Σεπτέμβριος 2, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Φωτό: «Στρατιωτικό εξοπλισμό δώρισε στον στρατό της Βόρειας Μακεδονίας το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας», γράφει το τουρκικό δημοσίευμα.

Στην παράδοση του στρατιωτικού εξοπλισμού στους στρατώνες των Σκοπίων παραβρέθηκαν ο υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Βλάντο Μισαϊλόφσκι, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου, Υποστράτηγος Σάσκο Λαφτσίσκι, ο Αναπληρωτής Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αζίμ Νουρεντίν, ο Πρέσβης της Τουρκίας στα Σκόπια Φατίχ Ουλουσόι, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ελφέτ Ισμαΐλι, ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Τουρκίας στα Σκόπια στρατιωτικού εξοπλισμού και άλλοι καλεσμένοι.

Στην ομιλία του στην τελετή, ο υπουργός Μισαϊλόφσκι είπε ότι σήμερα γίνονται μάρτυρες όχι μόνο μιας συμμαχίας στην πράξη, αλλά και μιας φιλίας και αμοιβαίας δέσμευσης που είναι ορατή για περισσότερα από 30 χρόνια.

Γιορτάζοντας την «Ημέρα της Νίκης της 30ης Αυγούστου» (κατά των Ελλήνων), ο Μισαϊλόφσκι είπε: «Αυτή η επιχορήγηση από την Τουρκία αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αληθινή και διαρκή φιλία  μεταξύ των λαών μας.

 «Εκ μέρους του (σλαβο)μακεδονικού λαού και του στρατού, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον τουρκικό λαό και το κράτος για αυτήν την επιχορήγηση, που θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την ικανότητα του στρατού μας και έτσι να ενισχύσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της συμμαχίας», είπε.

Επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι μια αποδεδειγμένη φίλη και χώρα εταίρος και ότι η υποστήριξη της Τουρκίας συμβάλλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας με νέο και υπερσύγχρονο εξοπλισμό σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.  Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας.

Επισημαίνοντας ότι αποστολές όπως η Resolute Support Mission στο Αφγανιστάν, η KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και η Althea στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στις οποίες συμμετείχαν από κοινού η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία, ενίσχυσαν την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

«Δεν ξεχνάμε την αλληλεγγύη που παρείχατε κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid το 2020. Ομοίως, την υποστήριξή σας στην καταπολέμηση των πυρκαγιών που έχουν τυλίξει πρόσφατα το κράτος μας. Η Τουρκία έγινε η πρώτη χώρα που έστειλε αεροπορική υποστήριξη με δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο» είπε ο Μισαϊλόφσκι

Ο Υποστράτηγος Σάσκο Λαφτσίσκι συνεχάρη επίσης την Ημέρα της Νίκης την 30η Αυγούστου και δήλωσε ότι σήμερα δεν είναι μόνο γιορτή της Τουρκίας, αλλά και σύμβολο της δύναμης της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υποστράτηγος των Σκοπίων τόνισε ότι συναντήθηκαν για να επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους να οικοδομήσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία που τους έχει προσφέρει πολλά οφέλη όλα αυτά τα χρόνια:

«Η Τουρκία είναι η αδελφή μας χώρα που έχει δείξει ειλικρινή υποστήριξη και φιλία πολλές φορές. «Η συνεχής βοήθεια που λαμβάνουμε από την Τουρκία για τη βελτίωση της αμυντικής μας ικανότητας είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς», είπε.

Ο Τούρκος πρέσβης στα Σκόπια, Ουλουσόι επεσήμανε ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός που παραδόθηκε δεν ήταν απλώς μια επιχορήγηση και είπε ότι αποτελούν σύμβολο της υποστήριξής τους για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας.

Εκφράζοντας την ευτυχία του που η παράδοση αντιστοιχεί στην Ημέρα της Νίκης της 30ης Αυγούστου, η οποία έχει μεγάλη στρατιωτική σημασία για την Τουρκία, ο Ουλουσόι είπε: «Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Βόρειας Μακεδονίας αντλούν τη δύναμή τους από βαθείς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρώπινους δεσμούς

. «Το γεγονός ότι ο Γαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της Τουρκίας, αποφοίτησε από το Στρατιωτικό Λύκειο Μοναστηρίου είναι μια από τις εκδηλώσεις των βαθιά ριζωμένων σχέσεών μας», είπε.

Σημείωσε ότι η Τουρκία έχει κάνει μεγάλα βήματα σε κάθε τομέα, από την αμυντική βιομηχανία έως τις μεταφορές, από την οικονομία στην ενέργεια, από την εκπαίδευση στην υγεία, ο πρέσβης της Τουρκίας είπε:

«Φτάσαμε πέρυσι σε έναν αριθμό εξαγωγών 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξάγοντας 230 είδη προϊόντων σε 185 χώρες στην αμυντική βιομηχανία. Σήμερα, 50 χώρες χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα συστήματα που παράγονται από τουρκικές εταιρείες. Έχουμε γίνει μια χώρα που αναπτύσσει τις σχέσεις μας, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής βιομηχανίας, με μια προσέγγιση win-win. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μοιραστήκαμε τις δυνατότητες που έχουμε στον τομέα της στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας με τους αδελφούς και τις αδελφές μας, τις φιλικές και συμμαχικές χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία», είπε.

Εξηγώντας ότι έχουν οικοδομήσει στρατιωτικές σχέσεις σε γερά θεμέλια εγκαθιδρύοντας πολύ παραγωγική συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία στον τομέα της άμυνας, όπως σε κάθε τομέα, από την ανεξαρτησία της, ο Ουλουσόι πρόσθεσε ότι υποστήριξαν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ότι είναι σύμμαχοι.

Ο Ουλουσόι μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους συμμετέχοντες και τόνισε την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αυξάνουν τη συνεργασία και την υποστήριξη με τη νέα θητεία.

Η επιχορήγηση που δόθηκε στον στρατό της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου, αποτελείται από drones, εξοπλισμό επικοινωνίας, γυαλιά νυχτερινής όρασης και εξοπλισμό ranger, σύμφωνα με το Anadolu.

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ