Τι υποστηρίζει το φιλοισραηλινό Fountantion for Defence of Democracies
13 Δεκεμβρίου 2014
Η Ρωσία διαπραγματεύεται να διατηρήσει τις βάσεις: Αξιωματούχοι από τη Ρωσία και εκπρόσωποι της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) – της συριακής ανταρτικής ομάδας που ανέτρεψε τον Σύριο δικτάτορα Μπασάρ αλ-Άσαντ την περασμένη εβδομάδα – διεξάγουν άμεσες διαπραγματεύσεις για το εάν η Μόσχα μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο των δύο στρατιωτικών της βάσεων στη Συρία, δήλωσε ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 12 Δεκεμβρίου. Ο Μπογκντάνοφ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν «προχωρώντας με εποικοδομητικό τρόπο», προτρέποντας την HTS να τηρήσει την υπόσχεσή της να «προστατεύεται από κάθε υπερβολή».
• Δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις: Μετά τη στρατιωτική της επέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας το 2015, η Ρωσία ήταν ο βασικός σύμμαχος του Άσαντ στην καταπολέμηση των ανταρτικών ομάδων όπως το HTS, διατηρώντας μια ναυτική εγκατάσταση επιμελητείας στο Tartus και μια αεροπορική βάση στο Khmeimim — και οι δύο βρίσκονται στη δυτική Συρία κοντά στις ακτές της Μεσογείου. Ο Μπογκντάνοφ προειδοποίησε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις και ο Σύρος αξιωματούχος Μοχάμεντ Σάμπρα είπε ότι ένα δημόσιο δημοψήφισμα θα αποφασίσει οποιαδήποτε ξένη παρουσία στη Συρία. Οι Financial Times ανέφεραν στις 13 Δεκεμβρίου ότι οι δορυφορικές εικόνες της αεροπορικής βάσης Khmeimim έδειχναν την «άφιξη πολλών μεγάλων μεταφορικών αεροσκαφών και την αποσυναρμολόγηση ρωσικών ελικοπτέρων και αεράμυνας – όλοι οι παράγοντες συνάδουν με τις δυνάμεις που συγκεντρώθηκαν εκεί για να αναχωρήσουν».
• Βάσεις που χρησιμοποιούνται ως περιφερειακοί κόμβοι επιμελητείας της Ρωσίας: Το Tartus και το Khmeimim χρησιμοποιούνται ως κρίσιμοι κόμβοι εφοδιασμού για τις δραστηριότητες της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Αφρική. Οι βάσεις έπαιξαν ρόλο στην εκστρατεία της Ρωσίας στη Συρία, στην οποία διέπραξε θηριωδίες εναντίον Σύριων αμάχων για λογαριασμό του καθεστώτος του Άσαντ, συμπεριλαμβανομένου του προπύργιου του HTS, της επαρχίας Ιντλίμπ. Το 2017, η Μόσχα και η Δαμασκός υπέγραψαν μίσθωση 49 ετών για τις βάσεις.
Απάντηση εμπειρογνωμόνων FDD
«Μια συνεχιζόμενη ρωσική παρουσία στη Συρία θα ήταν μνημείο ατιμωρησίας. Ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδισαν νοσοκομεία πίσω από τις γραμμές των ανταρτών, ενώ το Κρεμλίνο έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να προστατεύσει τον Άσαντ από την ευθύνη για τις πολυάριθμες φρικαλεότητές του. Αν η Ρωσία μπορεί να δελεάσει τους νέους ηγέτες της Συρίας να κάνουν μια συμφωνία – θα ήταν ακόμα ντροπή». — David Adesnik, Αντιπρόεδρος Έρευνας
«Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συρία φαίνεται να επιταχύνει, αν και παραμένει ασαφές εάν η Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψει εντελώς την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ και τη ναυτική εγκατάσταση επιμελητείας του Ταρτούς. Οι αναφορές δείχνουν ότι η Μόσχα προσπαθεί να διατηρήσει μια παρουσία στο Χμεϊμίμ και στο Ταρτούς, ελπίζοντας να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις στη Συρία και τους δεσμούς της με διάφορους τοπικούς παράγοντες. Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη μόχλευση της με τις νέες αρχές στη Δαμασκό για να τις ενθαρρύνει να δείξουν στη Ρωσία την πόρτα». — John Hardie, Αναπληρωτής Διευθυντής Προγράμματος Ρωσίας.