Η Σιλιάνοφσκα αξιοποιεί παραλείψεις της Αθήνας.-Συνηθείστε στα νέα δεδομένα, συστήνει ο Μίτσκοσκι

- Advertisement -

Η πρόεδρος των Σκοπίων  «Γκόρντανα» Σιλιάνοβσκα-Ντάβκοβα  στην πρώτη συνέντευξή  της είπε στοκανάλι 5 ότι δεν αναφέρθηκε στο συνταγματικό όνομα της χώρας, επειδή το όνομά της  δεν άλλαξε στο κείμενο του προεδρικού όρκου όπως άλλωστε και στον εκλογικό νόμο. Παρόλο που στο Σύνταγμα αναφέρεται η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ο νόμος χρησιμοποιεί τη λέξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η Σιλιανόβσκα υποστήριξε ότι δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά την σεβάστηκε καθώς ορκίστηκε. Στη συνέντευξή της η «Γκόρντανα» είπε ότι «η Ελλάδα ή η ΕΕ πρέπει να συμβουλεύουν τη Βουλγαρία», καθώς η Συνθήκη των Πρεσπών ορίζει ότι «η ιστορία, ο πολιτισμός, η κληρονομιά και η γλώσσα δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

«Αυτές τις μέρες ακούω ότι και οι δύο συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Δεν παραβιάζω τη Συμφωνία των Πρεσπών  και δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο στη Συνθήκη (καλής γειτονίας) με τη Βουλγαρία που να λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Είπα στον Μακρόν ότι οι φιλοσοφικές του ιδέες για την ΕΕ είναι εξαιρετικές, αλλά η φιλοσοφία δεν μπορεί να κάνει χωρίς αρχές και αξίες. Η ΕΕ έχει προβλέψει κυρώσεις σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος παραβιάζει τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές. Χωρίς θεμελιώδεις αξίες δεν υπάρχει ΕΕ ως φιλοσοφία της δημοκρατίας», δήλωσε η Γκόρντανα (Σιλιανόφσκα).

Ερωτηθείσα εάν τα επόμενα πέντε χρόνια θα προφέρει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», η πρόεδρος της γειτονικής χώρας είπε: «Γιατί να το επαναλάβω; Οι Έλληνες συνάδελφοί μου λένε συνέχεια «Ελληνική Δημοκρατία»; Όχι. Σέβομαι τις Συνθήκες. Δεν είναι αλήθεια ότι τα σπάμε εμείς, αλλά κάποιος άλλος τα σπάει. Νομίζω ότι υπήρξαμε πολύ υπεύθυνοι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας ακόμη και πριν από τις προθεσμίες, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι η Ελλάδα το έκανε. Εκεί θα ακούσετε να  λένε) «Σκόπια», «πΓΔΜ», αλλά όχι «Βόρεια Μακεδονία».

Ο πρωθυπουργός Κρίστιαν Μίτσκοσκι αντέδρασε στις συχνές αναμίξεις  των πρεσβευτών στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. Ο πρέσβης της ΕΕ επέκρινε χθες τη θέση του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE) σχετικά με τη διάλυση του Δικαστικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου των Εισαγγελέων ενώ η πρέσβειρα των ΗΠΑ  ζήτησε να γίνει σεβαστή η έκθεση των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων. Ο πρωθυπουργός αντέδρασε λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «έχει γίνει καθημερινή πρακτική για τους πρεσβευτές να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του Κράτους. Οι 600.000 πολίτες που ψήφισαν υπέρ αυτού του συνασπισμού, δεν φαίνεται να σημαίνει τίποτα για τους Πρεσβευτές, λένε στις εκθέσεις τους ότι το έγκλημα και η διαφθορά ανθούν. Η εμπιστοσύνη στο Δικαστικό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο Εισαγγελέων είναι 2-3%, είναι σαφές ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν. Αν έχουν λύση οι πρεσβευτές να μας την πουν», είπε.

Ο κ. Μίτσκοσκι απαντώντας σε δηλώσεις του Προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και του Έλληνα πρωθυπουργού  τους κάλεσε «να συνηθίσουν τη νέα πολιτική της κυβέρνησης στα Σκόπια, η οποία προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών» και, «να επανεξετάσουν τις δηλώσεις τους».  Ο Μίτσκοσκι τόνισε ότι «οι συμφωνίες είναι αμφίδρομες»  και ότι, «είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των χωρών της Βαλτικής και να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας».

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Παρόλο που στο Σύνταγμα αναφέρεται η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ο νόμος χρησιμοποιεί τη λέξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας»”:
    ERGA OMNES σημαίνει για όλες τις χρήσεις και επί παντός του επιστητού, πείτε στην κυρία!
    ΥΓ. Η κυρία δεν φαίρεται ό,τι κατέχει τη νομική…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα