Η ΠΕΙΣΤΙΚΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ

- Advertisement -
του Κωνσταντίνου Κούσαντα, Αντιστρατήγου ε.α.
Ο στρατηγός των Θηβαίων Επαμεινώνδας εφάρμοσε για πρώτη φορά στην ιστορία των μέχρι τότε πολέμων μια νέα στρατιωτική τακτική εναντίον των Σπαρτιατών στην Μάχη των Λεύκτρων, το 371 π.Χ η οποία και τον ανέδειξε σε έναν από τους ευφυέστερους στρατηγούς όλων των εποχών.
Αντί της τακτικής τής ΕΝΙΑΊΑΣ ΓΡΑΜΜΉΣ μετώπου που ακολουθείτο μέχρι τότε, χώρισε τη φάλαγγά του σε δύο τμήματα εκ των οποίων το ένα διενεργούσε ΕΠΊΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΆΛΛΟ ΆΜΥΝΑ. Η παράταξη αυτή κλήθηκε από τον εφευρέτη της ΛΟΞΉ ΦΆΛΑΓΓΑ.
Ενώ ως μαχητική ισχύς ορίζεται το σύνολο των μέσων – οπλικών συστημάτων που μπορεί να αναπτύξει ένα  κράτος σε μία ένταση, κρίση ή ένοπλη σύγκρουση, σημαντικό στοιχείο αποτελεί κατά πόσο είναι πειστική η μαχητική ισχύς ώστε να αποτρέπει τις απειλές και τις επεκτατικές προθέσεις του αντιπάλου.
1.Η πρόσφατη ανακοίνωση απόκτησης των 24 πυραύλων SCALP NAVAL που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, των τεσσάρων φρεγατών Belharra  με εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση απειλής της γείτονας χώρας.  Επίσης οι επόμενοι εξοπλισμοί ενίσχυσης των Ελληνικών Νησιών με 17 συστήματα αντιαρματικά spike nlos  που είναι εν εξελίξει με το Ισραήλ και η χρησιμοποίηση των  SCALP  από τα Rafale – Mirage 2000 5 ενισχύουν την επιθυμητή πειστική αποτροπή.
2.Η διάταξη – προσανατολισμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να απειλεί. Όχι περιοδικά αλλά πάντοτε. Με τον Ελληνικό στόλο στην Σαλαμίνα 8 με 10 ώρες από το Καστελόριζο ή την Σαμοθράκη και τον τουρκικό στόλο στο Ακσάζ μόλις 30 λεπτά από την οριοθετημένη ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου, πως είναι δυνατόν να γίνει πειστική η Ελληνική απειλή ή έστω αποδεκτό το δικαίωμα έστω του Ελληνικού Κυριαρχικού Δικαιώματος; Η μεταστάθμευση του Ελληνικού μισού στόλου είναι άκρως απαραίτητη, επιτακτική και καθυστερεί από το 2021 με απόφαση του ΚΥΣΕΑ
3.Τα Οπλικά Συστήματα τα οποία υπάρχουν θα πρέπει να είναι πειστικά για την χρήση τους. Οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα πρέπει να εκτελούνται με σκοπό την προσομοίωση σε πραγματικές καταστάσεις. Τα Rafale,  τα    F 16 viper, τα F 35 και οι Belharra είναι πράγματι μοναδικά εργαλεία  αποτροπής αλλά θα πρέπει να πείθουν. Δεν έπρεπε να είναι θεατές στην Κάσο μιας μη ισόρροπης παρουσίας πολεμικών πλοίων.
4.Οι Διακλαδικές Ασκήσεις των ΕΔ δεν θα πρέπει να έχουν το ίδιο παθητικό σενάριο Ανακατάληψης Νησίδας ή Βραχονησίδας το οποίο σενάριο είναι παθητικό. Αντίθετα θα πρέπει τα σενάρια των ασκήσεων να έχουν επιθετική νοοτροπία και πειστικό χαρακτήρα. Τα σενάρια των ασκήσεων απόβασης σε χερσαίο έδαφος που έχει γεωγραφικές αδυναμίες του καθεστώτος της γείτονας χώρας θα πρέπει να επιλέγεται.
5.Η αεροπορική ισχύς στους σύγχρονους πολέμους παίζει καθοριστικό ρόλο λόγω της μεγάλης εμβέλειας των πυραύλων που διαθέτουν κυρίως τα μαχητικά αεροσκάφη 4,5 και 5 γενιάς (Rafale,  F 16 viper, F 35). Το Ελληνικό δόγμα θα έπρεπε να αλλάξει και τα 44 μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει τώρα η χώρα μας (20 Rafale και 24 F 16 VIPER ενώ υπολείπεται εντελώς η Τουρκία) θα έπρεπε ήδη να χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενισχύοντας τον Άξονα του Ελληνισμού για την αναβίωση νέου Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ενώ η Βάση της Πάφου θα πρέπει να είναι κοινή με την Κυπριακή Δημοκρατία για επιχειρησιακούς λόγους εγγύησής της
6.Η Ελληνική Οικονομία, η Ελληνική Ναυτιλία και ο Τουρισμός για να ενισχυθούν θα πρέπει να έχουν ως αναγκαία και ικανή την προϋπόθεση της ασφάλειας η οποία μπορεί να προέλθει από μία πειστική αποτροπή και όχι από ενδείξεις και την παθογένεια του κατευνασμού. Η Στρατιωτική Ηγεσία έχει ως καθήκον να ενημερώσει την Πολιτική Ηγεσία για τις δυνατότητες των Ελληνικών ΕΔ που έχουν ενισχυθεί σε ρυθμό παγκόσμιου ρεκόρ την τελευταία πενταετία.
7.Η εισχώρηση των ΕΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας σε άλλες μορφές απειλών και πολέμου είναι καθοριστικές. Παραστρατιωτικές οργανώσεις, μισθοφορικοί στρατοί, υβριδικοί πόλεμοι, τρομοκρατικές οργανώσεις, φονταμελιστικές επιθέσεις, ψυχολογικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αποτελούν από τώρα αντικείμενα  εκπαίδευσης σε σενάρια αντιμετώπισης των απειλών αυτών.
8.Οι Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών θα πρέπει να είναι αναβαθμισμένες όχι μόνο σε επίπεδο παθητικής απόκτησης πληροφοριών αλλά και της ενεργητικής – επιθετικής συνδρομής των ΕΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας σε υψηλό επίπεδο. Το Ισραήλ κατάφερε να εξοντώσει τους ηγέτες της Χαμάς και Χεζμπολάχ από τις μυστικές του υπηρεσίες και μόνο.
Η χώρα μας όσο περισσότερο απειλεί, όσο δημιουργεί ανασφάλεια στην γείτονα χώρα, τόσο περισσότερο θα υλοποιεί την αποτρεπτική της πολιτική η οποία θα παρέχει στους Έλληνες πολίτες ασφάλεια, ευημερία και ειρήνη.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα