Του Παντελή Σαββίδη
Η μόνη περίπτωση στην οποία ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά είναι ο κίνδυνος να συνάψει η Τουρκία σύμφωνο με τη Συρία παρόμοιο με της Λιβύης. Ακόμη και σ’ αυτό το προκείμενο, η αντίδραση ήταν η διαρροή μέσω διπλωματικών κύκλων. Καμιά επίσημη δήλωση.
Η Αθήνα δεν διακατέχεται απλώς από το γνωστό φοβικό σύνδρομο. Τρέμει από τις εξελίξεις. Παρόλο που στον ορίζοντα διακρίνονταν τα σημάδια της αστάθειας, δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά προετοιμασία αντιμετώπισης γεγονότων που την αφορούν. Το διαμορφούμενο περιβάλλον απαιτεί ικανότητες ενός Ελευθέριου Βενιζέλου. Το πολιτικό προσωπικό δεν υστερεί απλώς. Αδυνατεί να αντιληφθεί το μέγεθος των αλλαγών που επέρχονται και να αντιμετωπίσει κρίσεις, διότι ποτέ δεν μπήκε σε αυτή τη λογική.
Το ενδεχόμενο σύναψης παράνομης τουρκοσυριακής συμφωνίας για ΑΟΖ δεν είναι το μόνο που πρέπει να απασχολεί την Αθήνα. Σπουδαίας σημασίας είναι επίσης η έκλειψη της Ελλάδας από τη Μέση Ανατολή, μια παρουσία που έχει την αφετηρία της στην αρχαία εποχή και την κορύφωσή της στα Ελληνιστικά χρόνια.
Σήμερα η Αθήνα αδυνατεί για οτιδήποτε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνθηκε στον Ερντογάν για να ζητήσει βοήθεια για τους χριστιανούς της Συρίας. Όχι στον Μητσοτάκη.
Αν η Τουρκία βγει τελικά ενισχυμένη από τη Μέση Ανατολή, υπάρχει μια στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας απέναντι στην οποία αν δεν αντιδράσει η Αθήνα θα έχει παραδοθεί. Αν δεν έχει παραδοθεί ήδη, όπως δείχνει η συμπεριφορά της – δεν κάνει τίποτε αν δεν λάβει υπόψη την αντίδραση της Άγκυρας. Αν αυτό δεν είναι δορυφοροποίηση, τι είναι;
Η Τουρκία αδιαφορεί για το εάν οι ενέργειές της είναι παράνομες κατά το Διεθνές Δίκαιο· δίνει μια δική της ερμηνεία και προχωρά. Κανείς δεν αντιδρά για να την σταματήσει επί του πεδίου. Ποια η σημασία της καταγγελίας του τουρκολιβυκού μνημονίου ως παράνομου, όταν με την εφαρμογή του η Τουρκία παράγει αποτελέσματα που μόνο στο πεδίο μπορούν να αμφισβητηθούν; Εκείνη που βλάπτεται είναι η Ελλάδα, αλλά δεν περνά καν από τη σκέψη των κυβερνήσεων της μια τέτοιου είδους δυναμική αντίδραση.
Μια ανάλογη ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο με τη Συρία θα ενίσχυε το λιβυκό προηγούμενο. Αντιδρώντας αυθαίρετα και έξω από κάθε λογική Διεθνούς Δικαίου, η Τουρκία δεν επιτρέπει την πόντιση καλωδίων έξω από τα χωρικά ύδατα της Κάσου. Απαγορεύει την εναλλακτική ενεργειακή τροφοδότηση στον άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και γιατί διεκδικεί τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο (κάτι που δεν αποτελεί εμπόδιο για πόντιση καλωδίων), και γιατί θέλει να είναι το μοναδικό κέντρο από το οποίο θα διέρχονται όλες οι ενεργειακές οδοί.
Αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή η Τουρκία είναι η μοναδική δύναμη που προβάλλει σκληρή ισχύ.
Στη Συρία οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν απλώς μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων. Δεν πολεμούν. Με τη λογική και το παρελθόν που διακρίνουν τον νέο πρόεδρό τους, δεν αποκλείεται μια νέα εγκατάλειψή τους. Το Ιράν ηττήθηκε και αποσύρθηκε από την περιοχή. Με το Ισραήλ η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση, αλλά ούτε η μία δύναμη ούτε η άλλη θα επιδιώξουν άμεση στρατιωτική σύγκρουση, παρά τις ιαχές του τουρκικού πλήθους σε συγκέντρωση του Ερντογάν στο Μαρντίν «Πρόεδρε πάρε μας την Ιερουσαλήμ» και την καθησυχαστική απάντηση του Reis «Η υπομονή φέρνει τη νίκη».
Εκτός από το Ισραήλ, ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο και έχει τη δυνατότητα να ανοίγει πολλά μέτωπα.
Στη Συρία πολεμά εναντίον των Κούρδων, αντιπαρατίθεται με το Ισραήλ, ενισχύει τον ISIS, ενισχύει τις φιλοτουρκικές δυνάμεις του νέου καθεστώτος, υπόσχεται πολιτική, οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη στη νέα συριακή κυβέρνηση, και έχει εκμηδενίσει όλους τους άλλους δρώντες. Θα πέσει θύμα της επιτυχίας του; Δεν αποκλείεται. Πολλά θα εξαρτηθούν από το κουρδικό μέτωπο, το οποίο χρειάζεται την αμερικανική υποστήριξη για να αντισταθεί. Θα δοθεί;
Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ έχει τόσα ενεργά ανοικτά μέτωπα στη Μέση Ανατολή, η Άγκυρα καταφέρνει να συνεχίζει την πολιτική της στα Βαλκάνια, όπου εκτός των επισήμων σχέσεων που αναπτύσσει με τις κυβερνήσεις ελέγχει και τζιχαντιστικούς θυλάκους τους οποίους αξιοποιεί και στα μέτωπα, και μπορεί αν θελήσει να τους ενεργοποιήσει να αποσταθεροποιήσει χώρες των Βαλκανίων.
Στη Βουλγαρία διαθέτει τουρκική μειονότητα –όπως και μουσουλμανική στην Ελλάδα–, στα Σκόπια υπάρχει ενεργή τουρκική κοινότητα, το ίδιο και στην Αλβανία, με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις, στο Κόσοβο είναι ενεργά παρούσα, όπως και στο Νόβι Πάζαρ.
Η οποιαδήποτε παρέμβαση των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική πολυπραγμοσύνη αποβλέπει στη νουθεσία της με λογικά επιχειρήματα εντός της συμμαχίας. Και με ήπιες μορφές αντίδρασης, όπως η επιβολή κυρώσεων, ακόμη και προσωπικά κατά του Ερντογάν. Μέχρι στιγμής η Τουρκία δείχνει να αντιστέκεται.
Αν καταφέρει να ξεπεράσει μια αντιπαράθεσή της με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, και ισορροπήσει ως επιτήδεια στη Μέση Ανατολή, θα είναι η μόνη δύναμη που εφαρμόζει τον Θουκυδίδη με επιτυχία στο γεωπολιτικό τρίγωνο Βαλκάνια – Μέση Ανατολή – Κεντρική Ασία. Στην Κεντρική Ασία έχει να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, αλλά μια Ρωσία εξασθενημένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία από τον οποίο μπορεί να εξέλθει νικήτρια αλλά φθαρμένη.
Απέναντι σε όλα αυτά η Αθήνα ενημερώνει και αν συμβούν τετελεσμένα τα καταγγέλλει. Και της κάνουν τη χάρη να τα καταγγείλουν και άλλοι. Το αποτέλεσμα;
Το αποτέλεσμα –αν δεν υποστεί ήττα η Τουρκία– θα είναι η στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας.
Η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να συνεχιστεί. Σε απάντηση της συγκέντρωσης στο Μαρντίν και της ιαχής του πλήθους «Πρόεδρε πάρε μας την Ιερουσαλήμ», ένας από τους πρώην στενούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα διακυβέρνησης και στρατηγικής στην πρώτη του θητεία, ο γνωστός Στιβ Μπάνον, φωτογραφήθηκε χριστουγεννιάτικα να κρατά μπλουζάκι που γράφει «Free Constantinople» (Λευτεριά στην Κωνσταντινούπολη).
Και ο γνωστός αρθρογράφος Μάικλ Ρούμπιν σε άρθρο του θέτει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κωνσταντινούπολης γράφοντας μεταξύ άλλων: «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι Ευρωπαίοι εταίροι του θα έπρεπε να κάνουν τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη ανεξάρτητες οντότητες για να αναγνωρίσουν τον αμφισβητούμενο χαρακτήρα της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας».
pontosnews.gr
Η Τουρκία έχει περικυκλώσει την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Από βορρά μέσω Σκοπίων και Αλβανίας(*) και από νότο μέσω Λιβύης και μάλλον Αιγύπτου, αφού βεβαίως και η Ελλάδα άφησε ανοικτό τον διάδρομο πέραν τού 28ου παραλλήλου, για να οριοθετήσει ΑΟΖ η Τουρκία με την Αίγυπτο. Η Αθήνα τα ξέρει όλα αυτά, αλλά δεν θέλει να μπει σε μπελάδες, να ταράξει “τα ήρεμα” νερά τού Αιγαίου.
Ο Πατριάρχης ζήτησε βοήθεια για τούς Χριστιανούς στην Συρία απ’ αυτόν που τούς σφάζει.
(*) Για το ναύσταθμο της Τουρκίας στην Αλβανία.
Η Ελλάδα έχει πλέον απωλέσει την κυριαρχία της κι έχει <α δορυφοροποιηθεί από την Τουρκία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η χθεσινή "ΕΣΤΙΑ":
Μετά τήν Δαμασκό συμφωνία μέ τήν Αἴγυπτο γιά ΑΟΖ ἐξαγγέλλει ἡ Ἄγκυρα
Δεν είμαι ”Έρντογανιστής”, όπως οι περισσότεροι δυτικόφιλοι και φιλοευρωπαϊστές Τούρκοι , που ”περνούν δύσκολα” με την άσχημη οικονομία της Τουρκίας , που εδώ και δέκα χρόνια με τον κ. Έρντογαν θέλει να το παίξει περιφερειακή δύναμη-της βγαίνουν και τα κουκιά ,όπως τώρα με την Συρία-και γιαυτό θα προσπαθήσω” να βάλω τα πράγματα στη θέση τους”, από το ίδιο το άρθρο , που επιμελώς διάβασα και σημεία του παραθέτω.
1.-Εκτός από το Ισραήλ ο Έρντογαν απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο και έχει την δυνατότητα να ανοίγει πολλά μέτωπα. ( Λέει ότι έχει την δυνατότητα ,αλλά ούτε με το Ισραήλ ,ούτε με την Ελλάδα και ούτε με την Κύπρο άνοιξε και ούτε θα ανοίξει μέτωπο ,γιατί και οι τρεις εξοπλίζονται και ”τον περιμένουν στη γωνία” . Φυσικά δεν μπορούν ”να του βουλώσουν και το στόμα”. Τον απολαμβάνουν-με ως λαϊκιστή).
2.-Είναι ο κίνδυνος να συνάψει η Τουρκία Σύμφωνο με την Συρία , παρόμοιο με της Λιβύης.. Καμιά επίσημη δήλωση από την Ελλάδα . ( Και ανακοίνωση έγινε από το ελληνικό ΥΠΕΞ και οι Έλληνες ευρωβουλευτές της Ν.Δ ,του ΠΑΣ0Κ και του ΚΚΕ επεσήμαναν με ερωτήσεις τους την αναγκαιότητα παρεμβάσεως της ΥΠΕΞ της Ε.Ε. ,προς αποφυγήν τέτοιου ενδεχομένου).
3.-Η Αθήνα τρέμει από τις εξελίξεις (και ΔΥΣΑΠΟΔΕΙΚΤΗ Η ΤΡΕΕΜΟΥΛΑ ΤΗΣ – και οι Έλληνες δεν τρέμουν ,αλλά ψωνίζουν και γλεντούν με τα ευρώ τους , με το ένα από τα οποία αγοράζεις σήμερα πέντε τουρκικές λίρες της παντοδύναμης Τουρκίας του κ. Έρντογαν). .
4.-Η έκλειψη της Ελλάδος από την Μέση Ανατολή .(Προσφάτως επίσκεψη του πρωθυπουργού μας στον Λίβανο -άριστες οι σχέσεις μας με Ιορδανία ,Ισραήλ και Αίγυπτο , που δεν συνιστούν έκλειψη ).
5.- Ο Πατριάρχης ζήτησε βοήθεια για τους Χριστιανούς της Συρίας από τον κ .Έρντογαν και όχι από τον κ. Μητσοτάκη.( Μήπως ο Έρντογαν πήρε κανένα τηλεφώνημα από την Ουάσιγκτον προτού ορκισθεί ο θρησκευόμενος χριστιανός κ. Τραμπ ή θέλησε να του ”πωλήσει εκδούλευση” ότι τάχα προστατεύει τους χριστιανούς της Τουρκίας και φυσικά και της Συρίας;. Η πρεμούρα να δεχτεί μετά τα Χριστούγεννα τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τη συνοδεία του αυτό δείχνει. Ο οποίος Ρωμιός Πατριάρχης ενδιαφέρθηκε και για το τρίτο τη τάξει της Χριστιανικής Ορθοδοξίας Πατριαρχείο της Αντιοχείας , αλλά ” πέρασε ” και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που” ανακαινίζεται ”. Ο οικουμενικός Πατριάρχης είναι Ρωμιός αλλά οφείλει και ομιλεί με τους πρωθυπουργούς όλων των κρατών στα οποία υπάρχει ορθόδοξο ποίμνιο. Δεν αρκείται στον πρωθυπουργό της Ελλάδος .
Σκέφτομαι ”τα μούτρα ”των Τούρκων του κ. Μπαχτελί όταν είδαν στις ειδήσεις να υποδέχεται στο ”Σουλτανείο” ο τρισμέγιστος Έρντογάν τον Ρωμιό Βαρθολομαίο -με τα ράσα του δε-να του δίνει λόγο και να δέχεται τις απαιτήσεις του. Τι θα έλεγαν στην Ελλάδα οι κ.κ Βελόπουλος και Σία ,εάν ο κ. Μητσοτάκης δεχόταν ένα χότζα και άκουγε τις απαιτήσεις του;.).
6.-Δεν επέτρεψε -η Τουρκία-την πόντιση καλωδίου έξω από τα χωρικά ύδατα της Κάσου . (Παραδέχθηκε ότι επέτρεψε την πόντιση του καλωδίου ,αλλά ισχυρίστηκε ότι με άδεια της ποντίσθηκε το καλώδιο και με την άδεια της θα ποντίζεται καλώδιο-ή άλλες έρευνες- έξω από τα χωρικά μας ύδατα των νησιών του Αιγαίου .Και έχει δίκιο γιατί αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ Οζάλ και Ανδρέα Παπανδρέου μετά την κρίση του ”Μάρτη του 1987”.
”Στην τελική” η δουλειά μας να γίνεται και ας καμώνεται ο μεγάλος Βεζύρης ότι αυτός την προχωράει. Το έργο στηρίζουν τόσον η Ε.Ε όσον και οι ΗΠΑ και θα τελειώσει, με Ελλάδα ,Κύπρο και Ισραήλ να μη μιλούν αλλά να το εγκαινιάζουν και μερικοί δικοί μας να γκρινιάζουν ακόμη και τότε).
7.- Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΟ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ. (ΤΌΤΕ ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΟ ΝΤΕΡΤΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;).
Υ.Γ Η όποια αντιπαράθεση με όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου ,αλλά και με μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο κοστίζει πολύ και στην Τουρκία ιδίως σε δι0λωματικό κεφάλαιο, γιατί δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αντικείμενα των διαφορών της με Ισραήλ ,Αίγυπτο αλλά και με Ελλάδα και Κύπρο .
Πάντως εάν το αντικείμενο της διαφοράς της είναι η όρεξη της για επεκτατικά κέρδη σε Αιγαίο και Κύπρο θα μείνει με την όρεξή της, γιατί θα πρέπει να ξέρει ότι η υπόθεση αυτής της επεκτάσεώς της μπορεί να γίνει πολύ δαπανηρή και θα πρέπει να διερωτηθεί αν το κόστος αντισταθμίζει την ωφέλειά της .
ΤΩΡΑ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΦΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΛΛΔΑΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ 1974 ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ -ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ-ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΒΑΡΥΤΕΡΟ ΑΚΟΜΗ ΤΙΜΗΜΑ .
Αυτά μας λέει συχνά και ο πρώην πρωθυπουργός Καραμανλής -και όχι μόνο.-
Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης.
Παρτίδα σκάκι στη νέα Συρία: Περικυκλώνουν Κύπρο-Ελλάδα μέσω ΑΟΖ
”Δεν κυνηγάω” εφημερίδες και ιστοτόπους της Επαρχίας για να ενημερωθώ γενικώς ,αλλά επειδή είμαι ένας από τους( 8 )- στις γιορτές μπορεί και να λιγόστεψαν-Έλληνες που ενδιαφέρομαι για τα εθνικά θέματα διάβασα και την ”παρτίδα σκάκι στη νέα Συρία…”και δεν φωτίστηκα”, γιατί σχεδιάζει γράφει η Τουρκία να υπογράψει με τον ”καπετάνιο του ΕΛΑΣ” της Συρίας -δεν ξέρουμε πόσο θα επιβιώσει ως Αρχηγός -Σύμφωνο για την ΑΟΖ τους -όπως με την Λιβύη.
Το σχεδιάζει για διεθνή θέματα , μου θυμίζει ”μασάλια” τουρκικά και σκέφτομαι τι δικαιολογίες θα βρει να πει -αν ενεργήσει- στην Ε.Ε. ,το Ισραήλ ,την Αίγυπτο ,την Ελλάδα και την Κύπρο, Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες που αυτή τη φορά ”θα της δείξουν τα δόντια τους”.
Ε …και αν το κάνει ”δεν θα πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει” .
Θα είναι και αυτό σαν το με τη Λιβύη παράνομο και ανύπαρκτο .
Αλλά σαν πολλά δεν μαζεύονται εις βάρος της και όλα εδώ πληρώνονται;.