Η ξηρασία πλήττει την αλβανική ελαιοπαραγωγή, μειώνοντας την παραγωγή κατά 25%

- Advertisement -

Όπως προβλεπόταν και αναμενόταν, η ελαιοπαραγωγή στην  Αλβανία έχει υποστεί σημαντική μείωση λόγω των πολυάριθμων ξηρασιών. Τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής δείχνουν ότι το 2023 παρήχθησαν συνολικά 117,6 χιλιάδες τόνοι ελιών, από 157,7 χιλιάδες τόνους που παρήχθησαν το 2022, καταγράφοντας μείωση 40,1 χιλιάδων τόνων.

Αυτό αντιπροσωπεύει πτώση της τάξεως του 25,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι ποικιλίες ελιάς αντιπροσωπεύουν το 87,25% της συνολικής παραγωγής, ενώ οι επιτραπέζιες ελιές αντιπροσωπεύουν το 12,75%.

Η κατανομή της παραγωγής ανά νομό δείχνει ότι:

– Ο νομός Φίερι κατέχει την υψηλότερη παραγωγή με 37,7 χιλιάδες τόνους.

– Ακολουθεί ο νομός Ελμπασάν με 24,1 χιλιάδες τόνους.

– Ο νομός Αυλώνας με 23,5 χιλιάδες τόνους.

– Ο νομός Μπεράτ με 12,8 χιλιάδες τόνους.

– Το Δυρράχιο με 7,2 χιλιάδες τόνους.

– Τα Τίρανα με 6,8 χιλιάδες τόνους.

– Άλλοι νομοί παράγουν πολύ χαμηλές ποσότητες, ενώ οι νομοί Ντίμπρα, Κορυτσά και Κούκσι δεν καλλιεργούν ελιές.

Η αύξηση της παραγωγής ελιάς το 2022 προκάλεσε υπερκορεσμό της αγοράς, οδηγώντας σε πτώση της τιμής του ελαιολάδου στα 500 Lek κατά μέσο όρο ανά λίτρο. Αυτή η κατάσταση ενθάρρυνε τους Αλβανούς καταναλωτές να αυξήσουν την κατανάλωση του προϊόντος, αντικαθιστώντας το ηλιέλαιο, και να επικεντρωθούν στην τοπική παραγωγή.

Ωστόσο, με την πτώση της παραγωγής κατά το 2023, οι τιμές πώλησης του ελαιολάδου αυξήθηκαν ξανά, φτάνοντας τα 700-800 ALL το λίτρο. Οι αγρότες δεν διατήρησαν αποθέματα, λόγω της αυξημένης ζήτησης των ντόπιων καταναλωτών και της επιθετικής αγοράς από την Ιταλία, η οποία, μέσω συμφωνίας με το Υπουργείο Γεωργίας, αγόρασε την  αλβανική παραγωγή σε πολύ χαμηλή τιμή.

Παρά την πτώση της παραγωγής ελιών, η εγχώρια ζήτηση μπορεί να καλυφθεί με την τοπική παραγωγή ελιών και ελαιολάδου. Η ελαιοπαραγωγή παραμένει ένας σημαντικός τομέας για την  αλβανική οικονομία, και η αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τις κλιματικές αλλαγές θα είναι κρίσιμη για τη σταθερότητα και την ανάπτυξή της στο μέλλον.

Πηγή: https://www.himara.gr/epikairotita/33487-i-ksirasia-plittei-tin-alvaniki-elaioparagogi-meionontas-tin-paragogi-kata-25 – Η ξηρασία πλήττει την αλβανική ελαιοπαραγωγή, μειώνοντας την παραγωγή κατά 25%

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα