του Παντελή Σαββίδη
Η πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας χαρακτηρίζονται και επηρεάζονται από τρείς παράγοντες: την έλλειψη αστικής τάξης, την πολιτική υποκουλτούρα των πολιτικών δρώντων και το χαμηλό επίπεδο κλασικής παιδείας που παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα.
Το αποτέλεσμα είναι οι βουλημικοί της εξουσίας και οι κοτζαμπάσηδες να συνωστίζονται στο κέντρο (Αθήνα) με μοναδικό μέλημα την κατάχρηση εξουσίας χωρίς κανέναν έλεγχο, την διαφθορά, την αλληλοεξάρτηση, την εσωτερική αποικιοποίηση και την δορυφοροποίηση της χώρας.
Μια τέτοια κρατική δομή δεν έχει λαϊκό έρεισμα. Δεν μπορεί να αναπαράγει κανένα πειστικό ιδεολόγημα. Μπορεί να μην ομολογείται συνειδητά αλλά η κοινωνία βιώνει το δράμα υποσυνείδητα.
Έτσι μέχρι τώρα είχαμε ένα πολιτικό σύστημα καταπιεστικό στο εσωτερικό, σε απόλυτη εξάρτηση από τις ΗΠΑ και δορυφοροποιημένο από την Τουρκία. Η διαχρονική Ελλάδα μετά το 21.
Το αποτέλεσμα; ο συνδυασμός ανικάνων πολιτικών και κοτζαμπάσηδων να συνωστίζεται στο κέντρο (Αθήνα), να καταπιέζει την περιφέρεια, να ελέγχει ολοκληρωτικά τα Μέσα Ενημέρωσης για να κρατά καθηλωμένη την κοινωνία, να μοιράζεται τα κονδύλια να αδιαφορεί για την περιφέρεια, να μην ασχολείται και να θεωρεί δευτερεύον ζήτημα αν η Τουρκία, τα Σκόπια και η Αλβανία λοιδορούν καθημερινά την Ελάδα και τους Έλληνες και εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας, ουσιαστικά αμφισβητούν την Συμφωνία του Βουκουρεστίου (1913). Το παρακμιακό σύστημα κοτζαμπάσηδων και πολιτικών δεν ενδιαφέρεται επι της ουσίας παρά, μόνο, πως θα διαχειριστεί την κοινή γνώμη. Και το πετυχαίνει.
Έχει εγκαταλείψει επι πολλά χρόνια τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, έχει διαλύσει τον κοινωνικό ιστό, έχει αποδομήσει θεσμούς, έχει φέρει την κοινωνία σε αδυναμία να επιβιώσει, δεν ενδιαφέρεται για την περιφέρεια. Η αντίληψή της για τα όρια της χώρας εξαντλείται στην Αττική και αδιαφορεί ακόμη και αν υπάρξει εδαφική απώλεια όχι, μόνο, απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Φθάνει να μπορέσει το σύστημα να επιβιώσει. Να μην απωλέσει την εξουσία του. Προπάντων αυτό.
Αν κάτι καταφέρει να το αμφισβητήσει σε ενοχλητικό επίπεδο αντιδρά με μαφιόζικο τρόπο. Τον ρόλο αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ με τους φερομένους δημοσιογράφους τους. Η συνταγή είναι απλή. Χαρακτηρίζουν αποσχιστές τους δρώντες.
Οποιαδήποτε ικανή προσωπικότητα της περιφέρειας μόλις συνειδητοποιήσει την ανυπαρξία οποιουδήποτε κινήτρου για να παραμείνει στην περιοχή της αναχωρεί για την Αθήνα όπου και εγκαθίσταται με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ικανά άτομα που θα διαχειριστούν τις δημόσιες υποθέσεις εκτός Αθηνών.
Τα αθηναϊκό σύστημα τα καταπίνει όλα και καταστρέφει και την κοινωνία και το κράτος.
Μια ομερτά κοτζαμπάσιδων και ανίκανων πολιτικών καταπιέζει δικτατορικά την κοινωνία.
Αυτό το σύστημα δεν σπάει με πολιτικούς που πολιτεύονται στην Αθήνα.
Το σπάσιμό του απαιτεί μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα εκτός κέντρου, αποφασισμένη να φθάσει στα άκρα. Απαιτεί, επίσης, μια ομάδα επιχειρηματιών εκτός Αθηνών που θα στηρίξει την προσπάθεια και φυσικά ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού που θα ακολουθήσει. Χρειάζονται, βεβαίως, και Μέσα Ενημέρωσης.
Η αθηναϊκή ομερτά έχει δοκιμάσει επιτυχημένα, στο παρελθόν, πως μπορεί να αποδομήσει μια τέτοια προσπάθεια χαρακτηρίζοντάς την αποσχιστική.
Άνθρωποι ου αδιαφορούν για την καθημερινή γελοιοποίηση της χώρας από την Τουρκία, την Αλβανία ή τα Σκόπια δείχνουν υπερευαίσθητοι μήπως και αναπτυχθεί κάποιο πολιτικό κίνημα εκτός Αθηνών που θα αμφισβητήσει το σημερινό κατεστημένο και θα δώσει ανάσα ελευθερίας στον τόπο και την ελληνική κοινωνία.
Συνειδητά ή ασυνείδητα λειτουργούν ως πιονάκια του συστήματος.
Εκ πρώτης όψεως σωτηρία δεν υπάρχει. Η χώρα βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.
Μόνο μια προσπάθεια που θα συγκροτηθεί εκτός Αθηνών και θα έχει την αποφασιστικότητα να φθάσει ως το τέλος μπορεί να βάλει φρένο στην καταστροφή.
Σιγά σιγά αυτή η προσπάθεια πρέπει να συγκροτηθεί. Το πρώτο που πρέπει να αμφισβητήσει είναι η κυριαρχία των εκμαυλισμένων, εργαλειοποιημένων και υποταγμένων αθηναϊκών ΜΜΕ. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα με μια συνεργασία περιφερειακών μέσων. Οι άνθρωποι που θα αναλάβουν την σχετική πρωτοβουλία δεν εμφανίσθηκαν ακόμη.
Ένα δίκτυο με κόμβους σε όλες τις περιφέρεις-πλην Αθηνών- θα μπορούσε να παράγει αποτελέσματα που θα αμφισβητούσαν το αθηναικό κράτος:
Μέχρι τότε η αθηναϊκή κομπανία:
-Θα ικετεύει την Ουάσιγκτον να παρέμβει σε υποθέσεις που δεν μπορεί να χειριστεί.
-Θα παρακαλά τον Ερντογάν να διατηρήσει τα «ήρεμα νερά» και όταν τα διαταράσσει θα προσπαθεί να βρει λεκτικούς ισχυρισμούς για να καλύψει στην ελληνική κοινή γνώμη την υποχώρησή της.
-Θα επαναλαμβάνει ανεδαφικές απειλές όταν μικρές βαλκανικές χώρες βγάζουν τα απωθημένα τους κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων, κυρίως στην περιφέρεια της χώρας.
-Θα ψάχνει τα τηλέφωνα που της έδωσαν από την Ουάσιγκτον να καλεί σε περιπτώσεις που κάποιος την δέρνει.
-Όσο παραμένει η χώρα στις αθηναϊκές δαγκάνες οδεύει στην καταστροφή.
Ένας νέος Βενιζέλος από την ελληνική περιφέρεια με πολιτική έδρα εκτός Αθηνών μπορεί να αποτελέσει την νέα ελπίδα.
Το αθηναϊκό σύστημα είναι δομημένο γύρω από μια πόλη 4,5 εκατομμυρίων και παράγει παρακμή. Η αποδόμησή του προϋποθέτει και αλλαγή της πρωτεύουσας. Κατά προτίμηση στα Βόρεια. Ίσως στη Θράκη.
Θα βρεθεί ο νέος πολιτικός ηγέτης; Αν δεν βρεθεί το απόλυτο αδιέξοδο είναι ορατό.
Μπορεί να νομίζετε ότι απολαμβάνετε την μπάντα του Τιτανικού αλλά το καράβι μπάζει, ήδη, νερά.
Ήρθε η ώρα για την αλλαγή.
Δυστυχώς δεν είναι η ώρα για ηγέτες, διότι τους ηγέτες τους γεννούν οι κοινωνίες για να εκφράσουν τα αντίστοιχα κοινωνικά αιτήματα.
Στην χώρα μας δεν υπάρχουν κοινωνικά αιτήματα, δεν υπάρχουν κοινωνικές ομάδες οι οποίες αδικούνται, καταπιέζονται, διώκονται για να αποκτηθεί μια εννιαία ταυτότητα.
Αν έχουμε υπόψη μας ένα ηγέτη που θα ανατρέψει αποτελεσματικώς το τώρα της Πατρίδος να τον παρουσιάσουμε και να τον στηρίξουν όλα τα περιφερειακά ΜΜΕ και αρκετό διαδίκτυο με τους αναγνώστες και τους σχολιαστές .”Αρρωστημένη” φαντασία μας .
Εγώ έχω έναν υπόψη μου .
Θα τον τον αναφέρω αλλά περιμένω πρώτα άλλους.
Δηλ για να καταλάβω… αν αυτός o φακάτος (που θα ‘λεγε και η συγχωρεμένη Μαλβίνα Κάραλη) ηγέτης προέρχεται από τη Μακεδονία ή τη Θράκη, τότε ΔΕΝ:
-Θα ικετεύει την Ουάσιγκτον να παρέμβει σε υποθέσεις που δεν μπορεί να χειριστεί;
-Θα παρακαλά τον Ερντογάν να διατηρήσει τα «ήρεμα νερά» και όταν τα διαταράσσει θα προσπαθεί να βρει λεκτικούς ισχυρισμούς για να καλύψει στην ελληνική κοινή γνώμη την υποχώρησή της;
-Θα επαναλαμβάνει ανεδαφικές απειλές όταν μικρές βαλκανικές χώρες βγάζουν τα απωθημένα τους κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων, κυρίως στην περιφέρεια της χώρας;
-Θα ψάχνει τα τηλέφωνα που της έδωσαν από την Ουάσιγκτον να καλεί σε περιπτώσεις που κάποιος την δέρνει;
Σοβαρά τώρα, κ. Σαββίδη; Εγώ λέω ότι θα κάνει τα ίδια και απαράλλακτα ακριβώς.
Μπορεί και χειρότερα. Γιατί να είναι καλλίτερα δηλ; Επειδή το λέτε εσείς;
Θεωρώ ότι ο Σαββίδης δεν το εννοεί με την έννοια της καταγωγής (εξάλλου θα πρέπει να είναι ελάχιστοι οι κατεξοχήν Αθηναίοι, αφού η μισή Ελλάδα έχει μετακομίσει στο λεκανοπέδιο), αλλά με την έννοια της γεωπολιτικής αντίληψης.
Την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας π.χ. η αυτοκρατορία αποτελούνταν ουσιαστικά από την Πόλη, η οποία ήταν προστατευμένη από πελώρια τύχη και πανίσχυρη φρουρά και τις επαρχίες από την άλλη, των οποίων η προστασία εξαρτώνταν σε μεγάλο βαθμό από τις δυνατότητες του αυτοκρατορικού ταμείου σε συνδιασμό με την σημασία αυτών των επαρχιών για το αυτοκρατορικό ταμείο.
Δεν υπήρχε δηλαδή η χαρακτηριστική για ένα εθνικό κράτος αντίληψη για ενιαίας σημασίας εθνικά εδάφη.
Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και σήμερα, με την επαρχία να έχει υποβιβαστεί στην σημασία ενός τροφοδότη ψήφων (και κορόιδων για την επάνδρωση του σώματος των αξιωματικών).
Δεν έχει φυσικά άδικο να θεωρεί κανείς, ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη εάν την προσεγγίσουμε από άποψη αυτοσυντήρησης του Έθνους.
Προδήλως δεν εννοεί τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, ο κ. Σαββίδης. Αυτό είναι ξεκάθαρο.
Η ένστασή μου είναι γιατί ένας με καταγωγή από τη Μακεδονία ή τη Θράκη, να αποδειχθεί πιο μάγκας απέναντι στους Αμερικάνους ή τους Τούρκους; Δε θα ψάχνει δηλ του Αμερικανού Πρέσβη αν έχουμε κανένα επεισόδιο στους Φούρνους; Σοβαρά τώρα;
Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει ισομερής ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα χωρίς να υπάρχει διάκριση μεταξύ επαρχίας και κέντρου, μόνο που αυτό είναι wishful thinking που λένε. Όσο για την μετακίνηση της πρωτεύουσας, αυτό κι αν είναι μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας.
Ας ελπίσουμε ένας κάποιος κ. Σαββίδης του μέλλοντος, να πετύχει μια άλλη διάρθρωση στην εκτελεστική εξουσία στην Ελλάδα, με τοπικούς πρωθυπουργούς όπως στο UK.
Δεν αντιλαμβάνομαι την απορία σου. Προδήλως λες, ότι δεν εννοεί τους κατοίκους του λεκανοπεδίου και μετά αναρωτιέσαι εάν κάποιος από αλλού θα είχε καλύτερη επίδοση στην εξωτερική πολιτική.
Αν και δεν είμαι εκπρόσωπος του Σαββίδη θα επιχειρήσω να σου απαντήσω:
Το αθηνοκεντρικό πολιτικό σύστημα είναι δομημένο πάνω στο “παραγωγικό πρότυπο” της μετατροπής των δανεικών από τους ξένους προϋπολογισμούς σε κατά κεφαλήν εισόδημα για τους κοτζαμπάσηδες, τους φορο(απο)φυγάδες και τους βολεμένους ώστε τους μεν πρώτους να τους εξυπηρετεί και τους μέν δεύτερους και τρίτους για να τους ελέγχει. Ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα όχι μόνο δεν έχει ανάγκη την επαρχία (και βασικά την εκτος λεκανοπεδίου επικράτεια) αλλά μάλλον την θέλει αδύναμη για να μην έχει άλλες σκοτούρες στο κεφάλι του. Αυτό το πολιτικό σύστημα θεωρεί την επαρχία και τα επί μέρους εθνικά ζητήματα ως ενοχλητικά και το τελευταίο το οποίο θα ήθελε είναι μια οργανωμένη αστική τάξη και εθνική παραγωγή ανεξάρτητη, δηλαδή για το ίδιο ανεξέλεγκτη.
Όταν λοιπόν ο Σαββίδης υποστηρίζει κάποιον πολιτικό εκτός αθηνοκεντρικού πολιτικού συστήματος εικάζομαι ότι εννοεί κάποιον ο οποίος έχει ρίζες στην επαρχία και ενδιαφέρεται άμεσα για την ανάπτυξη ενός μή αθηνοκεντρκού κοινωνικού κορμού ο οποίος θα αποτελέσει σε πρώτο χρόνο ένα αξιόλογο και υπολογίσιμο αντίβαρο για το αθηνοκεντρικό σύστημα.
Ένα τέτοιο αντίβαρο όχι μόνο δεν θα είναι εξαρτημένο από τους προϋπολογισμούς τρίτων χωρών αλλά θα τους αντιμετωπίζει ως μή φιλικούς για τα εθνικα συμφέροντα. Μόνο τότε θα μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά τα οποία ζητάς και εσύ στην εξωτερική πολιτική.
Συγνώμη, αλλά κακώς δεν αντιλαμβάνεσαι.
Λέω ξεκάθαρα…. ποιος μου εγγυάται ότι ο εκλεκτός βόρειος της καρδιάς σας, θα είναι τίμιος ως προς την περιφερειακή ανάπτυξη (όπου σε αυτήν την περίπτωση η Αττική θα είναι η περιφέρεια και το κέντρο η Θεσ/νίκη π.χ.), μη εξαρτημένος απέναντι στους Αμερικάνους και θα σηκώνει ανάστημα απέναντι στην Τουρκία. Ευσεβής πόθος λέγεται αυτό, για να το πούμε στα Ελληνικά.
Είναι σα να μου λες, ότι ο βορράς έχει καλλίτερη πάστα ανθρώπων.
Ε, δεν το δέχομαι, πως να το κάνουμε. Αν είχαμε ένα άλλο πολιτειακό σύστημα π.χ. αριστοκρατία, να το συζητούσαμε.
Εγγυήσεις στην πολιτική, για πρόσωπα είναι δύσκολο να δοθού, για αυτό και εακολουθώ να υποστηρίζω ότι οι ηγέτες δεν εμφανίζονται ξεκάρφωτοι αλλά τους γεννούν οι περιστάσεις (δεν εννοώ εδώ αφηρημένες έννοιες όπως “ιστορία”, “πατρίδα” κτλ).
Το θέμα δηλαδή, κι εδώ διαφωνώ με τον Σαββίδη, είναι βαθύτερο. Όταν διαπιστώνεις, ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες κοινωνικές τάσεις, δεν μπορεί να ελπίζεις έτσι αόριστα σε κάποιον ηγέτη. Εδώ μάλλον συμφωνώ περισσότερο μαζί σου.
O Ελευθεριος Βενιζελος ξεπροβαλε μεσα απο απελευθερωτικοιυς αγωνες σε μια καταρεουσα Οθωμανικη αυτοκρατορια.
Τωρα συμβαινει το ακριβως αντιθετο…..Αυτος που καταρεει ειναι η Ελλαδα αλλα και γενικοτερα το Ευρωπαικο αφηγημα…..Η Τουρκια ειναι σε περιοδο αναπτυξης και δημιουργιας….Προχθες διαβαζα οτι ο 1ος Τουρκικος δορυφορος (κατασκευασμενος εξολοκληρου εντος Τουρκιας) ειναι ετοιμος….Η σιδηροδρομικη γραμμη Αγκυρα – Κωνσταντινουπολη σχεδιαζεται να πιασει τα 250-350 χλμ….
Κοιταξτε σε αντιδιαστολη τα της χωρας μας…Ο μοναδικος δορυφορος πουληθηκε εδω και χρονια….Ο ΟΤΕ Ιπου εχει την ευθυνη του και για στρατιωτικα κυκλωματα) διοικειται απο φασιστοειδη ανδρεικελα των Γερμανων με τισ αντιστοιχες συνεπειες….
Για τα τρενα μια μανα προσπαθει να αποδοθει δικαιοσυνη ……Τι να πεις….
Η Τουρκια αυτη την στιγμη εχει την μεγαλη ευκαιρια να αποκτησει Ελληνικα εδαφη…Το μονο που μενει ειναι να μαθουμε ποια περιοχη θα παραχωρηθει…..
Τον Ελευθέριο Βενιζέλο τον έφερε από την Κρήτη στρατιωτικό Κίνημα και τον διόρισε πρωθυπουργό ο Βασιλεύς Γεώργιος ο Α’ .
Ξεκίνησε καλά με τους Βασιλείς ως το 1914 ,αλλά μετά το 1915 μέχρι το 1935 -εκτός της περιόδου 1928-1932 (τότε που και αυτός μας πτώχευσε) στηρίχθηκε σε στρατιωτικά κινήματα ,ήταν διχαστικός και τραγικός , αφού υπέγραψε σαν χθες το 1920 την Συνθήκη των Σεβρών -που στα χαρτιά έκανε την Μεγάλη Ελλάδα- και σε τρία χρόνια – 24 Ιουλίου 1923- υπέγραψε την Συνθήκη της Λωζάνης λόγω της ατιμωτικής πολιτικής και στρατιωτικής ήττας της Ελλάδος από τον Κεμάλ ,τον οποίον οι Τούρκοι ακόμη έχουν ”κορώνα στο κεφάλι τους ”
Αυτά έγραψε η ελληνική ιστορία.
Να μας λείπουν τέτοιοι ηγέτες, αλλά και αν υπάρχουν ποιος να τους διορίσει μετά το 1986 που κατάργησαν όλες οι ”Δημοκρατικές Δυνάμεις” τον ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας .
Γιατί κλαίμε σαν τις κουκουβάγιες στα χαλάσματα, που άλλοι -γνωστοί και αυτοί -δημιούργησαν;;;.
αφού αναφέρεστε σε αυτά τα οποία “γράφει” η ιστορία, θα οφείλατε να αναφέρετε επίσης ότι τον φέρει το κίνημα είχε ήδη πλούσια συμμετοχή στον απελευθερωτικό αγώνα των Κρητικών και ότι την ευθύνη για την “ατιμωτική στρατιωτική ήττα από τον Κεμάλ” φέρει εξολοκλήρου η παράταξη η οποία αντικατέστησε τον Εθνεγέρτη με το σύνθημα “ελιά, στεφάνι, σφυρί δρεπάνι” συνεργαζόμενη με τους κομμουνιστές (“Λύκε μπολσεβίκε” έλεγε για αυτούς ο Παλαμάς).
Αλλά δυστυχώς επιμένετε να λέτε μόνο την μισή αλήθεια, η οποία φυσικά όταν είναι εκείνο το κομμάτι το οποίο σας βολεύει, αποτελεί ψέμμα.
Έχω να αντιλέξω πολλά, αλλά δεν θα συνεχίσω τον εθνικό διχασμό .που ο ίδιος ο Βενιζέλος επέβαλε-το παραδέχθηκε στην Βουλή το 1929 νομίζω – από το 1915 μέχρι το 1920 με μονοκομματική Βουλή ,αφού εξόρισε στην Κορσική όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους και επέτρεψε στους Γάλλους να ”εξώσουν” τον Βασιλέα από την Αθήνα το 1916.
Οι ατιμωτικές στρατιωτικές ήττες στην Μικρά Ασία -την Ανατολική Θράκη ο ίδιος διέταξε τον Πάγκαλο να την εγκαταλείψει αμαχητί το 1922- και στην Κύπρο το 1974 έγιναν γιατί προηγήθηκαν οι εθνικοί διχασμοί λαού και στρατού , με ευθύνη στην Κύπρο του Μακαρίου.
Τι συνέβη και οι δύο Βενιζέλος και Μακάριος -αντίθετοι με τους Άγγλους στην αρχή – έγιναν κολλητοί τους αργότερα όταν κυβέρνησαν ;;;.
Και αυτά τα γράφει η Ιστορία ,η οποία δεν γράφει τις προθέσεις των πολιτικών, αλλά τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής τους-όπως όλων των πολιτικών που κυβέρνησαν-.
Εσείς -και δυστυχώς πολλοί διαβασμένοι συνέλληνες μετά από 100 χρόνια -ζείτε με την φήμη του Βενιζέλου η οποία -όπως πάντοτε- είναι κάτι που διαρκεί περισσότερο και που δημιουργείται σε βάθος χρόνου και είναι δύσκολο να αλλάξει .
Υ.Γ Δεν αναφέρω – γιατί δεν θέλω να την πιστέψω -την απάντηση για τον Βενιζέλο του κ. Γιανναρά στον δημοσιογράφο κ. Δανίκα ,
αλλά ”φίλος Πλάτων ,φιλτάτη η αλήθεια” -για όλους τους ανθρώπους ,όταν προκύπτει από γεγονότα- , που τα κατέγραψε και η Ιστορία την οποίαν διαβάζουμε ,είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει , τα δε γενόμενα ουκ απογίγνονται.
Φιλικά .
Είναι εντελώς εκπληκτικό το γεγονός ότι ξεκινάτε με μια εριστική τοποθέτηση για αυτό το ζήτημα και στην συνέχεια υποστηρίζετε ότι δεν θέλετε να συνεχίσετε.
Όπως σίγουρα θα έχετε υπόψη σας, θα συνεχίσω να απαντώ κάθε φορά κατά την οποία με μια επιλεκτική, συναισθηματικά εμπλουτισμένη, άρα αναξιόπιστη παρέμβασή σας επιχειρήται να γράφετε κυριολεκτικά την δική σας ιστορία.
Τί συνέβη και έπρεπε να εγκαταλείψουμε την ανατολική Θράκη; Το ρωτάτε σοβαρά αυτό; Μήπως επειδή με τις δικές του προσπάθειες φθάσαμε εκεί και με τις “επιτυχίες” των αντιπάλων του αμφισβητήθηκε (και αμφισβητήται) το Αιγαίο; Μήν με ρωτάτε εμένα για την Κύπρο. Αυτή είναι ερώτηση για τον Μεταξά, ο οποίος είχε αποφασίσει για τον εαυτό του, ότι δεν θα είχαμε προβλήματα με την τουρκία εάν δεν είχαμε ξεκινήσει τους βαλκανικούς πολέμους.
Το σύστημα των πολιτικών και κοτζαμπάσηδων μόνο σε παρακμή δεν βρίσκεται. Το αντίθετο βρίσκεται σε ακμάζουσα πορεία με τον Μητσοτάκη μπροστάρη και οδεύει στην ισοπέδωση της κοινωνίας.
Η έκρηξη των τιμών του ρεύματος είναι επίδειξη δύναμης των κοτζαμπάσηδων στον Μητσοτάκη για το ποιος κάνει κουμάντο σε αυτή την χώρα.
Η συγχώνευση της τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτιο είναι το ίδιο σύστημα ακμής που πήρε 500 εκ. από το δημόσιο και το 58% των μετοχών. Αυτό το σύστημα τοποθετεί τον Χατζηδάκη ως τον επόμενο αρχηγό της νέας δημοκρατίας για να κρατήσει δεμένο και άβουλο τον Μητσοτάκη που ξερογλύφεται όπως όλοι οι Μητσοτάκηδες για εξουσία.
Το σύστημα των κοτζαμπάσηδων σπρώχνει μετά μανίας τον Δένδια να αγοράζει ότι οπλικό σύστημα κυκλοφορεί σε Αμερική και Ευρώπη γιατί και αυτός σκέφτεται να γίνει αρχηγός της νέας δημοκρατίας και θέλει την εύνοια και το σπρώξιμο των κοτζαμπάσηδων.
Με την Τουρκία το σύστημα δεν θέλει εντάσεις γιατί χαλάει λέει το καλό κλίμα της επιχειρηματικότητας. Μας απαγορεύουν τις έρευνες στην Κρήτη στην Κύπρο στην Κάσο σε λίγο και στο Κατάκωλο.
Το ίδια παντού στην υγεία στον τουρισμό στα έργα στις μεταφορές στην ναυτιλία. Οι δέκα ελέγχουν την Ελλάδα μέσω των αχορταγων πολιτικών οικογενειών .
Πάντως εγώ και πολλοί άλλοι -και ο κ. Σαββίδης- θέλουμε Βορειοελλαδίτη Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και φυσικά πρωθυπουργό μετά το 2027. Φτάνουν τα -ακης.
Ο κ. Χατζηδάκης είναι καλός ως επιτελής ,αλλά δεν κάνει για Αρχηγός.
Μπακογιάννης
Άννα-Μισέλ (την έχω δει από κοντά :D)
Επιμένουμε σε Βορειοελλαδίτη αρχηγό και πρωθυπουργό .
Gigi?
Γιατί όχι τον εμπειρότερο όλων των Ελλήνων πολιτικών, – μέχρι τον Δεκέμβριο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- Θεσσαλονικιό κ. Μαργαρίτη Σχοινά;;;.
Σε τι θα ”μας χαλάσει”, φίλε κύριε Λούμπεν και λοιποί;;;.
Υ,Γ Το ακούτε συντοπίτη κύριε Σαββίδη;;;
Αυτό που μου προκάλεσε (και μου προκαλεί) έκπληξη είναι το γραφικό. Εξέτασα αν όντως τα νούμερα είναι σωστά, αν δηλαδή οι μισθοί στην Ελλάδα υπολείπονται κατά 25% του 2009, ας πούμε σε σταθερές τιμές. Επειδή δεν μπορώ στο σχόλιο αυτό να επισυνάψω γραφικό, απλά αναφέρω τα σχετικά νούμερα για το 2023 (πηγή:ΟΟΣΑ/OECD, Salaries and Wages, constant prices), θεωρώντας ως βάση (= 100%) το 2009, για κάθε χώρα:
OECD 109%
Portugal 102%
Spain 96%
Italy 93%
Greece 74%
Άρα το γράφημα όχι μόνο είναι σωστό, αλλά δείχνει μια δομική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει. Βέβαια υπήρξαν μνημόνια και λάθος πολιτικοί χειρισμοί. Αυτά όμως συμβαίνουν και σε μεγάλες εταιρείες (με πρόσφατο παράδειγμα την Boeing). Αν δεί κάποιος τα στοιχεία πιο προσεκτικά, παρατηρεί ότι απο το 2009 μόνο η Ελλάδα δεν έχει σημείωσει ΚΑΜΜΙΑ ουσιαστική αύξηση μισθών σε σχέση με τους υπόλοιπους. Καθόδευσε με ευθεία γραμμή απο το 100% το 2009 στο 80% το 2013, έμεινε εκεί μέχρι το 2015, έπεσε στο 78% το 2016-17 και μετά βουλοπλέει στο 75% το 2018-2023, χωρίς στατιστικά ίχνη ανάκαμψης. Οι υπόλοιπες οικονομίες, πλην της Ιταλίας, κινούνται ανοδικά απο το 2018 και εξής.
Φυσικά η οικονομική αλήθεια είναι πιο σύνθετη απο ένα νούμερο. Αν όμως αυτό συνδιαστεί με το ΑΕΠ και άλλα οικονομικά μεγέθη τότε ίσως δημιουργείται μια εικόνα που πρέπει να περιγραφεί αναλυτικά, διότι κρύβει μετρήσιμες αλήθειες που πρέπει να αποτυπωθούν και να συζητηθούν.
Ίσως αν ξετυλίξουμε τον μίτο απο εκεί, να βρούμε άκρη και στα πιο κατάλληλα πρόσωπα αλλά κυρίως στις εθνικές στρατηγικές που τα πρόσωπα αυτά οφείλουν να υπηρετήσουν, πχ. για τα επόμενα 5 χρόνια. Το ανάποδο είναι μεν ευκταίο (“Ένας νέος Βενιζέλος από την ελληνική περιφέρεια…”) αλλά πέραν αυτού δεν αποτελεί στρατηγική αντιμετώπισης μιας κρίσης που κρατάει χρόνια και ίσως βαθαίνει ακόμα.
Ευχαριστώ τον κ΄ Σαββίδη και τις “Ανιχνεύσεις” που επιμένουν να δημοσιεύουν κείμενα που ενημερώνουν ΚΑΙ προβληματίζουν. Διότι τα ΜΜΕ αλλά και οι περισσότεροι ιστότοποι έχουν πάψει να το κάνουν αυτό, ΔΥΣΤΥΧΩΣ!