Η Τουρκία είναι αγκυροβολημένη στη Δύση παρά τον διχασμό στη Γάζα, λέει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ

- Advertisement -

  and  Reuters

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Jeff Flake μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Reuters στην Άγκυρα, Τουρκία, 11 Ιουνίου 2024. REUTERS/Cagla Gurdogan/File Photo Purchase Licensing Rights.

ΑΓΚΥΡΑ, 12 Ιουνίου (Reuters) – Η Τουρκία παραμένει σταθερά αγκυροβολημένη στη Δύση και η εταιρική της σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη, παρόλο που οι πλευρές παραμένουν διχασμένες για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ.
Ο Φλέικ, που πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του αυτό το φθινόπωρο, είπε ότι η υποστήριξη της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η συμφωνία για την πώληση αμερικανικών F-16 σηματοδοτούν την κλίση της Άγκυρας προς τη Δύση φέτος και έθεσαν το έδαφος για μόνιμη ώθηση στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

«Η στρατηγική συνεργασία δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή και είμαστε σε καλό σημείο», είπε ο 61χρονος Φλέικ στη συνέντευξη στην κατοικία του στην Άγκυρα.
Πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής που προτάθηκε από τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η τοποθέτηση του Φλέικ ξεκίνησε στις αρχές του 2022 και κυριαρχήθηκε από τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που συνέβη έξι εβδομάδες μετά την άφιξή του στην Τουρκία.
Η Ουάσιγκτον πίεσε την Άγκυρα να καταργήσει τυχόν υπεκφυγές των κυρώσεων της στη Μόσχα και επίσης να εγκρίνει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η οποία επιλύθηκε τον Ιανουάριο με την ευλογία της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας μετά από καθυστέρηση 20 μηνών.

Ο Φλέικ είπε ότι παρά τους ισχυρούς οικονομικούς, εμπορικούς και ενεργειακούς δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία, ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογράμμισε τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ και τη Δύση.
Η Τουρκία «ήταν τέλεια στην υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας», είπε ο Φλέικ, επικαλούμενος τη διακοπή της διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και την προμήθεια drones στο Κίεβο.
Πρόσθεσε ότι το διακομματικό αίσθημα προς την Τουρκία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει γίνει θετικό φέτος και αυτό θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

«Είναι σταθερά αγκυροβολημένοι στη Δύση».
ΙΣΡΑΗΛ-ΓΑΖΑ
Οι κύριες πιέσεις στους δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας τα τελευταία χρόνια είναι η συμμαχία των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες και η αγορά από την Τουρκία ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 που οδήγησαν στις κυρώσεις των ΗΠΑ και την απομάκρυνση από το πρόγραμμα των F-35.
Η τελευταία απόκλιση αφορά τον πόλεμο της Γάζας, για τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε δριμύτατα αυτό που αποκαλεί ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και την υποστήριξη των ΗΠΑ στην επιχείρηση κατά της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ είπε ότι ενώ η προγραμματισμένη επίσκεψη Ερντογάν στον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα ακυρώθηκε λόγω προβλημάτων προγραμματισμού, συνέβη επίσης τη στιγμή που η κατάσταση στη Γάζα διαμόρφωσε  ένα «σκληρό πολιτικό σκηνικό».
«Προφανώς θα υπάρξουν διαφορές με την κατάσταση στη Γάζα, αυτό είναι δύσκολο», είπε.
Αλλά ο Φλέικ πρόσθεσε ότι οι στενοί δεσμοί της Άγκυρας με τους πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς παρείχαν έναν πολύτιμο αγωγό κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός και ότι η Ουάσιγκτον μερικές φορές της ζητά να τους μεταφέρει μηνύματα.
Μια συνάντηση των ηγετών του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα αποτελεί ευκαιρία για συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν δεδομένου ότι «υπάρχει κάποια επιθυμία και από τις δύο πλευρές», είπε.
ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ
Στα 2-1/2 χρόνια του στην Τουρκία, ο Φλέικ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τους δεσμούς του με το Κογκρέσο των ΗΠΑ για να ξεπεράσει τις ανησυχίες ορισμένων μελών για τη δέσμευση της Τουρκίας στη Δύση και για το ιστορικό του Ερντογάν στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία – αμέσως μετά την έγκριση της συμμετοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – δείχνει αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών, είπε ο Φλέικ και βοήθησε στο «ξεκλείδωμα» της συνεργασίας στην κατασκευή και άλλες άμεσες επενδύσεις.
Τα σχόλια του Φλέικ έρχονται μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην ομάδα εθνών BRICS – που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική και άλλες.
Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα και συμμετείχε σε μια συνάντηση των BRICS. Ο Φιντάν αναφέρθηκε αργότερα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι είπε ότι οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις «πηγαίνουν πραγματικά φανταστικά καλά».
Ο Πούτιν είπε την Τρίτη ότι ο Ερντογάν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης τον Ιούλιο και ελπίζει να τον συναντήσει εκεί.
Ο Φλέικ πως ελπίζει ότι η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στους BRICS, αλλά, πρόσθεσε, μια τέτοια κίνηση δεν θα άλλαζε την ευθυγράμμισή της με τη Δύση.
“Νομίζω ότι συνειδητοποιούν ότι η οικονομία της Ρωσίας στρέφεται σε μια οικονομία πολέμου. Δεν υπάρχει πολύ μέλλον εκεί, ιδιαίτερα με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση”, είπε, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με την Άγκυρα για να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από Ρωσία.

τη

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα