Η Τουρκία βάζει στο “ράφι” τους S-400 για να πάρει F-35 – Εξελίξεις μετά την “κρυφή” άσκηση με τις ΗΠΑ

- Advertisement -

Σημαντικό το χθεσινό δημοσίευμα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ στην Τουρκία που αναπαράγεται από τα τουρκικά ΜΜΕ. Αναφέρεται στις συνεχιζόμενες επαφές μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για αμυντική συνεργασία και, συγκεκριμένα, για μια διερεύνηση προθέσεων για την προμήθεια στην Τουρκία μαχητικών F-35.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία φέρεται να θέλει να αποκτήσει υπεροχή έναντι της Ελλάδας και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζήτησε από τις ΗΠΑ μία μοίρα F-35 και μία μοίρα F-35B. Για την παρουσία των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 ρωσικής κατασκευής στην Τουρκία, που αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά πρότεινε “οι ρωσικοί πύραυλοι να μπουν στα κουτιά συσκευασίας τους και να επιθεωρούνται από τους Αμερικανούς”. Αυτή η λύση ίσως επαναφέρει την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο αποβλήθηκε ακριβώς λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων.

Σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ, ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, με τον οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα, δεν αρνήθηκε τα περί συζήτησης για τα F-35, λέγοντας μάλιστα ότι: “Το μπαλάκι τώρα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας. Οι προϋποθέσεις για την αγορά των F-35 από την Τουρκία είναι γνωστές” είπε ο αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας τους όρους της Ουάσιγκτον για τις πωλήσεις των F-35.

Η τουρκική πλευρά αναζητά μια λύση, προκειμένου να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35, και στον ξένο Τύπο αναφέρεται ότι η Τουρκία μπορεί να πουλήσει τους ρωσικούς πυραύλους σε τρίτες χώρες, όπως το Πακιστάν και η Ινδία, χωρίς αυτό να εξοργίσει τη Ρωσία. Πάντως, στην προώθηση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων σημαντικό ρόλο έπαιξε το τελευταίο διάστημα ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στο Politico εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας στην πρόσφατη ανταλλαγή κρατουμένων που έλαβε χώρα στην Άγκυρα με συμμετοχή επτά χωρών και χαρακτήρισε την Τουρκία απαραίτητο εταίρο. Μάλιστα, αποκάλυψε και τη διεξαγωγή κοινής ναυτικής άσκησης ΗΠΑ-Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που έγινε τον Αύγουστο, η οποία δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα από την Άγκυρα.

Γιατί η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει το μαχητικό F-35 -Αμερικανός ειδικός εξηγεί

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει F-35 απαριθμούνται σε άρθρο που δημοσιεύεται από το National Security Journal, διαδικτυακή ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, με αφορμή χθεσινού δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ που αναπαράγεται στα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει ο συντάκτης, Michael Rubin, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας και ειδικός σε θέματα Ιράν, Τουρκίας και Μέσης Ανατολής, ο κυριότερος λόγος είναι η απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, αναλύοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που μια χώρα-μέλος διαθέτει τόσο F-35 όσο και S-400.

«Το ζήτημα δεν ήταν απλώς μια εμπορική σύμβαση, αλλά η ακεραιότητα των συστημάτων του ΝΑΤΟ: Η ενσωμάτωση των S-400 στην αεράμυνα της Τουρκίας θα καθιστούσε τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ευάλωτες. Ακόμα και αν η Τουρκία έβαζε τείχος προστασίας στους S-400, το σύστημα θα μπορούσε να απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέποντας στους Τούρκους ή σε εχθρικές δυνάμεις να εξασκηθούν στην παρακολούθηση των αμερικανικών αεροσκαφών stealth», τονίζει ο αρθρογράφος.

Αναφερόμενος, δε, στη συμφωνία της Άγκυρας με τις ΗΠΑ για την απόκτηση F-16 και την αναβάθμιση υφιστάμενων F-16 με αντάλλαγμα την άρση του de facto βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Michael Rubin επισημαίνει ότι «το τηλεφώνημα του Λευκού Οίκου προς τους ηγέτες του Κογκρέσου για να παροτρύνει την έγκριση της συμφωνίας για τα F-16 ήταν ντροπιαστικό, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν τήρησε τη δέσμευσή της να επιστρέψει τα σχέδια των F-35 στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Και συνεχίζει αναφέροντας ότι «η προφανής κίνηση για την αναβίωση της συμφωνίας για τα F-35, την οποία αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, είναι παράξενη για τρεις επιπλέον λόγους.
Πρώτον, η Τουρκία δεν κρύβει την επιθυμία της να οικοδομήσει δική της εγχώρια βιομηχανία όπλων και δεν διστάζει να αναπαραγάγει την τεχνολογία που της παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο γαμπρός του Ερντογάν είναι ο κορυφαίος μεγιστάνας όπλων της Τουρκίας. Το ανεπίσημο λόμπι της Τουρκίας που “κατοικεί” στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διαπερνά τις δεξαμενές σκέψης της Ουάσιγκτον, μπορεί να υποβαθμίζει τη συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα.
Δεύτερον, ενώ η Τουρκία συμφώνησε να χρησιμοποιήσει τα F-16 της μόνο για σκοπούς του ΝΑΤΟ και να σταματήσει τις υπερπτήσεις της πάνω από την Ελλάδα, μόλις η πώληση των F-16 οριστικοποιήθηκε, ο Ερντογάν αύξησε την επιθετικότητά του. Σήμερα, η Τουρκία βομβαρδίζει μη στρατιωτικές υποδομές στη βορειοανατολική Συρία, επιδιώκοντας την εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά των Κούρδων.

»Οι βομβαρδισμοί του Ιράκ από τα τουρκικά F-16 έχουν προκαλέσει πυρκαγιές σε δάση. Στις 23 Αυγούστου, ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε δύο δημοσιογράφους στο ιρακινό Κουρδιστάν, λίγο έξω από την πόλη Sulaymani. Πιο πρόσφατα, τουρκικά σκάφη παρενέβησαν σε ιταλικό πλοίο που τοποθετούσε καλώδιο για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σύνδεση των ενεργειακών δικτύων της Κύπρου και της Κρήτης.

»Αν και η Τουρκία δεν επιστράτευσε τα F-16 της σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, ενίσχυσαν το αίσθημα αποτροπής της Τουρκίας και οδήγησαν τον Ερντογάν να πιστέψει ότι μπορεί να ενεργεί ατιμώρητα.

Τέλος, η Τουρκία είναι χορηγός της τρομοκρατίας. Η υποστήριξή της προς τη Χαμάς έχει αυξηθεί. Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ιράν έχει δηλώσει ότι η Τουρκία πρέπει να γονατίσει τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ισραήλ. Απλώς δεν υπάρχει καμία διαφορά σήμερα μεταξύ της παροχής στην Τουρκία προηγμένων όπλων και της προσφοράς στο Ιράν των ίδιων τεχνολογιών. Και στις δύο περιπτώσεις, τα καθεστώτα θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ».

«Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Μπάιντεν, Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν υποσχέθηκαν στους ηγέτες του Κογκρέσου ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία θα ενίσχυε την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το αντίθετο ήταν αλήθεια. Αντί να αναγνωρίσουν το λάθος τους, σήμερα η Τουρκία μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της απόκτησης ακόμη πιο προηγμένου οπλισμού», σημειώνει επίσης ο συντάκτης, καταλήγοντας ότι «το Κογκρέσο πρέπει να καλέσει τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να ξεκαθαρίσει: Δεν μπορεί να υπάρξουν F-35 για την Τουρκία, όσα χρήματα και αν σκορπίσουν οι Τούρκοι και οι υποτελείς τους από το Αζερμπαϊτζάν στις εταιρείες δημοσίων σχέσεων και λόμπι της Ουάσιγκτον, στα πανεπιστήμια και στις δεξαμενές σκέψης».

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι Τούρκοι ήσαν πάντα επιδέξιοι στην εξωτερική πολιτική. Αλλά τώρα παίζουν σε τόσα ταμπλό, όσο ίσως ποτέ άλλοτε. Μία σύγκριση με τα δικά μας δεδομένα μοσχάρια, μόνο θλίψη φέρνει.

  2. Τυχαία είχα γράψει, ”προβλέψει” (προ 2μήνου νομίζω) ότι ο πολυχρονεμένος κ.Έρντογαν- αυτός ντε ο πανούργος και ικανότατος που έπαιζε κομπολόϊ τους Αμερικανούς , όταν ο δικός μας κ. Μητσοτάκης μιλούσε στο Κογκρέσο -ότι θα πουλήσει στην Ινδία τους S400 .
    Φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθώ και σκέπτομαι την πλειάδα των ”επαγγελματιών” αναλυτών και σχολιαστών των Ανιχνεύσεων , που υποστήριζαν -και τώρα πολλοί ακόμη το κάνουν -τον μαέστρο της διπλωματίας Τούρκο Πρόεδρο , για τον οποίον θα θέλαμε πολύ να διαβάσουμε την γνώμη του κ. Πούτιν μετά την εξέλιξη για τους Σ400.
    Τι τους έκαναν τους δικούς μας S300 ο κ. Σημίτης-Τσοχατζόπουλος και Αρσένης;;;.
    Για τον κ.Έρντογαν .
    Αν είσαι στη Δύση και δεν γίνεις Δύση ,η Δύση θα σε Δύσει.
    Υ.Γ Είναι μεγάλο λάθος να υποτιμούμε τον αντίπαλο-τούρκο ή όποιον άλλον- αλλά δεν είναι μεγαλύτερο να υποτιμούμε τον Έλληνα και την Ελλάδα μας, ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ;;;.
    Δυστυχώς αυξάνονται οι Έλληνες που αγαπούν λιγότερο την Ελλάδα μας ,οι περισσότεροι, γιατί την ταυτίζουν με τους εκάστοτε πρωθυπουργούς της, που από το 1821 ξεπέρασαν τους εκατό .

  3. Τα δύο παρακάτω άρθρα θα μπορούσαν να είναι συνέχεια τού παραπάνω κι επιβεβαίωση τού σχολίου μου. Προς ώρας, ό,τι και να κάνει ο Ερντογάν τού βγαίνει. Ίσως κάποτε σκοντάψει, αλλά αυτά που έχει μέχρι σήμερα επιτύχει, είναι παραπάνω από αξιόλογα. Γι αυτό ανατριχιάζω κάθε φορά, που ο δικός μας “γόνος” πηγαίνει να συζητήσει μαζί του.

    Τουρκία: Η Αφρική το νέο πεδίο του Ερντογάν

    Η Τουρκία και το Κατάρ δημιούργησαν κοινή μοίρα με μαχητικά αεροσκάφη

  4. Δραματική αλλαγή συσχετισμών σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Ελλάδας!

    “Πώς ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα συνέτριψε το δόγμα Μητσοτάκη περί προβλέψιμου συμμάχου – Οι ΗΠΑ δίδουν την δυνατότητα στην Τουρκία να μας περικυκλώσει από τη Λιβύη και να μας καταστήσει δορυφόρους της!”

    Πάνε χαμένοι οι κόποι και οι θυσίες τού Κούλεως (θυσίες εις βάρος τού ελληνικού λαού, για την ακρίβεια), ώστε να είναι αρεστός στις ΗΠΑ. Χαμένο και το (κατ’ εντολή) χειροκρότημα στο Κογκρέσο. Καθόλου περίεργο που σε σχετική φωτογραφία φαίνεται η Κάμαλα Χάρις μόλις να μπορεί να συγκρατήσει τα γέλια, ακούγοντας τον τζιτζιφιόγκο π/θ τής Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα