Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected] www.kalkis.eu
Αποτέλεσμα της απελπισίας, της αποχής, της εξαγοράς ψήφων και της περίφημης «αναγνωρισιμότητας» του υποψηφίου.
Στο τελευταίο άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 3-4-2021 είχα ασχοληθεί με τη Βουλγαρία : ΕΔΩ
Σήμερα θα αναφερθώ στα μη οριστικά αποτελέσματα των χθεσινών επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών της Βουλγαρίας που βρίσκεται ήδη σε ακυβερνησία η οποία μάλλον θα συνεχιστεί και που δείχνουν την «δολιότητα» των αναλογικών εκλογικών συστημάτων σε χώρες όπου η κοινωνική και πολιτική συναίνεση είναι τα μεγάλα ζητούμενα. Για να ξέρουμε του τι μας περιμένει στις επόμενες δικές μας εκλογές, όταν γίνουν αυτές, με το σύστημα της «απλής και άδολης αναλογικής» που μας κληροδότησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Ας δούμε λοιπόν τι έγινε στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Jean–Baptiste Chastand του Le Monde στις 12-7-2021 με τίτλο : «Στη Βουλγαρία, ο τραγουδιστής Slavi κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές» (En Bulgarie, le chanteur Slavi remporte les legislatives).
Χωρίς σχεδόν να έχει κάνει προεκλογική εκστρατεία, ο διάσημος βούλγαρος τραγουδιστής και πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής Stanislav Trifonov, με το χαϊδευτικό όνομα Slavi, έκανε μια ακόμη μεγαλειώδη νίκη, ανώτερη από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021 στη Βουλγαρία των επτά εκατομμυρίων κατοίκων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των διαφόρων δημοσκοπικών εταιρειών, το κόμμα κατά της διαφθοράς και που όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει με την επωνυμία «Υπάρχει ένας τέτοιος λαός», το οποίο ίδρυσε το 2020 αυτό το τεράστιο εθνικό αστέρι 54 ετών, ήρθε πρώτο στις εκλογές, με περίπου το 24% των ψήφων. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το συντηρητικό κόμμα (που έλαβε περίπου το 23,5% των ψήφων) του απερχόμενου πρωθυπουργού Boïko Borissov, το οποίο κυβερνά τη Βουλγαρία σχεδόν συνεχώς από το 2010. Αυτή η βαλκανική χώρα γνωστή ως η φτωχότερη και η πιο διεφθαρμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα αυτού του 62χρονου ηγέτη, ο οποίος αμφισβητήθηκε έντονα μέσα από διαδηλώσεις, το καλοκαίρι του 2020, κατά τη διάρκεια ενός τεράστιου κινήματος κατά της διαφθοράς. Ο Μπορίσοφ δεν εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στην έδρα του κόμματός του την Κυριακή το απόγευμα, αλλά «το να είσαι στην αντιπολίτευση είναι ένας ειλικρινής και αξιοπρεπής τρόπος υπεράσπισης των αρχών μας», δήλωσε ήδη ο αντιπρόεδρος του κόμματός του, Τόμισλαβ Ντόντσεφ.
Κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου
Ωστόσο, η ήττα του Μπορίσοφ αφήνει πίσω του ένα πολιτικό τοπίο που δεν ήταν ποτέ τόσο κατακερματισμένο, με φόντο την αποχή ρεκόρ, στο οποίο δεν θα είναι εύκολο να σχηματιστεί ένας βιώσιμος κυβερνητικός συνασπισμός. Ο Σλάβι, γνωστός για τις επιτυχίες του στις οποίες επαινεί τις γυναίκες και τη Ferrari, έχει ένα πολύ αόριστο πρόγραμμα, πέρα από μερικά συγκεκριμένα σημεία, όπως : η μείωση των επιδοτήσεων που χορηγούνται από το Κράτος στα πολιτικά κόμματα (από τα 4 ευρώ που είναι σήμερα να πέσουν στο 0,50 ευρώ) ή τη μετάβαση σε ένα πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα. Στην μοναδική του συνέντευξη που έδωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, στην εφημερίδα Le Monde, διαβεβαίωσε ότι ήθελε να απολύσει τον γενικό εισαγγελέα και υπερασπίστηκε τις φιλοευρωπαϊκές πεποιθήσεις του. Έχοντας μια κακή υγεία, επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα ήθελε να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός. Την Κυριακή το απόγευμα, δεν αποκάλυψε καμία από τις προθέσεις του, απλώς χαιρετώντας στο Facebook, το σχεδόν μοναδικό κανάλι επικοινωνίας του, δήλωσε «μια καλή μέρα για τη βουλγαρική δημοκρατία» και το «απίστευτο» αποτέλεσμα του κόμματός του. Η πολιτική λογική θα υπαγόρευε ότι το κόμμα του «υπάρχει ένας τέτοιος λαός» θα σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τα διάφορα κόμματα που υποστήριξαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού, όπως το κεντρώο και φιλοευρωπαϊκό «Δημοκρατικό κόμμα της Βουλγαρίας» και το αριστερό κόμμα κατά της διαφθοράς «Όρθιοι ! Έξω η Μαφία ». Αυτοί οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί αύξησαν την δύναμή τους επίσης στις εκλογές της Κυριακής. Αλλά ακόμη και μαζί, τα τρία αυτά κόμματα αναμένεται να συγκεντρώσουν μόνο περίπου 110 έδρες, κάτω από την απόλυτη πλειοψηφία του κοινοβουλίου, δηλαδή των 120 εδρών. Επομένως, όλα τα βλέμματα στρέφονται στα άλλα δύο κόμματα που κατάφεραν να ξεπεράσουν το μίνιμομ όριο του 4% των ψήφων για να μπουν στη βουλή : το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (DPS), που εκπροσωπεί την τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας (ιδού πάλι η ανάμειξη της Τουρκίας στις πολιτικές εξελίξεις μιας άλλης χώρας). Το πρόβλημα όμως είναι ότι το καθένα από αυτούς τους δύο σχηματισμούς κουβαλάει μαζί του μια μορφή πολιτικής συνέχειας που είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή από έναν νεοφερμένο στην πολιτική κόμμα που ισχυρίζεται ότι ενσαρκώνει τη ρήξη. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, επειδή προέρχεται απευθείας από το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα και είναι πολύ φιλο-ρωσικό, το δε φιλοτουρκικό κόμμα (DPS), επειδή φημίζεται ως ο πιο διεφθαρμένος σχηματισμός στο βουλγαρικό πολιτικό τοπίο.
Υπάρχει επομένως ο κίνδυνος να επαναληφθεί το σενάριο ακυβερνησίας της περασμένης άνοιξης, όταν κανένα κόμμα δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Απριλίου. Αντιμέτωπος με αυτό το αδιέξοδο, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας αναγκάστηκε να προκηρύξει τις εκλογές της 11ης Ιουλίου 2021. Εκείνη την περίοδο, ο Slavi, στο απόγειο του θριάμβου του, ούτε καν προσπάθησε να κάνει διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα. Αυτή του η στάση του βγήκε, καθώς έγιναν έτσι οι πρόωρες εκλογές στις οποίες φέρεται να κερδίζει σχεδόν 15 επιπλέον έδρες. Αλλά μετά από την προεκλογική εκστρατεία απόρριψης της περιόδου Borissov, ο τραγουδιστής πρέπει τώρα να αποδείξει ότι είναι ικανός να κάνει πολιτική στην πράξη. Έδωσε ραντεβού με τους υποστηρικτές του τη Δευτέρα (σήμερα) για να αποκαλύψει επιτέλους τις προθέσεις του.
Αναμένουμε λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε, αν η περίφημη «αναγνωρισιμότητα» κάποιου, είναι αρκετή να αντιμετωπίσει τη διαφθορά της Βουλγαρίας.