως εργαλείο στο οπλοστάσιο της τουρκικής κυβέρνησης, χρήσιμο για τις διαπραγματεύσεις με τη Δύση και τη μόχλευση των δεσμών με τη Μόσχα για να αποσπάσει παραχωρήσεις από τις δυτικές δυνάμεις. Παρά αυτή την πραγματιστική προσέγγιση, θεωρούν βασικά τη Ρωσία ως αντίπαλο και σπεύδουν να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να δράσουν εναντίον της όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία.

Η συγκάλυψη της δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή από έναν τζιχαντιστή αστυνομικό τον Δεκέμβριο του 2016, καθώς και η σκόπιμη στόχευση και κατάρριψη ρωσικού μαχητικού κοντά στα τουρκικά σύνορα το 2015 είναι πρόσφατα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν ενήργησε κατά της Ρωσίας.

Ο δολοφόνος, ο οποίος σκότωσε τον Ρώσο πρεσβευτή Αντρέι Κάρλοφ, είχε ανταμειφθεί επανειλημμένα από την κυβέρνηση Ερντογάν για τις υπηρεσίες του από το 2014, συμπεριλαμβανομένου του ότι ήταν μέρος της προσωπικής προστατευτικής ομάδας του Ερντογάν. Παρά το γεγονός ότι αποκαλύφθηκαν διασυνδέσεις του με τζιχαντιστικές ομάδες, όπως η Αλ Κάιντα, στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, οι Τούρκοι εισαγγελείς δεν ερεύνησαν αυτές τις διασυνδέσεις για να αποφύγουν την αποκάλυψη διασυνδέσεων με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ομοίως, ο πιλότος που κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος τιμήθηκε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και το περιστατικό ανακοινώθηκε αρχικά από το γραφείο του Ερντογάν, το οποίο δεσμεύτηκε να επαναλάβει τέτοιες ενέργειες εάν χρειαστεί.

Η τουρκική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία ενός συνασπισμού ισλαμιστών, εθνικιστών και νεοεθνικιστών, δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να καλλιεργήσει φιλικές σχέσεις ούτε με τη Ρωσία ούτε με τη Δύση. Αντίθετα, επικεντρώνονται στην αναβίωση του οράματος του Ενβέρ Πασά. Είναι πρόθυμοι να συνάψουν συμφωνίες με οποιοδήποτε κόμμα, ακόμη και με αυτά που θεωρούνται αντίπαλοι, αρκεί να προωθήσει το ουτοπικό τους όραμα για το τουρκικό κράτος.

Nordic Monitor

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα