«Η Δύση παραβίασε έξι συμφωνίες»
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Δύσης για παραβίαση 6 Συνθηκών και με διάγγελμα του προς τον σερβικό λαό ανακοίνωσε ότι υπέβαλλε επίσημο αίτημα στην KFOR επιστροφής του σερβικού Στρατού στο Κοσσυφοπέδιο βάση του ψηφίσματος 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ από το 1999.
Πρόκειται για την πρόθεση του Βελιγραδίου να αποστείλει 1.000 άνδρες της Στρατονομίας στην Μιτρόβιτσα και στα Μετόχια.
Στο διάγγελμα του ο Α.Βούτσιτς επιτέθηκε στην Δύση.
«Ζήτησα από τους Δυτικούς εταίρους ποια από τα 5 έγγραφα σέβονται: την συμφωνία του Κουμάνοβο, το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, την συμφωνία των Βρυξελλών, την συμφωνία της Ουάσινγκτον.
Υπάρχει και ένα έκτο έγγραφο, αυτό της Θεσσαλονίκης το 2003 για τα δυτικά Βαλκάνια. Το έγγραφο της Θεσσαλονίκης αναφέρει ρητά πως υποστηρίζει πλήρως την εφαρμογή του ψηφίσματος 1244.
Πείτε μου ποια από τα 6 έγγραφα θα σεβαστείτε».
Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από το κυβερνητικό συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση στην οποία επικεφαλής ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Aleksandar Vucic.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι η Σερβία αιτείται από τον διοικητή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο – KFOR να εγκρίνει την επιστροφή συγκεκριμένου αριθμού – εκατοντάδων μέχρι χιλίων – Σέρβων στρατιωτών και αστυνομικών βάσει του ψηφίσματος 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ από το 1999.
«To Kόσοβο μπορεί να μετατραπεί σε «κόλαση επί της γης» εάν οι τοπικές αρχές δεν ακυρώσουν το σχέδιό τους να απαγορεύσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας», πριν δήλωσε πριν από ένα μήνα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Ζω για την Ιστορία και ότι θα αφήσω πίσω μου».
https://www.pronews.gr/kosmos/i-servia-zitise-episimos-tin-epistrofi-tou-servikou-stratou-sto-kosovo-kai-tin-energopoiisi-tou-psifismatos-1244-tou-oie/
Στη Μόσχα συζητούν για ένταξη της Σερβίας στη Ρωσική Ομοσπονδία
Ίσως αυτό να ήταν η καλύτερη λύση για την Σερβία και όχι μόνο. Η αλήθεια είναι ότι η Σερβία έχει μείνει μόνη στα Βαλκάνια, αφού όλοι οι άλλοι έχουν προσκολληθεί στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αρνείται (και καλά κάνει) να ενδώσει στην απόσχιση τού Κοσσυφοπεδίου και η ΕΕ τής έχει κλείσει την πόρτα. Η Ελλάδα, πιστή σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, πράττει το αυτό. Υποστηρίζει Αλβανία και Σκόπια, χώρες εχθρικές προς αυτήν, στην ευρωπαϊκή των πορεία, αλλά εγκατέλειψε την Σερβία, που έχει μερικώς στραφεί προς την Τουρκία. Η ενδεχομένη ένταξη τής Σερβίας στην Ρωσσική Ομοσπονδία, θα δώσει “στέγη” στην Σερβία, αλλά και θα εγκαθιδρύσει στην καρδιά των Βαλκανίων ρωσσική βάση. Έτσι και η Ρωσσία θα ανταποδώσει στο ΝΑΤΟ την προσπάθειά του να συρθεί μέχρι τα σύνορά της, παρά τις περί τού αντιθέτου συμφωνίες.